H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Συμβολισμοί και αλληγορίες στην Ελληνική Μυθολογία.

 Μελετώντας, αγαπητές φίλες και φίλοι την Ελληνική μυθολογία, ταξιδεύουμε σε μια απέραντη θάλασσα μύθων, αναφορών, θρύλων, γεγονότων που κινούνται στις παρυφές μύθου και ιστορίας. Βρισκόμαστε μπροστά στην περιγραφή εικόνων και αφήγησης.

Πολλές φορές οι αναφορές αυτές δεν είναι ο απλός μύθος με την πλοκή που τον συνοδεύει. Η αποκρυπτογράφηση των συμβολισμών αλλά και των αλληγοριών στην Ελληνική μυθολογία είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Ένα ιδιαίτερο ταξίδι, μια ξεχωριστή μελέτη.



Τι εννοούμε με αυτό;

Κάθε μύθος δεν έχει γεννηθεί μέσα από μια ουδέτερη διαδικασία. Έχει ένα λόγο προέλευσης. Για παράδειγμα τα διάφορα μυθολογικά τέρατα που απασχολούν τις μυθολογίες κάθε λαού, έχουν και κοινά σημεία αναφοράς και έχουν φυσικά την εξήγησή τους. Ο φτερωτός δράκοντας είναι ένα τερατώδες μυθολογικό ον για παράδειγμα, που το συναντάμε σε όλες σχεδόν της μυθολογικές παραδόσεις των λαών. Ποια γιγάντια, άραγε, ζώα της παλαιολιθικής εποχής επηρέαζαν τον άνθρωπο για να "σχεδιάσει" τα πλάσματα αυτά στους μύθους του; Κάθε τι, έχει την εξήγησή του. Τίποτα δεν προήλθε από το πουθενά. Όλα έχουν να κάνουν με τη σύνδεση και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου μέσα στη φύση.

Αυτές μας τις σκέψεις τις κρατάμε ως εισαγωγή για να πάμε σε μερικές πιο συγκεκριμένες αναφορές από μύθους και τη σύνδεσή τους με τη φύση και τους ανθρώπους.

Το Φοινικικό στοιχείο στην Ελλάδα

"Ο Κάδμος, η Αθηνά και η μάχη των Σπαρτών", έργο του Jacob Jordaens


Όταν αναφερόμαστε στην αρχαία Φοινίκη, εννοούμε την περιοχή περίπου του σημερινού κράτους του Λιβάνου. Η οικονομική σύνδεση της Φοινίκης με τον Ελλαδικό χώρο ήταν κάτι παραπάνω από σοβαρή και μεγάλη στις παρυφές της ιστορίας. Η ναυτική σύνδεση των δύο χώρων, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, όπως και Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος-Λιβύη) και Ευρώπης, ήταν δεδομένη στις συναλλαγές και στην ζωή των πολιτισμών της εποχής του χαλκού.

Οι Φοίνικες ναυτικοί ξεκινούσαν τα ταξίδια τους και έφταναν σε όλα τα γνωστά λιμάνια της Ελλάδας εκείνης της εποχής. Κρήτη, Κυκλάδες, Στερεά Ελλάδα.

Πάμε να το μεταφέρουμε αυτό σε μυθολογικό λατρευτικό πεδίο.

O Αγήνορας ήταν βασιλιάς στην Φοινίκη. Με τη γυναίκα του την Τηλέφασσα έκαναν:

Τρεις γιους, τον Κάδμο, τον Κίλικα και τον Φοίνικα και μια κόρη, την Ευρώπη.

Ξέρουμε από την Μυθιστορία ότι ο Κάδμος μετοίκησε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Το πέρασμά του εδώ συνοδεύτηκε από τον αποικισμό των Φοινίκων σε Ελληνικές περιοχές όπως π.χ. στη Θάσο κατά πρώτο αλλά και στη Θήβα κατά δεύτερο. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι ο Κάδμος θεωρείται ο ιδρυτής της Καδμείας και μετέπειτα Θήβας. Τις γυναίκες της Φοινίκης θα τις συναντήσουμε πολύ αργότερα στην τραγωδία του Ευρυπίδη "Φοίνισσαι" όπου αναφέρεται στο χορό των γυναικών της Φοινίκης.

