H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Βιβλίο-Προτάσεις για τον Αύγουστο...

Αύγουστος παιδιά μου. Ο Τελευταίος Μήνας του Καλοκαιριού. Ο κατ' εξοχήν Μήνας των Διακοπών. Και για να το πούμε καλύτερα της κάθε μορφής "διακοπών". Είτε σε μέρη εξοχικά και ονειρεμένα, είτε σε σπίτια του χωριού και της εξοχής, είτε σε μικρές απλές αποδράσεις. Ακόμα και σε διαλείμματα ονειροπολήσεων στα μπαλκόνια, στις αυλές (για τους εναπομείναντες τυχερούς...).

Ο Αύγουστος προσφέρεται για "αναχώρηση" από όλα εκείνα που μας κρατούν δέσμιους μιας πεζής και φθοροποιού καθημερινότητας. Προσφέρεται να ασχοληθούμε και με εμάς. Τις ανάγκες μας, την ξεκούρασή μας, αυτό το κάτι που θα προσφέρει την ανανέωση που έχουμε τόσο μα τόσο ανάγκη.

Ένα ΒΙΒΛΙΟ αποτελεί μοναδικό και ασύγκριτης αξίας "εργαλείο" για να ακουμπήσουμε πάνω του και μέσα στις σελίδες του τις περισυλλογές μας, τη γαλήνη μας, την ξεκούρασή μας. Μέσα στις σελίδες του που μοσχοβολούν κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμή του ως χρήσιμος σύντροφος στην περίοδο της καλοκαιρινής ραστώνης. Εκεί που η σκέψη μας δίνεται σαν δεκτικό σφουγγάρι σε κάθε είδος αναγνώσματος.

Λάτρης λοιπόν της αύρας του Βιβλίου, παίρνω το θάρρος για τον μήνα των διακοπών σας που τρέχει, με τον όποιο τρόπο μπορείτε ή θέλετε, να σας δώσω κάποιες δικές μου προτάσεις για Βιβλία που επέλεξα να μπουν στη βαλίτσα σας. Τα είδη των θεμάτων ποικίλουν προσπαθώντας να καλύψω κάθε δυνατή επιθυμία. Πάμε λοιπόν με τις προτάσεις μου:


"Η Άνοδος και η Πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας" της ΤΖΟΥΝΙΘ ΧΕΡΙΝ

Εκδόσεις:  ΩΚΕΑΝΙΔΑ
(Σε δύο τόμους)

Κατηγορία: Ιστορία


Η ΙΣΤΟΡΙΑ είναι απόλυτη Επιστήμη. Είναι μοναδικό και αλάνθαστο εργαλείο για να μπορούμε να ερμηνεύουμε τα γεγονότα, να κατανοήσουμε τις εξελίξεις. Πόσο μάλλον το μεγάλο Κεφάλαιο της Βυζαντινής Ιστορίας, που παραμένει στον μύθο, στην σύγχυση ίσως και στην λανθασμένη προσέγγιση.
Η ΤΖΟΥΝΤΙΘ ΧΕΡΙΝ είναι μια Εξαίρετη Αγγλίδα Ιστορικός, καθηγήτρια στο London King's College. Από τους μετρημένους συγκροτημένους ιστορικούς που έχει με καθαρή προαίρεση μελετήσει την Βυζαντινή Ιστορία και δεν ακολούθησε και εκείνη την σαφώς Ανθελληνική Δυτική στάση στο κομμάτι αυτό. Στους δύο τόμους των Βιβλίων της κάνουμε αναδρομή στην Χιλιόχρονη ιστορική Βυζαντινή διαδρομή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατανοούμε γεγονότα, εξηγούμε πάρα πολλά στοιχεία της Λαογραφίας μας αλλά αν θέλετε και της Θρησκευτικής μας πρακτικής και εθιμοτυπίας. Επίσης, το κυριότερο κατανοούμε και ερμηνεύουμε τη στάση της Δυτικής πολιτικής απέναντι στο Ελληνικό ζήτημα και την εχθρική της στάση στους Λαούς της Βαλκανικής και Ανατολής.
Τα δύο Βιβλία διαβάζονται πάρα πολύ εύκολα, χωρίς κούραση και με το ενδιαφέρον να μεγαλώνει καθώς οι σελίδες προχωρούν στο τέλος. Για όσους αγαπούν την Ιστορία η απόλυτη πρόταση.



"Οι Φεγγίτες της Ζωής μου" της ΚΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Εκδόσεις: Σειρά Κήπος

Κατηγορία: Ελεύθερη Ποιητική Συλλογή σε ελεύθερο στίχο

"Και να θυμάσαι, πως οι φεγγίτες μπορούν να φωτίσουν ακόμα και το πιο σκοτεινό και άραχνο κομμάτι της ψυχής σου....
Αρκεί πρώτα, να τους επιτρέψεις εσύ..."

Η Κική Κωνσταντίνου είναι μια νέα, δυναμική και εξαιρετικά εκφραστική Γυναίκα και νεαρή συγγραφέας στο χώρο της σύγχρονης λυρικής Ποίησης. Είχα τη χαρά να την γνωρίσω δικτυακά στο εξαίρετο Ιστολόγιό της εδώ:   ΕΚΦΡΑΣΟΥ-ΚΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Αυτή είναι η δεύτερη Ποιητική της δουλειά μετά τα "Λάφυρα της Ψυχής μου".
Η Γραφή είναι γεμάτη Λυρισμό και Έκφραση, που ιδιαίτερα αγαπά η συγγραφέας. Αποτελείται από μια σειρά Ποιημάτων σε ελεύθερο στίχο. Ξεχειλίζουν από λυρισμό, από συναισθήματα, από όμορφες σκέψεις.
Θα συντροφεύσει τις ώρες σας με γλυκό και τρυφερό τρόπο μέσα σε κλίμα νοσταλγίας και συναισθηματικής φόρτισης.




"Ο ΚΟΥΚΛΟΠΟΙΟΣ" του RICHARD MONTANARI

Εκδόσεις BELL

Ξένη Λογοτεχνία:  Σύγχρονο Αστυνομικό Μυθιστόρημα

Εδώ είμαστε στα δικά μου τα λατρεμένα ....νερά. Ο RICHARD MONTANARI είναι μία από τις πολύ δυνατές πένες του Αστυνομικού και Ψυχολογικού μυθιστορήματος των ημερών μας. Μιλάμε για ένα έργο-βιβλίο που θα λατρέψετε οι εραστές του είδους. Μυστήριο, Τρόμος, Αγωνία, Πλοκή, Ανατροπές. Ο Συγγραφέας κατεβαίνει στα σκοτεινά άδυτα της παιδικής ψυχής, σε κόσμους γκρίζους, νοσηρούς, βιασμένους. Δίνει πλοκή αιματοβαμμένη, ανατριχιαστική. Στήνει ένα απαράμιλλο εφιαλτικό ντεκόρ καθώς σε οδηγεί στην κορύφωση και στην εκπληκτική κάθαρση. Συγκινητικοί και τραγικοί συνάμα χαρακτήρες σε ένα έργο που θα το ρουφήξετε μονομιάς.



"ΑΙΓΑΙΟ" του ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ

Εκδόσεις; ΕΣΤΙΑ

Κατηγορία: Κλασική Ελληνική Λογοτεχνία

Το "ΑΙΓΑΙΟ" του μεγάλου μας λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, είναι μια σειρά μικρών διηγημάτων που γράφτηκε το 1941. Έχει τα χαρακτηριστικά του λυρικού παραμυθιού. Δεκατέσσερα μικρά διηγήματα με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.
Ένας μικρός συναισθηματικός θησαυρός κρύβεται στις σελίδες του Βιβλίου αυτού από έναν λογοτέχνη που σημάδεψε της πεζογραφία του μεσοπολέμου στην πατρίδα μας. 
Στο κλίμα του Αιγαίου πελάγους, στην αλμύρα της θάλασσας, ξεχωρίζει η γοητεία της γραφής του Βενέζη, η έντονη νοσταλγία της επιστροφής που, ως πρόσφυγα, σημαδεύει το έργο του. Μια βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο γεμάτη συναισθήματα και φόρτιση.


"ΙΣΤΟΡΙΕΣ της ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ" της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ

Εκδόσεις: 24 Γράμματα

Είδος: Προσωπική καταγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας


Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ κάνει την πρώτη της έξοδο στον έντυπο εκδοτικό κόσμο με το Βιβλίο της αυτό. Προσωπικά τόσο εγώ όσο και άπειροι φίλοι και φίλες, έχουμε την τιμή και τη χαρά να την γνωρίζουμε από την έξοχη μακροχρόνια δικτυακή της παρουσία με το εξαίρετο Ιστολόγιό της εδώ: ΑΠΑΓΚΙΟ

Οι "ΙΣΤΟΡΙΕΣ της ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ" είναι μια προσωπική καταγραφή της συγγραφέως της Μνημονιακής Ελλάδας, έτσι όπως αυτή έχει χαρτογραφηθεί στα σύγχρονα ιστορικά δρώμενα. Άνθρωποι, συνάνθρωποι, υπάνθρωποι και απάνθρωποι, υπάλληλοι, ντελιβεράδες και μανατζαρέοι, παιδιά γερασμένα, γερασμένοι που νιώθουν παιδιά, ανήσυχες υπάρξεις και φιλήσυχες συνειδήσεις, γυναίκες και άντρες που τιμούν το ρόλο τους και ρόλοι που δεν βρήκαν ακόμα τους εκφραστές τους.
Οι προσωπικοί ήρωες και αντι-ήρωες της Μαρίας Κανελλάκη , κάτι άνθρωποι διαμάντια, καθώς λέει η ίδια, που είχε την τύχη να ανταμώσει, αλλά κι άνθρωποι-σαλιγκάρια, που αφήνουν μόνο λεκέδες στο πέρασμά τους.... όλοι σε μια μεγάλη γειτονιά, που ξεδιπλώνεται στις σελίδες αυτού του Βιβλίου. Το λες και "Οδηγό Επιβίωσης".

Ο Λόγος της Μαρίας Κανελλάκη είναι έξοχος. Είναι γεμάτος λυρισμό. Μοσχοβολάει αισθήματα, ανθρωπιά, αλληλεγγύη. Η Σκέψη της τριγυρνάει μέσα στο καμίνι της ζωής. Εκεί που παράγεται η καθημερινότητα και ο ρεαλισμός. Ένα βιβλίο που έχει να σας δώσει πάρα πολλά πράγματα.






"Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ" του ΤΑΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της "ΕΣΤΙΑΣ"

Είδος:  Ελληνική κλασική πεζογραφία

Ένα από τα πιο λυρικά, συναισθηματικά και δυνατά μυθιστορήματα της κλασικής Ελληνικής πεζογραφίας. Ένα αριστούργημα που έχει μεταφερθεί με εξίσου υπέροχο τρόπο και στην Ελληνική Τηλεόραση στις πάλαι ποτέ καλές της στιγμές.
Ένα μυθιστόρημα λουσμένο στο φως της Σύρου όπου σε αυτό περιγράφεται το καλοκαίρι μιας ομάδας νέων ανθρώπων που τους συνδέει είτε φιλία είτε συγγένεια.
Πίσω από την εξωτερική μακαριότητα, ανεμελειά και το θάμπος του νησιού των Κυκλάδων καίγεται μια βασανιστική φωνή που τους καλεί, τον καθένα ξεχωριστά, να πάρουν τις αποφάσεις τους για τη ζωή τους. Το βιβλίο είναι η αποθέωση του φιλοσοφικού ιδεαλισμού, θεωρήθηκε από τους Δυτικούς ως έπος της συμφιλίωσης των λαών.
Εξαιρετικοί χαρακτήρες, πάθη, έρωτας, αγάπη, φιλία, μοναξιά, αναπόληση, περισυλλογή, μίσος, εκδίκηση, μετάνοια. Μια σειρά από βιώματα της ζωής ενωμένα σε έναν υπέροχο κύκλο δοσμένον με εξαίρετο τρόπο από τον Τάσο Αθανασιάδη.




"ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΓΥΡΙΣΜΟ" του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ

Εκδόσεις: ΑΤΛΑΝΤΙΣ

Είδος: Ελληνικό κλασικό Αστυνομικό μυθιστόρημα

Θα ήταν αδύνατον να λείψει από τις προτάσεις μου ο λατρεμένος μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ και το είδος του. Το αστυνομικό μυθιστόρημα. Στην κάψα του καλοκαιριού, διάλεξα ένα από τα καλύτερα εποχιακά του έργα. Το "ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΓΥΡΙΣΜΟ" εξελίσσεται στην Μύκονο του 1963 και είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα εξαίρετης πλοκής με έντονα δραματικά στοιχεία και με ανθρώπινους χαρακτήρες που συγκινούν αλλά και προκαλούν με τις αντιφάσεις του κόσμου τους.

Ο 30χρονος τυχοδιώκτης Ανδρέας Δελαβέρης θα φτάσει στη Μύκονο προσπαθώντας να επιβιώσει στους κοσμικούς κύκλους διαφόρων ώριμων κυριών χαρτοκλέβοντας. Εκεί θα συναντήσει τον επισης γοητευτικό αλλά απάνθρωπο 55άρη Αθανασίου, ο οποίος τον εκβιάζει με το παρελθόν του και του ζητάει επ' αμοιβή να παντρευτεί την θετή του κόρη Μαρία με στόχο, τι άλλο την κληρονομιά της τελευταίας από τον πατριό της. 
Ο Νεαρός θα βρεθεί ερωτευμένος πραγματικά αλλά και μπλεγμένος σε έναν άγριο φόνο από τον οποίον καλείται να διαφύγει πριν είναι απελπιστικά αργά για αυτόν.

Το πανέμορφο νησί των ανέμων γίνεται ο χώρος που θα εξελιχθεί η δράση και τα γεγονότα του δραματικού αυτού μυθιστορήματος.

***************************

Εδώ, ολοκλήρωσα τη δέσμη των προτάσεών μου για Βιβλία που θα μπορούσαν να σας κρατήσουν όμορφη συντροφιά τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου. 
Να σας ευχηθώ να περνάτε καλά όπου και αν βρίσκεστε και ότι και αν κάνετε.

Καλή συνέχεια Καλοκαιριού




6 σχόλια:

  1. Γιάννη σε ευχαριστούμε για τις προτάσεις!
    Τελικά άρχισε κι εμένα να με κερδίζει η αστυνομική λογοτεχνία, οπότε από αυτά σημείωσα σίγουρα τον κουκλοποιό!
    Κατά τ' άλλα διαβάζω πολύ οποιαδήποτε στιγμή βρω χρόνο, που πίστεψέ με, αν κι άνεργη τον ψάχνω ( έχω θέματα εδώ κι ένα περίπου με τη μαμά μου και είμαι η αποκλειστική της βλέπεις!)
    Διακοπές ούτε λόγος. Έφυγα 3 μέρες, αλλά για μένα διακοπές είναι και οι ώρες που κάθομαι στον κήπο διαβάζοντας!
    Καλές αναγνώσεις! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αριστέα μου,
    καλησπέρα και σιδερένια η Μαμά....! τι να πω ρε κοπέλα μου, καλό κουράγιο να έχεις. Διακοπές δεν θα κάνουμε μήτε εμείς και φέτος. Θαρρώ ότι ο κήπος είναι ένα υπέροχο καταφύγιο για μια σειρά δραστηριότητες.
    Εννοείται ότι δεν περιμένουμε τις διακοπές για να διαβάσουμε.
    Χαίρομαι που σε κερδίζει η αστυνομική λογοτεχνία. Ο "Κουκλοποιός" είναι υπέροχο. Όπως και όλα τα έργα του Μαρή.
    Πολλά φιλιά κορίτσι μου, χάρηκα που έμαθα νέα σου και σε ευχαριστώ πολύ.
    Υ.Γ. Εγώ, εκτός των άλλων, είχα και μια ...καλοκαιρινή εγχείρηση σε κάποιο λαρυγγολογικό πρόβλημα. Όλα καλά τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ εδώ με τον μπαμπά μου που έσπασε τον ώμο του αλλά τώρα πάει καλύτερα. Λέω να ξαναφύγω
    Τα βιβλία αγαπημένη παρέα σε όλες τις μέρες του χρόνου αλλά το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους
    Και οι προτάσεις σου για τα βιβλία δυο εξαίρετων φίλων του διαδικτύου σε τιμούν.
    Έχω διαβάσει μερικά από όσα προτείνεις και είναι σπουδαίες οι προτάσεις σου. Εγώ αστυνομικά μόνο Αγκαθα έχω διαβάσει αλλά θα κρατήσω τις δικές σου προτάσεις.
    Χαίρομαι που είσαι καλά τώρα Σιδερένιος ξανά εύχομαι
    Καλή σου μέρα και καλό υπόλοιπο Αυγούστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άννα μου, καλησπέρα σου κορίτσι μου. Εύχομαι ο Μπαμπάς να είναι καλύτερα και να επιστρέψεις στις διακοπές σου με κάθε μου ευχή.
    Ευχαριστώ πάντα για τις ευχές σου, την παρουσία σου και τη συμμετοχή σου. Να περνάμε καλά, αυτό μετράει.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχασα όλα το καλοκαίρι λόγω κακού σήματος, οπότε τρέχω να ενημερωθώ.
    Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου Γιάννη.
    Διαβάζω ιστορικά κι αστυνομικά κι ό,τι μου προτείνουν φίλοι όπως εσύ.
    Είχα μαζί μου στο κάμπινγκ αρκετά βιβλία μεταξύ αυτών και της Μαρίας μας.
    Εξαιρετικό!
    Την αίθουσα του θρόνου την διάβασα πριν χρόνια, αλλά αξίζει να την ξαναδιαβάσω.
    Αυτά για το Βυζάντιο θα τα προμηθευτώ.
    Είναι από αυτά που μου αρέσουν πολύ.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρένα μου καλησπέρα σου. Χαίρομαι που είσαι εδώ και σε ευχαριστώ πολύ. Επίσης χαίρομαι που αγαπάς το βιβλίο σε πολλές θεματικές του πλευρές. Καλή συνέχεια να έχεις ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή