H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Οι μεγάλες ώρες μιας άλλης Μεγάλης Παρασκευής

Οι μεγάλες ώρες μιας άλλης Μεγάλης Παρασκευής


Προσωπικό διήγημα του Γιάννη Πιταροκοίλη
Από νωρίς το πρωί πέρα ο Βοριάς στον ορίζοντα άρχισε να παίρνει χρώμα μπλαβί. Που και που ο αγέρας δυνάμωνε στέλνοντας τα σύννεφα να τρέχουν διαβαίνοντας προς το Νότο. Το θρόισμα των φύλλων στα δέντρα έσπαγε την παγερή σιωπή που απλώνονταν πάνω στην πόλη. Το άρωμα απ τα αγριολούλουδα σε όποια κομμάτια γης είχαν μείνει ζωντανά έφτανε σε λίγους τυχερούς διαβάτες που βιαστικά τάχυναν το βήμα τους στην περιορισμένη και οροθετημένη τους έξοδο στον ανοιχτό χώρο.

Πρωινό Μεγάλης Παρασκευής…

Μια εντελώς διαφορετική Μεγάλη Παρασκευή από αυτές που ζούσαμε. Μια παράξενη σιωπή απλώνονταν στην πόλη. Άλλοτε βουερή μια τέτοια μέρα, με ένα αλλοπαρμένο μελίσσι ανθρώπινο βουτηγμένο στον ύστερο καταναλωτισμό να κουβαλάει τις πραμάτειες του. Υπήρχαν όμως και μνήμες ή στιγμές ανθρώπων που παρέπεμπαν σε άλλες αναφορές. Η λειτουργιά της αποκαθήλωσης δεν είχε δα τελειώσει ακόμα στις εκκλησιές. Παλιές νοικοκυρές αλλά και νέοι άνθρωποι ετοιμάζονταν για το μεσημεριανό οδοιπορικό στα κοιμητήρια. Ήταν η δική τους μέρα σήμερα. Η μέρα των νεκρών. Των δικών που είχαν φύγει. Μέρα αναφορά σε φυσικούς αλλά και παράταιρους χαμούς, σε απώλειες λογικές μα και εκτρωματικές μαζί. 

Το χτύπημα της καμπάνας αργό, βαρύ, πένθιμο. Σηματοδοτούσε τη μέρα. Μεσημέρι. Οι πασχαλιές μοσχοβολούσαν στα περιβόλια. Ο ουρανός άρχιζε να βαραίνει συμμετέχοντας και αυτός σε ένα βουβό θρήνο. Οι λίστες με τα χαρτάκια των δικών του άλλου κόσμου ετοιμάζονταν γεμάτα συγκίνηση. Η θύμηση, η νοσταλγία, ο πόνος, το άδικο, το φυσικό. Το πάντα αφόρητο του θανάτου που κάθε άνθρωπος αδυνατεί να διαχειριστεί. Και γέμιζε η λίστα της μνήμης. Ο πατέρας, η μάνα, η γιαγιά, ο παππούς, ο αδελφός, το παιδί… Εκεί κόμπιαζε το χέρι για να γράψει. Δίσταζε, αδυνατούσε. Δεν το πίστευε πως ένας γονιός θα έγραφε σε αυτή τη λίστα της μνήμης της Μεγάλης Παρασκευής το όνομα του παιδιού του. Έμοιαζε εφιάλτης γεμάτο πόνο.

Και ύστερα, ξεκινούσε εκείνο το μεγάλο οδοιπορικό. Βήματα ανθρώπων. Στην αρχή μόνοι. Μετά δύο-δύο. Ύστερα ο αριθμός μεγάλωνε καθώς ο δρόμος ζύγωνε στο κοιμητήριο με τα θλιμμένα βουβά κυπαρίσσια. Γίνονταν ποταμός ανθρώπων, μια μεγάλη πομπή που έτρεχε να τους συναντήσει. Να τους μνημονεύσει, να τους χαιρετίσει και να ευχηθεί μαζί τους μια Ανάσταση που θα τη ζούσαν χωριστά. 

Βουβά κλάματα, σφιγμένα στόματα, μελανιασμένα δάχτυλα από το σφίξιμο, χέρια γεμάτα λουλούδια, χοές με λιβάνια και καπνό που ανέβαινε το δικό του ταξίδι στον ουρανό. Και ύστερα ο Επιτάφιος. Η μεγάλη εκείνη πομπή. Η υμνωδία από το “Αι γενεαί νυν πάσαι…”, ο Σταυρός Του, η περιφορά, η εξόδιος τελετή. Το πέρασμά Του ανάμεσα στους τάφους ελπίδα ενός ύστατου χαιρετισμού. Όλα κάπως έτσι.

Και μετά η επιστροφή. Το απόγευμα με καφέ και η προσμονή για την απογευματινή λειτουργία. Τα εγκώμια, οι στάσεις και ύστερα η έξοδος και η περιφορά. Όλα κάπως έτσι. 

Μόνο που σήμερα, αυτή ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή όλα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Όλα θα ήταν παράξενα. Παράταιρα, αλλόκοτα. Βλέπεις, το αναγκαστικό κλείσιμο των ανθρώπων στα σπίτια, ο φόβος, η σκιά ενός περιφερόμενου άλλου θανάτου θύμιζε πολλά στον άνθρωπο. Κανείς δεν το περίμενε. Ήρθε ξαφνικά, αναπάντεχα. 

Οι δρόμοι ήταν έρημοι. Ο συννεφιασμένος βαριά ουρανός έριχνε το βάρος του ασήκωτο παντού. Οι εκκλησιές κλειστές, ο μόνος ήχος ήταν αυτός των φύλλων στα δέντρα απ το Βοριά που φυσούσε. Οι καμπάνες έστεκαν βουβές, ακίνητες. Και οι πόρτες στα κοιμητήρια, ήταν ερμητικά κλειστές. Το βράδυ σαν ήρθε τα κεριά δεν άναψαν ενώ οι στράτες έμειναν έρημες. Και σαν το φως της μέρας έδωσε τη θέση του στη νύχτα εκείνη της Μεγάλης Παρασκευής, το γένος των ανθρώπων έμεινε μέσα σφραγισμένο στα τσιμεντένια τους σπίτια συντροφιά με αυτό το πρωτόφαντο αίσθημα της ήττας. Πως ήταν άραγες δυνατό ένας ανθρώπινος “πολιτισμός”, με τόση τεχνολογία, με τόσα επιστημονικά θαύματα να ηττηθεί από μια αθέατη, απειροελάχιστη μορφή ζωής. Πως ήταν δυνατόν;

Να περνούσε άραγε απ το μυαλό κάποιων ότι, κάποια στιγμή η φύση, η ζωή θα έδειχνε ένα άλλο πρόσωπο στους ανθρώπους; Να πιθανολογούσαν ότι, κάποια άλλη δύναμη θα απειλούσε τη δική τους ευτελή κυριαρχία στη γη; 

Τέτοιες σκέψεις γυρόφερναν στα μυαλά των κατοίκων της πόλης σαν έπεσε το σκοτάδι. Και οι δρόμοι έμεναν βουβοί, άδειοι, χωρίς την περιφορά, χωρίς τα εγκώμια, και τα αναμμένα κεριά.


Και τότε, ώρα ενάτη, ήταν που το είδαν οι πρώτοι που τα σπίτια τους ήταν κοντά εκεί! Ξεκίνησε με ένα ανατριχιαστικό θρόισμα μέσα στη νύχτα. Ένα γλυκό αχνό φως τρεμάμενο, που όλο και μεγάλωνε σιγά σιγά. Έβγαινε από το κοιμητήριο, από τα σπίτια εκείνων που αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή έμειναν χωρίς λουλούδια ή το παραδοσιακό τρισάγιο. Να που το φως δυνάμωνε σιγά-σιγά. Και μέσα στην ηρεμία της νύχτας, εκεί δα φάνηκαν οι πρώτες σκιές. Ανάλαφρες, σιωπηρές. Με μικρά συρτά βήματα.

Ήταν οι μορφές γυναικών. Όμορφες, φεγγοβολούσαν μέσα στη νύχτα. Φορούσαν χλαμύδες ριχτές σε όλο τους το σώμα. Είχαν ξέπλεκα μαλλιά λυμένα στους ώμους. Ένα πρασινωπό υπέροχο φως τύλιγε την ανέκφραστη παρουσία τους. Στα χέρια τους κρατούσαν κεριά και  βάδιζαν λες στον αέρα. Μια απίστευτη ηρεμία ήταν ζωγραφισμένη στα γλυκά πρόσωπά τους. Και μια διακριτική θλίψη βάρυνε το βλέμμα τους καθώς εκείνο απλωνόταν πέρα μακριά. Οι λευκές τους χλαμύδες θρόιζαν και αυτές στο χάδι του ανέμου ζωγραφίζοντας απίθανα σχήματα στο φως εκείνο που τις περιέβαλλε. 

Ήταν οι αναμνήσεις και οι νοσταλγίες. Αμέτρητες, εκφραστικές. Οι ελπίδες. Τα ανεκπλήρωτα όνειρα, οι απωθημένες σκέψεις, οι στιγμές που δεν μπήκαν στη φωτιά της ζήσης, οι αποχαιρετισμοί που δεν δόθηκαν, οι καλημέρες που δεν ειπώθηκαν. Οι αγκαλιές που δεν άνοιξαν, τα “σ’ αγαπώ” που έμειναν μισοτελειωμένα στα χείλη. Ήταν όλες εκεί, η μία πίσω απ την άλλη.

Και τότε καθώς το φωτεινό εκείνο ποτάμι είχε ξεχυθεί στο δρόμο ακούστηκε ο ύμνος. Αχνά στην αρχή, πιο δυνατά στη συνέχεια. “Αι γενεαί νυν πάσαι, ύμνον τη ταφή σου, προσφέρουσι Χριστέ μου….”

Θα μπορούσες να δεις τα έντρομα πρόσωπα στην αρχή των έγκλειστων ανθρώπων. Με πόσο τρόμο και φόβο υποδέχονταν κλειδαμπαρωμένοι στα σπιτικά τους εκείνη την παράταιρη πομπή. Κάτι που για πρώτη φορά απαντούσαν στη ζωή τους και στα βιώματά τους.

Μα η πομπή δεν είχε τελειωμό. Απλώθηκε στο δρόμο με κατεύθυνση προς τα σπίτια. Και τότε… πίσω από τις φεγγοβολούσες μορφές θα μπορούσες να δεις κάποιες άλλες να τις ακολουθούν. 

Ήταν εκείνοι! Ένας ολάκερος χαμένος κόσμος, άντρες, γυναίκες, γέροι, νέοι, παιδιά, έκαναν τη δική τους έξοδο γυρεύοντας να δώσουν τη δική τους θέση στην περιφορά που δεν έγινε. Να βαστάξουν εκείνοι το Σταυρό Του, να σηκώσουν στους ώμους τον δικό Του Επιτάφιο. 

Η πομπή των νεκρών. Με ήρεμα τα πρόσωπά τους, ανέκφραστα, αχνά, σχεδόν διάφανα. Μονάχα τα πρόσωπά τους σχηματίζονταν μέσα σε μια ομίχλη που τους συνόδευε. Πρέπει να βάσταγαν μικρά κεριά. Γιατί φαίνονταν μέσα στη νύχτα σαν μικρά αστεράκια φλόγας. Ένα μικρό ποτάμι, φωτεινό, σιωπηρό από μορφές που έλαμπαν μέσα στη νύχτα.

Σαν ζύγωσαν κοντά στα σπίτια, σαν μπήκαν πια στο δρόμο προς το κέντρο της πόλης, μπορούσες να τους διακρίνεις καλύτερα. Πρόσωπα απόκοσμα, ήρεμα, γαλήνια. Βλέμματα απλανή, παγωμένα. Και καθώς οι φλόγες απ τα κεριά στα χέρια τους τρεμόπαιζαν σχημάτιζαν ένα φωτεινό μονοπάτι προς το κέντρο της πολιτείας.

Τότε, ώρα δεκάτη, ο φόβος στα μάτια των έγκλειστων ανθρώπων γίνηκε σφίξιμο στην καρδιά, θλίψη, δάκρυ στα μάτια, αναφιλητό, κλάμα γοερό. Που προσπαθούσε να ενωθεί με την παρουσία εκείνων εκεί έξω. Έβλεπες κάτι το τόσο παράξενο και απόκοσμο. Κλεισμένα πρόσωπα μέσα στα σπίτια. Αμέτρητα πρόσωπα και σώματα κολλημένα στα τζάμια των θυρών και των παραθύρων. Με πονεμένα βλέμματα. Την ίδια ακριβώς στιγμή που η μεγάλη τούτη πομπή βάδιζε αργά στον αέρα έξω ακριβώς απ τα σπιτικά τους. Οι μορφές των γυναικών, τα βλέμματα των ανθρώπων του άλλου κόσμου.

Και μετά, λες να στο πίσω μέρος της πομπής, πιο πίσω απόμερα, κάτι άλλο, κάτι φοβερό, κάτι που προξενούσε τρόμο στην αρχή μα μετά πανικό. Άλλες μορφές ακολουθούσαν τη μεγάλη περιφορά. Μονάχα που εκείνες ήταν απειλητικές. Ήταν φοβερές. Τα μάτια τους ήταν πύρινα, τα χέρια τους μακριά και κινούνταν εχθρικά μέσα στην θαμπάδα της ομίχλης. Στα χέρια τους βαστούσαν δάδες με δυνατή φλόγα που απειλούσε να κάψει και να χαλάσει.

Ήταν οι ενοχές, οι τύψεις, η συγχώρεση που δεν δόθηκε ποτέ, τα “εγώ” που δεν συγκινήθηκαν, η αλαζονεία που δεν πτοήθηκε, η πρόκληση που δεν μετριάστηκε, η μισαλλοδοξία με το μίσος που δεν γαλήνεψαν. Ο Φόνος, ο δόλος, η εξαπάτηση. Εκεί, στο τέλος της μεγάλης πορείας που πια είχε απλωθεί σε κάθε δρόμο, σε κάθε σοκάκι, σε κάθε πλατεία και στενό και είχε καταλάβει την πόλη ολάκερη. Μορφές που πάγωναν τα βλέμματα των ανθρώπων, που έδειχναν καθαρά τη δική τους υπεροχή απέναντι στην ανθρώπινη ματαιοδοξία και αυταπάτη.

Δύο κόσμοι, ένας φωτεινός γαλήνιος και ένας πύρινος εφιαλτικός. Τα δύο πρόσωπα της αλήθειας κάτω από τη σκέπη Του. Εκείνου που στ όνομά Του γίνηκαν και γίνονται ειδεχθή εγκλήματα, που στο όνομά Του χτίστηκε η μεγαλύτερη καπηλεία και το πιο πρόστυχο εμπόριο. 

Ο κόσμος των ανθρώπων έλειπε από εκείνη την περιφορά. Ήταν κλεισμένος ερμητικά στα δωμάτια των σπιτιών του, που τώρα πολλά έμοιαζαν με κλουβιά τυλιγμένα στα σκοτάδια. Με τους ίδιους να ουρλιάζουν από φόβο και πανικό. Να γυρεύουν να φύγουν καθώς οι πύρινες φλόγες με τις αλλόκοτες μορφές ζύγωναν πια στις αυλές τους.

Μαζί με τους νεκρούς και τους χαμένους ήρθαν να ανταμώσουν οι μνήμες και οι στιγμές. Και σιγα-σιγά τα κρίματα και τα άδικα. Οι τύψεις, οι ενοχές και όλα τα τέρατα που το γένος των ανθρώπων γέννησε. Η κακία, η μοχθηρία, η εκμετάλλευση.

Δεν είχε τέλος αυτό το πέρασμα. Γιατί ακόμα μια άλλη πομπή ακολουθούσε. Αυτή των πεινασμένων, των ρακένδυτων, των αποδιωγμένων ξένων, των νεκρών  παιδιών που πνίγηκαν και τσακίστηκαν στις βραχώδεις και απόκρημνες ακτές. Των γονιών που έφυγαν ξεχασμένοι σε παγωμένα γηροκομεία και γκρεμισμένα σπίτια. Κάθε αδύνατη, ευάλωτη και διαφορετική, ψυχή, ξεχασμένη για τους ανθρώπους, κουβαλώντας τη δική της ετικέτα και τους χαρακτηρισμούς.

Κάθε πομπή ξεχωριστά, κάθε περιφορά στη δική της στράτα. Κάθε φως στο δικό του καντήλι. Κάθε νόημα στο δικό του σκεπτικό. Κάθε μορφή στο δικό της σχήμα.

Μόνο εκεί πιο ψηλά στον ουρανό στεκόταν Εκείνος! Λες και κατέβαινε από την “επί του όρους ομιλία”. Λες και ακόμα η στεντόρεια φωνή Του ακούγονταν στα αυτιά μας “Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές”. Φωνή ξεχασμένη, αλλοτριωμένη, αλλαγμένη, ξεπουλημένη, απ τον κόσμο των ανθρώπων, που εκείνη την Μεγάλη Παρασκευή είχε εκείνος μεταβληθεί σε αδρανής φυλακισμένος θεατής των μεγάλων Ωρών εκείνης της μέρας. 

Μια Μεγάλη Παρασκευή εντελώς αλλαγμένη και διαφορετική. 

Και περί ώρα δωδεκάτη οι παράξενες εκείνες πομπές χάθηκαν στην έξοδο της πόλης. Όπως ακριβώς ήρθαν. Τα κεριά έσβηναν σιγά-σιγά, το υπέροχο αυτό ζεστό φέγγος χάθηκε, οι πύρινες δάδες ξεμάκρυναν. Η ομίχλη διαλύθηκε. Αφήνοντάς την πόλη ξανά στην παγερή σιωπή. Και οι ανάσες στα στήθια των έγκλειστων ανθρώπων άρχισαν να γίνονται ξανά κανονικές.

Όλοι, πριν φέξει το φως της επόμενης μέρας,  αναρωτιόνταν, αν το μήνυμα που άφησαν οι παράξενες εκείνες μορφές για να διαβούν τα όρια αυτού του κόσμου, αν το Μεγάλο Σάββατο ξημέρωμα θα έδιναν σχήμα σε σκέψεις για έναν άλλο κόσμο καλύτερο ή χειρότερο. Καλή Πασχαλιά σε όλες και όλους


48 σχόλια:

 1. Ανατρίχιασα Γιάννη μου! Τι είναι τούτο! Γροθιά γεμάτη ανθρωπιά. Γροθιά για όσους έχουν ενσυναίσθηση αλλά και για όσους έχουν οφειλές.
  Φοβερή έμπνευση μέρα που είναι...και με έκανες και δάκρυσα. Για όλους αυτούς που χάθηκαν και χάνονται άδικα, για τόσες πονεμένες ψυχές.
  Και σήμερα συμπληρώθηκαν δυο μήνες από το χαμό του πατέρα μου. Η απουσία του έντονη και η απουσία μου από το νεκροταφείο επίσης εντονότερη.
  Πολύ συγκινητικό διήγημα φίλε μου.
  Πολύ ανθρώπινο και μακάρι να συνέβαινε να ταρακουνούσε τον κόσμο μας μπας και έδιωχνε αγγυλώσεις και αράχνες που τον κατατρώνε
  Καλή Πασχαλιά Γιάννη μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άννα μου,
   δύο μήνες από την απώλεια του πατέρα σου! Ημέρα μνήμης ενός γεγονότος που τόσο πονάει και τόσο βάρος κουβαλάει. Συμμερίζομαι αυτό που νιώθεις απόλυτα.
   Κρατώ τα συναισθήματα που σου προκάλεσε το αλλόκοτο συμβολικό τούτο διήγημα με συγκίνηση καθώς νιώθω να μπόρεσα να μεταδώσω λίγο από την ένταση της ημέρας αλλά και από την περισυλλογή που έπρεπε να μας προκαλέσει, ειδικά σήμερα.
   Για να δούμε.
   Σε ευχαριστώ πολύ ειλικρινά για αυτά σου τα λόγια. Πανάκριβα και ανθρώπινα.
   Καλή Ανάσταση να έχουμε.

   Διαγραφή
 2. Γιάννη φίλε μου πολύ όμορφο. Απόλυτα στο πνεύμα των ημερών.
  Μπράβο Γιάννη, πολύ δυνατό διήγημα γεμάτο συναισθήματα.
  Καλή ανάσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιώργο μου ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε! Να είσαι καλά και να έχεις καλή Πασχαλιά φίλε μου.

   Διαγραφή
 3. Με συγκίνησε πολύ το κείμενο σου Γιάννη. Διάβαζα και ανατριχιαζα με τις γλαφυρές περιγραφές. Τι σκέψη και τι εικόνες... Σε ευχαριστώ πολύ γιαυτο το κείμενο.

  Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σου εύχομαι. Με υγεία και συγχώρεση για όλους μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιώργο, αν το διήγημα αυτό μπόρεσε στην καρδιά σου, στη δική σου καρδιά, να προκαλέσει τέτοια αισθήματα, το θεωρώ δώρο και για μένα. Έχοντας καταφέρει κάτι να δώσω αυτές τις μέρες εκφραστικά συγγραφικά.
   Να είσαι καλά αγαπητέ φίλε και να έχεις πάντα τη ζεστή σου καρδιά και συναισθήματα.
   Καλή Ανάσταση.

   Διαγραφή
 4. Γιάννη μου με συγκλόνισες ακόμα κλαίω... τι ήταν αυτό το τόσο αληθινό που έγραψες τόσο μα τόσο ανθρώπινο και τόσο υπέροχα δοσμένο; Καλό Πάσχα και είθε να σκεφτόμαστε, και να μη ξεχνάμε ποτέ...Να αναστηθούμε άλλοι άνθρωποι... Τα φιλιά μου καλό Πάσχα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κρατώ την ευχή σου Μαίρη μου. Να αναστηθούμε στην ψυχή και στην σκέψη μας οι άνθρωποι. Με νέες αληθινές αξίες και ανθρωπιά. Η συγκίνησή σου αγγίζει και μένα ολόψυχα καλή μου φίλη. Την νιώθω, συμπάσχω μαζί σου και σε ευχαριστώ για την κατάθεση σκέψης σου. Καλή Ανάσταση και Πασχαλιά να έχουμε καλή μου.

   Διαγραφή
 5. Εξωπραγματικό Γιάννη, με έναν τρόπο όμως που σε κάνει, διαβάζοντάς το, να νιώθεις πως όντως συμβαίνει, συνέβη ή θα συμβεί...πως θα μπορούσε ή πως γίνεται ακόμη και αν δεν το βλέπουμε με τον γλαφυρό τρόπο που μας το δίνεις. Κάποια στιγμή ανατρίχιασα με τις εικόνες σου. Και ο τρόπος που σβήνει στο τέλος, αφήνοντας ένα και μόνο ερώτημα, εξαιρετικός. Μακάρι να μπορούσα να το απαντήσω κιόλας αλλά φαντάζομαι θα δείξει ο χρόνος..! Μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χάρη αγαπητέ μου φίλε, ειλικρινά σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή της σκέψης και της καρδιάς σου σε αυτό το διήγημα-εικόνα. Για μένα τιμή και συγκίνηση να συμπορεύεσαι με τούτες τις σκέψεις. Εύχομαι σε καλύτερες μέρες και σκέψεις.
   Να σου ευχηθώ καλή Πασχαλιά καλέ μου φίλε και ότι καλύτερο στη ζωή σου.

   Διαγραφή
 6. Ανάδυση του παρελθόντος τής ανθρωπότητας, όπως σε ένα δικαστήριο αναπλάθονται αυτά που συνέβησαν πριν κάποιο χρονικό διάστημα, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων.
  Οι μάρτυρες:
  1) Τα ανεκπλήρωτα όνειρα, οι αγκαλιές που δεν άνοιξαν και τόσα άλλα ωραία που καταγράφεις.
  2) Οι ενοχές, οι ματαιοδοξίες, τα μίση και πλήθος άλλα κακά.
  3) Του κόσμου οι αδικημένοι. Άνθρωποι αδικημένοι από ανθρώπους.

  Και ο επίλογος:
  «Όλοι …… αναρωτιόνταν, αν το μήνυμα που άφησαν οι παράξενες εκείνες μορφές …… θα έδιναν σχήμα σε σκέψεις για έναν άλλο κόσμο καλύτερο ή χειρότερο».
  Όπως αναμένεται η απόφαση ενός δικαστηρίου για μια μεγάλη υπόθεση.

  Γιάννη, το διήγημά σου είναι ένα σπουδαίο λογοτεχνικό κείμενο. Εξαιρετική η σύλληψη, εξαιρετική και η περιγραφή! Είναι αυτά τα εντυπωσιακά έργα που παραχωρεί η φαντασία. Και τα ανυψώνει η ωραία γλώσσα.
  Μία φιλοσοφημένη πρόταση για ενδοσκόπηση και περισυλλογή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άρη αγαπητέ δάσκαλε και φίλε δώρο περισυλλογής αυτά σου τα λόγια για μένα τούτες τις μέρες. Έχεις το δικό σου μοναδικό τρόπο να αγγίζεις βαθύτερα μέρη της ψυχής μας και να κατεβαίνεις στις σκέψεις μας.
   Ειλικρινά σε ευχαριστώ απ την καρδιά μου. Το κρατώ σαν ευχή για μια λυτρωτική Ανάσταση.
   Καλή Πασχαλιά Άρη μου.
   Άραγε αυτό το Δικαστήριο τι αποτέλεσμα θα βγάλει; Θα συνετίσει το ανθρώπινο γένος; Θα αλλάξει συνειδήσεις; Μένει να το δούμε μπροστά μας. Είθε.

   Διαγραφή
 7. Πω πω, διαβάζω την εισαγωγή της περιγραφής των σκοτεινών μορφών που ακολουθούν τις φωτεινές, αυτές της αγάπης και της ελπίδας, και τρομάζω. Τόσο ζωντανή περιγραφή… Σαν να βλέπω την ενοχή και το ανεξέλεγκτο εγώ μπροστά μου. Σαν να ξεπήδησαν από ένα κακό όνειρο, να αναλάβουν δράση, να μας δείξουν πως ανήκουν στην άλλη πλευρά της αλήθειας. Βλέπω όλες τις μορφές να διασχίζουν την πόλη με ένα μήνυμα.. Τι προσπαθούν να μας πουν; Μήπως να μας προειδοποιήσουν;
  Διαβάζω και σκέφτομαι, συγκλονιστικό διήγημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προειδοποίηση Τζοάννα μου. Με σαφήνεια και ένταση. Με εμάς πλέον θύματα αντί για θύτες. Κυνηγημένους αντί για κυνηγούς. Κρυμμένους και φοβισμένους. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτός ο λογισμός στις καρδιές μας ή στην πρώτη ευκαιρία θα σκάσει σαν φούσκα κάθε περισυλλογή και προβληματισμός.
   Σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι μαζί μου τόσο ακριβά συναισθήματα. Τα έχουμε όλοι ανάγκη τόσο μα τόσο πολύ.
   Καλή Ανάσταση καλή μου φίλη.

   Διαγραφή
 8. Γιάννη μου, δεν ξέρω τι να πω. Σκοτεινό, δυνατό, με περιγραφές ξεκάθαρα ύφους Γιάννη, μοναδική ατμόσφαιρα και πόση τροφή για σκέψη... Μεγάλη συγκίνηση μου προκάλεσες με τα γραφόμενά σου και αναδρομή στα περασμένα. Συγκλονιστικός!
  Καλή Ανάσταση σε όλους! Αγάπη και υγεία. <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατερίνα μου,
   ευχαριστώ πολύ που περπάτησες μέσα σε αυτό το διήγημα με τους δικούς σου στοχασμούς. Οι αναμνήσεις, η νοσταλγία, η πίεση των ημερών, οι σκέψεις βγάζουν πολλά προς τα έξω. Απ την καρδιά μου Καλή Ανάσταση σε όλους σας.

   Διαγραφή
 9. Πω πω Γιάννη ανατρίχιασα!!!Τι συγκλονιστικό κείμενο!!!Πόσο θα θελα να συνέβαινε στην πραγματικότητα και να δω αντιδράσεις!!
  Να σαι καλά γερός δυνατός και χαίρεσαι την οικογενειά σου!!!
  Καλό Πάσχα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εγώ πολύ θα ήθελα να ζωντανέψει μια τέτοια φαντασία Δέσποινα. Να βρεθούμε ενώπιος ενωπίω με μια τέτοια απεικόνιση και συμβολισμό. Να μετρηθούμε. Αλλά βλέπεις....
   Ευχαριστώ καλή μου φίλη. Να είσαι καλά. Καλή Ανάσταση να έχεις με υγεία.

   Διαγραφή
 10. Εξαιρετικό!!!
  ..ή μάλλον συγκλονιστικό!!
  .. απερίγραπτη αποτύπωση σκέψης!
  Σκέψεις τόσο ζωντανές που θαρρείς και ηχούν,
  και οι εικόνες να τρέχουν ζωντανές μπροστά στα μάτια..σαν τρέιλερ ταινίας..
  Εικόνες σκοτεινές, φωτεινές, κι ένας ιός ( μικροσκοπικός,αφανής, απροσδιόριστος)
  ..που αποδόμησε τις βεβαιότητές μας,
  έσπειρε την αμφιβολία για το "τεχνολογικό" μας θαύμα,
  μας υπενθύμησε τη..περατότητά μας..

  Καταπληκτικά συγκινητικό κείμενο!!!

  Σου εύχομαι ολόψυχα Γιάννη,
  Καλή Ανάσταση! με υγεία, ελπίδα, και φως!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειρήνη αγαπητή μου φίλη, νιώθω συγκίνηση που είσαι από τους ανθρώπους που συνταξιδεύεις με την καρδιά σου μαζί με τις δικές μου σκέψεις.
   Η Ασημαντότητά μας δεν έχει γίνει αντιληπτή από εμάς τους ίδιους. Ότι είμαστε βρωτοί, ευάλωτοι, αναλώσιμοι.
   Δεν ξέρω πότε και αν σπάσει αυτή η αλαζονεία.
   Ευχαριστώ πολύ αγαπητή μου συνοδοιπόρισσα. Καλή Ανάσταση να έχεις όπως την επιθυμείς.

   Διαγραφή
 11. Μια λυπημένη Μ. Παρασκευή. Στα μαβιά πένθιμα χρώματα ντυμένη η ψυχή. Έψαχνα απ’ το πρωί αιτία να ξεσπάσω μέχρι που διάβασα το διήγημά σου. Τόσο ταιριαστό με την ψυχή μου. Τι ευεργετική επίδραση είχε η κάθε λέξη, τι ένταση οι εικόνες, τι δύναμη ψυχής η φυλαγμένη μνήμη, πόσο όμορφα έδεσε με την ερημιά της ψυχής μας. Πως πονάς όταν διαπιστώνεις πως τόσα χρόνια, όσα μας σημάδεψαν ένα τίποτα έγιναν, θύματα ενός περιορισμού και μιας σιωπής ανελέητης. Κι όμως τώρα παρά ποτέ νιώθεις την ανάγκη να βρεις τις μνήμες εκείνες που ήταν στιγμές δικές σου. Στον Επιτάφιο, στο νεκροταφείο, στις καταγραφές που όριζαν κάποτε την ζωή μας.
  Λυρικός ο λόγος σου Γιάννη μου, τρυφερός, συναισθηματικός, απόλυτα συμβατός με την θλίψη, την απώλεια, τα αξεδιάλυτα μυστήρια, τις κοιμώμενες στο χρόνο παρουσίες. Η ζωή και η ηχώ της απελπισίας σ’ένα κόσμο πληγωμένο. Η μόνη διέξοδος η ελπίδα.
  Καλή Ανάσταση Γιάννη με υγεία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αννίκα μου,
   μας έχει επηρεάσει όλους όλο αυτό. Όμως, δεν ξέρω κατά πόσο έχει οδηγήσει το γένος των ανθρώπων να βγάλει συμπεράσματα. Κάπου το λέω και το αναφέρω ξανά. Για όσους ζούσαν αυτές τις στιγμές της Μεγάλης Βδομάδας και της Πασχαλιάς αληθινά, για όσους έλεγαν κάτι αυτά τα βιώματα. Οι συνήθειες, τα έθιμα, τα αναθήματα, οι αναμνήσεις, οι τιμές, είναι δύσκολη η διαχείριση της θλίψης.
   Θέλησα να δώσω μηνύματα, εικόνες, βιώματα και σκέψεις από όλο αυτό.
   Και να ενωθώ με την τελευταία σου πρόταση. Για την ελπίδα, τη διέξοδο, την ανθρωπιά, την ενότητα, την αλληλεγγύη.
   Καλή Ανάσταση αγαπημένη μου φίλη, να είσαι καλά απ την καρδιά μου και σε ευχαριστώ για όλα.

   Διαγραφή
 12. Δεν εχω λογια φιλε μου! Πρωτα η περιγραφη των συναισθηματων που ολοι μας λιγο πολυ βιωνουμε...έπειτα η καθε πομπη ξεχωριστα μια προς μια γροθια στο στομαχι...μια θλιβερη κι ανατριχιαστική υπενθύμιση του τι καλο και τι κακο εχει μεσα του ο άνθρωπος και ποσο λαθος σαν ανθρωπότητα βαδιζουμε...
  Υπεροχο πραγματικά!
  Καλη Ανασταση!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χριστίνα μου, είναι συγκίνηση και δώρο για μένα τα σχόλια και η παρουσία σου. Νιώθεις, αφουγκράζεσαι και αυτό με αγγίζει και με χαροποιεί. Ξέρω την ψυχή και την καρδιά σου. Μακάρι να γίνουμε καλύτεροι μέσα από όλο αυτό.
   Καλή Ανάσταση καλή μου φίλη.

   Διαγραφή
 13. Γιάννη καλημέρα και χρόνια πολλά.. «Έγραψες..» που λέμε στη καθομιλουμένη.. Εξαιρετικός, γλαφυρός και επίκαιρος.. Αλήθεια είναι ότι φέτος δεν επισκεφτήκαμε τους αγαπημένους μας στο Νεκροταφείο λόγω εντολών της Πολιτικής Προστασίας.. Προ κορονοιού δεν ξέραμε στους δήμους μας ή στη Περιφέρεια μας καν ποιος είναι ο υπεύθυνος επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, πόσο μάλλον τα καθήκοντά του.. Η διαταγή να παραμείνουμε σπίτι και να ανάψουμε το καντηλάκι εξετελέσθη έστω με περιπετειώδη τρόπο.. (έψαξα καμιά δεκαριά ντουλάπια μέχρι να βρω τα φυτιλάκια..?).
  Το επιστέγασμα αυτών που τόσο ζωντανά περιέγραψες παραμένει πάντα επίκαιρο: «για ένα κόσμο καλύτερο..». Γιάννη το ακούμε να το διακηρύττουν συνέχεια.. Και πως αυτό θα γίνει αν εμείς πρώτοι δεν κάνουμε μισό βήμα.. Σήμερα κιόλας..! Δίπλα μας υπάρχουν και ανήμποροι και αδικημένοι και ξεχασμένοι.. Ακόμα και αυτό ένα τηλέφωνο για καλημέρα ή χρόνια πολλά σημαίνει κάτι.. Σημαίνει αφύπνιση κάποιας μορφής ανθρωπιάς..
  Καλή Ανάσταση εύχομαι με φωτεινότητα ψυχής με δύναμη και επιθυμία για το καλύτερο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τάσο, αγαπητέ φίλε πόσο χαίρομαι να ξέρεις με την παρουσία σου εδώ.
   Στέκομαι στην δεύτερη παράγραφο της σκέψης σου. Ο καλύτερος ή χειρότερος κόσμος εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Η Ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι μακριά από αυτούς. Εκτός αν εμείς οι ίδιοι παραδώσουμε τα κλειδιά εν λευκώ και χωρίς καν έλεγχο και περίσκεψη. Αυτό ναι, θα είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γιατί οι δυνάμεις της εκμετάλλευσης σχεδιάζουν εφιαλτικούς κόσμους καθώς αδυνατούν να ξεπεράσουν τα εγγενή τους αδιέξοδα.
   Σε ευχαριστώ απ την καρδιά μου αγαπητέ φίλε. Που είσαι εδώ και συμμετέχεις. Καλή Ανάσταση να έχουμε. Μένουμε δυνατοί.

   Διαγραφή
 14. Όταν οι αισθητήρες σου δουλεύουν στο φουλ, γράφεις με την ψυχή σου και μας καθηλώνεις στο λόγο σου. Βήμα-βήμα ανεβήκαμε τον γολγοθά του κειμένου σου και είδαμε τις αλήθειες μας. Κοφτερό σα γυαλί το κείμενό σου, που με μια δεύτερη ανάγνωση, διαπιστώνω πως εμπεριέχει κορυφαία κοινωνικά μηνύματα. Και την κοινή αγωνία που έχουμε όλοι: τι κόσμο θα αφήσουμε πίσω μας.
  Συγκινημένη σου στέλνω τις ευχές μου για μια ουσιαστική Ανάσταση. Να είσαι καλά βρε Γιάννη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανταποκρίνομαι στην αγκαλιά των συναισθημάτων σου Μαρία μου. Ξέρεις πάντα ότι το γραπτό σου λειτουργεί σε μένα ως πηγή έμπνευσης ανάμεσα σε άλλα.
   Ναι, προσπάθησα να στήσω έναν χορό γεμάτο συμβολισμούς και μηνύματα. Θα κληθούμε σύντομα να δούμε αν θα ανταποκριθούμε άπαντες και σε ποια κατεύθυνση.
   Καλή Ανάσταση καλή μου φίλη. Να είσαι καλά.

   Διαγραφή
 15. ΓΙΆΝΝΗ ΜΟΥ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΑΛΙ;;;;;
  ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΓΙΆΝΝΗ ΜΟΥ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ.
  ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΒΓΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΌΝΙ ΚΑΙ ΨΑΛΛΑΜΕ Ω, ΓΛΥΚΙ ΜΟΥ ΕΑΡ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΎΣ, ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΌ ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΠΑΛΚΌΝΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ!!!!!!
  ΚΑΛΉ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που γράφεις Ελένη μου. Αυτά που ζήσατε, αυτά που κάνατε. Εδώ δεν τα έχω δει μέχρι τώρα. Είμαστε λίγο πιο χτισμένοι στα κλουβιά μας. Δεν ξέρω.
   Μακάρι να δούμε τη δική σου αισιόδοξη οπτική Ελένη μου.
   Σε ευχαριστώ πολύ. Καλή Ανάσταση καλή μου με όλες μου τις ευχές.

   Διαγραφή
 16. To διάβασα, και το ξαναδιάβασα, και ξανά, και ξανά. Έκλεισα τα μάτια μου και είδα τις ίδιες μορφές, τις ίδιες πομπές, δεν παραξενεύτηκα, ούτε σκιάχτηκα, ούτε ανατρίχιασα.... διαβάζοντάς σε Γιάννη ένιωσα ότι δεν είμαι μόνη σε τέτοια ταξίδια του μυαλού και της ψυχής...και σ' ευχαριστώ γι' αυτό.
  Καλή Ανάσταση, μακάρι να έρθει το τέλος της νύχτας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το συναπάντημα της σκέψης μας Κάλλη με συγκινεί σαν άνθρωπο. Και με τιμάει παράλληλα. Συγκίνηση, συναισθήματα, σκέψεις. Δεν είναι φόβος, είναι περισυλλογή. Με καταλαβαίνεις.
   Καλησπέρα αγαπητή μου φίλη και καλή Ανάσταση καρδιάς.
   Να δούμε τι εποχή θα ανατείλει στην ανθρωπότητα.

   Διαγραφή
 17. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά με υγεία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Χρόνια Πολλά Γιάννη ! Χριστός Ανέστη !!
  Να είσαι γερός , δημιουργικός να ευαισθητοποιείς όλους μας , να είμαστε καλλίτεροι άνθρωποι και πολίτες . Ευχαριστούμε πολύ , να χαίρεσαι την οικογένειά σου !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κυριακή μου, κρατώ τις πολύ ζεστές σου ευχές. Χρόνια πολλά καλή μου φίλη. Να είσαι καλά.

   Διαγραφή
 19. Υπέροχο!
  Ονειρικό και μακάβριο ταυτόχρονα, σαν τη ζωή ένα πράμα...!
  Ευχές άφησα στην κινηματογραφική αίθουσα!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι αντιθέσεις της ζωής Γλαύκη μου. Οι πολλές της πλευρές. Σε ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου φίλη για κάθε σου ευχή και συμμετοχή. Να είσαι καλά.

   Διαγραφή
 20. Πέρασα διάβασα και ξαναδιάβασα , έφευγα δακρυσμένη μα και τώρα με δάκρυα θέλω να σου πω Γιάννη πόσο στα τρίσβαθα μου άγγιξε όλη αυτή η πομπή την ψυχή μου !! Ταυτόχρονα μια λύτρωση νιώθω γιατί κάπου οι σκέψεις μου συναντήθηκαν στο λόγο σου !!
  Χρόνια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι μεγάλη μου χαρά αλλά και τιμή Νικόλ μου να δέχομαι τέτοια συναισθήματα απ την καρδιά σου. Πραγματικά με συγκινείς. Και είναι μεγάλη χαρά να συναντιέμαι μαζί σου σε κάθε συλλογισμό και σκέψη.
   Χριστός Ανέστη καλή μου φίλη, ας είμαστε καλά.

   Διαγραφή
 21. Μια μεγάλη Παρασκευή τόσο μα τόσο διαφορετική ήταν αυτή που διάβασα μόλις τώρα..ανατρίχιασα..και με συγκλόνισε οι ψυχές που έμειναν μόνες τους φέτος δεν άφησαν τον Ιησού μονάχο Του μέρα που ήταν.. αφού η ανθρώπινη παρουσία υπάκουσε στα κελεύσματα των καιρών..
  Η Ανάσταση Του ..ας είναι η ελπίδα του κόσμου..!!!
  Χριστός Ανέστη φίλε μου χρόνια πολλά με υγεία..καλό σου ξημέρωμα..!!🌻

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενώνω τις σκέψεις μου με τις ελπίδες και τις ευχές σου καλή μου Ρούλα. Χριστός Ανέστη καλή μου φίλη. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να είσαι καλά.

   Διαγραφή
 22. Γιάννη μου Χριστός Ανέστη, δεν θυμάμαι πια με ποιον έχω ανταλλάξει ευχές και με ποιον όχι ακόμα.
  Γιάννη, ανατρίχιασα! Υποκλίθηκα στην φαντασία σου και στην περιγραφική γραφή σου, χάθηκα σε μια γωνιά, να βλέπω τη πομπή από μακριά, να νιώθω τα συναισθήματα και να ζω τις εικόνες, που ζωγράφισες με την πένα σου.
  Ένα από τα ωραιότερα κατά τη γνώμη μου, κείμενα σου. Ή απλά με άγγιξε εμένα τόσο βαθιά που το ένιωσα έτσι.
  Να είσαι καλά και σε ευχαριστούμε γι' αυτό που μοιράστηκες μαζί μας.
  Σε φιλώ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρίνα μου,
   η αντανάκλαση του διηγήματος στον ψυχολογικό σου κόσμο με συγκινεί και εμένα να το ξέρεις. Γιατί ξέρω την ψυχή σου και τα συναισθήματά σου. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα αυτό που ένιωσα και σε ευχαριστώ απ την καρδιά μου.
   Χριστός Ανέστη κορίτσι μου, καλή μου φίλη. Γερή να είσαι και κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα.

   Διαγραφή
 23. Νομίζω πως αυτά τα κείμενα δεν πρέπει να διαβάζονται σε φορτισμένες μέρες... να γράφονται ναι ... αλλά να διαβάζονται αχμμ πρέπει να διαβάζονται μετά .. αρκετά μετά...
  Καλή εβδομάδα και εννοείται πως δεν σου μιλάω μέχρι να...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχαχαχαχαχα Μάνια μου! Θα ...συμμορφωθώ μην ανησυχείς! Απλά να βάλουμε μια σειρά.
   Λες ε; Να μην διαβάζονται τέτοια κείμενα σε μέρες έντασης. Καταλαβαίνω. Σίγουρα η φόρτιση είναι μεγάλη. Πραγματικά μεγάλη.
   Σε ευχαριστώ πολύ και καλή βδομάδα κορίτσι μου.

   Διαγραφή
 24. Αν και πέρασε η Μεγάλη Παρασκευή, παρόλα αυτά, αισθάνθηκα την παρουσία όλων αυτών των μορφών που ακολούθησαν τον επιτάφιο.
  Νομίζω ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το κλείσιμο των εκκλησιών μας.
  Ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό διάβασα με συγκίνηση, αυτές τις μέρες .
  Δεν ξέρω γιατί δεν έρχεται ενημέρωση για τις αναρτήσεις σου φίλε Γιάννη.
  Πάω να δω τί άλλο δεν διάβασα.
  Καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Ρένα μου.
   Δεν ξέρω γιατί δεν έρχεται ειδοποίηση. Θα το ελέγξω. Αλλά σε παρακαλώ μην αγχώνεσαι. Δεν πρόκειται να παρεξηγηθώ από κάτι Ρένα μου.
   Παράξενη Μ. Παρασκευή, ιδιαίτερη, διαφορετική. Με καλά και άσχημα στοιχεία. Αρκεί να μπορέσουμε να τα ιχνηλατίσουμε.
   Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητή μου φίλη. Καλησπέρα.

   Διαγραφή