H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Βιβλία του Φθινοπώρου

Είμαστε πια αγαπημένες μου φίλες και φίλοι στην καρδιά του Φθινοπώρου. Μάλιστα θα έλεγε κανείς άνετα ότι έχουμε μπει στο δεύτερο κιόλας μισό της εποχής.
Το Φθινόπωρο είναι μια εποχή, που έχει και αυτή τους δικούς της λόγους να προσελκύει το Διάβασμα.
Εποχή με παστέλ γήινα χρώματα, εποχή με μελαγχολική διάθεση, με έντονο σκεπτικισμό που προκύπτει μετά το κρεσέντο του Καλοκαιριού.
Έτσι λοιπόν, οφείλω να μοιραστώ μαζί σας, ότι το ΒΙΒΛΙΟ δεν έλειψε μήτε αυτόν τον καιρό από τα χέρια μου. Όπως έκανα λοιπόν και τον Αύγουστο στην ανάρτηση εδώ:
Βιβλία του καλοκαιριού  έτσι θα κάνω και τώρα να σας παρουσιάσω κάποια από τα βιβλία που διάβασα στο χρόνο που τρέχει.

Για να ξεκινήσουμε λοιπόν με μια συγγραφέα που αποτελεί ένα θρύλο στο χώρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μια γυναίκα που επί δεκαετίες μεγαλούργησε στο Αστυνομικό και όχι μόνο μυθιστόρημα. 

 ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ



Μέσα στο Φθινόπωρο, δύο ήταν εκείνα τα έργα της μεγάλης δραματουργού που πέρασαν από τα χέρια μου. Ας τα δούμε:

"ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ"
(Elephants can remember)



Ένα από τα πλέον δραματικά και ανθρώπινα συγκινητικό μυθιστόρημα της μεγάλης δημιουργού.
O Τύπος κλασικός. Το γνωστό και λατρεμένο είδος της Αγκάθα, το whodunit αστυνομικό μυθιστόρημα (ποιος το έκανε...)

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, ήξερε ότι κάθε φορά που θα τον πάρει στο τηλέφωνο η φίλη του, διάσημη συγγραφέας Αριάδνη Όλιβερ, όλο και με κάτι σοβαρό θα είχε να ασχοληθεί.
Έτσι και τώρα έρχεται να του ζητήσει την άποψή του για μια παλιά ξεχασμένη τραγωδία που είχε συγκλονίσει τότε την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη.

Όλα ξεκινούν όταν η συγγραφέας Αριάδνη Όλιβερ είναι καλεσμένη σε μία φιλολογική βραδιά για την παρουσίαση ενός από τα έργα της. Εκεί την πλησιάζει Η κ. Μπάρτον-Κοξ, μια ώριμη αυταρχική και τρομερή γυναίκα, η οποία ζητά πληροφορίες από την συγγραφέα για το ποιόν της νεαρής βαφτισιμιάς της Σήλιας Ρέιβενσκροφτ, μνηστή του γιου της Ντέσμοντ.

Η υποψήφια πεθερά θέλει να μάθει λεπτομέρειες για τον τραγικό θάνατο και των δύο γονιών της νεαρής Σήλιας, του Στρατηγού Ρέιβενσκροφτ και της γυναίκας του, οι οποίοι αυτοκτόνησαν αμοιβαία σε μια απόκρημνη ακτή του σπιτιού τους.

Η Αριάδνη Όλιβερ, υπό την διακριτική παρακολούθηση και στήριξη του Ηρακλή Πουαρό, θα ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με ανθρώπους του παρελθόντος βουλιάζοντας στις θαμμένες αναμνήσεις.
Όπως ακριβώς οι Ελέφαντες που θυμούνται με την χαρακτηριστική τους μνήμη, έτσι αναζητά και παρόμοιους ανθρώπους που έζησαν το δράμα των Ρέιβενσκροφτ από κοντά.



"Οι Ελέφαντες θυμούνται" είναι ένα αστυνομικό συγκλονιστικό δράμα, με την χαρακτηριστική ανατρεπτική γραφή της μεγάλης δημιουργού. Έχει στην πλοκή του πολύ δυνατά συναισθήματα, που θα σας προκαλέσουν έντονη φόρτιση στην εξέλιξη αυτής της ιστορίας.


"ΡΑΝΤΕΒΟΥ με τον ΘΑΝΑΤΟ"

(APOINTMENT WITH DEATH)



Ένα ακόμα αριστούργημα της μεγάλης δασκάλας του είδους.
Ένα έργο, που θα σας ταξιδέψει εκτός Αγγλίας.
Θα βρεθούμε στους Αγίους τόπους, στην Ιερουσαλήμ, έναν χώρο, ο οποίος "φιλοξένησε" πολλά από τα έργα της Αγκάθα Κρίστι. Και θα πεταχτούμε και στην Ιορδανία, στα ιστορικά μέρη της Πέτρας και του Αμάν.

ΤΟ ΘΕΜΑ

Από ένα ανοιχτό παράθυρο ενός ξενοδοχείου κοντά στην Νεκρά Θάλασσα, ένα βράδυ, ο Ηρακλής Πουαρό ακούει την φωνή ενός άντρα να συνομιλεί:
"Μα δεν το καταλαβαίνεις ότι πρέπει να πεθάνει ;"
Στο διπλανό δωμάτιο δύο αδέλφια, ο Ραίημοντ και η Κάρολ Μπόιντον συζητούν για την θετή τους μητέρα.
Την υστερική μέγαιρα κυρία Μπόιντον, μια κακόψυχη γυναίκα, με ευάλωτη υγεία, η οποία, στην κυριολεξία, τυραννά μια ολάκερη οικογένεια δικών της ανθρώπων που έχουν τη δυστυχία να ζουν μαζί της.

Την επόμενη ημέρα, στο σαλόνι του ίδιου ξενοδοχείου, η Σάρα Κινγκ, μια νεαρή γοητευτική γιατρίνα συζητά με τον Γάλλο καθηγητή Θήοντορ Ζεράρ. Η Ματιά της Σάρας διασταυρώνεται με αυτήν του Ραίημοντ καθώς κατεβαίνει με την οικογένειά του και αυτός στο σαλόνι.
Η Σάρα, έχει την ανατριχιαστική εμπειρία να νιώσει το δολοφονικό βλέμμα της φρικώδους κ. Μπόιντον στα μάτια της.

Ένα εξαίρετο αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονα τα εξωτικά στοιχεία της περιοχής, που, όπως πάντα ακτινογραφεί, τις προσωπικότητες των χαρακτήρων που πλάθει η συγγραφέας για το υπέροχο αυτό έργο.


ROBERT LOUIS STEVENESON



"Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του ΔΡ. ΤΖΕΚΥΛ και του κ. ΧΑΪΝΤ"

THE STRANGE CASE OF Dr. JECKYL and Mr. HYDE





Το τρίτο βιβλίο, που θα σας παρουσιάσω σήμερα, είναι ένα κλασικό αριστούργημα της κλασικής λογοτεχνίας. Γραμμένο στο τέλος του 19ου αιώνα, από τον Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.
Ένα ψυχογράφημα μυθιστόρημα τρόμου, που έμελλε να μετατραπεί σε θρύλο για την παγκόσμια λογοτεχνία.

Μια συγκλονιστική κάθοδος στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, χωρίς έλεος.
Μια χαρτογράφηση των μύχιων πόθων του ανθρώπου να υπερβεί τις, κατά τη γνώμη του, ατέλειες της ανθρώπινης φύσης, να δαμάσει και να εξορκίσει το "κακό". Ξεχνώντας όμως ότι αυτή η αέναη μάχη της ισορροπίας ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις στην ψυχή του ανθρώπου, είναι αυτή ακριβώς που τον διατηρεί σε δυναμική αρμονία.

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Δικηγόρος Τζον Γκάμπριελ Άτερσον μαζί με το φίλο του Ρίτσαρντ Ένφιλντ, περπατούν στις ομιχλώδεις οδούς του Λονδίνου. Εκεί θα συναντήσουν ένα επιβλητικό, αρχοντικό σπίτι, εμφανώς εγκαταλειμμένο, για το οποίο ξεκινούν να διηγούνται κάποια παράξενα και μυστήρια περιστατικά με τα οποία έχει συνδεθεί.

Μυθιστόρημα, στο οποίο απουσιάζει παντελώς γυναικείος χαρακτήρας, θα σας συγκλονίσει στην κυριολεξία όχι μόνο για το θέμα του, αυτό καθ' εαυτό, αλλά και για την απίστευτη ατμόσφαιρά του, δοσμένη με τις μοναδικές περιγραφές ενός μεγάλου συγγραφέα, που δυστυχώς χάθηκε νωρίς απ τη ζωή.


"ΚΛΕΦΤΕΣ και ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ"



Δεκατρείς Έλληνες συγγραφείς γράφουν ιστορίες εγκλημάτων και πάθους

Νεοκλής Γαλανόπουλος, Κυριακή Γεροζήση, Σέργιος Γκάγκας, Τιτίνα Δανέλλη, Βασίλης Δανέλλης, Κώστας Κυριακόπουλος,  Ανδρέας Μιχαηλίδης,  Τεύκρος Μιχαηλίδης,  Δημήτρης Μπούνιας,  Μανώλης Πιμπλής,  Γιάννης Ράγκος,  Γεράσιμος Ρηγάτος,  Χρύσα Σπυροπούλου,  Φίλιππος Φιλίππου

Ποιος θυμάται το 2008, μια υπέροχη ραδιοφωνική εκπομπή, που συντόνιζε η Αντέλα Μέρμηγκα, με την πρωτοβουλία και σύλληψη του Δάνη Παπαβασιλείου, στον ραδιοσταθμό
902 Αριστερά στα FM

Τα 13 αυτά διηγήματα είναι η μεταφορά εκείνης της σειράς που λατρεύτηκε από τους εραστές του είδους σε βιβλίο.

Κάθε Δευτέρα βράδυ 9-10 μμ ένα μεγάλο κοινό, κάθε ηλικίας, συντονίζονταν για να ακούσει τις ραδιοφωνικές ιστορίες "Κλέφτες και Αστυνόμοι"

Αφηγητής η ατμοσφαιρική φωνή του Δημήτρη Πουλικάκου.

Θα διαβάσετε εδώ 13 αστυνομικά μυθιστορήματα εγκλήματος, πάθους, του σύγχρονου καιρού, δεμένα και ενταγμένα στο σημερινό κοινωνικό μας περιβάλλον, προβλήματα, θέματα, που θα σας συγκινήσουν και πολλά από αυτά θα σας ταράξουν έντονα συναισθηματικά.

Αν θέλετε, μπορείτε να τα ακούσετε όλα, στο YOU TUBE, όλα ελεύθερα, αναζητώντας την σειρά με τον τίτλο του βιβλίου.
Σας συνιστώ να το κάνετε.



Σας Θυμιζω:

Μην ξεχάσετε την Δωροθεσία για τα 8 χρόνια του CINEFIL εδώ:  https://cinefil-net.blogspot.com/2018/1ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ CINEFIL BLOG μέχρι 30 Νοέμβρη.

Για Όσους επιθυμούν, αναρτώνται τα διηγήματα και Νουβέλες μου εδώ:

URNOVL Giannis Pit's profile

Υ.Γ. Το "ΗΔΥΠΟΤΟΝ" φόρεσε τα Χριστουγεννιάτικά του. Πως σας φαίνεται ; Καλές γιορτές σε όλους.


50 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τη παρουσίαση των βιβλίων φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα καλή μου φίλη. Σε ευχαριστώ που είσαι πάντα εδώ κοντά μας. Όμορφη βραδιά να έχεις.

      Διαγραφή
  2. Μόνο αστυνομικά μου διαβάζεις καλέ μου; Άγκαθα αγαπημένη. Τζέκιλ και Χάιντ κλασικό. Το άλλο δεν το ξέρω. Κοίτα μ'αρέσει που καθιέρωσες να γράφεις για τα βιβλία που διαβάζεις κάθε εποχή. Να το συνεχίσεις...
    Και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος υπέροχος Και του χρόνου να είσαι καλά
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου,
      ομολογώ το αστυνομικό φιλολογικό είδος είναι το αγαπημένο μου και κυριαρχεί στις επιλογές μου. Όμως δεν λείπουν και τα υπόλοιπα είδη όπως βλέπεις και θα δεις. Χαίρομαι που σου άρεσε η Χριστουγεννιάτικη εμφάνιση Άννα μου. Όλοι μας να είμαστε καλά.
      Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα φίλε Γιάννη!
    Εξαιρετική η παρουσίαση των βιβλίων και πολυ αγαπημένη η ‘Αγκάθα Κριστι!
    Δεν εχω διαβάσει τα βιβλία της,αλλα εχω δει όλες τις ταινίες και παρακολούθησα ολα τα επεισόδια με τον Ηρακλή Πουαρώ,στην κρατική τηλεόραση,που ομολογώ ηταν τελεια η παραγωγή και η σκηνοθεσία.Ομορφο και γιορτινό το μπλοκάκι σου!!
    Αλλα βλεπω οτι εχεις και αλλο μπλογκ και τρέχω να το γνωρίσω απο κοντά!!
    Καλο βραδυ εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Δήμητρά μου.
      Σε περιμένω με χαρά και στα άλλα δύο μπλογκόσπιτα καλή μου φίλη. Εδώ επάνω δεξιά στην στήλη υπάρχουν οι σύνδεσμοι.
      Η Αγκάθα Κρίστι είναι θρύλος πραγματικά. Η σειρά που είδες είναι ότι πιο αξιόλογο υπάρχει για το έργο της, μια σειρά που κράτησε 24 χρόνια παρακαλώ. Βέβαια πολλά από τα σενάρια έχουν αλλοιωθεί εντελώς να το ξέρεις έτσι ;
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη και τα λέμε.

      Διαγραφή
  4. Οι επιλογες σου φιλε μας δίχνουν ποσο αγαπας τα αστυνομικά μυθιστορήματακαι πραγματι το σασπενς και το μυστήριο σ αυτά σου εξαπτει το ενδιαφερον γι αυτα τα βιβλια ..και η δικη σου παρουσιαση ειναι εξαιρετική...
    Με γειά και την γιορτινη σου εμφανιση.. να περνας ομορφα διαβαζοντας καλο σου βραδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα καλή μου φίλε. Ρούλα μου !
      ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου. Να είμαστε όλοι καλά και να περνάμε όμορφα.

      Διαγραφή
  5. Κάποτε διάβαζα πάρα πολλα αστυνομικά, ιδίως της Αγκάθα Κρίστι.
    Δεν θυμάμαι αν τα έχω διαβάσει αυτά .
    Τον δόκτορα Τζέκυλ τον διάβασα.
    Τώρα διαβαζω Τζο Νέσμπο και μου αρέσει πολύ.
    Με βάζεις σε πειρασμό να ξαναδιαβάσω Αγκάθα Κρίστι.
    Καλές γιορτές αφού στόλισες από τώρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου να το κάνεις !
      ανεπιφύλακτα ! θα αποζημιωθείς στο απόλυτο. Νέσμπο ακόμα δεν έχω ξεκινήσει να διαβάζω. Βλέπω προβάλλεται πάρα πολύ και προφανώς πρέπει να το κάνω. Χαίρομαι που ακολουθείς στο διάβασμα.
      Να είσαι καλά και όμορφα να περνάς.

      Διαγραφή
  6. Γιάννη πολύ καλή η ιδέα σου, η παρουσίαση βιβλίων από κάποιον που εμπιστευόμαστε, πάντα χρειάζεται. Αν και το αστυνομικό δεν είναι η αγαπημένη μου κατηγορία,αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαβάζω κιόλας, η παρουσίαση σου σε κάνει να θέλεις να τα διαβάσεις. Περιμένω τη συνέχεια, αυτού του νέου εγχειρήματος σου! Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητέ Φίλε ! Λατρεμένη για μένα κατηγορία, σεβαστή όμως κάθε άλλη άποψη και προτίμηση Βασίλη μου. Προχωράμε και στο δρόμο του βιβλίου που τόσα μας χαρίζει.
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλά να περνάμε.

      Διαγραφή
  7. Ωραίος ο στολισμός φίλε Γιάννη, ανεβάζει τη διάθεση! Όσο για την Αγκάθα Κρίστι, παραμένει αγαπημένη, αφού έχω διαβάσει όλα της τα βιβλία. Να σου ευχηθώ επίσης από εδώ (για να μη συμμετέχω στη διεκδίκηση του δώρου) χρόνια πολλά στο cinefil σου, να παραμείνει το ίδιο ενημερωτικό κι ενδιαφέρον όσο όλα αυτά τα χρόνια που μας κρατάει συντροφιά!
    Καλή συνέχεια στη μέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λία μου γιατί κορίτσι μου να μην συμμετάσχεις στο κέρασμα του δώρου ; συμβολικό για το καλό είναι μάτια μου. Δεν σηματοδοτεί κάτι. Να το κάνεις !
      Έχεις διαβάσει όλα τα βιβλία της Αγκάθα ε ; αυτό είναι υπέροχο και σημαντικό.
      Ευχαριστώ για όλα καλή μου φίλη.
      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  8. Τι ωραία που το στόλισες! Ζεστός και ατμοσφαιρικός ο χώρος σου, φωνάζει "Γιάννης" από μακριά. Ως λάτρης της μεγάλης κυρίας της αστυνομικής λογοτεχνίας, ψηφίζω δαγκωτό Άγκαθα Κρίστι και νομίζω πως τα έχω διαβάσει όλα της τα βιβλία. Που κατά καιρούς τα ξαναδιαβάζω, κι ας ξέρω τον δολοφόνο. Γιάννη μου, εύχομαι να είσαι καλά και να μας στολίζεις τη διάθεση με την παρουσία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααα Κυρία μου ! δεν μας τα έχεις πει αυτά για την Αγκάθα ! εμμμμ έλα ντε να σε βάλω στο ...κλαμπ της λέσχης των φίλων του Αστυνομικού μυθιστορήματος ! με μεγάλη χαρά. Καλά κάνεις Μαρία μου και το χαίρομαι.
      Ευχαριστώ πολύ για τα ζεστά σου λόγια. Να είμαστε καλά και να περάσουμε όμορφες μέρες.
      Την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  9. Μια ακόμη Γιαννήσια και γνήσια ανάρτηση με ότι αγαπάς και θέλεις να μοιραστείς!
    Είναι αλήθεια πως στα πολύ νιάτα μου, ξεκοκάλισα πολλά αστυνομικά βιβλία και αυτή η ανάμνηση εξακολουθεί και μου φέρνει πολλά χαμόγελα, ειδικά για την αγωνία και την ανατροπή του τέλους!

    Πολλά τα γλυκά ΑΦιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχα Στεφανία μου λάτρεψα τον όρο "Γιαννήσια" χαχαχαχαχαχα !
      Για δες λοιπόν ε ; έγραψα ....σχολή ;
      Με διαβάζεις καλή μου φίλη. Τα αστυνομικά είναι το Νο.1 της επιλογής μου στο διάβασμα, δεν το συζητώ.
      Ευχαριστώ Στεφανία μου, να είσαι καλά για όλα σου. Φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Είχα καιρό πολύ να περάσω από τη γωνιά σου Γιάννη μου και τη βρίσκω γιορτινή και απαστράπτουσα με μια ανάρτηση που είναι λες και την έγραψες για μένα! Αγαπώ πολύ τα αστυνομικά μυθιστορήματα και την Άγκαθα Κρίστι ιδιαίτερα, οπότε την απόλαυσα!!
    Καλές γιορτές να περάσεις φίλε μου
    Θα αναζητήσω τα βιβλία που προτείνεις εκτός της Κρίστι που τα έχω όλα!!
    Σε φιλώ
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου τελικά ξέρεις τι διαπιστώνω στην γειτονιά μας εδώ ;
      Ότι πολλές φίλες είστε λάτρεις της Αγκάθα και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα να το ξέρεις. Μιλάμε συνεπώς την ίδια εκφραστική γλώσσα και καταλαβαίνουμε την αντίστοιχη ατμόσφαιρα.
      Ναι, φόρεσα τα ...γιορτινά μας. Να ομορφύνουμε την καρδιά μας καλή μου φίλη.
      Σε φιλώ και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  11. Ωπ! Βάλαμε τα γιορτινά μας; :)
    Έχω διαβάσει μόνο τού Στίβενσον και αρκετά παλαιότερα κάποια της Άγκαθα Κρίστι - που δεν θυμάμαι πια ούτε ποια ήταν. Νομίζω πως το φθινόπωρο κι ο χειμώνας εμπνέουν από μόνα τους το να στρεφόμαστε με περισσότερο ζήλο στους χάρτινους φίλους μας. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε πιο απολαυστικό από ένα βιβλίο και μια κούπα ζεστό καφέ/τσάι/οτιδήποτε.

    Καλή συνέχεια, καλέ μου φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου δεν έχεις καθόλου άδικο.
      Μα γίνεται μια τέτοια εποχή να μην έχεις κατά νου μια τέτοια ατμόσφαιρα ; όχι πες μου δηλαδή. Νιώθω ότι μοιραζόμαστε το ίδιο βίωμα, τις ίδιες προτιμήσεις.
      Α έχεις διαβάσει και Στήβενσον έτσι ; μάλιστα ! αυτό κι αν είναι ! ομολογώ δεν το περίμενα γιατί είναι πολύ "βαρύς" και κλασικός.
      Σε ευχαριστώ καρδιά μου για όλα και την παρουσία και τη ζεστασιά της ψυχής σου.

      Διαγραφή
  12. Γεια σου, Γιάννη. Κάτι προλάβαμε και διαβάσαμε, ε;! :-)Βλέπω τα αστυνομικά είχαν την πρωτοκαθεδρία. Και ιδίως η Αγκάθα Κρίστι. Τα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει κάποια σύγχρονα αστυνομικά. Αυτά με βοήθησαν ακόμα περισσότερο να σταθεροποιήσω την εκτίμησή μου στη σπουδαία Κρίστι. Λεπτοδουλειές, ραφιναρισμένες, εγκεφαλικές και παιγνιώδεις.

    Όσο για τα ελληνικά, με έκανες να ζηλέψω εκ των υστέρων που δεν είχα ακούσει τότε τα διηγήματα αυτά στο ραδιόφωνο. Η λογοτεχνία από το ραδιόφωνο, όταν είναι καλά δοσμένη, έχει μιαν άλλη μαγεία κι αυτή.

    Καλά διαβάσματα, Γιάννη. Τις γιορτές των Χριστουγέννων τις έχουμε συνδυάσει ίσως λίγο περισσότερο με ανάγνωση βιβλίων, ε;

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον Διονύση.
      Ναι, τα Χριστούγεννα ανεβαίνει η αίσθηση παρόρμησης για το διάβασμα. Ίσως οι μέρες. Το Ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα του σύγχρονου καιρού έχει κάνει τεράστια άλματα. Παρεξηγημένο στις παλιές δεκαετίες και παραμελημένο στην λογοτεχνία, με εξαίρεση τον Γιάννη Μαρή, στις δεκαετίες μετά το 2000 παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη και πολλοί νέοι συγγραφείς στην κυριολεξία τίμησαν το είδος.
      Βέβαια οι κλασικοί είναι πάντα κλασικοί και παραμένουν έτσι.
      Ευχαριστώ Διονύση μου. Να είσαι καλά. Να σου ευχηθώ όμορφη συνέχεια φίλε μου.

