H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα παιδί μετράει τα αστέρια

Παναγιώτης Ρέτσος

Γεννημένος στις 9 Αυγούστου 1998 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Οικογένειά του επέστρεψε στην πατρίδα. Με τον αδελφό του αγαπούσαν το ποδόσφαιρο και οι γονείς τους το 2008, σε ηλικία 10 ετών έγραψαν και τα δύο παιδιά στις ποδοσφαιρικές παιδικές Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Το 2016, σε ηλικία 18 ετών η ομάδα του προσέφερε το πρώτο του επαγγελματικό αθλητικό συμβόλαιο. Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 καλείται για πρώτη φορά στην αποστολή της πρώτης ομάδας στην προετοιμασία στο Ζέεφελντ και έκτοτε εντάσσεται στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Έκτοτε αποκτά μόνιμη πλέον συμμετοχή στην πρώτη ομάδα. 
Οι συγκυρίες τον φέρνουν, στα 18 του χρόνια, να γίνει σε κάποιο αγώνα, ο νεώτερος Αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού στην ιστορία του.


Για όσους τον γνωρίζουν από κοντά, ο Παναγιώτης Ρέτσος, είναι ένα παιδί που του μιλάς και κοκκινίζει. Μιλάει σε όλους στον πληθυντικό, με ιδιαίτερη σεμνότητα και χαρακτηριστικό ήθος. Η Οικογένειά του στάθηκε δίπλα του χωρίς την παραμικρή πίεση, με εξαίρετη ωριμότητα αποφεύγοντας ελεεινές πρακτικές κάποιων "πατεράδων" που λειτουργούσαν ως managers των παιδιών τους.



Τι σου είναι τελικά η ζωή έτσι ; πως μερικές φορές σε παίρνει και σε απογειώνει στα άστρα με ρυθμούς ιλιγγιώδεις και ασύλληπτους. Την εξέλιξη στην επαγγελματική του καριέρα την γνωρίζετε έτσι ; μάλλον θα την ακούσατε είτε ασχολείστε με το ποδόσφαιρο είτε όχι.
Πως ξαφνικά η ζωή αυτού του μικρού και ταπεινού παιδιού αλλάζει ξαφνικά....! πως οι συγκυρίες, το ταλέντο του, η απόδοσή του, το μέλλον που κρύβει αθλητικά τον οδηγούν στα αστέρια είναι εκκωφαντικό.

Οι Γερμανοί να ξέρετε έχουν την καλύτερη και σοβαρότερη αθλητική κουλτούρα και υποδομή. Άλλωστε τους έχουμε γνωρίσει και μέσα από την Λ.Δ. Γερμανίας τα παλιότερα χρόνια. Χωρίς φανφάρες, παρακολουθούν τα πάντα, εξονυχιστικά. Επιλέγουν με γνώμονα το χαμηλό προφίλ, το ήθος και γενικά το αύριο. Και φυσικά δίνουν την καλύτερη αθλητική και επιστημονική υποστήριξη στους νέους αθλητές.



Ο Παναγιώτης Ρέτσος από χθες είναι η πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα αθλητή στο εξωτερικό. Η Γερμανική BAYER LEVERKUSEN, η γνωστή ιστορική Ομάδα της Γερμανίας, οι επονομαζόμενες "Ασπιρίνες" λόγω του πολυεθνικού κολοσσού της BAYER που την σπονσοράρει, πληρώνουν παρακαλώ Είκοσι Δύο εκατομμύρια ευρώ (22.000.000) για την απόκτησή του.

Χθες λοιπόν ο πολύς Κύριος ΡΟΥΝΤΥ ΦΕΛΛΕΡ, για όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, μια μεγάλη ένδοξη μορφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και δ/ντης της BAYER LEVERKUSEN, ήρθε στην Αθήνα με το Ιδιωτικό Lear Jet της Ομάδας παρακαλώ....! Μαζί του ένα ιατρικό επιστημονικό επιτελείο για να κάνουν τις τελικές εξετάσεις του Παναγιώτη χωρίς να τον απομακρύνουν από το περιβάλλον του και στη συνέχεια να υπογραφεί η επίσημη συμφωνία.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΕΤΣΟΣ στα 19 του χρόνια θα εισπράττει ένα εκατομμύριο ευρώ καθαρά κάθε χρόνο στην αρχή. Θέλω να πιστεύω ότι το παιδί είναι "σοκαρισμένο". Αυτή η εκτόξευση στον ουρανό θέλει πολύ μεγάλη και ώριμη διαχείριση. Και θέλω να πιστεύω ότι την έχει καθώς ξέρει εδώ και καιρό τον ...κουρνιαχτό που γίνεται για το όνομά του.

