H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Αυτήν την πατρίδα ποιος θα την πάρει;

Δεν ξέρω πως θα σας φανούν οι σκέψεις μου με όλα τούτα που ζούμε. Ίσως να σας φανούν "ακραίες" ή πολύ "συναισθηματικές" απόψεις. Κάποτε λοιπόν ήταν μια πατρίδα και ένα λαός. Πολλούς αιώνες πίσω. Μάλιστα του χρόνου, το 2021, θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από εκείνη τη χρονιά που ένα μάτσο "κουρελήδες", απελπισμένοι πήραν τα άρματα και τα λαγκάδια για να διεκδικήσουν τη λευτεριά και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Απέναντί τους βρέθηκαν όλοι οι "σώφρονες" παράγοντες, ντόπιοι και ξένοι. Η "Ιερά συμμαχία" των ισχυρών της εποχής, η ιεραρχία της εκκλησίας, κάποιοι ντόπιοι προεστοί και δεν συμμαζεύεται. Και οι "κουρελήδες" αυτοί έγραψαν την ιστορία που ξέρετε και που το ελληνικό (;) κράτος, ετοιμάζεται να "εορτάσει" με τις δέουσες τιμές του χρόνου.



Τα χρόνια πέρασαν, οι Τούρκοι μπέηδες και αγάδες αντικαταστάθηκαν από έλληνες τσιφλικάδες και πάει λέγοντας. Και ήρθαν και άλλα χρόνια και καιροί. Και το 1912, το 1913. Και η πατρίδα μεγάλωνε. Απελευθερώθηκε. Αλλά ήρθαν οι μεγαλοστομίες. οι "μεγάλες ιδέες", οι "κόκκινες μηλιές" και οι αρλούμπες της μεγαλοαστικής τάξης. Που σε συνδυασμό με την "προστασία"και τότε των "συμμάχων" οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή. Και στους "Τουρκόσπορους" πρόσφυγες που κατέκλυσαν την "παλιά Ελλάδα".

Και πάλι το αυλάκι της ιστορίας κύλησε. Και φτάσαμε πάλι στα 1940. Και τότε μια χούφτα κουρελήδες σήκωσαν τα άρματα της αντίστασης κατά των μελανοχιτώνων. Όπως και με τους Ναζί. Και τότε κάποιοι "συνετοί" μιλούσαν για συνεργασία με την νέα τάξη πραγμάτων. Και οι προύχοντες λάκισαν κατά το Κάιρο αφήνοντας πίσω ακόμα και κρατούμενους στα χέρια των Ναζί.

Μην τα πολυλογούμε αδέλφια. Τώρα είμαστε στο "σήμερα"

Μια χώρα με "διεθνή ερείσματα", με "εξασφαλισμένα τα ευρωπαϊκά μας σύνορα", με "ισχυρούς συμμάχους". Τέτοιους που τη γη μας και τα νερά μας τα αποκαλούν "αμφισβητούμενες περιοχές". Και είναι τόσο καλοί που ...καλούν τους "εχθρούς" με τους οποίους είμαστε "σύμμαχοι" στο ΝΑΤΟ να είναι ...προσεκτικοί (sic).

Δείτε όμως! Η λατρεμένη μας προστάτιδα, η κ. Μέρκελ, μας "έσωσε" με ένα τηλεφώνημα. Συνεπώς για ποιο λόγο ανησυχούμε και διατηρούμε στρατούς, καράβια και αεροπλάνα σε ετοιμότητα;



Αδέλφια,
η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα. Και μια πατρίδα ξεπουλημένη με κάποια μνημόνια. Κάποια "δεξιά" και κάποια "αριστερά", (κατά δήλωση). Και μια τέτοια πατρίδα δεν μπορεί να έχει λόγο. 
Η προηγούμενη κυβέρνηση, αριστερή κατά δήλωση, αναγόρευσε τον Αμερικάνο πρέσβη σε τοποτηρητή των πάντων στην Ελληνική επικράτεια. Από το τι εκδήλωση θα κάνουμε μέχρι πόσες βάσεις καινούργιες θα ανοίξουμε στις ΗΠΑ. Και από κοντά και οι Ισραηλινοί. Και αυτοί προστάτες. Αυτοί ντε οι σιωνιστές που φέρνονται στην Παλαιστίνη όπως οι Ναζί στους ίδιους. Έτσι η Παλαιστινιακή μαντήλα μπήκε στα ...σεντούκια. Ποιος ξέρει πότε θα βγει απ την ναφθαλίνη.

Όσο για τους ...."αριστεύοντες" της "κανονικότητος" ε μην τα ξαναλέμε. Εμείς οι παλιοσειρές τους ξέρουμε. Μη βλέπετε που ο λαός έχει κοντή μνήμη, το είπε και ο Μητσοτάκης ο Α΄.

Φιλαράκια μου, οι Τούρκοι κάνουν τα παιχνίδια τους και γκριζάρουν το Αιγαίο το ένα ύστερα από το άλλο. Με τρομερή συνέπεια και σχέδιο. Η Τουρκία έχει ανοίξει την ψαλίδα μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια σε απύθμενη διαφορά. Μην βλέπετε που εμείς λέγαμε ότι "απομονώθηκε διεθνώς" και "είναι εκτός Ευρώπης" και τέτοιες άλλες βαρύγδουπες προσεγγίσεις. Είναι γιατί οι αφέντες μας εδώ, έχουν ψηλή θεώρηση των πραγμάτων. Μακροπρόθεσμη. 

Αυτήν  την σημερινή πατρίδα, ποιος θα την πάρει; ποιος απέμεινε; Έχει άμυνα; Έχει στρατό και λαό ικανό να την υπερασπίσει; Ρωτάω. Δεν ξέρω. Είναι το ζητούμενο. Και το 1987 είχαμε τα ίδια αλλά τότε υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπήρχε εθνική άμυνα, υπήρχε διπλωματία, υπήρχε εθνικό νόμισμα. Το 1974 ο Κων. Καραμανλής έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. 
Σήμερα ΕΜΕΙΣ τι ακριβώς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε;
Και το ερώτημα δεν αφορά μόνο την πολιτειακή μας ηγεσία, ναι αυτήν την συγκεκριμένη, που αποτελεί τον "εθνικό" κορμό. Μιλάω και το λαό. Κυρίως το λαό! Ως που θα φτάσει η ηττοπάθεια, η αδιαφορία, ο φόβος, η ντροπή.
Άραγε τι νιώθει κανείς σήμερα σαν βλέπει την πατρίδα του σε αυτόν τον κατήφορο; Εκτός αν πιστεύετε ότι είναι λάθος αυτή η προσέγγιση και εξακολουθούμε να έχουμε κυρίαρχα δικαιώματα και να υπάρχουμε ως ανεξάρτητη χώρα. Αν το πιστεύετε τότε να συστηθούμε ξανά.

Και βέβαια μην μου αρχίσετε την γνωστή κουβέντα: "τι να κάνουμε;¨ Αν την αρχίσετε τότε να σας πω να απευθύνετε, ρητορικά, την ίδια ερώτηση και σε όλους εκείνους τους αγωνιστές που ξεκίνησαν μόνοι τους να αγωνίζονται όλους αυτούς τους αιώνες για μια άλλη πατρίδα.


31 σχόλια:

  1. Γιάννη μου ανοίγεις ένα μεγάλο κεφάλαιο και ξύνεις πληγές που δεν πρόκειται να κλείσουν.
    Η κατρακύλα μας κατά την γνώμη μου ξεκίνησε από πολύ παλιά, μαζί με τα δάνεια,που δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν με τίποτα.
    Η εποχή Ανδρέα κ Καραμανλή έτειναν το πρόβλημα. Με το σύνδρομο των παχιών αγελάδων κ η Κούτση Μαρία ζούσε πλουσιοπάροχα,με χρήματα εικονικά φυσικά. Η αλλαγή σε ευρώ τα έκανε χειρότερα, για τον λόγο πως κ φυσικά δεν θά κάναμε ομαλή μετάβαση. Ένα έθνος γαλουχημενο να ψεύδεται, να κλέβει κ να κοροϊδεύει χωρίς αντίτιμο αυτό το αποτέλεσμα έχει.
    Κ φυσικά όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι,ή μάλλον όταν εκτεθηκαμε παγκόσμια η πιο εύκολη λύση ήταν η υποταγή.
    Οπότε όταν αυτοβούλως μετατραπηκαμε σε ανδρείκελα δεν είναι να απορούμε με το ποιος παίρνει αποφάσεις.
    Κ εγώ ζω με αυτό το αναρχικό παραλήρημα πως κάποιος θα ξηλώσει τα σαθρά θεμέλια κ θα χτίσει μια κυβέρνηση κ ένα κράτος υπεροχής κ περηφάνειας, όπως μας αρμόζει.
    Συγνώμη φίλε μου Γιάννη για αυτό το σχόλιο.
    Μπράβο για τις σκέψεις κ απόψεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιο ακριβώς λόγο ζητάς συγγνώμη βρε Γιώργο μου; Καταθέτεις την άποψή σου, καθαρή και ξάστερη. Η χώρα μας κάποτε είχε παραγωγική μηχανή. Βαθμιαία με την απόφαση της ένταξης στην ΟΝΕ η μηχανή αυτή διαλύθηκε και η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρο γκαρσονιών της ευρώπης αλλά και τριτογενή τομέα logistics υπηρεσιών. Όλα τα άλλα ήταν μαθηματικά βέβαιο να ακολουθήσουν. Σε αντίθεση με μας η Τουρκία πορεύτηκε την οδό της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του γιγαντισμού. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.
      Άντε τώρα να βγάλουμε άκρη. Δεν θα ξεκολήσουμε Γιώργο μου είναι βέβαιο. Καλησπέρα αγαπητέ φίλε.

      Διαγραφή
  2. Αυτήν την πατρίδα όπως βλέπεις πολλοί ορέγονται να την πάρουν. Όσο για τους κουρελήδες που έγραψαν το '21 την Ιστορία του Ελλ. Έθνους θυμήσου πόσες φορές προσπάθησαν και απέτυχαν. Θυμήσου πως χωρίς τις ξένες δυνάμεις δεν θα είχαμε έκβαση θετική όπως τελικά κατορθώσαμε.
    Δυστυχώς Γιάννη μου και επαναλαμβάνω δυστυχώς, μόνοι μας δεν μπορούμε να υπάρξουμε.Καμία χώρα. Το λέει η καθημερινότητα, το λέει η Ιστορία.
    Και δεν έχουμε κανένα στο τιμόνι που να το λέει η ψυχή του. Μόνοι τους οι κουρελήδες δεν έφεραν το χάραμα. Υπήρξαν στυλοβάτες που δημιούργησαν εστίες ελληνικής αφύπνισης.
    Τα χρόνια πέρασαν και όπως εν περιλήψει αναφέρεις ένα είναι το δίδαγμα: αυτή η χώρα με αίμα και θάρρος γράφει ιστορία. Και αν χρειαστεί θα δεις και θα θαυμάσεις, είμαι σίγουρη.
    Οι παλιότερες κυβερνήσεις μας φέρανε εδώ που είμαστε. Σιγά σιγά τα χρέη έπνιγαν κάθε οικονομική αναλαμπή. Βάλε και την ΕΕ που έπνιξε κάθε βιομηχανική ή βιοτεχνική ανάπτυξη και έχεις το άθροισμα.
    Δεν ξέρω τι κάνει ο Ερντογάν αλλά να είσαι σίγουρος ότι δεν θα απειλούσε απλά, αν ήμασταν μόνοι. Ας κοπιάσει και βλέπουμε!Ας κοπιάσει!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου με την πρωτοπορία του λαού λευτερώθηκε η χώρα. Όταν οι "προστάτιδες" δυνάμεις έβαλαν το χέρι τους συρρικνωθήκαμε και καταστραφήκαμε. Όπως μετά το Ναυαρίνο, όπως μετά το 1922, όπως μετά το 1944.
      Η Τουρκία όμως, λένε ότι είναι "απομονωμένη". Είναι; Κάθε άλλο! Όλοι χορεύουν στο ντορβά της. Εδώ και δεκαετίες. Και δεν έχει ραγιάδες στην ηγεσία της να σκύβουν το κεφάλι.
      Το 1974 ήμασταν στο ΝΑΤΟ, χούντα είχαμε, δηλαδή στην αγκαλιά των Αμερικάνων. Γλιτώσαμε την Κύπρο; Όχι φυσικά. Μήτε τώρα θα γλιτώσουμε τίποτα αν αποφασίσει το βήμα η Τουρκία παρά μονάχα με το δικό μας χέρι. Αλλά μην ανησυχείς.
      Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Συνεκμετάλλευση θα έχουμε στο Αιγαίο όπως απαιτούν οι ημών σύμμαχοι και θα βολευτεί και μια χαρά και η Τουρκία.
      Καλησπέρα κορίτσι μου και όμορφη συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς αυτό Γιάννη. Συνεκμετάλλευση!! Το είπες και είναι το ζητούμενο. Γι αυτό δημιουργούν γκρίζες ζώνες να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Η γνώμη μου είναι ότι πρωθυπουργός μας που θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, απ'όποιο χώρο και αν προέρχεται χάθηκε!!! Και αν δεν χαθεί να χαθούμε εμείς!!!

      Διαγραφή
    3. Εκεί είναι το ζητούμενο Άννα μου. Και αυτό θα γίνει και φυσικά δεν θα ανοίξει μύτη. Και να είσαι σίγουρη ότι θα περάσει εν χορδαίς και οργάνοις από την πολιτειακή μας ηγεσία, όποια και να είναι αυτή. Θα "τυλιχτεί" με το χαρακτήρα της "ειρηνικής λύσης". Θα εξοβελιστούν οι "πολεμόχαρες φωνές" με κατάρες και αναθέματα τύπου "τι θέλατε δηλαδή να γίνει πόλεμος και να χάσουμε κανένα νησί;"
      Και η κοινωνία μας, σε πλήρη αποχαύνωση, ηττοπάθεια και ευνουχισμό θα το χάψει.
      Εδώ, αμέσως μετά τα Ίμια, υπερψηφίστηκε ο Σημίτης, το ξέχασες; Τι να λέμε δηλαδή.
      Καλό ξημέρωμα καλή μου φίλη, ευχαριστώ μία ακόμα φορά για το μοίρασμα της αγωνίας σου.

      Διαγραφή
  3. Είμαστε ανάξιοι των προγόνων μας και έχουμε καταντήσει μια χώρα γραφικών γερόντων που μηρυκάζουν τα ίδια και τα ίδια. "Το άνθος της κοινωνίας" που έλεγε κι ο Μακρυγιάννης, έχει μεταναστεύσει κι αυτοί που έμειναν αργοπεθαίνουν σε μια χώρα παράλυτη. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια μας, Γιάννη. Η μειονότητα των Ελλήνων που έχουν ιστορική συνείδηση και πολιτική ευθύνη, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν παρά την απόλυτη ισοπέδωση. Μήπως απ' τα συντρίμμια μας, ξεκινήσουμε απ' την αρχή το χτίσιμο...
    Συγχαρητήρια για το κείμενό σου, με μία μικρή ένσταση. Και οι προηγούμενοι κυβερνήτες που αναφέρεις, ξεπουλημένοι στα ξένα συμφέροντα ήταν. Η Αθήνα καταστράφηκε απ' την αντιπαροχή του εθνάρχη και το μεγάλο φαγοπότι κορυφώθηκε με τον Αντρέα και τα "παιδιά" του Πολυτεχνείου.
    Θα τρίζουν πολλά κόκκαλα εκεί κάτω, πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δεν αντιλέγω Μαρία. Το τι έγινε στη δεκαετία του 1960 με την "ανοικοδόμηση" και την καταστροφή του φυσικού πλούτου της Αττικής δεν λέγεται. Τον παρασιτισμό και το γνωστό κράτος της δεξιάς. Το δε υπόλοιπο ξήλωμα ξεκίνησε από 1985 και εντεύθεν.
      Μωρέ αυτών τα κόκαλα δεν θα τρίζουν. Τα δικά μας θα εξαϋλωθούν.
      Μεγάλη κατάντια βρε Μαρία, μεγάλη. Και τι αφύπνιση να κάνεις τώρα; ποιος; που; ποια πνευματική ηγεσία;
      Ειλικρινά γκρεμός.
      Την καλησπέρα μου και ευχαριστώ Μαρία μου για την κατάθεση του προβληματισμού σου.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Γιάννη, συμφωνώ με την Μαρία Κανελλάκη.
    Να τα λέμε και να τα ξαναλέμε, μόνον στην ψυχική μας εκτόνωση βοηθάει. Και μη νομίσεις πως, επειδή δεν τα γράφουμε και δεν τα συζητάμε, έχουμε αποσύρει το ενδιαφέρον και την αγωνία μας για την τύχη της πατρίδας μας. Υπάρχει και μεγάλος θυμός, και πολλή θλίψη για την κατάσταση που βρισκόμαστε.
    Να είσαι καλά. Και να μην νιώθεις μόνος. Είμαστε πολλοί που "βράζουμε".
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου δεν αμφέβαλα ποτέ ότι υπάρχει κόσμος πάρα πολύς που βράζει, σκέφτεται και προβληματίζεται με όλο αυτό.
      Το 1985 ήμουν έφεδρος υπαξιωματικός στο 588 Τ.Ε.Χ. στη Λέρο. Διοικητής στην 80η Ταξιαρχία Κω ήταν ο αλησμόνητος και αείμνηστος στρατηγός Κυριάκος Σπηριούνης. Ένας ριζοσπαστικός σοσιαλιστής ταξίαρχος τότε που τις ώρες της κρίσης ήταν ανάμεσα στα φαντάρια τονίζοντας την λαϊκή τους ρίζα, την εργατική τους τάξη και τον αγώνα τους για υπεράσπιση της πατρίδας. Τότε ο ....Πάιατ δεν υπήρχε να κάνει σουλάτσα σε όλη την επικράτεια και να δίνει εντολές. Τότε στην Μυτιλήνη ήταν ο θρυλικός ταξίαρχος Ματαφιάς! Στρατιωτικοί δίπλα στο λαό σε ένα στρατό που τον ένιωθες πιο "δικό σου". Που δεν.... που δεν... Δεν θέλω να πω περισσότερα.

      Το θέμα λοιπόν είναι ότι βράζουμε. Απλά βράζουμε. Και παρακολουθούμε θλιβεροί θεατές την Ελλάδα να γίνεται ρεντίκολο κάθε περιπολάρχη στην Μεσόγειο. Τίποτα παραπάνω από αυτό.
      Καλό βράδυ κορίτσι μου, ευχαριστώ για την συμπαράσταση και μεταφέρω απόλυτα τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ.
      Υ.Γ. Αυτές τις ώρες κάποιοι στην πρώτη γραμμή έχουν ανάγκη από στήριξη. Η συστημική μας ηγεσία θα τους αδειάσει. Όπως το έκανε στα Ίμια. Και ακόμα οι γονείς και τα παιδιά των νεκρών αναζητούν το πως προήλθαν αυτά τα τραύματα στο κορμί των αξιωματικών. Έμειναν οι σημαίες και οι παράτες. Και ο εμπαιγμός.Α και το "ευχαριστούμε τους Αμερικάνους"

      Διαγραφή
  5. Όλοι τα σκεφτόμαστε και πονάμε που ξεπουλάνε την πατρίδα μας.
    Το ζήτημα είναι ότι τα δικά μας παιδιά θα την πληρώσουν πάλι κι όλοι οι άλλοι θα είναι στο απυρόβλητο.
    Στο βωμό του συμφέροντος παίζονται όλα.
    Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου, εκτός "ατυχήματος" δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι στο Αιγαίο. Όλα καλά και ήρεμα θα πάρουν την άγουσα του συμβιβασμού και της συνεκμετάλλευσης. Και οι εταιρείες θα είναι όλες κερδισμένες στο φινάλε. Πάντα με την αίρεση του "ατυχήματος"
      Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  6. Πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία. Κάπου το διάβασα, μου άρεσε και το ‘γραψα στο νου, γιατί έτσι όπως είναι σήμερα δεν ξέρω τι τίτλο να της βάλω.
    Πατρίδα είναι η ψυχή μας, κατακρεουργημένη, προδομένη, επηρεασμένη από ξένες παρεμβάσεις (για το καλό μας, αλλοίμονο) αλλά δυνατή που δεν βυθίζεται στη λήθη, δεν κλαίει τη μοίρα της, διδάσκει και διδάσκεται απ’ τους αγώνες, τις θυσίες και κερδίζει όχι με το νου, μα με την ψυχή. Εκπαιδευμένη να βγαίνει απ’ τις στάχτες της. Κι όποιος το αμφισβητεί....Μολών Λαβέ....εδώ θα 'μαστε, Θα περιμένουμε. Όχι τίποτ’ άλλο αλλά πληρώσαμε ακριβά τις εμπειρίες μας.
    Καλό απόγευμα Γιάννη...Πάω να δώσω ένα παράσημο (ανοιχτής παλάμης) στον Σουλτάνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου έτσι είναι ναι.
      Αλλά, για σκέψου! Μήπως το παράσημο ανοιχτής παλάμης πρέπει να το αντιστρέψουμε στην δική μας πολιτειακή ηγεσία που χαριεντίζεται κάνοντας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με εκείνους που κατ' ουσία γκριζάρουν-δήθεν αθώα-τα συμφέροντα της πατρίδας μας;
      Γιατί ο "σουλτάνος" κάνει μια χαρά τη "δουλειά" του και φροντίζει να τους χορεύει κατάλληλα. Εμείς μάλλον τηρούμε τον χορό της μαριονέττας.
      Ας είναι.
      Έτσι κι αλλιώς, γιατί χολοσκάμε. Σε λίγο καιρό θα έχουμε συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους και την TOTAL, EXXON αγκαλιά.
      Φιλάκια πολλά καλή μου και ειλικρινά σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  7. Λίγο πριν κλείσω το laptop για το καλοκαίρι, κάνω μια μικρή στάση σε αγαπημένα μου μπλογκ. Επηρεασμένη από την προηγούμενη σου δημοσίευση, όπου μας ρωτάς τι σημαίνουν για εμάς οι αρχαίοι συγγραφείς, ξεκινώ το σχόλιο μου με την ερώτηση: τι σημαίνει για εμάς η έννοια "καλός πολίτης". Νομίζω πως εκεί κρύβεται η απάντηση στον προβληματισμό..
    Ακούω να λέγεται πως δεν πρέπει να αφήσουμε την κρίση του κορωνοιού να πάει χαμένη, πως πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε μια δικαιότερη κοινωνία. Και μετά ακούω τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι για να είμαστε εμείς καλά. Το κράτος, οι ευρωπαίοι εταίροι, οι συνεργάτες, οι γείτονες.. Λες και εμείς είμαστε ανύμποροι να κάνουμε κάτι, για εμάς - και για τους άλλους..
    Η συνέχεια, Σεπτέμβρη μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζοάννα μου, θέλω κλείνοντας το λαπτοπ σου να πάρεις παρέα όμορφες παραστάσεις. Με λίγα λόγια λόγια να περάσεις καλά και να επιστρέψεις Σεπτέμβρη δριμύτερη.
      Αχ και θα βρεις και το επόμενο αφιέρωμα στον "Άρχοντα του δαχτυλιδιού"
      Ναι,έχουμε ευθύνες μεγάλες. Για να αναρωτηθούμε τι σημαίνει τελικά "ώριμος πολίτης". Δεν ξέρω αν θα πορευτούμε σε αυτήν την αυτογνωσία. Ίδομεν.
      Στέλνω ευχές να περάσεις καλά κορίτσι μου. Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσουν τα κουίζ που κανείς ποτέ δεν έχει λύσει χωρίς πονηριά! (Βλέπε, Γόρδιο δεσμό!)
    Το θέμα Ελλάδα παραμένει άλυτο πρόβλημα και το μόνο πρακτικότατο που έχω να προτείνω είναι, να πάψουν οι φοβισμένοι να φοβούνται γιατί ο φόβος είναι το όπλο των ψυχοπαθών που κυβερνούν το πλανήτη και να φροντίσουμε όλοι μας, να ανεβάσουμε πνευματικά το επίπεδο μας, άρα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα! (Ανοσία στην βλακεία!)

    ΑΦιλιά δυναμικά, δημιουργικά αλλά και με χιούμορ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πνευματικό επίπεδο κάθε λαού είναι εχέγγυο χειραφέτησής του. Ναι το πιστεύω ακράδαντα και συμφωνώ μαζί σου Στεφανία μου. Η παιδεία για ένα λαό είναι το όπλο του. Και εκεί οφείλουμε να κάνουμε μια αρχή.
      Κατά τα άλλα ναι. Ο Γόρδιος δεσμός είναι η μοναδική λύση. Αλλά...
      Μεγάλο θέμα ανοίγουμε. Και δηλώνω ότι είμαι παντελώς απογοητευμένος Στεφανία μου.
      Την καλησπέρα μου και ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  9. Δεν πρόκειται να απογοητευτώ ποτέ.

    Η Έλληνες έχουν μια δύναμη που κανείς και ποτέ δεν πρόκειται να την υποτάξει, να την προπαγανδίσει, να την καθοδηγήσει, να την εκμεταλλευτεί. Η όποια οικονομική, πολιτική, συστημική κατάσταση,[ στην ψυχή των Ελλήνων], δεν υπολογίστηκε και ούτε ποτέ θα υπολογιστεί ποτέ. Οσοι και αν έχουν προσπαθήσει να ξυπνήσουν αυτή τη δύναμη για να την χρησιμοποιήσουν γαι δικό τους προσωπικό όφελος, δεν τα κατάφεραν. Είναι μια δύναμη που ξύπνα ταυτόχρονα σε όλους τους Έλληνες και στον καθένα ξεχωριστά και δεν χρειάζεται καμιά οργάνωση. Αναρχία!!! Είναι από μόνη της οργανωμένη σε ΜΙΑ ΨΥΧΗ Πολύ συχνά ακούω έλληνες μεταξύ τους να φαγώνονται σαν τα κοκόρια και ακόμα και να υποτιμούν ο ένας τον άλλον. ΑΛΛΑ όταν η ΜΙΑ ΨΥΧΗ αόρατα το αποφασίσει που πότε γιατί και με πιο τρόπο, και τότε όλοι οι Ελληνες παντού στον κόσμο ενώνονται και λάμπει όλη η πλάση από το ΦΩΣ. Καλό θα είναι να θυμόμαστε πως Έλληνες υπάρχουν παντού στο κόσμο, και πότε μα ποτέ δεν ξεχνούν αυτό το Φως.
    Πολλοί και για πολλούς λόγους ονειρεύονται έναν πόλεμο Ελλάδας Τουρκίας. Αλλά δεν θα τους κάτσει με τίποτε. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς και όσοι αυτό το θεωρούν λιγοψυχιά, ή κατέβασμα παντελονιών ή ότι άλλο, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και έχουμε την Ιστορία να τους το αποδείξει.
    Φαιδρές ατζέντες και σχέδια υποταγής κυριαρχίας της μιας βουλίτσας στο χάρτη. Δεν υπάρχουν σύμμαχες χώρες με την Ελλάδα. ΟΜΩΣ υπάρχουν Έλληνες παντού κάτι που διάφοροι λαοί το έχουν ονειρευτεί, το έχουν προσπαθήσει ... αλλά ποτέ μα ποτέ δεν τους έχει κάτσει και ούτε θα κάτσει ποτέ... Η Ελλάδα είναι το ΦΩΣ της Εκεχειρίας
    Ξέρω ξέρω, φαιδρό σχόλιο και μάλλον χωρίς στοιχεία, αερολογίες ... χαχαχα
    Καλημέρα Γιάννη μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώπα Μάνια μου! Φαιδρό το σχόλιό σου δεν είναι με τίποτα και σε καμία περίπτωση. Σε παρακαλώ. Έχει τις απόψεις και τις σκέψεις σου. Εκφράζει την ψυχή σου που αυτό είναι φωτεινό όπως το φως που αναφέρεις.
      Κοίτα, σίγουρα υπάρχει αυτό το ακαθόριστο "φως" στην καρδιά των Ελλήνων αλλά, προσωπικά το βλέπω να παίζει πολύ "κρυφτό" τα τελευταία χρόνια.
      Εγώ από όλο αυτό θα βαστάξω την ελπίδα σου εν όψει ενός Φθινοπώρου που θα είναι άσχημο και εδώ δεν χωράει αυταπάτη.
      Και μακάρι να γίνουμε ακόμα πιο "υποψιασμένοι" στις επιλογές μας.
      Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα johnpit ! ;) Πάντα χαίρομαι όταν μοιράζεσαι τους προβληματισμούς σου μαζί μας γι θέματα που αφορούν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της πατρίδας μας . Είναι υγιείς επισημάνσεις ενός πολίτη μιας δημοκρατικά θεσμοθετημένης χώρας .
    Σοβαρό ζήτημα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης η χώρα μου διοικούνταν σύμφωνα με τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και των οργάνων τους . Σαν αποτέλεσμα οι πολιτικές ελευθερίες να περιοριστούν εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας μικρά καταστήματα να κλείνουν , πολλοί άνθρωποι να αυτοκτονούν εξαιτίας της έλλειψης βασικών αγαθών ακόμα και της στέγης . Τα συσσίτια από διάφορους φορείς απέκτησαν σημαντικό ρόλο και η συλλογή τροφίμων , ο πληθυσμός των απόρων μεγάλωσε . Εκτός από τα εσωτερικά κοινωνικά προβλήματα είχαμε την είσοδο στη χώρα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων πληγωμένων ανθρώπων με κατεστραμένα σπίτια και περιουσίες
    με θλίψη για όσα άφησαν πίσω τους .
    Η Ελλάδα αυτό που οφείλει να δείξει με περισσή αξιοπρέπεια να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα .
    johnpit επιθυμώ εδώ και πολύ καιρό να σου ευχηθώ καλό καλοκαίρι όπως επιθυμείτε να το ζήσετε με υγεία !! Ο ελεύθερος χρόνος μου έχει περιοριστεί σημαντικά ..
    Καλή συνέχεια με δροσιά στην ημέρα σου !;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή, αγαπημένη μου φίλη και συνοδοιπόρισσα εδώ. Παρά το ότι ο χρόνος σου έχει περιοριστεί, όπως αναφέρεις, είναι μεγάλη η χαρά μου που, είσαι εδώ και δεν λησμονείς την παρουσία σου.
      Η κατάθεση της άποψής σου με βρίσκει σύμφωνο και με αγγίζει και μένα και όλους. Έχουμε δύσκολο δρόμο να διαβούμε καλή μου φίλη.
      Να έχεις ένα όμορφο καλοκαίρι όπως το επιθυμείς.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  11. Γιάννη, δεν υπάρχει ντροπή ούτε τσίπα. Δεν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη πατρίδα και ούτε θα το εννοήσουν ποτέ. Για όλους εκείνους "πατρίδα" είναι τα φράγκα και η εξουσία με κάθε τρόπο. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισίες και χυδαιότητες.
    Συμμαχίες δεν υπάρχουν, μόνο συμφέροντα σε αναμονή υπάρχουν και δε θα πρέπει να περιμένουμε τίποτε από κανέναν σωτήρα. Αν είμαστε εμείς ξεκάθαροι με αυτά που θέλουμε, μπορούμε να τα διεκδικήσουμε και ίσως να επωφεληθούμε σε κάποιες φάσεις από τις προσφερόμενες δήθεν συμμαχίες. Το ζήτημα είναι ότι εμείς προδίδουμε μόνοι μας τον τόπο μας προς ίδιον όφελος και τίποτε παραπάνω.
    Χτικιάζω μόνο που τα σκέφτομαι και δυστυχώς είμαι σε αυτή την κατάσταση πάρα πολύ καιρό! Δεν ξέρω πού θα μου βγει όλο αυτό, συν άλλα πολλά!
    Αλήθεια, τι άλλαξε από τότε που υπήρξαμε επίσημα ελληνικό κράτος;
    Τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε με μαζί σου Γλαύκη σε αυτή σου την αγωνία! Πάρε με μαζί σου σε αυτό το χτίκιασμα. Μάλιστα είναι φορές που λέω "βρε μήπως είμαστε υπερβολικοί;". Αλλά στο τέλος συναντάς όλη αυτή την αδιαφορία και λες "βρε δε πάνε να χαθούν όλα, τι μας νοιάζει"

      Δεν άλλαξε κάτι με το επίσημο κράτος μας Γλαύκη μου. Από την εποχή του Όθωνα ήταν προτεκτοράτο με τους κυβερνήτες, στο μεγάλο τους αριθμό, υποτακτικούς τοποτηρητές συμφερόντων. Σε αντίθεση με την Τουρκία που η αστική της τάξη είναι οργανωμένη, έχει εθνική συνείδηση και συγκεκριμένη πολιτική.
      Μακάρι με την διπλωματία μας να είχαμε πετύχει ουσιαστικές παρεμβάσεις και ανοίγματα αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μετά το 1996 μείναμε δουλικοί απίστευτα στους Αμερικάνους σε βαθμό πλέον γελοιότητας.
      Τι να πω, δεν λέω γιατί θα βγουν πολλά από μέσα μας πραγματικά.
      Σε ευχαριστώ αγαπημένη μου φίλη, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Συμπάσχω στο προβληματισμό και στην αγανάκτησή σου, και το βέβαιο είναι ότι .. όχι! δεν είσαι υπερβολικός..
    Η Ελλάδα μας έφτασε στο χάλι που έφτασε,εξαιτίας των πολιτικών της που στάθηκαν λίγοι και ανάξιοι. Της έλειψαν οι ηγέτες, και οι ΄πολιτικοί με όραμα.Είναι οι πολιτικοί που με περαιώσεις και συνάφειες έκαναν τον κάθε πολίτη να αισθάνεται κλέφτης, και είναι οι ίδιοι που τον έκαναν να νιώσει εκτός από ηθικό και οικονομικό εξευτελισμό,και ντροπή , όπως στην υπόθεση των Ιμίων,
    θεωρρώ ότι στη συγχρονη νεότερη ιστορία μας, ο έλληνας έζησε τα δράματά του , παρότι εν καιρούς ειρήνης, ήρθε αντιμέτωπος όμως με άλλου είδους πολέμους,και μαχεται καθημερινά.
    Πιστεύω ότι έχουμε ζήσει τα πάνδεινα ( κρίση δεκαετίας- φτωχοποιήση- οικονομική μετανάστευση- κατάργηση δικαιωμάτων- ξεπούλημα ) που η τουρκική απειλή αυτή τη στιγμή τουλαχιστον για μένα, δείχνει απλά..μια ακόμη απειλή..όπως τόσες.
    Εύχομαι και ελπίζω να λήξουν σύντομα οι λεονταρισμοί και τα παιχνίδια εξουσίας ..στο χώρο του Αιγαίου ( θάπρεπε να λένε στη χώρα του Αιγαίου)Δεν είμαστε χώρος αλλά χώρα με σύνορα που αν χρειαστεί ξέρει ο έλληνας να τα υπερασπιστεί!
    Καλό βράδυ Γιάννη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου,
      σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες σκέψεις και προβληματισμούς σε τούτη την ανάρτηση. Σκληρή λίγο αλλά θεωρώ αληθινή για όσα βιώνουμε. Και φυσικά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου και στις δικές σου ανησυχίες. Έχουμε να δούμε πολλά και να αντιμετωπίσουμε άλλα τόσα. Ας έχουμε αγωνιστικότητα και σκέψη με μάτια ανοιχτά.
      Να είσαι καλά Ειρήνη μου, σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  13. Όλοι μα όλοι κατά την γνώμη μου έχουμε τις ευθύνες μας για το χάλι της χώρας μας...οι πολιτικοί ανέκαθεν που θέλανε την εξουσία... και εμείς που τους ψηφίζαμε για να την πάρουν ...
    Ο λαός μας είναι πολύ εύπιστος ...και πάντα περιμένει ότι αυτός που ψήφισε θα κάνει το καλύτερο για τον λαό και την πατρίδα του.. και ω!!! της απογοήτευσης κάθε φορά...ξανά μια από τα ίδια...λίγοι είναι οι υποψιασμένοι Γιάννη...
    Η τηλεόραση είναι το μέσον για να γίνεται η πλύση των εγκεφάλων για μας τους μεγαλύτερους...οι πιο ψαγμένοι από μας... τα ξέρουμε και τα βλέπουμε...και εξοργιζόμαστε με αυτά που περνούμε και με αυτά Εχω σταματήσει πια να τους δίνω την ψήφο μου .. αφού δεν υπάρχει ΕΝΑΣ να μου εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να μου πει την αλήθεια κατάματα...όποια και να είναι αυτή.. μπούχτισα από παραμύθια...δεν θέλω να με κοροϊδεύουν πια...
    Μια ελπίδα έχω στις καινούργιες γενιές που θα έρθουν να μην έχουν τα δικά μας μυαλά... και να φτιάξουν ένα κόσμο όπως τον ονειρεύονται...
    Ουτοπία θα μου πεις αλλά δεν θέλω να σταματήσω να ελπίζω .. για εκείνα που είναι το μέλλον όταν εγώ θα έχω φύγει...
    καλό υπόλοιπο καλοκαίρι να έχεις και καλά κουράγια και να προσεχείς..!! καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου,
      καλά κάνεις και ελπίζεις. Καλά κάνεις και να μάχεσαι, στο βαθμό που μπορείς, θα έλεγα εγώ. Με το λόγο και τη στάση ζωής σου. Είναι ένα μεγάλο όπλο. Και θα έλεγα να μην παραιτείσαι από τα δικαιώματά σου. Οι επιλογές σου μπορεί να είναι θετικές και να δεις πόσο θα μετρήσουν. Λιθαράκι-λιθαράκι.
      Κριτικά και όχι με απόλυτη αφοσίωση.
      Η νέα γενιά πάντα κουβαλά τις ελπίδες μας, αρκεί να την πιστέψουμε και να την στηρίξουμε.
      Στέλνω την καλησπέρα και το ευχαριστώ μου για την τιμή του σχολίου σου.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα Γιάννη μου! Μπήκα και διάβασα πριν λίγες μέρες τούτη την ανάρτηση κι επειδή το θέμα είναι μεγάλο και βαθύ και δεν είχα χρόνο δεν άφησα σχόλιο. Όπως και στην προηγούμενη!!! Όπου, να σου πω την αλήθεια, συγχύστηκα! Χωρίς φυσικά να μου φταις εσύ! Γιατί το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό είναι "πώς μας καταντήσαν έτσι!" που πρέπει κανείς να διευκρινίζει και να ξεκαθαρίζει απόλυτα πως δεν είναι φασίστας, ρατσιστής και τρελαμένος σωβινιστής επειδή αγαπάει την πατρίδα του, επειδή είναι περήφανος για τα έργα των προγόνων του! Με τρελαίνει αυτό! Επειδή κάποιοι (κατ'εμέ εντεταλμένοι για την πρόκληση όλου τούτου του σκηνικού) συγκέντρωσαν κάποια φασισταριά μαζί με ορισμένους ημικαθυστερημένους που νομίζουν πως δείχνουν έτσι την υποτιθέμενη αντίστασή τους στις ξεπουλημένες κυβερνήσεις μας και καπηλεύτηκαν το ιδανικό της πατρίδας, όλοι οι υπόλοιποι υγιείς πατριώτες να πρέπει μετά φόβου και τρόμου να ξεκαθαρίζουμε σε κάθε κουβέντα μας ότι δεν ανήκουμε σ'αυτό το συρφετό! Δηλαδή, είναι τραγικό αυτό που έχει συμβεί, η ζημιά που τους αφήσαμε να κάνουν! Και νομίζω πως η μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει σε μεγάλο ποσοστό της νέας γενιάς η οποία εκ των πραγμάτων αναζητά ιδανικά και, από την τόση πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί, αν της αναφέρεις και μόνο τη λέξη "πατρίδα" σε κατατάσσει αυτόματα στους Χρυσαυγίτες! Εδώ όποιος αντέδρασε στο ξεπούλημα της Μακεδονίας στιγματίστηκε ως φασίστας κι ακραίος εθνικιστής!
    (συνεχίζω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (συνεχίζω...)Από τον τρόμο μας μη γίνουμε φασίστες γίναμε απάτριδες! Σκέψου τον Κολοκοτρώνη να του λένε οι σημερινοί "Μα σφάζεις Τούρκους, είσαι φασίστας και ρατσιστής, είσαι απάνθρωπος γιατί είναι άνθρωποι κι αυτοί...κλπ, κλπ". Ναι, είναι απάνθρωπος ο πόλεμος έτσι κι αλλιώς. Αλλά, δυστυχώς, δεν τον αποφεύγεις κλείνοντας τα μάτια σ'όσα γίνονται. Και, δυστυχώς, δε ζούμε -όσο κι αν θα τό'θελα- σ'έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο. Και δε μπορεί να με πείσει κάποιος πως αγαπάει τα παιδιά όλου του κόσμου περισσότερο, αν δεν αγαπάει πρώτα τα δικά του παιδιά! Ή τους παππούδες όλου του κόσμου, αν δεν αγαπάει πρώτα τους δικούς του γονείς. Έτσι και με την πατρίδα. Τόσο απλά.
      Θεωρώ, Γιάννη μου, πως μας έχουν φέρει σε μια σύγχυση... μια σύγχυση αξιών κι από κει ξεκινούν όλα! Δεν τά'χουμε ξεκαθαρίσει στο κεφάλι μας τα πράγματα και δε μπορούμε να τα περάσουμε και στα παιδιά μας. Ξεκάθαρα, απλά! Κι έτσι κανείς δεν ξέρει κατά που να κάνει! Ακούω ανθρώπους τίμιους να αμφιταλαντεύονται αν πρέπει να διδάξουν αυτή τη στάση ζωής στα παιδιά τους μέσα σ'αυτή τη ζούγκλα που ζούμε γιατί "πώς θα επιβιώσουν;". Οι παππούδες μας (τουλάχιστον όσοι τίμιοι) δε θα μπαίναν ποτέ σ'αυτό το δίλημμα! Όπως και δε θα ντρέπονταν να μιλήσουν για την πατρίδα, για τους αγώνες, για τους ήρωες του τόπου αυτού. Ήταν ξεκάθαροι στα μηνύματά τους προς τη νέα γενιά. Με τα όποια λάθη τους, αλλά ξεκάθαροι. Τώρα όλα έχουν γίνει ένας αχταρμάς. Και σ'αυτό τον αχταρμά βρήκαν ευκαιρία να βασιλέψουν όλοι οι ξεπουλημένοι, τιποτένιοι φελλοί οι οποίοι παλεύουν με κάθε τρόπο για την πλήρη αποδόμηση των πάντων ώστε νά'χουν τον απόλυτο έλεγχο αποπροσανατολισμένων μαζών. Το ζητούμενο κάθε απολυταρχικής εξουσίας! Κι οι δυνατοί του κόσμου τούτου πίνουν εις υγείαν των κορόιδων! Κι εμείς τσακωνόμαστε μεταξύ μας αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ήρωας ή φασίστας κι αντί να κρατούμε ως πρότυπο το μεγαλείο του και τον ηρωισμό του (γιατί έχουμε απόλυτη ανάγκη από ηρωικά πρότυπα στην κοινωνία μας), κατακρίνοντας φυσικά σε δεύτερη φάση τα λάθη του, ισοπεδώνουμε τα πάντα! Να το απλοποιήσω; Σαν να ξεφτιλίζεις στα μάτια ενός παιδιού τον πατέρα του! Το παιδί έχει ανάγκη νά'ναι περήφανο για το γονιό. Τα στραβά του φυσικά θα τα αναγνωρίσει στην πορεία, μεγαλώνοντας. Κι αν έχει μαγκιά θα γίνει καλύτερο, δε θα τα επαναλάβει.
      Εν κατακλείδι, το μόνο που έχω να προτείνω έτσι που έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι πως επιβάλεται η όποια αντίσταση με τη "στάση ζωής", αλλά κι όσο μπορούμε - ο καθείς στο περιβάλλον του κι εκεί που δύναται- να βοηθήσουμε την νέα γενιά, που μεγαλώνει σε τούτο τον αχταρμά που εμείς οικοδομήσαμε (ή, έστω, επιτρέψαμε να επικρατήσει στο μυαλό και τις ζωές μας), να προσλάβει ξεκάθαρα μηνύματα κι αξίες που θα την φωτίσουν. Ν'απομείνει, τουλάχιστον, μια "καλή μαγιά" νά'χει να πορεύεται ο λαός μας μπας κι ορθοποδήσει!
      Συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο, Γιάννη μου, αλλά η γενικότερη θεματολογία σου με προκάλεσε και δε μπορούσα να σταματήσω! Άσε που αυτά κουβεντιάζονται καλύτερα δια ζώσης με τσιπουράκι!!! Χρόνια πολλά και καλά!

      Διαγραφή
    2. Όλγα μου καλησπέρα σου,
      Χρόνια πολλά κορίτσι μου και πάλι.
      Ναι τέτοια σχόλια θέλω και αναζητώ σε τέτοια θέματα Όλγα. Και ειλικρινά σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο και σκέψη για να ενώσουμε τις αναζητήσεις μας.
      Δεν έχω πουθενά να διαφωνήσω. Πως θα μπορούσα άλλωστε.
      Ας δούμε, σε σύνοψη, την ιστορική μας πορεία των τελευταίων χρόνων.
      Η μεταπολίτευση έβγαλε έναν λαό με υγεία, με αντανακλαστικά, με πατριωτικά και δημιουργικά ζητήματα. Με αξίες, με αλληλεγγύη, με συλλογικότητα και ριζοσπαστισμό.
      Η μεταστροφή αυτή πιστώθηκε και καρπώθηκε από το ΠΑΣΟΚ του 1981 στην πορεία της "αλλαγής" σε όλα τα επίπεδα. Στην αρχή καλά μα μετά άρχισε η ισοπέδωση, η αλλοτρίωση, ο εκμαυλισμός, η παρακμή. Οι αξίες γίνηκαν συνώνυμο της συναλλαγής, της αρπαχτής, της καλοπέρασης. Ήταν η απαρχή του life style, του Κωστόπουλου, του "Κλικ", του ξεβρακώματος των πάντων, του cosmopolitan, στο πως να κάνω καλό σεξ και να έχω πολλαπλούς οργασμούς με ακριβά αυτοκίνητα.
      Χρηματιστήριο, εύκολος πλουτισμός. Ε μετά άστο! Τα άλλα είναι επιστροφή στον κατήγορο.
      Μην τα ξαναπούμε θα πληγωθούμε.
      Ύστερα ακολούθησε νέα ανάταση, τα μνημόνια, ο λαός στο δρόμο, η κοινωνία στο πεζοδρόμιο. Αγώνας, διεκδίκηση. Πάλι πολιτική πίστωση ονείρων σε ένα οριακό δημοψήφισμα. Προδοσία. Το τέλος!

      Αν με ρωτάς όχι δεν πιστεύω ότι η πατρίδα μας θα γνωρίσει την επιστροφή σε μια προοδευτική αναγέννηση και πνευματική ανάταση. Αυτό θα συμβεί μόνο μετά από δύο πράγματα:
      1) ή μια μεγάλη οικονομική καταστροφή άνευ προηγουμένου ή
      2) μια μεγάλη ήττα ιστορική στα εθνικά ζητήματα επίσης άνευ προηγουμένου.

      Στην υγειά σου Όλγα μου.Μακάρι να είχα μια σωστή παρέα να έπινα και εγώ ένα τσιπουράκι πνευματικής κουβέντας.
      Φιλιά.

      Διαγραφή