H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Το γύρισμα της σελίδας

 «…Να συνηθίσεις στην ιδέα ότι ο θάνατος για μας είναι ένα τίποτα. Γιατί κάθε καλό και κάθε κακό γίνεται αντιληπτό με τις αισθήσεις μας, όμως θάνατος σημαίνει στέρηση της αίσθησης. Γι αυτό η σωστή εκτίμηση ότι ο θάνατος δεν σημαίνει τίποτα για μας, μας βοηθά να χαρούμε τη θνητότητα του βίου, όχι επειδή μας φορτώνει αμέτρητα χρόνια αλλά γιατί μας απαλλάσσει από τον πόθο της αθανασίας"

Επίκουρος




«Γεννηθήκαμε μια φορά και δε γίνεται να γεννηθούμε και δεύτερη, κι είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρξουμε ξανά στον αιώνα τον άπαντα. Εσύ όμως, ενώ δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις την ευτυχία για αργότερα. Κι η ζωή κυλά με αναβολές και χάνεται, κι ο καθένας μας πεθαίνει απασχολημένος». 

(Επίκουρου προσφώνηση Νο 14).

Σήμερα 11 του Γενάρη του 2020, γύρισε μία ακόμα σελίδα στη ζωή μας. Η Πεθερά μου, ο τελευταίος από τους γονείς μας, εμένα και της συζύγου μου αναπαύεται πλέον στην αγκαλιά της γης. Ο κύκλος μιας ζωής 82 ετών έκλεισε. Η αυλαία έπεσε και εμείς οφείλουμε να διαχειριστούμε την απώλεια αλλά και να χαράξουμε την νέα μας πραγματικότητα.

Η απώλεια κάθε αγαπημένου μας προσώπου, ανεξάρτητα των χρόνων που βαραίνουν στη ζωή της, είναι κάτι που δεν είναι εύκολα αποδεκτό μήτε συναισθηματικά μήτε βιολογικά. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν οφείλουμε να διαχειριστούμε. Η ζωή δεν περιμένει. Είναι εκεί έξω, ολόγυρά μας, υπάρχει, εξελίσσεται, δημιουργεί υποχρεώσεις και υπακούει σε στόχους. Και εκεί οφείλουμε να δώσουμε το δικό μας παρόν.

Η προσωπική μου σχέση με την πεθερά μου ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι κοντά της, για μένα ήταν μάνα μου. Χωρίς να κάνω την παραμικρή διάκριση στην σχέση αίματος. Είχαμε μια αμεσότητα μεταξύ μας και μια τρυφερή εμπιστοσύνη. Φέρνω στο νου μου δικές της εξομολογήσεις που με σοκάρισαν συναισθηματικά και έδειξαν περίτρανα τον βαθμό εμπιστοσύνης που μου είχε.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν οριστικά όταν ξεχνιούνται. Όταν η ομίχλη της λήθης σκεπάζει το βιολογικό τους πέρασμα από τη ζωή. Όταν οι θετικές τους παρακαταθήκες μένουν ατελέσφορες και μαραζώνουν.

Ο βιολογικός κύκλος της ζωής έχει τέλος και η μάνα γη θα είναι εκείνη που θα ανοίξει την έσχατη αγκαλιά. Αρκεί αυτός ο κύκλος να είναι αυτός που ορίζει στην αρμονία της η φύση. Να μην κλείσει βίαια, παράταιρα, απαξιωτικά.

Οι αγαπημένοι μας άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν στις αναμνήσεις μας, στις καθημερινές μας πρακτικές και αναφορές. Η συνέχεια της ζωής γίνεται πνευματική και αλλάζει μορφή.

Έτσι θα κρατήσουμε την αγαπημένη μας μάνα κοντά μας. Παρούσα με έναν άλλο τρόπο σε κάθε εκδήλωση της ζωής μας. Γιατί όσο ζούσε, στα καλά της, ήταν ο συνδετικός κρίκος στα παιδιά, γαμπρούς, εγγόνια, δισέγγονά της. Στις γιορτινές μέρες, το ταπεινό και φτωχικό σπιτικό της, ήταν σημείο αναφοράς για μας. Εκεί χτυπούσε η καρδιά μας. Και εκεί οφείλει να συνεχίσει να χτυπά για να τιμά τη μνήμη της.

Καληνύχτα αγαπημένη μου μάνα....

Θα είναι άπειρες οι φορές που θα δρασκελίζω την πόρτα της αυλής σου, θα με μαλώνεις που σκαλίζω τα λουλούδια σου, θα βλέπω εκείνο το φως της τηλεόρασης στη τζαμαρία, σημάδι της παρουσίας σου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρωινό εκείνο των Φώτων, που σου έφερα αγιασμό, για να βρω το πρόσωπό σου γερμένο στο πλάι να ακουμπάει στο χεράκι σου, αδύνατο, λιπόσαρκο. Εκείνο το πρωινό των Φώτων που σου έκλεισα τα μάτια για τελευταία φορά.

Αντίο καρδιά μου. Ο άντρας σου σε περιμένει εδώ και χρόνια να σε σφίξει στην αγκαλιά του.


Υ.Γ. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε απ' την καρδιά μας οικογενειακά, για την παρουσία σας κοντά μας με τη θέρμη των συναισθημάτων και του λόγου σας τη γαλήνη.


58 σχόλια:

  1. Ο γιός μου λέει τον άνθρωπο τον τιμούμε όσο ζει μετά...
    Είμαι σίγουρη πως την αγάπησες και την τίμησες όσο της άξιζε σαν μάνα τώρα θα ζει στις καρδιές σας και θα σας στέλνει την ευχή της.
    Καλό της ταξίδι στο καλό να πάει.
    Καλό βράδυ Γιάννη μου. Κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιργινία μου, σίγουρα το "μετά" δεν είναι ένα εύκολο άλλοθι να παραγράψουμε τα πεπραγμένα μας όσο οι αγαπημένοι μας είναι εν ζωή. Ούτε καν!
      Η δική μου τοποθέτηση είχε αναφορά στην μνήμη! Στην διατήρηση της παρουσίας τους. Και εκεί μπαίνει το "μετά". Στο να συνεχίζουμε να τους θυμόμαστε.
      Ευχαριστώ Βιργινία μου για τη στήριξη. Καλησπέρα.

      Διαγραφή
  2. Καλό της ταξίδι, Γιάννη μου! Να έχετε υγεία και να την μνημονεύετε πάντα με αγάπη!
    Τα συλλυπητήριά μου σε όλη την οικογένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη μου τα συλλυπητήριά μου.
    Πραγματικά δύσκολο να χάνεις έναν άνθρωπό τόσο αγαπητό, οι μνήμες της θα την κρατάνε ζωντανή για την οικογένειά σου.
    Καλό βραδυ, κουράγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Γιώργο μου. Κρατώ τις ευχές και τη δύναμη που μας στέλνεις αγαπητέ φίλε.

      Διαγραφή
  4. Η μάνα γλυκά στον της ύπνο της
    εκοιμήθη.
    Με αγγέλους και με σύννεφα
    απόψε ανταμώνει.
    Είναι ντυμένη την τιμή
    και την αγάπη μας,
    μα ο χωρισμός με δάκρυα
    τα μάτια μας θολώνει.
    Εκείνη όμως στρώνει απόψε στ'ουρανού
    πλούσιο τραπέζι με τον κύρη της
    να φάει
    που χρόνια τόσα έλειπε απ' τη ζωή της
    και να του πει τα νέα μας όλα καρτεραει.
    Ξερουν πως στο δικό μας το τραπέζι δύο πιάτα άδεια πια θα καρτερανε,
    μα οι καρδιές μας χαραγμένες το όνομά τους
    σαν βγαίνουν τ' άστρα πάντα θα χαμογελάνε.

    Τα σέβη μου και τα ειλικρινεστατα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά σας, Γιάννη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρούλα μου,
      με συγκίνησες κορίτσι μου και ήδη δάκρυα αυλακώνουν τα μάγουλά μου. Είναι το δώρο της ψυχής σου κορίτσι μου και το κρατάμε με σφιχτή αγκαλιά. Δεν έχω λόγια απ την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  5. Φίλε μου με συγκινείς..όταν ο άνδρας μου μπήκε στην δική μου οικογένεια είχε στην "πλάτη"του ένα ορφανοτροφείο και μετά ένα μεγάλωμα σε ξένα χέρια στο εξωτερικό. Οι γονείς μου τον αγάπησαν περισσότερο και από εμένα έλεγα συχνά γελώντας. Τα τελευταία λόγια της μητέρας μου πριν πεθάνει ήταν: Δημήτρη σ'αγαπω. Δεν ξεχνιούνται οι καλοί άνθρωποι φίλε μου..το γράφω κλαίγοντας. Τώρα που είμαι σχεδόν στη..Δύση..έρχονται στιγμές που κλαίω γι'αυτούς.Ο σεβασμός σου και η αγάπη σου για την μητέρα που πέθανε σε κάνει στη κορυφή της εκτίμισης μου. Νομίζω που το έγραψα κάποια στιγμή..μάνα είναι αυτή που σε γενά και αυτή που σου δίνει κόρη έλεγε η ..σοφή γιαγιά που με μεγάλωσε και που ο πατέρας μου αγάπησε σαν μάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το έγραψες Γεωργία μου!
      Και το κράτησα ακριβά στην αγκαλιά μου. Μαζί με τούτα σου εδώ τα λόγια που με κάνουν να συγκινούμαι ακόμα περισσότερο. Ευλογημένοι οι φίλοι που στέκουν κοντά μας σε τέτοιες στιγμές.
      Να είσαι καλά και σε ευχαριστούμε όλοι.

      Διαγραφή
  6. Γιάννη μου πάντα θα θυμάστε ένα της λόγο, μια συμβουλή της και θα είναι σαν να είναι δίπλα σας, μαζί σας. Οι καλοί άνθρωποι δεν ξεχνιούνται. Να είστε καλά. Θερμά συλλυπητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να είστε καλά Γιάννη μου να τη θυμάστε. Όταν κλείνει ένας κύκλος ζωής ομαλά, τότε και το αιώνιο ταξίδι είναι φυσιολογικό. Όταν τους έχουμε στην καρδιά μας δεν πεθαίνουν ποτέ. Καλό παράδεισο να έχει.
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό λέω και εγώ Άννα μου. Να τους κρατήσουμε στην καρδιά μας ολοζώντανους. Ξέρω ότι είναι νωπές οι μνήμες ακόμα με τον αγαπημένο σου πατέρα. Και ξέρω πάντα ότι αφουγκράζεσαι τα συναισθήματα και την αγάπη. Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  8. "Οι άνθρωποι πεθαίνουν οριστικά όταν ξεχνιούνται. Όταν η ομίχλη της λήθης σκεπάζει το βιολογικό τους πέρασμα από τη ζωή. Όταν οι θετικές τους παρακαταθήκες μένουν ατελέσφορες και μαραζώνουν."
    Αγαπημένε μου Γιάννη,
    Όταν χάνεις από την καθημερινότητα σου ένα αγαπημένο άτομο και αναφέρεσαι στον Επίκουρο και γράφεις ένα δυνατό κείμενο, αποκτάς αυτή την ειδική ενέργεια για να σταθείς δυναμικά και στην γυναίκα σου και σε όλη την οικογένεια...
    ΑΦιλιά πάντα αγάπης και καρδιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου αγαπημένη, μακάρι να μπορέσω να τα καταφέρω. Να σταθώ όπως πρέπει. Στις κρυφές εσωτερικές μας αναζητήσεις να μπορέσει ο ένας στον άλλο να δώσει μια θετική αύρα. Νιώθω χαρούμενος που είσαι εδώ κοντά μου και σε ευχαριστώ ολόθερμα.

      Διαγραφή
  9. Τυχερή που την αγαπησατε τόσο και τόσο την φροντισατε Γιάννη μου! Τυχεροί κι εσείς που μοιραστηκατε τόσα μαζί της!
    Ας είναι καλά κοντά στον άνθρωπο της.
    Η απώλεια είναι παντα δυσκολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου καλή μου σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου. Ας είμαστε καλά, γεροί, να τους τιμάμε.

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου φίλη, σε ευχαριστώ πολύ. Να είσαι πάντα καλά να σου ευχηθώ.

      Διαγραφή
  11. Συγκλονιστική η αφήγησή σου για εκείνο το πρωινό των Φώτων. Σημαδιακή μέρα, εύχομαι η ψυχούλα της να είναι αναπαυμένη και να έχετε όλοι σας το κουράγιο να ξεπεράσετε την απώλεια και να την μνημονεύετε με αγάπη.
    Τα ειλικρινή μου συλληπητήρια Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία μου.
      Τα δικά σου συναισθήματα και λόγια είναι μια ανοιχτή αγκαλιά ακόμα στις δύσκολες ώρες που προηγήθηκαν. Και σε ευχαριστούμε από καρδιάς. Τώρα όλα εκείνα έγιναν αναμνήσεις και εμείς περπατάμε στο δρόμο τους. Σε ευχαριστώ ψυχή μου.

      Διαγραφή
  12. Καρδιά ζεστή για όλους παρά την συναισθηματική ένταση που προκαλούν οι προσωπικές αναμνήσεις, που ωστόσο κάνουν πολύ όμορφο τον αποχαιρετισμό.
    Θα πονάει Γιάννη, αλλά όσο θα περνάει ο καιρός και οι μνήμες θα διαδέχονται η μια την άλλη, έτσι για τα πιο απλά, αυτό το δυνατό συναίσθημα θα είναι πάντα παρόν και θα απαλύνει τη θλίψη. Γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνάμε.
    "Ανάπαυσον ο Θεός τη δούλη σου και κατάταξον αυτή εν Παραδείσω…..όπου οι δίκαιοι αναπαύονται"
    Σε τόπους χλοερούς Γιάννη μου, όπου δεν υπάρχει πόνος, λύπη ή στεναγμός...
    Καλό της ταξίδι!
    Να έχετε την ευχή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου, κρατώ τις ευχές σου, τις αναφορές σου και την αγάπη σου με τα συναισθήματά σου. Σε ευχαριστούμε πολύ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  13. Γιάννη μου διάβασα τα λόγια σου με τόσο σεβασμό.
    Το πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε.
    Τα λόγια σου σπαραχτικά, συγκλονιστικά, γεμάτα συναισθήματα.
    Ένας ωραίος αποχαιρετισμός για τη ψυχή της.
    Γεμάτος αγάπη, σεβασμό, τρυφερότητα.
    Να είστε καλά να τη θυμάστε Γιάννη. Θα σας βλέπει από εκεί ψηλά και θα σας καμαρώνει και θα σας φυλάει!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου,
      είναι τόσο όμορφο να μοιράζεσαι με ανθρώπους που σε αγαπούν αισθήματα αλληλεγγύης. Εδώ κρίνεται η ανθρωπιά μας και το δέσιμό μας. Και πράγματι είναι υπέροχο και σημαντικό να το εισπράττει κάποιος.
      Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου για κάθε σου σκέψη.

      Διαγραφή
  14. Γιάννη, η συναισθηματική σου αφήγηση με αναφορά και τρυφερότητα σε μικρά γεγονότα που ζήσατε μαζί της είναι το καλύτερο μνημόσυνο.. Τα θερμά μου συλλυπητήρια..
    Η ευχή της πάντοτε να σας συνοδεύει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Τάσο μου, το πιστεύω. Αυτό είναι ένα πραγματικό μνημόσυνο. Η αναφορά, η ανάμνηση, η τιμή. Θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ αγαπητέ φίλε για τα λόγια σου. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  15. Και για εκείνη ήσουν ο γιος της.
    Είμαι σίγουρη.
    Να σκέφτεσαι πως έζησε μέσα σε τόση αγάπη μια πλήρη ζωή. Καλό της ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το πιστεύω Μαρία μου. Μου το έδειξε, με πολλούς τρόπους. Και την ευχαριστώ για όλο αυτό πραγματικά. Σε ευχαριστώ Μαρία μου, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  16. Το πρωινό των Φώτων...Ξεχωριστή μέρα!
    Καλόν παράδεισο να έχει η ψυχούλα της!
    Να είστε γεροί να την θυμάστε όλους με αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαρβάρα μου σε ευχαριστώ πολύ από καρδιάς. Ναι, η μέρα των Φώτων έχει το δικό της συμβολισμό και βαρύτητα. Να τους θυμόμαστε όλους Βαρβάρα μου. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  17. Να τη θυμάστε πάντα με αγάπη Γιάννη μου
    Δεν υπαρχουν λογια κατι τετοιες στιγμες
    Αιωνια της η μνημη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Κική μου, δεν υπάρχουν λόγια. Υπάρχουν μνήμες μόνο και στιγμές που ζωντανεύουν. Αλλά και μια απώλεια που πρέπει να διαχειριστεί. Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  18. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, Γιάννη..🌼
    Τώρα, δεν ξέρω κι εγώ τί να πώ. Τα λόγια πάντα
    σε αυτές τις πριπτώσεις, είναι πολύ φτωχά.. Ξέρω
    τον πόνο τής απώλειας, ξέρω δυστυχώς επίσης, ότι
    το κενό μεγαλώνει με τον καιρό, η σκέψη μας μόνο
    είναι εκείνη που μας φέρνει κοντά σε όσους αγαπάμε
    για πάντα.. Αιώνια. Η αγάπη μας δεν τελειώνει ποτέ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά να σε ευχαριστήσω Πέτρα μου για τις ειλικρινείς σου ευχές και τα συναισθήματά σου. Είναι πολύ όμορφο να το νιώθεις από φίλους της παρέας και πολύ σημαντικό. Κρατώ την αγάπη σου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  19. Καλή Ανάπαυση να'χει η ψυχούλα της... Έφυγε νιώθοντας αγάπη γύρω της - για μένα ίσως δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το να φεύγεις έτσι... με αγάπη κι ανθρώπινα...
    Συλλυπητήρια Γιάννη μου... κατανοώ πόσο βαρύ και επώδυνο είναι να χάνεις εναν ανθρωπο που έχεις βάλει βαθιά μες στην καρδιά σου. Βέβαια θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί... θα συνεχίσει να "ζει" μες στην καρδιά σας.. Κουράγιο... Καλή δύναμη σε όλο αυτό που περνάτε εύχομαι απ'την καρδιά μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλγα μου καλησπέρα. Το έπαθα σήμερα όλο αυτό Όλγα μου. Πήγα ξανά στο σπίτι. Το βρήκα άδειο, κενό. Και την παρουσία της παντού! Σε κάθε εκατοστό ολόγυρά μου. Και είχα ένα ανθρώπινο ξέσπασμα τόσο έντονο και τόσο γλυκό που δεν περιγράφεται.
      Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Ειλικρινά με την αγάπη σου και τη στήριξή σου.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  20. O MARIA CONCEBIDA SEM PECADO ROGAI POR NÓS QUE RECORREMOS A VÓS AMÉM NÓS LIBERTAI DESSA PANDEMIA

    6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αν μπορούσαμε να πούμε κάτι για το φευγιό των αγαπημένων μας θα ήταν αυτά ακριβώς τα λόγια φίλε και να μας θυμούνται με αυτόν τον όμορφο τρόπο.
    Μακάρι να κλείνει ο κύκλος μας με αγάπη αυτό είναι το ζητούμενο όλων μας!!
    Θα είναι ένα αστέρι εκεί ψηλά που θα σας προσέχει.... και εσείς να είστε καλά να την θυμάστε!! καλο σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου σε ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου φίλη. Τα λόγια σου παρηγοριά και στήριξη και να ξέρεις ότι τα νιώθω ολόψυχα μέσα μου.
      Προχωράμε καλή μου.

      Διαγραφή
  22. Ειλικρινά λυπάμαι johnpit Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για την απώλεια ..δύναμη , υπομονή , να είστε πάντα καλά να τιμάτε τη μνήμη της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Κυριακή μου για τα λόγια και τη συμπαράστασή σου. Να είσαι καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις μετράνε πολύ οι φίλοι. Την καλησπέρα μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  23. Γιάννη μου έχω τόσα μέσα μου που θέλω να σου πω μα δεν θα το κάνω. Όχι γιατί δεν νοιάζομαι μα γιατί ξέρω πως τίποτα δεν έχει πιο πολύ σημασία από την ίσια τη ζωή που έφυγε.

    Ελπίζω πάντα να αγαπάς τόσο βαθιά όσους είναι κοντά σου, έτσι δεν θα χρειαστεί στιγμή να φύγουν. Έχεις τον σεβασμό μου και τη σκέψη μου.

    Ας αναπαυθεί από όσα τη βάραιναν.
    Ας αναπαυθείτε κι εσείς από όλο το πόνο που προκαλεί μια απώλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικολέτα μου, ειλικρινά σε ευχαριστώ καλή μου φίλη. Τα σναισθήματά σου ακριβά και ειλικρινή νιώθω να με αγκαλιάζουν ανθρώπινα και ζεστά.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου και την καλή σου καρδιά. Κρατώ τη θετική σου αύρα κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  24. Τότε που νεκροί πεθαίνουνε όταν τους λησμονάμε λέει ο ποιητής.
    Να είστε γεροί να τους θυμάστε όλους φίλε μου.
    Με συγκίνησες.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό Ρένα μου. Πολύ σωστό, αληθινό. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τη στήριξή σου. Για μένα σημαντική και ουσιαστική να το ξέρεις.
      Καλησπέρα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  25. Γιάννη μου, είχα μέρες να μπω και δεν είχα δει την ανάρτησή σου.
    Λυπάμαι πολύ για την πεθερά σου και σίγουρα η απώλειά της είναι πολύ βαριά. Έχεις δίκιο, ότι ο άνθρωπος πεθαίνει πραγματικά όταν λησμονιέται. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που τον γνώρισαν και τον θυμούνται με αγάπη, όπως εσείς, συνεχίζει να υπάρχει. Είναι κάτι σαν παραμένουσα αύρα, νομίζω. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει μετά, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο θάνατος απελευθερώνει τον άνθρωπο από το σώμα του και κυκλοφορεί πλέον παντού, φαντάζομαι. Στην ουσία, τον κουβαλάς μέσα σου.
    Το πιο παρήγορο είναι, νομίζω, ότι μόλις καταλαγιάσει ο πόνος σας θα απομείνει η γλυκιά της ανάμνηση, που ακριβώς επειδή είναι γλυκιά θα την αποζητάτε τακτικά. Έτσι, θα είναι συνέχεια μαζί σας, στο μυαλό και στην καρδιά σας.
    Σου στέλνω την αγάπη μου και να με συγχωρείς που δεν είδα την ανάρτησή σου νωρίτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίππη μου αγαπημένη μου φίλη, τι λες; Γιατί ζητάς συγγνώμη; Προς Θεού! Ξέρω ότι είσαι πάντα κοντά μου, το νιώθω, το εισπράττω. Μην ανησυχείς και μην αμφιβάλεις για αυτό.
      Κρατώ και εγώ τη σκέψη σου, που είναι πολύ ανθρώπινη και υποστηρικτική. Αυτή η ανάμνηση και η απουσία είναι πολύ δυνατά συναισθήματα Πίππη μου. Αλλά είναι και τα μόνα που κρατούν τον άνθρωπό σου κοντά σου, μακριά απ τη λησμονιά.
      Το τι γίνεται μετά το θάνατό μας είναι κάτι που, ομολογώ, με σοκάρει. Δεν το ξέρω, το φοβάμαι.
      Σε ευχαριστώ, ειλικρινά απ την καρδιά μου καλή μου φίλη να το ξέρεις. Πολύ σημαντική η παρουσία σου.
      Καλησπέρα σου καλή μου.

      Διαγραφή
  26. Λυπάμαι για την απώλεια, Γιάννη μου.
    Οι άνθρωποι που συνδεθήκαμε έντονα μαζί τους δε φεύγουν ποτέ από κοντά μας.
    Της έκανε με τούτα τα λόγια σου ένα τρυφερό μνημόσυνο, που σίγουρα της αξίζει μέσα από όσα λες. Είναι αυτές οι δεύτερες μητέρες θα έλεγα, που κερδίζουν αυτό τον τίτλο με τη στάση τους απέναντί μας. Κι εμείς τη χάσαμε πέρσι τον Φλεβάρη. Είχα κι εγώ τέτοια σχέση μαζί της, όπως περιγράφεις κι εσύ για τη δική σου. Έχω γράψει για εκείνη. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής.
    Να τη θυμάστε με τις πιο γλυκές σκέψεις πάντα.
    Σε φιλώ με μια ζεστή αγκαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με νιώθεις λοιπόν απόλυτα Γλαύκη μου. Αυτές που λες λοιπόν, οι δεύτερες μητέρες που πολλές φορές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις πρώτες μας.
      Να τις θυμόμαστε καλή μου φίλη και να τις τιμούμε ανάλογα.
      Σε ευχαριστώ που ακούμπησες εδώ την καρδιά σου. Ειλικρινά νιώθω πολύ όμορφα.
      Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  27. Καλέ μου Γιάννη τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
    Είναι τόσο συγκινητική η σχέση που είχατε..Σαν να στο χρωστούσε η ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου. Ναι, μόνο που μου το έδωσε με έναν θάνατο και είναι κρίμα. Η σχέση μας ήταν άριστη πραγματικά. Καλησπέρα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  28. Ο συνδετικός κρίκος των οικογενειών. Τους βλέπουμε να φεύγουν ένας-ένας να μας δένουν με τα δεσμά της απώλειας και σιγά σιγά να μας οδηγούν στον να γίνουμε εμείς οι ίδιοι οι συνδετικοί κρίκοι, να γίνουμε εμείς οι εμπνευστές.
    Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνια μου σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου. Πράγματι οι άνθρωποι φεύγουν, οι ρόλοι μεταλλάσσονται. Και τώρα εμείς παίρνουμε τη δική τους θέση σε αυτό το αέναο κύκλο της ζωής. Ειλικρινά σε ευχαριστούμε από το βάθος της καρδιάς μας.

      Διαγραφή