      Διαγραφή
  13. Μπαίνω... και με υποδέχεται το αστέρι του χιονιού!! Λύγισα! Άνθρωπος είμαι κι εγώ! Περιμένω να δω μια άσπρη μέρα αλλά του κάκου -που έγραφαν τα παραμύθια παλιά- :)
    Eυάλωτη πλέον -όσο δεν παίρνει -και υποχείριο της πένας σου, άντε να δω πως θα βγάλω τις γιορτές με τόσες ενδιαφέρουσες προτάσεις για διάβασμα.
    Ευχαριστούμε Γιάννη μας και μπαίνουν όλα στη λίστα των δώρων-όσα έχω διαβάσει τουλάχιστον.
    Υ.Γ. Είπαν πως κάποιος γαλαζοαίματος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας κρύβεται πίσω από το διφορούμενο εγκληματία. Δεν αποδείχτηκε ποτέ βέβαια αλλά πρόσθεσε η υπόνοια αυτή περισσότερο σασπένς στην ιστορία.
    Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μαρία !
      κορίτσι μου δεν θέλω να είσαι ευάλωτη. "Υποχείριο της πένας μου" ; Ωωωωω τι τιμή είναι αυτή αν και διαφωνώ με το βίωμα "υποχείριο" ζωηρά.
      Χμμμμ όταν λες για τον διφορούμενο εγκληματία Μαρία, ποιος ενοοείς ;
      Κράτα τις προτάσεις, ξέρω ότι έχεις άλλες τόσες στο συρτάρι σου.
      Σε φιλώ και δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  14. χαχα και βέβαια υποχείριο, είσαι μάγος εσύ.
    διφορούμενος, χρήση μεταφορική που αφορά στην ταυτότητα του ιατρού Tζέκυλ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωωωω
      μιλάμε για κλασικό μυστήριο και καταβύθιση στα άδυτα της ψυχής μας. Ευχαριστώ Μαρία μου. Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  15. Πόσο μου αρέσει η Κρίστι!
    Έχει τύχει να έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία της! Τα είχε ο μπαμπάς στη βιβλιοθήκη του.
    Την εκπομπή δεν την ήξερα.
    Βλέπεις από τότε που η μοίρα με έριξε στο Άργος για δουλειά, δεν έπιανα 902, καθώς είχαν κοπεί οι πανελλαδικές εμβέλειες και σπανίως κάθομαι να ακούσω ράδιο μέσω υπολογιστή.
    Βρήκα 31 επεισόδια όμως στο γιουτιούμπ, θα τα κατεβάσω, θα τα γράψω σε σιντί και θα τα ακούσω εις το λίβινγκ ρουμ, καθήμενη αναπαυτικά στον καναπέ και όχι στην καρέκλα του γραφείου μου!
    Πολύ ωραία στόλισες κύριε Πιτ μου!
    Με τα φωτάκια σου, με τους φιόγκους σου, με αγιοβασίληδες να ξεπροβάλλουν μέσα από τους θάμνου!
    Τέλεια είναι!
    Βοηθάει βέβαια και το χιόνι, που έχει πέσει στην αυλή!
    Πανέμορφα είναι!
    Καλό βράδυ κύριε Πιτ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Αρτίστα μου,
      χαίρομαι που σου άρεσε το στόλισμα, η αυλή, το χιόνι. Όλα ευλογημένα και ονειρικά, όπως τα εύχομαι για όλους μας.
      Ω καλά έκανες και τα κατέβασες τα ραδιοφωνικά . Είναι εξαίρετα και ατμοσφαιρικά. Κάποια δε από αυτά θα σε συγκινήσουν έντονα είναι συγκλονιστικά.
      Και εσύ με την Αγκάθα έρωτα ; για δες τι γίνεται τελικά έτσι ; είδες πόσοι βγήκαμε εδώ ; ειλικρινά δεν το περίμενα αυτό αλλά να που έγινε.
      Αρτίστα μου, σε ευχαριστώ πολύ για όλα όσα εκπέμπεις και τα συναισθήματά σου.
      Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα σου Γιάννη μου στο στολισμένο σου χώρο !!
    Και εγώ ναι συμφωνώ μαζί σου ότι την κάθε εποχή μας αρέσει διαφορετικό είδος βιβλίου να διαβάζουμε !! Τα βιβλία της Κρίστι που μας προτείνεις πιστεύω ότι πραγματικά θα μου αρέσουν και θα τα ψάξω άμεσα !! Την εκπομπή θα την ψάξω γιατί καθόλου δεν την έχω ακούσει .
    Με την αγάπη μου σου εύχομαι καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νικόλ μου καλή μου φίλη,
    κάθε εποχή έχει τα δικά της ερεθίσματα ναι. Δεν είναι υποχρεωτικό βέβαια να συμβαίνει αλλά γίνεται. Αν καταπιαστείς με την Αγκάθα Κρίστι ανοίγεται μπροστά σου ένας ολάκερος κόσμος εκπληκτικός να το ξέρεις.
    Τις εκπομπές μπορείς να τις ακούσεις. Εκεί θα είναι και χαλαρά θα τις απολαύσεις.
    Καλό βράδυ, καλή βδομάδα και να είσαι καλά. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οπως καταλαβαίνεις την προσπέρασα γρήγορα αυτή την ανάρτηση, πάει πέρασε το φθινόπωρο για μένα!!! χιχιχιχι
    Βιβλιοφάγος είσαι το γνωρίζω !!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μάνια μου, έχεις δίκιο. Εκεί αυτή η περίοδος είναι ντάλα χειμώνας αλλά δεν πειράζει.
      Αγαπάμε το βιβλίο καλή μου. Σε φιλώ. Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα!!!
    Σίγουρα θα μπουν στη -μεγάλη ομολογουμένως- λίστα των βιβλίων που θα ήθελα να διαβάσω, μιας και η θεματολογία είναι ακριβώς του γούστου μου!
    Καλώς βρεθήκαμε κ' από εδώ, Γιάννη!
    Σε σχόλιά σου, σε φιλικά blogs, πίσω από την κάθε σου λέξη διέκρινα έναν χαρακτήρα εξαιρετικό και πολύ ευγενή! Εγώ ήμουν εκείνη που θα έπρεπε να σε αναζητήσει πρώτα...
    Χαίρομαι που με βρήκες-και σε βρήκα-και βρεθήκαμε γενικότερα!!!
    Είμαι η Γιάννα και σου αφήνω τις ευχές μου για μια όμορφη εβδομάδα!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάλιο αργά παρά ποτέ Γιάννα μου ! καλώς όρισες σε ένα από τα σπιτικά μου στο διαδίκτυο. Στη διάθεσή σου και τα λοιπά. Τιμή μου τα ευγενικά σου λόγια. Να είμαστε καλά, να απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές στην γειτονιά μας. Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  20. Δεν υπάρχει βρε παιδί μου χώρος πνευματικός-εικαστικός στον οποίον να μην έχεις παρεισφρήσει. Αποκλείεται να μην συναντήσει κανείς τον ίσκιο σου,την πατημασιά σου.Να μην διασταυρωθεί η ματιά του με την δική σου.
    Αυτό αν μη τι άλλο είναι αιτία να μην νοιώθει κανείς μόνος όταν τολμά να περιπλανηθεί έξω από κοπιώδεις περιπάτους σε πεζά,αναγκαία, καθημερινά.

    Η αμοιβή σου για την "προσφορά σου" στα κοινά ,-πέρα από την προσωπική σου ικανοποίηση- σίγουρα η αποδοχή και η αναγνώριση από όλους.
    Θα επιτρέψεις στην ταπεινότητά μου να προσθέσει, την Συντροφικότητα σε βαθμό συνωστισμού....Δεν μπορώ να σε φανταστώ ποτέ "Μόνο"

    Καλή εβδομάδα φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Λυγερή μας !
      κάτσε καλή μου, πάρε το λικεράκι σου για να απολαύσω και εγώ την παρουσία σου, τα λόγια σου, τη ζεστασιά σου όπως το κάνω πάντα όλα αυτά τα χρόνια.
      Μακάρι να καίνε μέσα μας φωτίτσες μικρές και γόνιμες, να μας κρατούν ζεστούς και φωτεινούς. Σε όσα περισσότερα πεδία μπορούμε να αντέξουμε η ταπεινότητά μας.
      Στην υγειά σου κορίτσι μου λοιπόν.

      Διαγραφή
  21. Εγώ πάλι με το που έφυγε το καλοκαίρι, έκανα διακοπή διαβάσματος.. :(( Βέβαια, επειδή το καλοκαίρι διάβασα 23 ολόκληρα βιβλία, "έπεσαν" οι μπαταρίες μου ξαφνικά! :) Κι ενώ έχω στη βιβλιοθήκη μου δυο βιβλία τής Αγκάθα, ακόμα να τα αρχίσω, αλλά που θα μου πάνε; Υ.Γ Κι ο χειμώνας είναι ωραία εποχή για διάβασμα, κι ειδικά δίπλα στο τζάκι! ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκινάω απ το τέλος Πέτρα μου,
      θεωρώ τον Χειμώνα πιο εποχή διαβάσματος λόγω της ζωής σε κλειστό χώρο περισσότερο. Αλλά δεν είναι δεδομένο αυτό.
      Α σε βρίσκω βιβλιοφάγο πραγματική ! πολύ μεγάλη δουλειά αυτό που έκανες και μπράβο. Για βγάλε και κανένα βιβλίο της Αγκάθα από την βιβλιοθήκη.
      Φιλιά και καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  22. κάποτε εδιέβαζα βιβλία,
    τωρά έχει πολλά χρόνια να διαβάσω
    εμένα το αγαπημένο μου είναι τα αισθηματικά / τα ρομαντικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου,
      να το κάνεις ! το βιβλίο είναι ζωή. Μην το παραμελείς. Αφιέρωσε το χρόνο που του αξίζει. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα Γιάννη. Πολύ όμορφες κα ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα μου καλησπέρα φίλε,
      ευχαριστώ για το σχόλιό σου και την παρουσία σου. Να είσαι καλά, να περνάς όμορφα.

      Διαγραφή
  24. Εξαιρετικές επιλογές!
    Μάλιστα σκεφτόμουν όταν τελειώσω αυτό που διαβάζω τώρα να ξαναδιαβάσω Αγκάθα, που παίζει να τα έχω διαβάσει όλα της κι εγώ, οπότε ίσως αρχίσω από αυτά που προτείνεις!
    Το τελευταίο δεν το γνώριζα καν, οπότε μπαίνει στα υπόψιν!
    Σε ευχαριστούμε πολύ!
    Και ο στολισμός είναι υπέροχος!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου,
      με εντυπωσιάζετε πραγματικά. Έχετε πολλοί διαβάσει την βιβλιογραφία της Αγκάθα Κρίστι. Άρα τα κοινά μας σημεία είναι πάρα πολλά στο θέμα αυτό και στο είδος.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλό μήνα κορίτσι μου να έχεις.

      Διαγραφή
  25. Μπαίνω στο υπέροχα γιορτινό σου μπλογκ και μου μιλάς και για Άγκαθα Κρίστι αν είναι δυνατόν! Νομίζω πως δεν υπάρχει βιβλίο της να μην το έχω διαβάσει και δεν κουράζομαι ξανά και ξανά να τη διαβάζω! Ένα υπέροχο μυαλό και μια υπέροχη πένα! Πολλά φιλιά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου χαχαχαχαχαχαχαχα !
      τι να κάνω βρε παιδί μου. Αφού την λατρεύω. Και εγώ και πολλοί από εμάς. Ναι, αλλά πρόσεξε ! έχει τόσα με φόντο τα Χριστούγεννα γράψει, που είναι εξαίρετα.
      Σε φιλώ Μαίρη μου και ευχαριστώ.

      Διαγραφή