Τελικά πόσο παράξενη είναι η ζωή έτσι ; πόσα επίσης άλλα παιδιά ανάλογης και μεγαλύτερης ποιότητας και προσόντων σε άλλα πεδία δεν χάνονται, δεν μαραζώνουν, δεν καταστρέφονται. 
Πιστεύετε στα άστρα στη ζωή μας ; πιστεύετε στην μαγική σκόνη στον καθένα μας ; στις νεράιδες των ονείρων μας ; Πόσο παραμυθένιο μοιάζει όλο αυτό ε ; αλλά και συνάμα πόσο άδικο. Πόσο άνοιγμα ανισότητας κρύβει.

Ο Νεαρός Παναγιώτης, με το υπέροχο αυτό παιδικό πρόσωπο, δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για αυτήν την ανισότητα. Ο Ίδιος με το σπαθί του ξεκινάει να μετράει τα αστέρια στην καριέρα του. Έχει μπροστά του πολύ δύσκολη δουλειά, αγωνία, χαρές και δάκρυα. 

Μακάρι να πετύχει....! το δικαιούται....! σίγουρα κάθε όνειρο δεν έχει το κλασικό happy end. Όμως το ταξίδι στα αστέρια ξεκίνησε. Καλή επιτυχία παλικάρι μου.

Και ....ίσως η ζωή να γίνει πιο δίκαιη, πιο δεκτική στα όνειρα όλων των νέων παιδιών που δικαιούνται το δικό τους πέταγμα στα αστέρια. Όχι φυσικά από μόνη της.







8 σχόλια:

  1. Πιστεύω στη μαγική σκόνη στον καθένα μας, ναι το πιστεύω. Αλλά αυτό το πέταγμα τόσο γρήγορα κατευθείαν ψηλά στ'αστέρια το φοβάμαι λίγο. Καλή επιτυχία στο παιδί και εύχομαι να του πάνε όλα καλά και το μυαλό ας μην πάρει αέρα...
    Καλό βράδυ Γιάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο στο παιδί, μού αρέσει τα ταλέντα να φαίνονται

    Μυαλό να έχει... και θα πάει μπροστα... !!!!!

    χαίρετε Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άννα μου, δεν το κρύβω ναι, το φοβάμαι και εγώ. Το παιδί είναι σαν χαμένο. Οι κινήσεις μάλιστα έγιναν και από managers στα γνωστά παρασκήνια και ξαφνικά χωρίς να το καταλάβει βρίσκεται σε ένα ταξίδι με λαμπερό μεν περιτύλιγμα αλλά με πολλές μεγάλες παγίδες που τις προκαλεί το μικρό και ευαίσθητο της ηλικίας του.
    Μακάρι να το υποστηρίξουν και ψυχολογικά οι Γερμανοί γιατί το αξίζει.
    Σε φιλώ και να έχεις όμορφη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λαμπρινή μου, ποιος λέει όχι στην αναγνώριση των ταλέντων ; κανείς...! φαίνεται και είναι προσγειωμένος. Θεωρώ ότι δεν θα αλλάξει. Μακάρι να λάμψει.
    Ευχαριστώ που είσαι εδώ, καλή σου συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο στην τύχη πιστεύω πια όσο περνούν τα χρόνια και παρατηρώντας τα "γύρω" μου!
    Δεν πα να είσαι ο καλύτερος των καλύτερων, αν η τύχη σου είναι ζαβή, δε θα σε ανακαλύψει ποτέ κανένας, ή θα αρρωσταίνεις τη μέρα που έχεις το μεγάλο ραντεβού μαζί της, ίσα ίσα για να το χάσεις!

    Μπράβο στο παλικάρι! Είναι άξιο, μα και τυχερό κι εύχομαι να είναι πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι η ρουφιάνα Μαρία παίζει πολλές φορές καθοριστικό ρόλο. Αλλάζει τα πάντα σε μια απίστευτη λεπτομέρεια. Αλλά, αλήθεια τι είναι τύχη ; ποιον ορισμό θα μπορούσαμε να δώσουμε στην έννοια αυτή ; μαθηματικά.
    Υπήρχε κάποτε ένας ορισμός που έλεγε ότι "τύχη ορίζεται ο βαθμός άγνοιας του ανθρώπινου εγκέφαλου". Ίσως, τι να πω.
    Να είσαι καλά βρε Μαρία μου και να έχεις όμορφο βράδυ και ευχαριστώ για την παρουσία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλλά ζούμε για τη στιγμή που οι νέες και οι νέοι θα μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα χωρίς κανένας να τους αγοράζει και να τους πουλάει!!!
    Ωραία η αναφορά σου, Γιάννη! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν κλείσει η ψαλίδα της ανισότητας, αν..... τότε θα μπορούν οι νέοι να διεκδικούν καλύτερα όνειρα με περισσότερες δυνατότητες Αλεξάνδρα μου.
    Καλή βδομάδα να έχεις και ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή