H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Μια Αγάπη που δηλώνει Παρών...



"Η ΑΓΑΠΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ"

της ΚΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Την Κική Κωνσταντίνου την "παρακολουθώ" καιρό τώρα στα λογοτεχνικά της βήματα. Όταν εννοώ "την παρακολουθώ" φυσικά δεν παριστάνω μήτε τον κριτικό λογοτεχνίας μήτε με διακρίνει κάποια βαρύγδουπη ιδιότητα αναλυτή πεζού λόγου και ποίησης. Την Κική Κωνσταντίνου, την παρακολουθώ σαν απλός δικτυακός φίλος, σαν επισκέπτης στις δικτυακές της παρουσίες. στο όμορφο blog της εδώ:

ΕΚΦΡΑΣΟΥ-ΚΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Από αυτό της το "σπιτικό" την γνώρισα και έγινα κοινωνός των βημάτων της στον κόσμο της ποίησης και της λογοτεχνίας. Διάβασα το πρώτο της έργο, τα ποιήματά της "ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ της ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ" και ένιωσα την πρώτη συγκίνηση για τη σκέψη της. Στη συνέχεια ήρθε η δεύτερη Ποιητική της Συλλογή, "ΟΙ ΦΕΓΓΙΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ". Και είδα πόσο πάθος έχει στο να προσπαθεί να εκφράσει αυτό που κρύβει στην καρδιά και στο νου της με τον δικό της τρόπο.

Πριν λίγο, τελείωσα την ανάγνωση στο πρώτο της έργο με βάση τον Πεζό Λόγο, "Η ΑΓΑΠΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ", που αποτελείται από τρία ξέχωρα διηγήματα:

  • "Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ"
  • "Η ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ"
  • "ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ"
Η Πρώτη της απόπειρα στο διήγημα είναι πολύ πετυχημένη. Ρούφηξα θα έλεγα, χωρίς κανέναν κόπο και τα τρία διηγήματα που με γέμισαν και συνολικά και το καθένα ξεχωριστά με πολύ όμορφα και έντονα συναισθήματα.

Η Κική έχει το πάθος να πραγματεύεται στη γραφή της την έννοια της "ΑΓΑΠΗΣ". Στα τρία αυτά της  τα διηγήματα αυτή ακριβώς η ερωτική Αγάπη φωνάζει στην κυριολεξία "ΠΑΡΩΝ" με τον δικό της βροντώδη και ουσιαστικό τρόπο.

Στην "Αγάπη της Σιωπής" την προσεγγίζει με τρόπο δυνατό, ιδιαίτερο σε μια δύσκολη σχέση δύο νέων ανθρώπων. Θα ταξιδέψουμε στα όμορφα στενά και στις παραλίες της Κέρκυρας. Θα ακολουθήσουμε σμάρια ανθρώπων που ζουν τις δικές τους στιγμές σε μια γραφή "του δρόμου", με λίγα λόγια της κίνησης μέσα στο χώρο. Ένας νεαρός φωτογράφος συναντά την απόλυτη ανατροπή στις απόψεις του για τον έρωτα σαν αντικρύζει μια όμορφη αλλά σιωπηρή νεαρή γυναίκα. Εκεί θα νιώσει μια Αγάπη, έντονη, μαγική που θα τον οδηγήσει στο να υπερβεί μια σειρά από τα μοντέλα που είχε στη ζωή του. Το διήγημα βάζει χοντρά ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις και στάση ζωής.

Στην "Φυσαρμόνικα των Αισθήσεων" θα ταξιδέψουμε σε μια ρετρό εποχή, ΝεοΒικτωριανή, που άγγιξε για λίγο και την Ελληνική Κοινωνία. Εδώ θα δούμε την Αγάπη και τον Έρωτα να δοκιμάζονται στις μυλόπετρες των ταξικών αντιθέσεων που ύψωσαν οι άνθρωποι. Ένας φτωχός νεαρός με όπλο και έμπνευσή του την φυσαρμόνικά του και μια νεαρή κοπέλα κόρη μεγαλοαστικής οικογένειας. Θα αντέξουν ; θα σταθούν όρθιοι ; θα ανατρέψουν τις δομές που ορθώνουν γύρω τους οι άλλοι ; Μια απλή φυσαρμόνικα θα γίνει η σάλπιγγα που θα γράψει τη δική της ιστορία ; 
Προσωπικά με συγκίνησε πάρα πολύ αυτό το διήγημα, το ομολογώ.

Στην "Στάση των τρένων" επανερχόμαστε στο σήμερα. Μια πάρα πολύ πρωτότυπη σύλληψη από την συγγραφέα μας. Και πάλι ένα θέμα της στο δρόμο. Στην καθημερινότητα. Ένας σταθμός τρένου. Μια νεαρή γυναίκα που παρατηρεί και σημειώνει και ένας νεαρός περαστικός που ενώνει την παρατήρησή του με τις δικές της σκέψεις και αναζητήσεις. Πολύ όμορφο. Ειδικά το κλείσιμό του με αναφορά στους στίχους του Χριστιανόπουλου στο "Ενός λεπτού σιγή" είναι συγκλονιστικό.

Κάντε τον κόπο να αναζητήσετε το Βιβλίο και να το διαβάσετε. Αξίζει κάθε προσοχής χωρίς ίχνος υπερβολής. Και ειδικά όταν ο συγγραφέας είναι ένας νέος άνθρωπος, μια νεαρή Γυναίκα που απλώνει τα όνειρά της σε δημιουργικούς κόσμους, τότε αξίζει ακόμα περισσότερο.

Η Κική Κωνσταντίνου έχει πάθος και αγαπά αυτό που κάνει. Να γράφει, να δοκιμάσει λογοτεχνικά είδη, να μην φοβάται να εκτεθεί συγγραφικά. Με ελάχιστα ίσως ανύπαρκτα μέσα είναι μια Νέα Γυναίκα που στον ορυμαγδό της σημερινής μας πραγματικότητας δεν διστάζει να βγει με θετικά μηνύματα για όλους μας και να δηλώσει και εκείνη με αξιόλογο τρόπο το δικό της "ΠΑΡΩΝ".


18 σχόλια:

  1. Με συγκίνησες τώρα! Πολύ όμορφη παρουσίαση του βιβλίου της Κικής μας. Το αξίζει βέβαια. Και επειδή το διάβασα ομολογώ ότι η παρουσίασή σου δεν υπολείπεται ούτε σε ένα κόμμα, ενός κριτικού συγγραφικού έργου.
    Μπράβο Γιάννη. Πιστεύω ότι η Κική θα ικανοποιηθεί από αυτήν την παρουσίαση του έργους της. Το οποίο είναι αξιόλογο και της αξίζει κάθε προσοχή και θετική εξέλιξη.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας έχεις εξάψει το ενδιαφερον (όχι πως δεν το είχαμε) αλλά με τέτοια ομορφη παρουσίαση σιγουρα η Κική μας θα είναι χαρούμενη.. και βεβαι πρέπει να στηρίζουμε τουε νέους δημιουργούς στις προσπαθειές τους
    Να εισαι καλά να περνας όμορφα.. καλό σου βραδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα
    Μπράβο για την ιδέα σου να στηρίξεις μέσα από την ανάρτηση μια άλλη μπλόγκερ
    και να δείξεις την αγάπη της για το γράψιμο καθώς και τα έργα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άννα μου η Κική είναι μια νέα Γυναίκα που άνοιξε τα φτερά της στο δύσκολο δρόμο της δημιουργίας. Τα νέα παιδιά αξίζουν στήριξης που δεν έχουν για να προωθήσουν τη δουλειά τους.
    Πιστεύω το αξίζει με το σπαθί της.
    Τα δικά σου λόγια με τιμούν βαθύτατα και με γεμίζουν ευθύνη όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε ευχαριστώ απ την καρδιά μου. Καλή βδομάδα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρούλα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η Κική μας το αξίζει. Πρέπει να στηρίζουμε τα νέα παιδιά στις δημιουργίες τους. Να είσαι καλά κοπέλα μου και όμορφα να περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δελφινάκι καλησπέρα.
    Θεωρώ ότι στην δικτυακή μας γειτονιά η αλληλεγγύη οφείλει να είναι οδηγός μας. Εγώ, προσπαθώ να το τηρώ όσο μπορώ. Η Κική το αξίζει, το παίρνει με το σπαθί της.
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι τα καλύτερα για τη βδομάδα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφη η παρουσίαση σου Γιάννη. Μπράβο σου, για όλα τα όμορφα που έγραψες και για την ανάλυση σου και μπράβο και στη Κική! Κάθε επιτυχία στο βιβλίο της εύχομαι.
    Καλή Παρασκευή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννη μου, αν και σου έγραψα προσωπικά τα όσα με έκανες να αισθανθώ, θέλω για ακόμη μία φορά να σε ευχαριστήσω για όλη την συνολική και αληθινή σου στήριξη!
    Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είσαι πάντα καλά και με την αγάπη, σύμμαχο, να αντιμετωπίζεις τα πάντα!

    Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρίνα μου, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Θα συμφωνήσω μαζί σου κοπέλα μου. Ξέρετε ότι πάντα παρακολουθώ τα νέα παιδιά με διάθεση να μάθω από αυτά και να χαρώ τις δημιουργίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου,
    να μην ευχαριστείς για τίποτα....!
    ότι έγραψα το κατέκτησες με τη δημιουργία, το έργο και τα συναισθήματά σου. Και σε αυτό και στα προηγούμενα βιβλία σου.
    Είμαι σίγουρος οτι έχεις να δώσεις ακόμα πολλά πράγματα και τα περιμένω με μεγάλη χαρά και αγωνία.
    Να σε καμαρώνουμε πάντα δημιουργικά.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι στο πρόγραμμα να πάρω κι αυτό το βιβλίο της φίλης μας της Κικής,αλλά μετά την δική σου παρουσίαση φιλε Γιάννη νομίζω ότι πρέπει να το επισπεύσω.
    Μπράβο σου για την ωραία ανάλυση που έκανες.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρένα μου το αξίζει η Κική....! θα το διαπιστώσεις με τη δική σου ανάγνωση.
    Ευχαριστώ που πέρασες. Να έχεις ένα όμορφο Σαββατόβραδο με κάθε μου ευχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το έχω εννοείται στη λίστα μου κι ελπίζω να καταφέρω να το πάρω σύντομα!
    Η παρουσίασή σου είναι παραπάνω από εξαιρετική και με κάνει να ανυπομονώ να το διαβάσω!
    Καλοτάξιδο να είναι κι αυτό το βιβλίο της Κικής!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σου Μαρία μου.
    Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και τις παρατηρήσεις.
    Το βιβλίο είναι η λατρεία μας και μας κρατάει ζωντανούς.
    Όμορφη Κυριακή να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορεί να μην είσαι λογοτεχνικός αναλυτής και κριτής όμως στην παρουσίαση είσαι υπέροχος! Πραγματικά είναι πολύτιμο το πάθος και το μεράκι σου σε ότι αποφασίζεις να καταπιαστείς! Κι αυτό είναι πολύ όμορφο! Το να εκφράζεις κάτι επειδή το νοιώθεις εσύ κι όχι επειδή το περιμένουν οι άλλοι! Να είσαι καλά Γιάννη μου πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαίρη μου, τα συναισθήματά μας είναι ένα καλό κριτήριο στο πως προσεγγίζουμε τα ερεθίσματα γύρω μας.
    Με λίγα λόγια, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένας πίνακας ζωγραφικής, μιλάει στον καθένα μας με τον δικό του τρόπο.
    Σε ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου και τις όμορφες σκέψεις σου.
    Καλή βδομάδα κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι όμορφη παρουσίαση, Γιάννη μου! (Τα έχω βάλει κι εγώ στο πρόγραμμα να τα πάρω, για αυτό και δεν διάβασα τις λεπτομέρειες.)
    Πάντα στηρίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αλεξάνδρα μου το προσπαθώ πάντα όσο μπορώ. Η Δουλειά της Κικής το αξίζει. Πολύ καλά θα κάνεις να το διαβάσεις.
    Καλή συνέχεια καλή μου και σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή