H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Ιστορίες του καλοκαιριού: Ναύπλιο, στην αγκαλιά μιας υπέροχης πόλης

Λένε ότι κάθε πόλη έχει τη δική της ταυτότητα. Λένε επίσης ότι κουβαλά τη δική της ιστορία. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πανηγυρικά την άποψη αυτή. Επίσης λένε ότι κάθε πόλη έχει τη δική της εποχή. Αυτή δηλαδή που θα αναδείξει περισσότερο την ομορφιά της και τη χάρη της. Νομίζω και αυτό έχει μεγάλη δόση αλήθειας.

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Ένα παράξενο καλοκαίρι, μαγκωμένο, πιεσμένο, που δεν αφήνει τους ανθρώπους να το χαρούν όσο θα ήθελαν. Η παρουσία της πανδημίας στη ζωή μας, με τα επακόλουθά της στο επίπεδο ζωής μας και οικονομίας μας κάνουν εξαιρετικά φειδωλούς με ταξίδια, διακοπές και εξορμήσεις. 

Παρ' όλα αυτά, το παλεύουμε, το προσπαθούμε.

ΝΑΥΠΛΙΟ: Ένα μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό 




Όπως είπα και πριν, το Ναύπλιο είναι μια πόλη στολίδι όχι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο αλλά και για ολάκερη τη Μεσόγειο. Βρίσκεται σε μια γη φορτωμένη με πολύ μεγάλη ιστορία. Από την εποχή των Ατρειδών μέχρι την εποχή του Β' Π.Π. 
Στην καρδιά της Αργολίδας, που σημάδεψε το πέρασμα των χρόνων, των μύθων, των γεγονότων και της ιστορίας μας.
Το Ναύπλιο έχει την "ευλογία" να μπορείς να απολαμβάνεις δύο πράγματα:

  • Την ιστορία
  • Τη μαγική φυσική ομορφιά
Μυκήνες, Τίρυνθα, Παλαμήδι, Μπούρτζι, Αρβανιτιά, Καραθώνας, Ακροναυπλία

Μέρη απίστευτης ομορφιάς αλλά και βαριάς ιστορίας.

Οικογενειακά αποτέλεσε πάντα για μας έναν από τους δύο αγαπημένους μας προορισμούς. Νιώθω λοιπόν εδώ τη χαρά να μοιραστώ μαζί σας κάποιες τέτοιες εικόνες από μια σειρά επισκέψεών μας στο Ναύπλιο με την ευρεία γεωγραφική του έννοια.

Πάμε λοιπόν φίλες και φίλοι



Ξεκινάμε από μια υπέροχη άποψη όλου του Αργολικού κάμπου, όπως αυτός φαίνεται από την ακρόπολη των Μυκηνών. Ένα τοπίο που απογειώνει τα συναισθήματα


Μυκήνες, ο θησαυρός του Ατρέα


Μουσείο Μυκηνών εκθέματα



Λόγο για τις Μυκήνες δεν χρειάζεται να κάνουμε, μιλάμε για έναν τόπο που προκαλεί δέος η ιστορία του. Κρατάς την ανάσα σου και βαδίζεις πίσω χιλιάδες χρόνια στην εποχή του χαλκού. Πιστεύω η επίσκεψη στον τόπο αυτό αποτελεί προσκύνημα στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Ο Καραθώνας

Πίσω ακριβώς από την πόλη του Ναυπλίου, πίσω δηλαδή ακριβώς από το Παλαμήδι βρίσκεται ένα μεγάλος κόλπος. Είναι ο υπέροχος κόλπος του Καραθώνα. Ένα μέρος, που έχει γλιτώσει την μανία της ανοικοδόμησης και της υπερεκμετάλλευσης, ευτυχώς, λόγω του παλιού, εγκαταλειμμένου τώρα, στρατοπέδου που βρισκόταν εκεί. Ένας μεγάλος ανοιχτός κόλπος με αμμουδιά και υπέροχο ηλιοβασίλεμμα με τον ήλιο να πέφτει στα βουνά της Αργολίδας και πιο μέσα της Αρκαδίας. 


Ο Κόλπος του Καραθώνα, όπως φαίνεται στην κάθοδο από το Ναύπλιο. Δρόμος σαν φίδι, πανέμορφο τοπίο.


Το μικρό γραφικό λιμανάκι στην τελευταία άκρη του κόλπου

Ένα γαλήνιο σούρουπο στον κόλπο

Ηλιοβασίλεμμα στον Καραθώνα, δεξιά βλέπουμε τον όγκο της αρχής της Αρβανιτιάς


Λιόγερμα στον Καραθώνα


Τελειώσαμε με τον Καραθώνα. Επιστρέφουμε πίσω στην πόλη του Ναυπλίου. Πριν όμως έχουμε να κάνουμε μια στάση σε ένα υπέροχο μέρος ύψιστου φυσικού κάλους αλλά και ιστορίας. Τι άλλο; Μα φυσικά μιλάμε για το Παλαμήδι και το Βενετσιάνικο φρούριο εκεί πάνω. Πάμε λοιπόν.


Το Παλαμήδι

Παλαμήδι με θέα στο πέλαγος

Παλαμήδι-εσωτερική άποψη

Παλαμήδι-εσωτερική άποψη


Θα φύγουμε από το Παλαμήδι και θα περάσουμε στην κλασική πόλη του Ναυπλίου. Θα ανηφορίσουμε σε ένα ακόμα ιστορικό μέρος. Την Ακροναυπλία. Εκεί που μαρτύρησαν στα κάτεργα του Μεταξά εκατοντάδες κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι και μάλιστα εγκαταλείφθηκαν στα χέρια των Ναζί μετά τη φυγή της "κυβέρνησης" της χώρας.


Ακροναυπλία

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου από το κάστρο ψηλά στην Ακροναυπλία

Με θέα στην παραλία της Αρβανιτιάς. Δυστυχώς παραμένει εγκαταλειμμένο το παλιό ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ από τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Πίσω από τα σίδερα

Το Παλαμήδι όπως φαίνεται από το κάστρο της Ακροναυπλίας.

Θα αφήσουμε πίσω μας φίλες και φίλοι την Ακροναυπλία και θα γυρίσουμε πίσω στην αυτή καθ' εαυτή πόλη του Ναυπλίου. Να σταθούμε σε μερικές εμβληματικές στιγμές της όπως αυτές αποτυπώθηκαν φωτογραφικά όλα αυτά τα χρόνια των μικρών εκδρομών μας στην λατρεμένη πολη.

Για πάμε λοιπόν τη βόλτα μας

Η πόλη του Ναυπλίου

Η παλιά γραφική πόλη όπως αυτή ξανοίγεται στην αγκαλιά σου από το Παλαμήδι


Η κεντρική πλατεία της πόλης με φόντο το ιστορικό φρούριο. Παντού συναντάς την ιστορία της επανάστασης του 1821
Η δύση του ήλιου στο λιμάνι δημιουργεί μια φανταστική ατμόσφαιρα

Τα μικρά καραβάκια που πάνε τον επισκέπτη απέναντι στο Μπούρτζι, που θα δούμε αμέσως μετά





Ώρα για έναν νυχτερινό περίπατο στα στενά σοκάκια της πόλης


Το Μπούρτζι

Το παλιό αυτό Βενετσιάνικο φρούριο που στέκεται καταμεσής του κόλπου μπροστά στο Ναύπλιο, κουβαλά μια τεράστια ιστορία αιώνων καθώς οι χρήσεις του έχουν αλλάξει πάρα πολλές φορές. Στην τελευταία μας επίσκεψη, πριν 3 χρόνια, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ήταν εγκαταλειμμένο και δεν υπήρχε κάποια κατεύθυνση για τη χρήση του. Δεν ξέρω σήμερα σε ποια φάση ζωής είναι.

Για να απολαύσουμε μερικές όμορφες στιγμές με ιδιαίτερο χρώμα και ατμόσφαιρα.



Γραφικό ηλιοβασίλεμμα όπως φαίνεται από το Μπούρτζι

Δειλινό στο παλιό φρούριο

Η Ακροναυπλία όπως φαίνεται από το Μπούρτζι, αριστερά το Παλαμήδι


Στο βαρκάκι για το Μπούρτζι

Ολόφωτο στολίδι στον κόλπο


Φίλες και Φίλοι,
κάναμε ένα πέρασμα καλοκαιρινό σε έναν μαγικά όμορφο τόπο. Στο Ναύπλιο και στον περιβάλλοντα χώρο του. Μοιράστηκα μαζί σας φωτογραφικές στιγμές των τελευταίων δεκαεπτά χρόνων. Από διακοπές και μικρές εκδρομές στην αγαπημένη αυτή πόλη. Όσοι είστε σε προσβάσιμη ακτίνα ...δράσης, μπορείτε να την χαρείτε εύκολα. Οι άλλοι ίσως να το προγραμματίσετε κάποια στιγμή. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι ένα διαμάντι που ξεχωρίζει.


Το παραπάνω οδοιπορικό ακολουθεί τον όμορφο δρόμο που άνοιξε η αγαπημένη μας φίλη Μαρία Νικολάου στο προσωπικό της blog με θέμα:


Σημείωση:
Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του γράφοντος και έχουν τραβηχτεί στο χρονικό διάστημα 2003-2020. 

48 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο φωτογραφικό οδοιπορικό Γιάννη μου, γεμάτο πληροφορίες κ υπέροχες μνήμες.
    Ένας αγαπημένος προορισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μας τους Αθηναίους Γιώργο, το Ναύπλιο και γενικά η Αργολίδα είναι και προσιτή εύκολα αλλά και λατρεμένη περιοχή σε ομορφιές. Έτσι αποτελεί συχνά ένα καταφύγιο απόδρασης για όλους μας. Ευχαριστώ καλέ μου φίλε. Καλή βδομάδα να έχουμε.

      Διαγραφή
  2. Άψογη ξενάγηση! Αν κι έχω πάει αρκετές φορές, το ξαναέζησα μέσα απ' τη βόλτα που μας πήγες. Θα έλεγα πως η καλύτερη εποχή να επισκεφτούμε το Ναύπλιο, είναι εκτός τουριστικής σεζόν, γιατί γίνεται το αδιαχώρητο και δεν τη φχαριστιέσαι αυτή την πόλη. Κι έχει τόσες ομορφιές να προσφέρει...
    Καλή εβδομάδα Γιάννη μου και καλή συνέχεις στις αυγουστιάτικες περιπλανήσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου ναι η αλήθεια είναι ότι αποτελεί συχνό τόπο προορισμού. Πρόσφατα που πήγαμε μια μονοήμερη εκδρομή, σε συνθήκες πανδημίας, είχε αρκετό κόσμο. Αξίζει όμως την αγάπη μας γιατί αυτό που μας δίνει είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Καλησπέρα Μαρία μου. Καλή συνέχεια αγαπημένη μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Χμμμμ, κάπως έτσι ένιωθα κι εγώ, όταν κατοικούσα στο πατρικό μου στην Αθήνα.
    Τώρα που κατοικώ μόλις 11 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, χωρίς φανάρια στους δρόμους, δηλαδή θέλω να φτάσω εκεί μόλις 10-11 λεπτά, δεν μου κάνει καμία εντύπωση.
    Έχω γυρίσει, στα τόσα χρόνια, όλα τα στενά της πόλης, τόσο της παλιάς, όσο και της καινούργιας και την έχω ζήσει όλες τις εποχές του έτους. Τα καλοκαίρια με την αφόρητη ζέστη που σε συνδυασμό με την υγρασία και την άσχημη μυρωδιά του λιμανιού η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.
    Τους χειμώνες το κρύο συν την υγρασία κάνουν την κατάσταση δύσκολη για τους ντόπιους, ειδικά για όσους έχουν προβλήματα υγείας.
    Την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι πολύ ωραία η πόλη.
    Προσωπικά την προτιμώ από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη και άμα θέλω να πάω, φροντίζω να είναι καθημερινή, που η πόλη είναι παντελώς άδεια από επισκέπτες και μοιάζει θεατρικό σκηνικό. Και βρίσκουμε και να παρκάρουμε!
    Και σε αυτό το σημείο θα σου πω ένα μυστικό!
    Που, κανονικά, δεν είναι μυστικό, αλλά το λέω έτσι για να έχει το θέμα κάποιο σασπένς!
    Λοιπόν που λες, στο Ναύπλιο και στις γύρω πόλεις, τα χωριά και τις εξοχές, αλλά και σε όλη την Αργολίδα, η παραλία Καραθώνα είναι γένους θηλυκού.
    Δηλαδή την αποκαλούν "Η Καραθώνα".
    Για παράδειγμα λένε: "Πάμε για μπάνιο στην Καραθώνα σήμερα. Θα έλθετε κι εσείς;"
    Καλό βράδυ κύριε Πιτ!

    ΥΓ. Την επόμενη φορά που θα μάθω ότι ήλθατε εδώ γύρω και δεν κανονίσεις να βρεθούμε, στο λέω να το ξέρεις, θα γίνουμε από δυο χωριά χωριάτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρτίστα μου καλή μου φίλη. Εντάξει δεν θα το ...ξανακάνω! Ήταν απόλυτα απρόσμενος ο σχεδιασμός, της μιας ημέρας και δεν προλάβαινα να κανονίσω τίποτα.
      Λοιπόν, στο θέμα των αναθυμιάσεων θέλω να πω ότι έχεις δίκιο. Γιατί μυρίζουν έτσι άσχημα οι αποχετεύσεις της πόλης. Αν τολμήσεις να κάτσεις από ...πάνω τους, μαύρο ...φίδι που σε έφαγε.
      Πάντως είναι όμορφη πόλη βρε Αρτίστα μου, σε κάθε περίπτωση.
      Αυτό με ...την Καραθώνα δεν το ήξερα και να τώρα που το μαθαίνω. Και σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.
      Προς τα εκεί, έχει έναν συνοικισμό άσε! Πολύ ...πλουτοκρατία θυμίζει βρε παιδί μου ε;
      Αρτίστα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα συναισθήματά σου καλή μου φίλη. Να ξέρεις μας κρατούν με μια θετική αύρα πάντα.
      Στέλνω πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  4. ευχαριστώ πολύ για όλα όσα διάβασα και είδα για το Ναύπλιο
    μου άρεσαν πολλά όλες οι φωτογραφίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Χαίρομαι που ταξίδεψες μαζί μας στην όμορφη αυτή πόλη. Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία η καλοκαιρινή ξενάγηση σου Γιάννη και περισσότερο ιστορικά...μια από τις ωραιότερες πόλεις της πατρίδας μας είναι το Ναύπλιο..δεν εχω πάει και μου πέφτει λίγο μακρυά πια...αλλά ποτέ δε ξέρεις...μέσα από τις φωτογραφίες σου απόλαυσα και εγώ τις ομορφιές αυτές από τις μνήμες σου..
    Ωραία και ενδιαφέρουσα συμμετοχή στο δρώμενο της Μαρίας..
    Να είσαι καλά καλή συνέχεια σε ότι κάνεις καλή εβδομάδα και καλό σου ξημερωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που ταξίδεψες παρέα μας Ρούλα μου. Ναι είναι όμορφα, ατμοσφαιρικά, ιστορικά, φυσιολατρικά. Μια όμορφη πόλη στολίδι στην πατρίδα μας.
      Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  6. Στη σκιά του φοβερού του κάστρου απλώνεται η πολιτεία και ζει ανέμελη, να νιώθει άραγε ασφαλής; Και κει μεσ' την ανεμελιά, στον χαλαρό τον ύπνο των δικαίων, που τους φρουρεί του κάστρου η φοβέρα, μια ανατριχίλα της στιγμής, τον διαπερνά και φέρνει το αχ του αναστεναγμού που βγαίνει από τις ντάπιες. (στίχος από ποίημα του Γιώργου Ν. Μουσταΐρα)
    Υπέροχο το Ναύπλιο Γιάννη μου. Η πιο όμορφη κοντινή (στην Αθήνα) απόδραση. Όσες φορές και να το επισκεφθείς δεν το χορταίνεις.
    Οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές!
    Να είσαι καλά, καλή εβδομάδα και Καλή Παναγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες τώρα αγαπημένη μου φίλη! Ποια λυρικά λόγια ντύνουν το σχόλιό σου. Τόσο όμορφο, τόσο ατμοσφαιρικό. Εκφράζει την αλήθεια πραγματικά. Μακάρι να έχουμε τη δυνατότητα για μικρές τέτοιες αποδράσεις. Δίνουν ζωή και διδάσκουν συνάμα αν θέλεις.
      Σε ευχαριστώ μαζί που σε ένιωσα κοντά μας. Να είσαι καλά κοπέλα μου.

      Διαγραφή
  7. Μου ξαναθυμισες το υπέροχο ταξίδι που είχαμε κάνει πριν 20 χρόνια, όταν παρουσιάστηκε ο γιος μας εκεί για να υπηρετήσει την θητεία του.
    Είχαμε γυρίσει όλα αυτά τα μέρη και το ΞΈΝΙΑ ήταν ακόμα σε λειτουργία.
    Καποια στιγμή θα ήθελα βα ξαναπάμε.
    Δυστυχώς μας έκοψαν και τα όνειρα.
    Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τίποτα για υο μέλλον.
    Καλή συνέχεια φίλε Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Ρένα μελαγχόλησα τώρα. Ακόμα και τα όνειρα κουτσουρεύτηκαν, περιορίστηκαν. Γιατί τόσο κακό;
      Το "Ξενία" ήταν κάποτε στολίδι της πόλης. Αλλά οι βουλές των αρχόντων ξεπούλησαν το βιος του ΕΟΤ και της πατρίδας μας για χάρη άνομων μεγαλοξενοδόχων βλέπεις. Εκλογική τους πελατεία.
      Εύχομαι να το επισκεφθείτε ξανά καλή μου φίλη.
      Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
  8. Προκλητική η ανάρτησή σου, Γιάννη. Πριν πολλά χρόνια είχαμε έρθει για προσκύνημα, οικογενειακώς, σ’ αυτά τα ιερά μας μέρη. Κι είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να το επαναλάβω. Δεν έγινε αυτό και είναι πια πολύ δύσκολο.
    Όμως η εμπεριστατωμένη παρουσίασή σου είναι σαν να πήγα ξανά. Μας ταξίδεψες άριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω να ευχηθώ ολόψυχα να τα καταφέρετε Άρη μου και να πάτε. Όσο γίνεται και όσο δύσκολο και να είναι. Και αν κατάφερα να σου μεταφέρω τέτοιο συναίσθημα αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα αγαπητέ φίλε.
      Ένας ευλογημένος τόπος πράγματι.
      Την καλησπέρα και το ευχαριστώ μου.

      Διαγραφή
  9. Ωραίες φωτογραφίες, ωραίες εικόνες... σίγουρα πέρασες καλά και σίγουρα γέμισες την ψυχή σου Ελλάδα! Είναι από τις περιοχές της Πατρίδας μου δεν έχω έχω επισκεφτεί, μακάρι κάποια στιγμή να τα καταφέρουμε!!!!
    Την καλημέρα , μου φίλε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου,
      κάνε μια ...κάθοδο στο Νότο! Σίγουρα θα σε αποζημιώσει. Είναι κάποια ευλογημένα μέρη της πατρίδας μας που ασκούν τη δική τους γοητεία. Να είσαι καλά και να πορεύεσαι καλοκαιρινά φίλε μου.
      Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω στην κυριολεξία το Ναύπλιο και μάλιστα ήταν η πιο πρόσφατη μου απόδραση... και έρχεσαι τώρα εσύ Γιάννη μου, με τις υπέροχες φωτογραφίες σου και με στέλνεις τόσο όμορφα πάλι εκεί!
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ταξιδάκι που με χαλάρωσε από την καθημερινότητα μου(το ατελείωτο μάζεμα λόγω μετακόμισης!)
    Πολλά ΑΦιλιά καρδιάς και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου,
      πως πάει η μετακόμιση; Απ ότι βλέπω καλά κρατεί ε; Άντε κουράγιο βρε κορίτσι μου να τα καταφέρετε. Ξέρω είναι δύσκολα, στέλνω κουράγια πολλά.
      Χαίρομαι που ήσουν πρόσφατα εκεί Στεφανία μου. Απόλαυσες εξ ιδίων την αύρα της πόλης.
      Να είσαι καλά αγαπημένη μου φίλη. Φιλιά.

      Διαγραφή
  11. Δεν έχω επισκεφτεί ποτέ το Ναύπλιο, αν και πολύ ήθελα πάντα. Ίσως να τα καταφέρουμε του χρόνου που θα είναι μεγαλύτερη κι η μικρή. Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση και προτείνω κάποια στιγμή να κάνεις μία ακόμη για το Ναύπλιο με περισσότερη ιστορικά στοιχεία και ακόμα καλύτερα και φωτογραφίες. Καλό 15 Αύγουστο να έχεις καλέ μου φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου να κανονίσετε να πάτε. Εντάξει, είναι μια απόσταση από το σπίτι σας, θα χρειαστείτε διανυκτέρευση σίγουρα, αλλά αξίζει πραγματικά.
      Κρατώ την πρότασή σου, να είσαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα επανέλθω.
      Στέλνω φιλιά πολλά και σε ευχαριστώ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  12. Το Ναυπλιο της καρδιάς μας φαίνεται ακόμα πιο όμορφο μέσα απο τις υπέροχες φωτογραφίες σου Γιάννη μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου, να είσαι καλά αγαπημένη μου φίλη. Ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  13. Ένα ταξίδι που πάντα θα ήθελα να κάνω και οι υποχρεώσεις δεν με αφήνουν. Ελπίζω να το κάνω σύντομα. Σ'ευχαριστώ πολύ που με ταξιδεψες εκεί, έστω και νοερά.
    Επίσης σ' ευχαριστώ που διάνθησες την συλλογή μου με ένα τέτοιο λουλούδι.
    Θα προσθέσω την συμμετοχή σου στην λίστα του μπλογκ στο μέλλον γιατί τώρα είμαι διακοπές και δεν έχω πρόσβαση.
    Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, χαίρομαι που είστε διακοπές παιδί μου και εύχομαι να τις περάσετε με τον ομορφότερο τρόπο.
      Χαλαρώστε και ζήστε τις στιγμές σας. Εγώ σε ευχαριστώ που μέσα από τις πρωτοβουλίες σου μπορούμε να κάνουμε και να δημιουργούμε εμπνεύσεις κάθε είδους.
      Καλή συνέχεια Μαρία μου.

      Διαγραφή
  14. Γιάννη καλωσόρισες στη Πελοπόννησο.. Έχει υπέροχα μοναδικά μέρη και φέτος λόγω κορωναιού τα ανακαλύπτουν πολλοί Αθηναίοι σε μικρές αποδράσεις.. Είναι πανέμορφος τόπος με ελατοσκέπαστα βουνά, με εύφορη καλλιεργήσιμη γη και θάλασσες μοναδικές.. Λένε οι Σκανδιναβοί αν είχαμε μια Πελοπόννησο και μια Κρήτη θα ήμασταν το πιο πλούσιο κράτος στον κόσμο..
    Το Ναύπλιο είναι ωραιότατο, εγώ απέχω μόλις 70 λεπτά.. Στην Καραθώνα κάθε τέλος Γενάρη πηγαίναμε με την ομάδα μου (στίβος, βόλεϊ) για να τρέξουμε στον Περιφερειακό ανώμαλο δρόμο , επειδή έχει ήπιο χειμώνα.. Με δικά μας αυτοκίνητα για περιορισμό εξόδων.. Μετά γλυκό στη τουλίπα, φαγητό στου Αρδάμη ή σουβλάκια στους Μύλους.. Από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα ήταν μια ρομαντική έξοδος με διανυκτέρευση , γιατί το Ναύπλιο και η γύρω περιοχή έχει πολλά να σου αποκαλύψει και θέλει χρόνο.. Έχει πολλούς Αρχαιολογικούς χώρους, έχει Αρχαιολογικό μουσείο, ακόμα και μουσείο κομπολογιού..?
    Σχεδόν κάθε Καλοκαίρι πηγαίνουμε μία φορά στην Επίδαυρο για να δούμε παράσταση Αρχαίου Θεάτρου.. Φέτος όχι , θα μείνουμε εντός των τειχών και θα δούμε δύο παραστάσεις τις επόμενες ημέρες στο Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης το Οδυσσέως Σχεδία από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και τις Βάκχες από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (πέντε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα).
    Γιάννη να σε δούμε και πιο νότια , και φυσικά θα σε φιλοξενήσω όποτε και να έρθεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάσο μου καλησπέρα,
      κατ' αρχήν να σε ευχαριστήσω θερμότατα για την ανοιχτή πρόσκληση αγαπητέ φίλε με την καρδιά μου. Την κρατώ.
      Η Πελοπόννησος είναι ένα διαμάντι της φύσης. Αυτό το δαντελωτό στα ακρογιάλια της είναι μοναδικό στην Ευρώπη.
      Όταν δούλευα στην ...μακαρίτισσα την Εμπορική τράπεζα, πριν την ξεπουλήσουν τα κοράκια του ...εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, με συμμετοχή δική μας, του συλλόγου και της τράπεζας, παίρναμε εισιτήρια για την Επίδαυρο. Εκεί είχαμε την ευλογία να δούμε 3-4 μεγάλες παραστάσεις τα παλιά εκείνα χρόνια.
      Το μουσείο του κομπολογιού είναι από τα λατρεμένα μου στέκια στο Ναύπλιο. Εξαίρετο μαγαζί που μπαίνεις και δεν λες να φύγεις. Έχω κάνει και αγορές μάλιστα παλιότερα.
      Οι περιγραφές σου με τα γλυκά, το φαγητό και τα σουβλάκια είναι γεμάτες νοσταλγία φίλε μου.
      Πέρυσι δεν μπορέσαμε να έρθουμε, το κάναμε φέτος. Ας είμαστε καλά φίλε να το κάνουμε ξανά.
      Ευχαριστώ για την τόσο ζωντανή συμμετοχή σου Τάσο μου.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  15. Υπέροχο οδοιπορικό Γιάννη μου! Ναύπλιο έχω να πάω από παιδί... Μυκήνες, δυστυχώς, ποτέ!.. Μ'έκανες να θέλω να πάω τρέχοντας! (Πρέπει οπωσδήποτε να τα καταφέρω κάποια στιγμή...)
    Χρόνια πολλά και πάλι!
    (Υ.Γ. Μόλις σου άφησα ένα "κατεβατό" σχόλιο και στην προηγούμενη ανάρτηση...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρεις πόσο απόλαυσα τη σημερινή σου επίσκεψη εδώ! Δεν ξέρεις πόσο! Έτσι θέλω, να περνάτε και να αφήνετε ...εγκυκλοπαίδειες πίσω. Χαχαχαχα.
      Η Αργολίδα ασκεί μια μεγάλη γοητεία επάνω μου λόγω αρχαιότητας και ιστορίας. Την θεωρώ ιερό μέρος. Ξέρω, η απόσταση σε εμποδίζει, έχεις δίκιο. Όταν μπορέσεις, διοργάνωσε μια εξόρμηση, μόνο φρόντισε να είναι οι αρχαιολογικοί χώροι ανοιχτοί γιατί εν ....Ελλάδι σήμερα δεν είναι δεδομένο στο τι θα βρεις να είναι ανοιχτό.
      Στέλνω φιλιά και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  16. Αχ, Γιάννη μου, ξύνεις πληγές μ'αυτό σου το 'οδοιπορικό΄!
    Ξέρεις, το έχω καημό που δεν γνωρίζω αυτή την υπέροχη πόλη με όλα της τα θαυμάσια αξιοθέατα! Πριν από 25 χρόνια, σε μία τριήμερη σχολική εκδρομή του δημοτικού του γυιού μου, σταματήσαμε μόνο για καφέ στο Ναύπλιο επιστρέφοντας από την Νότια Πελοπόννησο. Αυτό ήταν όλο κι όλο! Και δεν περνάει χρόνος που να μην ζητάω από τον άντρα μου να πάμε μιά εκδρομούλα, αλλά όλο κάτι τυχαίνει και δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα. Με ταξίδεψε η ανάρτησή σου, θαύμασα τα όμορφα τοπία και τα αρχαία, και ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να τα απολαύσω και από κοντά!
    Νά'σαι πάντα καλά! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, σου εύχομαι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου, ειλικρινά στο εύχομαι με την καρδιά μου να το κάνεις, να το ζήσεις. Είναι εξαιρετική όλη η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.
      Είχα ένα ερώτημα αν γιόρταζες χθες. Αν ναι να έχεις τις ευχές μου καλή μου φίλη απ την καρδιά μου.
      Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  17. Γιορτάζω τον Νοέμβριο, στα Εισόδεια, αλλά τον 15αύγουστο γιορτάζουμε όλοι την Παναγιά και σ'ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω, καλέ μου φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαριάννα μου! Τις ευχές μου, μία ακόμα φορά με πολύ αγάπη. Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι μας.

      Διαγραφή
  18. Γιάννη μου, τι όμορφο ταξίδι μας έκανες στο Ναύπλιο! Σωστός tour guide! Έχω πάει κι είναι όντως πανέμορφο. Βέβαια μου είχαν κάνει αρνητική εντύπωση στις τιμές των αναμνηστικών και στις σαλάτες, που συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας, ήταν όταν είχα πάει (πολλά χρόνια πριν) πολύ υψηλές! Είχα περάσει όμως κατά τα άλλα υπέροχα και είχα απολαύσει και τις γεύσεις (σημαντικό σε ένα προορισμό) και τα τοπία!
    Σε φιλώ! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α δυστυχώς Μαρίνα μου η κερδοσκοπία δεν λείπει. Και ξέρω ότι έχεις δίκιο. Πολλές φορές έχω νιώσει ξένος στον τόπο μας Μαρίνα. Γιατί αντιμετωπιζόμαστε σαν πορτοφόλι.
      Είναι πανέμορφη η Αργολίδα Μαρίνα μου, όχι μόνο το Ναύπλιο αλλά και όλη η περιοχή.
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη. Να είσαι καλά. Συνέχισε απτόητη το καλοκαίρι σου παιδί μου.

      Διαγραφή
  19. Θαυμάσιο οδοιπορικό σε μια πόλη που λατρεύω. Όσες φορές και αν πάω άλλες τόσες θέλω να το επισκεφθώ ξανά. Δεν πάω όμως καλοκαίρι ποτέ.
    Ωραίες φωτογραφίες. Μεγάλωσε λίγο το φόντο του κειμένου σου να παίρνει μεγάλο μέγεθος φωτογραφιών. Τώρα θα μου πεις εσένα κυρία μου σ'αρέσει το μεγάλο μεγεθος εμένα όχι. Εντάξει περί ορέξεως...
    Να είστε καλά να ξαναπάτε και να γυρίσετε όλη την Ελλάδα και εμείς εδώ θα απολαμβάνουμε τις λήψεις σου
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Άννα δεν έχεις άδικο, σωστά μιλάς. Κάτι πρέπει να κάνω με τις εικόνες. Άσε με να το δω στην επόμενη φορά.
      Το Ναύπλιο το έχω ζήσει μονάχα καλοκαίρι. Δεν έχω εικόνα άλλη εποχή. Το λατρεύω πραγματικά έχοντας ζήσει πολύ όμορφες στιγμές εκεί.
      Στέλνω φιλιά και καλή συνέχεια καλοκαιριού να έχουμε.
      Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  20. Εμπεριστατωμένη, όμορφη ανάρτηση με κόπο και φροντίδα.
    Το Ναύπλιο θα είναι πάντοτε ένας αγαπημένος προορισμός.

    Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω καλησπέρα αγαπητέ φίλε. Καλώς όρισες στο "Ηδύποτον". Τιμή και χαρά μου η φιλοξενία μου.
      Ναι, είναι ένας εμβληματικός τόπος με όλη την Αργολίδα, που λέει και η κοινή μας φίλη η Αρτίστα. Και βέβαια το Άργος με απείρως βαρύτερη ιστορία αλλά δυστυχώς με πλήρη εγκατάλειψη και ασχήμια στις μέρες μας.
      Καλησπέρα και είναι χαρά μου να τα λέμε.

      Διαγραφή
  21. Υπέροχο το φωτογραφικό οδοιπορικό σου Γιάννη μου! Το Ναύπλιο είναι από τις πιο αγαπημένες πόλεις για μένα. Έχει μια αύρα γεμάτη γοητεία η ατμόσφαιρά του, η βόλτα στα σοκάκια του, η ιστορία που ξεπηδά σε κάθε του πλακόστρωτο...
    Κι εσύ όλα αυτά τα ανέδειξες και τα αιχμαλώτισες με το φακό σου, μοναδικά!!
    Το απόλαυσα και σ' ευχαριστώ πολύ!
    Τα φιλιά μου
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου καλησπέρα σου.
      Όμορφο το Ναύπλιο καλή μου φίλη. Γεμάτο χρώμα. Αν κρατούσαν λίγο εκεί και τις τιμές χαμηλές όλα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Ελπίζω να είσαι καλά. Και έχει ακόμα δρόμο το καλοκαίρι. Στέλνω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  22. Αγαπημένο, λατρεμένο για έναν περίεργο λόγο και αίσθηση είναι ένα μέρος όπου θα μπορούσα να μετακομίσω μόνιμα. Δεν ξέρω ίσως! Υπέροχο ταξιδιωτικό οδοιπορικό! Το καταευχαριστήθηκα Γιάννη! Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Μαρία μου, ναι δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα. Βέβαια κάθε τόπος έχει τα δικά του βάσανα αλλά βρε παιδί μου, εκεί είναι αλλιώς! Δίπλα στη φύση, στη θάλασσα, στην ιστορία. Έχεις άλλες επιρροές.
      Μαράκι μου πως είσαι; έχουμε κανένα δικό σου ταξιδιωτικό οδοιπορικό; Σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου. Καλό μήνα να ευχηθώ.

      Διαγραφή
  23. Απαντήσεις
    1. Ευρυτάνα μου σε ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε. Έτσι να γαληνέψουμε λίγο τις σκέψεις μας μπροστά σε όσα έχουμε απέναντι. Καλησπέρα φίλε μου.

      Διαγραφή
  24. Χάρην αυτής σου της ανάρτησης, νάξερες πόσες αναμνήσεις όμορφες μου έφερες από τη μία και μοναδική ( ως τώρα) φορά που επισκέφτηκα το Ναύπλιο, πριν πολλά χρόνια!
    Υπέροχο φωτογραφικό υλικό, που σε συνδυασμό με την γραπτή ξενάγησή σου, ενεργοποίησαν όλες τις μνήμες που έχω από εκείνο το ταξίδι στη πόλη αυτή.
    Δεν ξέχασα ποτέ το πόσο με συγκλόνισε, η επίσκεψη στο Παλαμήδι
    το πόσο με μάγεψε η θέα της βουκαμβίλιας σε κάθε μα κάθε πέτρινο σοκκάκι της παλιάς πόλης (απορώντας κι όλας πως γίνεται να φυτρώνει βρίσκοντας μόλις κάτι εκατοστά γης στα πλακόστρωτα)

    το πόσο με πλούτισε ψυχικά και σωματικά ο αέρας αυτής της πόλης. Ένας αέρας με μοσχοβολιά βουκαμβίλιας, πορτοκαλιάς, και άρωμα ιστορίας.

    καλό Σεπτέμβρη Γιάννη!!!
    Σε ευχαριστώ για τη βόλτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπημένη μου φίλη. Οι περιγραφές σου συναντούν το βίωμά σου. Και όλο μαζί έρχεται να ταιριάξει σε αυτό μας το ταξίδι. Αχ είναι όμορφο το Ναύπλιο. Σίγουρα το εξιδανικεύουμε και εμείς αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Θες οι αναμνήσεις, θες οι γειτονιές και οι ρούγες του, θες τα κάστρα του, θες οι ακρογιαλιές ολόγυρά του, θες οι κεραμωτές του στέγες, όλα αυτά μας παρασύρουν σε αυτό το ταξίδι.
      Χάρηκα πολύ που ταξίδεψες μαζί μας Ειρήνη μου. Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Καλό μήνα να έχεις και να ευχηθώ καλό αποκαλόκαιρο.
      Στέλνω φιλιά και ευχές.

      Διαγραφή