H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα μιας ετέρας εποχής, Ευχαί μιας παρούσης


"Αι εορτάσιμαι ημέραι των Χριστουγέννω, πλην των άλλων, είναι και μια κάθοδος εις τον κόσμον της νοσταλγίας και των προσωπικών μας αναμνήσεων. Συνήθως τας ημέρας αυτάς κατερχόμεθα εις το κελάρι των παιδικών μας χρόνων δια να συναντήσωμεν τας στιγμάς εκείνας εις τα οποίας εβιώσαμεν ταπεινάς και σεβάσμιας ημέρας.

Το σεντούκιον των αναμνήσεων ενός εκάστου εξ ημών καθίσταται άμεσα συνδεδεμένο με την ηλικίαν και το πέρασμά μας εις τας δεκαετίας εκείνας εις τας οποίας εκάστη εξ αυτών φέρει το ιδικόν της άρωμα και ταυτότητα. Δι' ημάς τους απομάχους της δεκαετίας του 1960, αι προσωπικαί μας μνήμαι φέρουν τας συνηθείας και τα ήθη εκείνης της μακρινής πλέον εποχής.




Η ως άνω φωτογραφία ανήκει εις τας εορτασίμους ημέρας του έτους 1965. Το πενταετές τότε παιδίον, φέρων φουσκωτή μπάλα ανά χείρας, απολαμβάνει μοναδικάς ίσως και σπανίους στιγμάς μιας πλατείας πλήρους χιόνος, διακοσμημένης με το άρμα του γέροντος Άη-Βασίλη. Εάν αναζητείτε το όνομα της εν λόγω πλατείας, θα σας αποκάλυπτα ότι είναι η πλατεία Λαυρίου εις το κέντρον των Αθηνών.


Εις την  αμέσως επομένη εικόνα ο χρόνος έχει διατρέξει διάστημα τριών ακόμα ετών. Αισίως εδώ ευρισκόμεθα εις τα Χριστούγεννα του έτους 1968. Το εικονιζόμενον παιδίον φέρει την ηλικίαν των οκτώ ετών. Ίσταται έξω ακριβώς από την θύραν της πατρικής του οικίας ευπρεπώς ενδεδυμένον κατά τα ισχύοντα πρότυπα της εποχής δια τας ημέρας αυτάς. 

Εις την θύραν της οικίας είναι εμφανώς ορατή η Χριστουγεννιάτικη διακόσμησις. Είναι διακριταί αί χάρτιναι μορφαί των αγγέλων  αλλά και ετέρων διακοσμητικών υλικών. Όπισθεν της θύρας διακρίνουμε το δέντρον των Χριστουγέννων πλήρως διακοσμημένον με την κορυφήν αυτού να δεσπόζει χαρακτηριστικώς.


Εις την ανωτέρω εικόνα δύναται τις ίνα διακρίνει την συγκεκριμένην εξωτερικήν θύραν εκ των ένδον της παλαιάς οικίας εις τας τελευταίας στιγμάς της ζωής της διανύουσα μιαν λαμπρήν ιστορίαν 56 και πλέον ετών. Εις το βάθος εκείνης της γωνίας δύνασθε όπως φανταστείτε το προβληθέν Χριστουγεννιάτικον δέντρον καθώς εκεί έκειτο ακριβώς η ιδική του γωνία τοποθέτησις. Ολίγας ώρας αργότερον της ανωτέρω εικόνος το θηριώδες σκαπτικόν μηχάνημα παρέδιδε τον εν λόγω χώρο ομού μετά της υπολοίπου οικίας εις σωρόν ερειπίων



Εις την ανωτέρω εικόνα, δύναται τις όπως διακρίνει το μεγάλο τραίνο, κατασκευασμένον εξ ολοκλήρου δια αυθεντικών υλικών βαρέως τύπου, όπως: σιδηρον και ξύλον. Είναι δε χειροποίητον απολύτως εκ των χειρών του πατρός μου, ακριβώς όπως παρουσιάζεται εις την εικόναν. Τας ημέρας των Χριστουγέννων, το ως άνω τραίνο ενεφανίζετο εις το εσωτερικόν της οικίας πλήρως φορτωμένον με γλυκά εποχής φέρον αντίστοιχην διακόσμησιν. (Η ως άνω εικών είναι σημερινής εποχής και ως φαίνεται τούτο διατηρείται εις άριστην κατάστασιν έχον ανακαινισθεί πλήρως)

Εκ των ημερών εκείνων, δυστυχώς διεσώθησαν εις το προσωπικόν αρχείον μόνο αι δύο πρώται ανωτέρω εικόναι αίτινες ευλόγως αντιπροσωπεύουν την θέρμην και την νοσταλγίαν εκείνης της εποχής"


Προφανώς, διαβάζοντας την παραπάνω αφήγηση,  θα ψάχνετε να δείτε αν είμαι  με ...σώας τας φρένας ή μου έχε συμβεί κάτι. Μια χαρά λέω πως είμαι. Προσέξτε! Χρησιμοποιώ τον όρο "λέω" και όχι "είμαι". Έτσι για να κρατάμε και μια πισινή. Καλού κακού. Πήγα λοιπόν πίσω σε εκείνες τις μέρες και έγραψα όπως γράφαμε τότε προσπαθώντας να μπω στα παπούτσια εκείνης της εποχής. Τελικά και αυτή μας η γλώσσα έχει μια εξαίρετη γοητεία οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Δύσκολο όμως πλέον να το προσπαθήσουμε. Έχουμε καταχωνιάσει τις φιλολογικές και γραμματολογικές μας γνώσεις στη λήθη. (Δυστυχώς).

Συνεχίζοντας λοιπόν την ...φλυαρία μου, στα στολίδια μας τότε στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, απουσίαζε παντελώς το πλαστικό! Κυριαρχούσε το χαρτί στις χαλκομανίες, το φελιζόλ σε διακοσμητικά σχέδια αλλά και το ειδικό αυτό ψιλό μέταλλο από το οποίο ήταν φτιαγμένες οι μπάλες. Μέταλλο σαν γυαλί ένα πράμα. Μάλιστα τότε, για χιόνι, χρησιμοποιούσαμε ένα υλικό, το οποίο το δουλεύαμε με γάντια καθώς ήταν επικίνδυνο στην αφή. Έπαιζε το ρόλο του χιονιού και της πάχνης.

Το κλασικό αγγελάκι που συνόδευε χρόνια ολάκερα τη διακόσμησή μας στα τζάμια του σπιτιού μας



Η Γιαγιά, κλασική εμβληματική φιγούρα της οικογένειας, ανελάμβανε κυρίαρχο ρόλο "εργασίας" στις μέρες εκείνες. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, τσουρέκια σε πρώτη διάταξη παρασκευής. Μια κουζίνα και όχι μόνο, μετατρεπόταν σε εργαστήριο ....ζαχαροπλαστικής. Μοσχοβολούσαν τα πάντα! Η κορυφαία στιγμή της παρασκευής ήταν το τρίψιμο των καρυδιών και η παρασκευή του μελιού. Ακόμα και η διαδικασία της ....βάφτισης στο μέλι. Απίθανη στιγμή πραγματικά. Ακόμα θυμάμαι τη ροδέλα που έκοβε το ζυμάρι και τους φιόγκους που έκανε στο ζυμάρι για να πάρουν μορφή οι δίπλες. 




Η διακόσμηση του σπιτιού περιλάμβανε μπαλόνια στα σίγουρα. Μάλιστα μπαλόνια με χαρακτηριστικές μορφές. Ο πιγκουίνος, η σκουληκαντέρα, τα αχλάδια, η μεγάλη σφαίρα, όλα παρόντα, κρεμαστά από το ταβάνι. Επίσης το ρόλο του χιονιού στο τζάμι έπαιζε, με μεγάλη επιτυχία, η κιμωλία. Την ξύναμε και την φυσάγαμε στο τζάμι ή σε καλούπια από χαρτί που φτιάχναμε πριν.
Τα λαμπάκια! Άλλη φάση κι αυτή! Στα λαμπάκια της εποχής, μονόκλωνα, αν καιγόταν ένα λαμπάκι, πάπαλα! Δεν άναβε η σειρά! Καταλαβαίνετε τι επακολουθούσε. Οι πιο τολμηροί πατεράδες και πιο γνώστες, ξεκινούσαν ένα γαϊτανάκι αλλαγής στα λαμπάκια, ένα προς ένα, να πετύχουν το καμμένο και να το αλλάξουν από παλιότερες σειρές που είχαν κρατηθεί για αυτό το λόγο. Ήταν και αυτό ένα κομμάτι αυτής της όμορφης ιστορίας.






Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για εκείνες τις παλιές νοσταλγικές στιγμές. Δώρα τότε ο Άη Βασίλης έφερνε σε μένα μια από εκείνες τις πολύ μεγάλες σοκολάτες της ΙΟΝ με όμορφα σχέδια στο χαρτί τους, τις θυμάστε. Ή κάποιο παιχνίδι σεμνό της εποχής καθώς οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες.

Τα σοκολατάκια είχαν επίσης την τιμητική τους θέση, πάντα ΙΟΝ γεμιστά. 

Θυμόμουν πολύ καλά τον τρόπου που αλλάζαμε χρόνο το βράδυ τις Πρωτοχρονιάς. Ο πατέρας είχε ήδη κολλήσει τα ημερολόγια, τοίχου και γραφείου, μάλιστα στο δεύτερο είχε ήδη φροντίσει να γράψει και την ευχή του στην 1η του Γενάρη αφού μετά το ...έκλεινε επιμελώς. 

Κόσμο ποτέ δεν είχαμε τις γιορτινές μέρες. Πάντα γιορτάζαμε μόνοι μας. Σπάνια κάποιες φορές είχαμε και την αδελφή μου τότε στο σπίτι μέσα όμως σε μια ιδιάζουσα ατμόσφαιρα. Όμως εγώ την αγαπούσα πολύ, ήταν μια ξεχωριστή παρουσία. Και πολλές φορές κατάλαβα ότι αδικήθηκε κατάφωρα από το κλίμα που συναντούσε τότε. Ας είναι. Τώρα πια όλοι έχουν φύγει, συνεπώς δεν έχει νόημα.

Κάλαντα έλεγα βέβαια! Αλλά μην νομίζετε ότι πήγαινα μακριά. Όχι! Ντρεπόμουν πολύ. Δεν πήγαινα ποτέ με παρέα, δεν ξέρω το λόγο. Μόνος μου σε 3-4 σπίτια πολύ στενών γνωστών γειτόνων και μέχρι εκεί. Δυστυχώς με κρατούσαν στη ...γυάλα τότε λόγω κάποιων καταστάσεων.

Τι θυμάμαι ακόμα; Μα το "Χιόνια στο καμπαναριό"! Τότε, όλη η οικογένεια μαγνητοφωνήσαμε το τραγούδι με τις φωνές της ....οικογενειακής μας χορωδίας στο παλιό μαγνητόφωνο με τις μπομπίνες! Το ευτράπελο; Μα στο τέλος ο πατέρας καθυστέρησε να πατήσει το "Stop" στην ηχογράφηση και η εγγραφή έκλεινε με ένα υπέροχης έκφρασης "Ω ρε λεβεντιά" από τα χείλη του δοσμένο με την καρδιά του.

Αυτό το "Ω ρε λεβεντιά" μας συνόδεψε χρόνια ολάκερα μέχρι το θάνατό του. Ήταν κάτι σαν σημάδι, σαν σημείο αναφοράς.


Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες
Αφήστε τον εαυτό σας αυτές τις Άγιες μέρες να γίνει και να νιώσει παιδί!
Είναι το πιο όμορφο δώρο που μπορείτε να του κάνετε.

Ανοίξτε τις αγκαλιές σας σε θετικά αισθήματα, σκέψεις και χαμόγελα.
Γίνετε δημιουργικοί, στολίστε, τραγουδείστε, σκεφτείτε, νοιαστείτε για τους άλλους, μιλήστε με φίλους.

Θέλω μέσα απ την καρδιά μου να σας ευχηθώ και εδώ από το "ΗΔΥΠΟΤΟΝ"

@@ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ@@


@
@@
@@@
@@@@
@@@@@
@@@@@@
@@@@@@@
@@@@@@@@
"
"
"
=====


37 σχόλια:

  1. Γιάννη μου πολύ όμορφη η αναπόληση στιγμών και εικόνων εορταστικών.
    Στιγμές γιορτινές και οικογενειακές που ξεχειλίζουν νοσταλγία.
    Καλές γιορτές φίλε μου με υγεία σε όλη την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναδρομή στο παρελθόν Γιώργο μου. Και μάλιστα με ιδιαίτερο τρόπο. Ευχαριστώ πολύ καλέ μου φίλε για τις ευχές σου. Ξέρω ότι είναι πάντα ζεστές και ανθρώπινες. Να είσαι καλά και εσύ και η οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  2. χαχαχαχα δεν είπα ότι παλάβωσες στο ορκίζομαι!! Κατάλαβα ότι έκανες πράξη την επιθυμία σου να μιμηθείς τη γλώσσα του Παπαδιαμάντη. Να σου πω την αλήθεια μου δεν νομίζω ότι είναι γοητευτική η γλώσσα αυτή στις διηγήσεις. Τυπική, επίσημη, χωρίς συναίσθημα πιστεύω.
    Πάμε τώρα στις αναμνήσεις σου. Εκείνο που μου λείπει είναι οι μπάλες. Αυτές που σπάνε πανεύκολα. Και έχω 5-6, μείον δυο που μου έσπασε φέτος η σκυλίτσα μας μείνανε 3
    Θέλω να αγοράσω, γιατί πουλάνε βινταζ τέτοιες μπάλες. Και ναι το σπίτι μοσχομύριζε τέτοια μέρα. Ωραίες αναμνήσεις, πάνε έφυγαν. Σε αντίθεση εμείς πάντα είχαμε κόσμο συγγενείς φυσικά και δεν μου άρεσε ξέρεις.
    Ας μείνουμε παιδιά, εγώ γίνομαι παιδί πανεύκολα αυτές τις μέρες
    Καλές γιορτές Γιάννη μου Να περάσετε γαλήνια, με αγάπη και χαμόγελα.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά Άννα μου και θέλω να γινόμαστε παιδία αυτές τις μέρες και όχι μόνο. Το ότι το κάνεις σημαίνει καθάρια ψυχή και ενθουσιασμό στην καρδιά σου. Και αυτό είναι πάρα πολλά.
      Έχουμε και εμείς ακόμα στολίδια που σώζονται από εκείνες τις εποχές. Οι μπάλες ήταν σαν τσιγαρόχαρτο, έσπαγαν με το παραμικρό. Από ότι είδα βρίσκεις τα πάντα αν θες σε ειδικά καταστήματα εποχής.
      Οι μνήμες είναι όμορφες ζεστές και ζωηρεύουν αυτές τις μέρες με την ανταύγεια της φωτιάς στο τζάκι ή στη σόμπα. Αν υπάρχουν βέβαια. Αν όχι τις ανάβουμε εμείς στη φαντασία μας ή με ένα κερί.
      Όσον αφορά τη γλώσσα, η βαριά καθαρεύουσα δείχνει "σκληρή". Δεν έχει τις λογοτεχνικές συνθέσεις της καθομιλουμένης. Δεν το έχει. Όμως, αν ακούσεις π.χ. την Σαπφώ Νοταρά να αφηγείται Παπαδιαμάντη τότε περνάει μέσα σου μια άλλη ανατριχίλα.
      Καλές γιορτές καλή μου φίλη, σε ευχαριστώ με την καρδιά μου, να είσαι καλά και εσύ και οι δικοί σου όλοι.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Βαρβάρα μου σε ευχαριστώ από καρδιάς! Καλά Χριστούγεννα να έχεις.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Γιάννη μου! Πολύ χάρηκα με τούτη την ανάρτησή σου! Με ταξίδεψε! Αυτά τα λαμπάκια τα θυμάμαι κι εγώ!!! Μεγάλο θέμα αν καιγόταν ένα! Αχ και τα κλασικά γεμιστά σοκολατάκια! Έψαχνα να βρω ποιό έχει γέμιση πραλίνα!
    Όσο για τη γλώσσα μας, εμένα μου αρέσει σε όλες τις εκδοχές της, φτάνει να ξέρει κανείς να τη χειρίζεται όμορφα! (π.χ., με τις γραίες του Καμπούρογλου, καταδιασκεδάζω!) Μια χαρά σε βρίσκω, μην ανησυχείς! Τέτοιες εποχές που ζούμε και πάλι καλά είμαστε!!
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ναι Όλγα αυτά τα λαμπάκια! Μιλάμε ...καταστροφή! Και καίγονταν τόσο εύκολα θυμάσαι; Ολάκερη η σειρά χαμένη μετά. Τι να πεις.
      Όσο για τα σοκολατάκια μιλάμε πειρασμός! Ναι αυτά με τη μαλακή γέμιση ήταν απίστευτα, τα προτιμούσα.
      Όσον αφορά τη γλώσσα, δείξε επιείκεια. Ποιος ξέρει πόσες αστοχίες έχω.
      Ας είμαστε καλά αγαπητή μου φίλη. Ζηλεύω, με την καλή έννοια, τις γιορτινές σου εκεί παραστάσεις. Στέλνω τις ευχές μου.
      Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  5. Οι ζεστές αναμνήσεις σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένες, προκαλούν την ίδια συγκίνηση! Ήταν τόσο υπέροχες οι στιγμές των παιδικών μας χρόνων, που τότε δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε πόσο γερά καταλάμβαναν ένα κομμάτι της καρδιάς μας και το έκαναν δικό τους για πάντα! Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς πως η ομορφιά βρίσκεται σε αυτήν την τετριμμένη συνήθεια που την ονομάζουμε παράδοση των ημερών και που κάθε οικογένεια τηρούσε. Επίσης συμπληρώνεται από την παρουσία ατόμων που αργότερα αφήνει ένα κενό μέσα σου η έλλειψη τους! Για μένα τίποτα δεν είναι το ίδιο με το πέρασμα των χρόνων! Υπέροχα Γιάννη μου τα λες όλα! Συγκινήθηκα πραγματικά! Καλές γιορτές σου εύχομαι! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοιράζομαι την συγκίνηση και τα συναισθήματά σου Μαίρη μου. Τα νιώθω, με αγγίζουν. Ναι, καθώς λες, είναι και η απουσία εκείνων των προσώπων, που δίνει στις στιγμές αυτές έντονη φόρτιση και τις καθιστά δυνατές μέσα μας. Όλα φωτίζονται, παίρνουν την καλή τους όψη γιατί, κακά τα ψέμματα, δεν ήταν όλα πάντα όμορφα και ισορροπημένα.
      Όσο για τη γλώσσα, όπως και να είναι γραμμένη, σημασία έχει τι νιώθει εκείνος που τη γράφει και πως το εκφρα΄ζει.
      Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Καλά Χριστούγεννα να έχουμε. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Τόσο αλλιώτικα τα τωρινά Χριστούγεννα από κείνα τα παλιά που δεν ξέρω στ’ αλήθεια ποια είναι καλύτερα. Νοσταλγική αναδρομή με την περιγραφική σου δεινότητα Γιάννη μου, να φωτίζει αχνά την πιο γλυκιά καταφυγή των παιδικών μας χρόνων.
    Διασώζονται οι εικόνες, τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η ζωή γίνεται παραμύθι και το παραμύθι ζωή με τις πιο πολύτιμες αποσκευές του, τα όνειρα, την ανεμελιά, τις προσδοκίες για μια δική μας ζωή. Με τι λαχτάρα επιστρέφεις, τέτοιες μέρες, στα όμορφα, ακόμη και στα δυσάρεστα, στα διαφορετικά. Γιατί αυτές οι μέρες πάντα θα έχουν τις μυρωδιές της κουζίνας της γιαγιάς, τις καραμέλες τσάρλεστον, και τα καρύδια, στολίδια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, με το ασημόχαρτο απ’ τα πακέτα των τσιγάρων Ματσάγγου.
    Αυτές οι μέρες πάντα θα έχουν σημάδια μιας ζωής από ένα βιβλίο σαν τη Διάπλαση των Παίδων κι αργότερα τα κλασσικά εικονογραφημένα, μα περισσότερο ένα βιβλίο στο μυαλό που δεν θα κιτρινίσουν ποτέ οι σελίδες του.
    Χριστούγεννα στα πέντε, στα οκτώ, στα δέκα. Η φαντασία στην πιο καλή της ώρα και η χρυσόσκονη που σκέπαζε με ομορφιά τη μικρή μας αθωότητα ας γεμίζει γαλήνη την ψυχή μας σήμερα.
    Ας κρατήσουμε ζωντανά εκείνα τα Χριστούγεννα στη μνήμη μας, όσο ακόμα μπορούμε. Σ' αυτό το θόρυβο της πολυκοσμίας ας μην αφήσουμε εκείνες τις εικόνες να ξεθωριάσουν.
    Υπέροχο το οδοιπορικό σου Γιάννη μου!
    Σε σένα και στην οικογένειά σου Καλά Χριστούγεννα!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήρα μαζί και τη δική σου συναισθηματική και νοσταλγική έκφραση Αννίκα και συνεχίζω το ταξίδι των φετινών Χριστουγέννων. Ένα ταξίδι ιδιαίτερο, στριμωγμένο αλλά πάντα φωτεινό και γεμάτο από τις μνήμες μας.
      Τι όμορφη αυτή σου η αναφορά στα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων. Στα πέντε, στα οκτώ και περισσότερο στα δέκα! Όπου εκεί η φαντασία ζει στο ζενίθ της αναπτυξής της και όλοι οι κόσμοι των ονείρων μας προχωράνε παρέα.
      Πόσο ευλογημένοι είμαστε που περάσαμε τέτοιες γιορτινές μέρες.
      Να είσαι καλά κορίτσι μου, να έχεις ευλογημένες γιορτές για σένα και την οικογένειά σου. Την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  7. Η παλιά γλώσσα η οποία μας παίδεψε αρκούντως, να είχε τη γοητεία της αλλά ήτο πλέον ξένη δια ημάς. Πάντας δένει όμορφα με τις αναμνήσεις των προγενέστερων χρόνων της ζωής μας. Πάντα οι γιορτές αυτές είχαν μια μελαγχολία, θες λόγω του χειμώνα και όχι της απουσίας αγαπημένων προσώπων; Δεν ξέρω!
    Γιάννη μου, σου εύχομαι να είσαι καλά να γράφεις πάντα με τόση όρεξη και εμείς να σχηματίζουμε ένα χαμόγελο στο πρόσωπο μας, διότι ... ξέρεις αυτό να το κάμνεις!
    Την Καλημέρα μου και Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, αγαπητέ μου φίλε, σε ευχαριστώ πολύ.
      Οι γιορτινές μέρες γίνονται και κάλεσμα χαμένων αγαπημένων προσώπων. Έτσι ντύνονται σε μια αίσθηση της απώλειας και του κενού. Έτσι αποκτούν μια μελαγχολική διάθεση. Όμως, διαχειρίζεται γλυκά, όμορφα, μεταλλάσσεται σε αγάπη και τρυφερότητα.
      Η γλώσσα μας η ακαδημαϊκή ναι, μας παίδεψε. Για μια σειρά λόγους. Ίσως γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα την έκανε "ξύλινη" παγωμένη. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι η καθουμιλουμένη μας γλώσσα. Όμως κάλλιστα μπορεί να παραμένει και λογοτεχνικά και ως σημείο αναφοράς στις φιλολογικές μας βάσεις.
      Βασίλη μου, ευχαριστώ και πάλι για την αύρα και τις ευχές σου. Καλά Χριστούγεννα να έχετε.

      Διαγραφή
  8. Γιάννη μου με τις όμορφες αναμνήσεις σου με έκανες να κάνω βουτιά και εγώ στις δικές μου.
    Σαν παιδί περίμενα πως και πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να πάμε μαζί με τους γονείς μου και τα αδέλφια μου να αγοράσουμε τα αγιοβασιλιάτικα παιχνίδια όπως τα λέγαμε. Πάντα διάλεγα μια πεταλούδα μεταλλική που κουνούσε τα φτερά της καθώς την τσούλαγα με το ραβδάκι πάνω στις ρόδες της.
    Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα μέσα στην οικογενειακή θαλπωρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπω Ελένη τι λες τώρα βρε φιλενάδα! Αυτή η κατηγορία παιχνιδιών με το χερούλι και το μηχανισμό κύλισης σε ροδάκια είχε διάφορες επιλογές. Πρώτα η πεταλούδα, μετά η μπάλα που γύριζε. Τι μου θυμίζεις τώρα είναι εκπληκτικό έτσι;
      Ας είμαστε καλά να θυμόμαστε βρε Ελένη μου.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Στέλνω φιλιά.

      Διαγραφή
  9. Ω! ρε λεβεντιά που είναι ο Γιάννης μας και δεν λέω ήταν αλλά ΕΙΝΑΙ, τώρα!
    Ενθουσιάζομαι δια τας καθαρεύουσας που ανέκαθεν φέρουσι μειδίαμα εις εμού τα χείλη ειδικώς όταν περιέχουσι(ν) χιούμορ!!!
    Ευχές, ευχές, ευχές καρδίας διότι τας έχομεν ανάγκη(ν)!
    Πολλά ΑΦιλία με χαμόγελον και Αγάπην... βεβαίως- βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωω Στεφανία μου! Η γλώσσα σου άψογη μιλάμε στην καθαρεύουσα ναι; Εντυπωσιακό. Εγώ να σου πω την αλήθεια, μήτε που θυμάμαι τα πνεύματα και τους τόνους βρε Στεφανία μου. Τελικά ο πλούτος της γλώσσας μας εκπληκτικός αλλά.....

      Λεβεντιά ε; Τι να πω. Προσπαθούμε, παλεύουμε. Με τη δική σας την αγάπη νιώθω ακόμα καλύτερα. Στέλνω τα φιλιά και τις ευχές μου.

      Διαγραφή
  10. Γιάννη μου,
    μαζί αναπολήσαμε και απολαύσαμε τούτο το ταξίδι σου.

    Ευχομαι καλες γιορτες, με υγεια και χαρα!
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές γιορτές Κική μου. Με τις πιο ζεστές μου ευχές. Να είσαι καλά και να περάσετε όμορφα. Νιώσε την ομορφιά των ημερών. Τα φιλιά μου. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  11. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!
    Γιάννη μου, με τις μοσχοβολιές των αναμνήσεων, της τρυφεράδας τους και της δύναμης που μας χαρίζουν. Χρόνια που ζήσαμε. Σήμερα είμαστε εδώ και τα αναπολούμε υγιείς και χαρούμενοι. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την καλή μας τύχη και κρατάμε μόνο την ουσία απ' όλα, και όσα έμειναν και όσα έφυγαν.
    Αξιοθαύμαστη η προσπάθειά σου να αναβιώσεις την εύηχη ξεχασμένη γλώσσα.
    Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να είσαι καλά και να μην σταματάς να δημιουργείς κι εσύ αναμνήσεις για τα δικά σου παιδιά.
    Σ'ευχαριστώ για αυτό το ταξίδι. Πονάει λίγο αλλά μ' αρέσει.
    Σε φιλώ πεντάγλυκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου αγαπημένη μας φίλη,
      ναι, έχεις δίκιο. Κάθε τέτοιο ταξίδι έχει έναν κάποιο πόνο. Θες οι χαμένοι αγαπημένοι, θες οι απώλειες, θες άλλες σχέσεις, όλα τούτα προκαλούν μια θλίψη. Βέβαια, για να αναστρέψουμε λίγο την εικόνα, δεν ήταν κάθε παλιά περίοδος ιδανική. Είχαμε δράματα, τραγωδίες, μαρτύρια άσχημα, ανθρώπους γεμάτο πόνο και καταπίεση. Να τα λέμε και αυτά.
      Η καθαρεύουσα στο σκληρό της κομμάτι, είναι λίγο αρχοντική. Ας μου επιτραπεί ο όρος. Δεν το λέω με ταξική αναφορά αυτό, το λέω στον ήχο. Είναι η διαφορά μεταξύ παραδοσιακών Αγγλικών και Αμερικάνικων ένα πράμα.
      Εγώ να σε ευχαριστήσω για το μοίρασμα των συναισθημάτων σου. Το ότι είσαι κοντά μου σε αυτά τα ταξίδια είναι αίσθηση μοναδική.
      Καλησπέρα καλή μου.

      Διαγραφή
  12. Αχ βρε Γιάννη μου! Πόσο γλυκά μάς έβαλες στην ατμόσφαιρα των ημερών. Χριστούγεννα δίχως Παπαδιαμάντη είναι ομελέτα δίχως αυγά, και μπράβο σου που διάλεξες αυτό το γλωσσικό ύφος για να μας ταξιδέψεις στις αναμνήσεις σου. Έχεις αναλλοίωτο το παιδικό χαμόγελο της ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Κι όλες οι μνήμες σου απ' τα χρόνια εκείνα... τόσο νοσταλγικές (τα θρυλικά λαμπάκια με τη σγουρή γιρλάντα που σκάλωναν στα κλαδιά του δέντρου κι εκείνες οι σοκολάτες ΙΟΝ!)
    Να είναι οι φετεινές γιορτές σας, οι υπέροχες αναμνήσεις στο μελλοντικό σας λεύκωμα.
    Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα Γιάννη μου 🎄✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λεύκωμα της ζωής μας αγαπημένη μου Μαρία! Γεμάτο τέτοιες εικόνες ημών των εξηντάρηδων! Γενιά του 60 στα ....εξήντα μας! Μια χαρά μας βλέπω ε; Λοιπόν, εκείνες οι σοκολάτες, που κόντευαν στο ...μισό μέτρο οι έξτρα, θυμάσαι που ήταν γεμάτες κουτάκια με παραστάσεις, ζωγραφιές και άλλα όμορφα καλούδια. Άλλαζαν εικόνες και τέτοια. Τι ωραία ε;
      Ε ναι, Παπαδιαμάντης και Χριστούγεννα είναι άρρηκτα δεμένα και έκανα μια πρώτη απόπειρα έκφρασης στο λόγο αυτό. Πολύ δύσκολο και επώδυνο.
      Μαρία μου, κρατώ τις ευχές και τα υπέροχα συναισθήματά σου ως δώρο. Καλά Χριστούγεννα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  13. Αχ βρε Γιαννη μου αχ βρε Γιάννη μου! διαβαζα κι αναρωτιόμουν "εγω το έγραψα;;;" Τόσο ίδια κι απαράλλαχτα! Μονο που όλα αυτά συνέβαιναν αλλού!Τα μάτια με το ζόρι τα κρατάω να μην τρέξουν και ο κόμπος στο λαιμό κοντεύει να με πνίξει. Ετσι ειναι περίπου για όλους μας αυτής της γενιάς,όπως τα περιγραφεις !Και τωρα που μάθαμε με κόσμο μας ενοχλεί να μένουμε "μόνοι" ,με την οικογένειά μας, ξεμάθαμε και μας φαίνεται βουνό.Κι ομως δεν ειναι,όπως πολλά που συνηθίσαμε ως νέες συνήθειες ,δεν είναι. ΑΥτες οι τρυφερές αναμνήσεις θα μας κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα μέχρι τέλους,μακάρι και τα δικά μας παιδιά νάχουν κάτι ανάλογο να θυμούνται.Τα δικά μας Χριστουγεννα ήταν απλά,απλούστατα,λιτά και κάποιοι φτωχικά,αλλά είχαν ΑΓΑΠΗ,ΔΟΣΙΜΟ,ΝΟΙΑΞΙΜΟ,ΖΕΣΤΑΣΙΑ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ,κάτι που στις μέρες μας όλο και πιο δύσκολα βρίσκεις.
    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΜΕ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες πως συναντιούνται Χαρά μου ίδιες παραστάσεις; Ίδιας γενιάς άνθρωποι μοιράζονται τις εποχές εκείνες και τις στιγμές. Δικές τους ή συλλογικές. Με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή με φίλους. Κάθε εποχή σημαδεύει Χαρά μου τους ανθρώπους. Συνηθίζουμε κάθε γενιά να καυχιέται για την καθαρότητα της εποχής της. Δεν είναι πάντα έτσι. Είχαμε και εμείς τα φίδια μας τότε. Είχαμε τα σκοτάδια μας, τους δικούς μας σκελετούς στις ντουλάπες. Εκείνο που άλλαζε ήταν οι συλλογικές αξίες, η αλληλεγγύη, η επαφή. Το περίβλημα. Οι ανοιχτές γειτονιές, η πρόσβαση των ανθρώπων στη φύση. Τα παιδιά μας οφείλουν να πάρουν από το παρελθόν ότι όμορφο υπάρχει και να το συνεχίσουν προσαρμόζοντάς το στο δικό τους αύριο.
      Καλά Χριστούγεννα καλή μου φίλη. Από την καρδιά μου οι ευχές, το ξέρεις. Συνεχίζουμε. Και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    2. Γιαννη μου για άλλη μια φορά συμφωνώ απολυτα μαζί σου.Ιδανικά δεν ήταν ποτέ,πόσο μάλλον σ ε μια γενιά μετά απο ένα Πόλεμο,ομως εμείς ως παιδιά είχαμε προστατευθεί και ζήσαμε νομίζοντας αθώες καταστάσεις κι αυτό έμεινε δίνοντας σ όλα την αθωότητα της παιδικής ματιάς κι ας μην ήταν έτσι.Σίγουρα η κάθε γενιά έχει τα δικά της πρότυπα και το δικό της μέλλον,ελπίζω η επόμενη απο τη δικιά μας να σταθμίσει τ απάντα και ν αποφασίσει για την καλλίτερη μείξη!
      Το ξέρω, είναι αμοιβαίο και συνεχίζουμε...

      Διαγραφή
  14. Γεια σου Γιάννη,

    Πολύτιμη η μνήμη, ακριβές και ακριβείς οι λέξεις.
    Γεροί να είμαστε να θυμόμαστε.

    Να είστε όλοι Καλά,
    Καλά Χριστούγεννα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, χαίρομαι πολύ για την παρουσία, το λόγο και τα συναισθήματά σου. Σε ευχαριστώ πολύ. Να περάσεις όμορφα. Καλά Χριστούγεννα Αείποτε.

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα Γιάννη μου!!
    Παρά το ότι απέχουν μιαμιση δεκαετία περίπου οι παιδικές ηλικίες μας, οι θύμησες παρόμοιες είναι!!
    Τα αγκαθωτά φωτάκια, τα 'γυάλινα' και τόσο εύθραυστα στολίδια, τα 'στολισμένα' τζάμια, οι μυρωδιές των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, το 'καλό ντύσιμο' των ημερών, οι περατζάδες για κάλαντα, αλλά μόνο στην κοντινή γειτονιά! Ευτυχώς εμείς είχαμε τα συνομίλικα γειτονόπουλα κι ό ένας παρέσερνε τον άλλο για τα κάλαντα, αλλιώς όλοι μόνοι μας ντρεπόμασταν :)
    Και το σπίτι γέμιζε κόσμο τις παραμονές!.. Και γέλια και φωνές και χαμός! "Φέρε βρε Πωλίνα λίγο τυράκι και κρασάκι ακόμα! Από την νταμιτζάνα, την ρετσίνα που πήρα από τον Κρητικό!"...
    Πόσο αλλιώτικα είναι όλα τώρα...
    Ας είναι. Σημεία των καιρών.
    Ας φτιάξουμε αλλιώτικες αναμνήσεις τώρα λοιπόν...
    Θα έχουμε και να λέμε! :)

    Σου εύχομαι Ό,ΤΙ ΚΑΛΎΤΕΡΟ! Αγάπη, ΥΓΕΙΑ, ζεστασιά, Εμπνευση!
    Με χαμόγελο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφες αυτές οι κοινές μας παραστάσεις Σμαραγδούλα μου. Συμφωνώ μαζί σου. Ακριβώς αυτά τα ίδια βιώματα με μικρές παραλλαγές. Ένα σμάρι ανθρώπων τότε σε ανοιχτές αγκαλιές. Ας είμαστε καλά να θυμόμαστε καλή μου φίλη. Και να προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις αναμνήσεις και τις παραδόσεις στα παιδιά μας.
      Χρόνια πολλά καλή μου και ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  16. Γιάννη μου, τι όμορφα, γλυκά και ολοζώντανα παρουσιάζεις μια άλλη εποχή και τις ιδιαίτερες προσωπικές σου στιγμές! Δε φλυαρείς καθόλου, διότι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για τέτοιου είδους αναμνήσεις, καθώς ελαφραίνουν το φορτίο όλων μας αυτές τις γιορτινές ημέρες!
    Χρόνια Πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι οι στιγμές τέτοιες αγαπημένη μου Γλαύκη που οι μνήμες αυτές φουντώνουν και έρχονται να μας πάρουν απ το χέρι να ταξιδέψουμε πάλι εκεί πίσω. Να ζήσουμε στιγμές, να αγκαλιάσουμε πρόσωπα.
      Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά. Χρόνια πολλά κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  17. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία.
    Το πες και το κανες φίλε Γιάννη.
    Να γράψεις στη γλώσσα του Παπαδιαμάντη.
    Ωραία η γλώσσα μας και πλούσια, το πώς την καταντήσαμε, άλλο θέμα.
    Με γύρισες πίσω πολλά χρόνια.
    Ανήκουμε στην ίδια περίπου γενιά, οπότε όλα μου είναι γνωστά.
    Οι παιδικές αναμνήσεις όχι και τόσο ευχάριστες.
    Τα στολίδια όμως τα ίδια.
    Εγω συνήθιζα να φτιάχνω μόνη μου πολλά από αυτά, με χαρτί. Από τότε είχα το χούι φαίνεται.
    Κάλαντα κι εγώ έλεγα σε λίγα κοντινά συγγενικά σπίτια.
    Άλλα χρόνια, δύσκολα αλλά ξέγνοιαστα.
    Μακάρι να ζούσαν κσι τα παιδιά ή τα εγγόνια μας, στις αλάνες όπως εμείς.
    Γιαυτό δυσκολευομαστε με τη μάσκα, ενώ τα μικρά, μια χαρά προσαρμοστηκαν.
    Με συγκίνησες φίλε μου.
    Να είσαι καλά.
    Τα δέοντα στην οικογένεια σου.
    Καλά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα αγαπημένη μου φίλη, καλησπέρα και Χρόνια σου πολλά. Σε σένα προσωπικά και σε όλη την οικογένειά σου. Νιώθω ότι στις μέρες αυτές, πρόσθεσες τη δική σου προσωπική σφραγίδα σε όλους σας. Με τα έργα σου, με τα χρυσά σου χέρια, με την ατμόσφαιρα που δημιουργείς.
      Προσπάθησα ναι, να γράψω λίγο σε αυτή μας τη γλώσσα. Δεν είναι εύκολο και δεν ξέρω κατά πόσο ήταν επιτυχημένο φιλολογικά. Δεν είναι άσχημο να την θυμόμαστε που και που.
      Χάρηκα ειλικρινά και συγκινήθηκα που συναντήθηκαν οι παραστάσεις μας Ρένα. Είναι όμορφο να μοιράζεσαι κοινά πράγματα.
      Τις ευχές μου καλή μου φίλη. Προχωράμε αισίως μπροστά.

      Διαγραφή
  18. Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Κώστα μου. Να είσαι καλά φίλε μου. Υγεία και αγάπη.

      Διαγραφή