Ο Μύθος της Ευρώπης

"Η Αρπαγή της Ευρώπης"  έργο του Τισσιάνο

Η μυθολογία τι μας λέει; Για την αρπαγή της Ευρώπης, κόρης του Αγήνορα και της Τηλέφασσας από τον Δία, Μαγεμένος ο ύψιστος των Θεών από την ομορφιά της κόρης, την ερωτεύτηκε ενώ αυτή έβοσκε στα λιβάδια της γης της, (Φοινίκη). Για να την κλέψει λοιπόν, μεταμορφώθηκε σε ταύρο, την άρπαξε στη ράχη του και την μετέφερε στην Κρήτη. Όταν πλέον δεν ήταν ορατός ο ταύρος, προσέξτε το αυτό (!), πήρε ξανά τη μορφή του και ενώθηκε μαζί της. Από την επαφή τους γεννήθηκαν τρία αγόρια: Ο Μίνωας, ο Ροδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.

Ο Αποσυμβολισμός του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης

Για πάμε τώρα να δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτόν το μύθο. Όπως, υπέροχα, μας αναλύει ο Frazer:

Όταν οι Φοίνικες έμπαιναν στα καράβια τους αναζητούσαν προορισμό ποιον; Την ήπειρο που είχαν μπροστά τους. Την Ευρώπη. Το πρώτο νησί του Ελλαδικού χώρου που ήταν στην πορεία των καραβιών τους ήταν ποιο; η Κρήτη (!). Σαν ξεκινήσεις νύχτα από τη Φοινίκη με τα καράβια της εποχής, έχεις μπροστά σου τη Σελήνη στον ουρανό. Οι φάσεις της σελήνης έδιναν και ημισέληνο σχήμα. Αφήστε λίγο τη φαντασία σας να δουλέψει. Οι δύο άκρες της ημισελήνου είναι τα δύο ασημένια κέρατα του ταύρου. Αυτός ο ταύρος είναι που κρύβει την Ευρώπη στη νύχτα. Μόλις όμως ξημερώσει και δύσει η σελήνη, συνεπώς χαθεί ο "ταύρος" από τα μάτια των ναυτικών είχαν μπροστά τους την Κρήτη δηλαδή την ήπειρο της Ευρώπης. Συνεπώς έφταναν και ανακάλυπταν την Ευρώπη. 

Μια υπέροχη επαλήθευση του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία (ταύρο-φεγγάρι) μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας λοιπόν.

Οι Διόσκουροι (Διος-κούροι)

"Η Λήδα και η γέννηση των Διόσκουρων", έργο του Bachiacca


Για να πάμε στο επόμενο θέμα μας να δούμε και εκεί αντίστοιχες μεταφορές.

Όλα εδώ ξεκινούν από το γάμο-έρωτα της Λήδας και του Τυνδάρεω. Ταιριαστό και υπέροχο ζευγάρι που το πάθος του Δία παίζει για αυτούς ένα παράξενο ερωτικό παιχνίδι.

Την ίδια νύχτα που η Λήδα κάνει έρωτα με τον Τυνδάρεως, ακριβώς την ίδια νύχτα θα κάνει έρωτα και με τον Δία, χωρίς φυσικά να το ξέρει η ίδια. Από αυτή τη διπλή επαφή θα γεννηθούν τέσσερα παιδιά:

Ο Κάστωρ και η Κλυταιμνήστρα, παιδιά του Τυνδάρεως και ο Πολυδεύκης με την Ελένη, παιδιά του Δία. Τα δύο αδέλφια, Κάστωρ και Πολυδεύκης τα συναντούμε στη μυθολογία με το όνομα "Διόσκουροι" και παίζουν πολύ σοβαρό ρόλο στα διάφορα γεγονότα.

Τα δύο αδέλφια, κάποια στιγμή εκστράτευσαν κατά της Μεσσηνίας κυνηγώντας τον Ίδα και τον Λυγκέα. (Δεν θα σταθούμε εδώ στην αιτία αυτής της σύγκρουσης). 

Στη μάχη αυτή πρώτος σκοτώθηκε ο Κάστορας και στη συνέχεια ο Πολυδεύκης από τον Ίδα. Ο Κάστωρας πέθανε καθώς ήταν θνητός, ως παιδί του Τυνδάρεως. Όμως ο Πολυδεύκης, ως αθάνατος , παιδί του Δία, ήταν να ανέβει στο χώρο των αθανάτων.

Ο Πολυδεύκης όμως δεν δέχτηκε να έχει προνομιακή μεταχείριση από τον αδελφό του, εδώ αναδεικνύεται η αξία της αδελφικής σχέσης και αγάπης και έτσι ο Δίας έδωσε μια μέση λύση.

Θα ήταν μέρα παρά μέρα μια στον κόσμο των θνητών και μια στον κόσμο των αθανάτων.

Ο αποσυμβολισμός αυτού του μύθου στη φύση:

Προσέξτε τώρα την αντίστοιχη μεταφορά στη φύση. Οι Διόσκουροι δεν είναι τίποτα άλλο από τον Αυγερινό και τον Αποσπερίτη. Τα δύο γνωστά "αστέρια" του ουρανού. Θυμηθείτε πως αυτά λειτουργούν στον αστονομικό τους κύκλο.

Όταν δύει το ένα, το άλλο ανατέλλει: Ο Πολυδεύκης, ο αθάνατος είναι ο Αυγερινός, το άστρο της αυγής! Ο Κάστορας που είναι ο θνητός, εξαφανίζεται στον ερχομό της αυγής.

Να λοιπόν η εναλλαγή των δύο άστρων στον κόσμο της φύσης.

Η Αλληγορία στους μύθους

Πολλές φορές διαβάζουμε έναν μύθο και θεωρούμε ότι είναι ένα απλό και περίτεχνο "παραμυθάκι" με κάποια τυχαία πλοκή, ευφάνταστη και εντυπωσιακή. Δεν είναι όμως έτσι! Σε κάθε μύθο υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη αλληγορία, έντονος συμβολισμός και κατ΄ επέκταση σοβαρά μηνύματα και διδαχή.

Το ζητούμενο είναι να μπορέσει κάποιος ή να έχει τη διάθεση να αποκρυπτογραφήσει αυτό που κρύβεται πίσω από την αφήγηση.

Η Αλληγορία και ο συμβολισμός της ένωσης της Πασιφάης με τον Ταύρο 

Δαίδαλος και Πασιφάη


Ο μύθος αναφέρει ότι η γυναίκα του Μίνωα, η Πασιφάη, ενώθηκε ερωτικά με τον Ταύρο του Ποσειδώνα, τον οποίο ο Μίνωας είχε κρατήσει λόγω της ομορφιάς του. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Μινώταυρος.

Ο Λουκιανός ("Περί Αστρολογίης 16") δίνει μια πολύ σαφή απάντηση στον συγκεκριμένο μύθο. 

Ο Δαίδαλος ήταν ένας έξοχος και μυημένος αστρονόμος της εποχής. Προσπάθησε να μυήσει το γιο του τον Ίκαρο αλλά χωρίς επιτυχία. Όμως η Πασιφάη ήταν εκείνη που ήθελε και ζήτησε από τον Δαίδαλο να μυηθεί στα μυστικά και στη γνώση της αστρονομίας και του χάρτη του ουρανού. Εκείνη τη συγκεκριμένη εποχή ο Δαίδαλος μελετούσε τον αστερισμό του Ταύρου στον ουρανό της Κρήτης. Η Πασιφάη γοητεύτηκε από το θέαμα και τη γνώση. Έτσι λοιπόν προέκυψε η "επαφή" της Πασιφάης με τον Ταύρο. 

Η αλληγορία του Λαβύρινθου 

"Η Αριάδνη παρακολουθεί τη μάχη του Θησέα με τον Μινώταυρο" έργο του Henry Fuseli


Για να δούμε μια προσέγγιση που δίνει στον συγκεκριμένο μύθο ο "Φιλοσοφικός σύλλογος Ιάμβλιχος" στο βιβλίο του:  "Συμβολισμός και αναζήτηση"

Η κάθοδος του Θησέα στα σκοτάδια του Λαβύρινθου και η επερχόμενη αναμέτρησή του με τον Μινώταυρο είναι η "κάθοδος" κάθε ανθρώπου στα απύθμενα σκοτάδια του δικού του υποσυνείδητου. Εκεί, ο καθένας μας θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δικό του "τέρας", το δικό του "Μινώταυρο", τον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει. Να διαχειριστεί τα απωθημένα του, τον κόσμο του ασυνείδητου. Και είτε θα βρει την έξοδο είτε θα μείνει για πάντα εκεί νικημένος από τα σκοτάδια του.

Αν ο Θησέας μπει στο Λαβύρινθο απροετοίμαστος και αφελής, τον περιμένει η τύχη και των λοιπών. Δηλαδή ο θάνατός τους από τον Μινώταυρο. Αν ο άνθρωπος δεν ετοιμαστεί, δεν μυηθεί να αντιμετωπίσει τα πρωτόγονα και άναρχα ένστικτά του, τότε στη μάχη με το ασυνείδητο είναι χαμένος.

Ο Θησέας, ως ήρωας, είναι ο εκπαιδευμένος και ετοιμασμένος συνειδητός εαυτός μας. Αυτός που έχουμε καταλήξει να είμαστε. Αυτός που δεν είναι έρμαιο στα κύματα των απωθημένων μας. Έτσι θα κατέβει στο λαβύρινθο. Αλλά δεν αρκεί αυτό. 

Η Αριάδνη; Τι συμβολίζει η Αριάδνη; Είναι το ίδιο το φως της ψυχής του! Και χάρη στον έρωτά της, χάρη στην αγάπη, χάρη στον έρωτα, ο Θησέας, ο κάθε άνθρωπος αποκτά το μίτο. Το νήμα δηλαδή της σωτηρίας. Όσο αυτό ξετυλίγεται τόσο η κάθοδος στο λαβύρινθο της ψυχής είναι και βαθύτερη. Με τη δύναμη λοιπόν του έρωτα, του άδολου έρωτα και της αγάπης, θα φτάσει στα πιο μαύρα σκοτάδια για να νικήσει το τέρας. Για να δώσουμε με επιτυχία τη μεγάλη μάχη με τον εαυτό μας. Χωρίς τη δύναμη της αγάπης και του έρωτα, αυτό είναι αδύνατο. Το νήμα είναι η σύνδεση σώματος και ψυχής. Χάρη σε αυτή την αρμονία υπάρχει επιστροφή και σωτηρία.

Έτσι ο Θησέας θα φύγει νικητής, με την Αριάδνη μαζί του, έχοντας σώσει τον εαυτό του και την πατρίδα του. Αυτός είναι ο μεγαλύτερός του άθλος. Η ανώτερη μύηση στη σωτηρία. Το πέρασμα όλων μας από αυτό το σκοτάδι.

Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για τον Μινώταυρο και τη μάχη του Θησέα μαζί του. Ο Πλούταρχος, στο έργο του "Βίοι", στο κομμάτι για τον Θησέα, δίνει την εκδοχή της Αθηναϊκής δημοκρατίας για το μύθο. Είναι γνωστό ότι η Αθήνα, επεξεργάστηκε μια σειρά μύθων για να αναδείξει τα αγαθά του δικού της πολιτεύματος. 

Έτσι ο Μινώταυρος δεν ήταν τέρας αλλά ένας Κρήτης στρατηγός του Μίνωα, με το όνομα "Ταύτος", μεγάλων σωματικών διαστάσεων. Με ψηλή θέση στην αυλή του Μίνωα. Αυτόν κατανίκησε ο Θησέας ως εκφραστής της Αθήνας και λύτρωσε τον τόπο του.

Όπως βλέπετε, φίλες και φίλοι, θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες ατέλειωτες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Πίσω από τον κόσμο των μύθων κρύβεται ένας ολάκερος ολοζώντανος κόσμος. Που υπάρχει δίπλα στα ιστορικά πρόσωπα που διάβηκαν την ιστορία αλλά και στα μυθολογικά εκείνα πλάσματα που έχουν τη δική τους σημασία στο πέρασμα του χρόνου.



38 σχόλια:

  1. Ανοίγεις μεγάλη συζήτηση, Γιάννη μου. Από το μύθο της Ευρώπης και το Λαβύρινθο, μόνον οι μύθοι του Αισώπου λείπουν που είμαι βέβαιη ότι θα τους αναφέρεις και αυτούς σε προσεχή σου ανάρτηση. Σε διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, φίλε μου. Συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη δουλειά. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα Μία μου που δεν κλείνει έτσι απλά. Είναι όμως τόσο όμορφο. Εδώ θα είμαστε και θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε ανάλογο θέμα. Απολαμβάνουμε το ταξίδι. Ειλικρινά σε ευχαριστώ, μου δίνεις μεγάλη χαρά.
      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  2. Γιάννη μου πάρα πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Πραγματικά φοβερό το πόσσες προεκτάσεις μπορεί να έχει μία αναφορά και μία ιστορία, που αν τις γνωρίζεις εξ αρχής αλλάζει και όλη την ανάγνωση.
    Μπράβο για αυτό το εμεριστατωμένο κείμενο και που μοιράζεσαι αυτή την έρευνά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου καλησπέρα και καλή σου βδομάδα.
      Κάθε τέτοια ιστορία, κάθε αναφορά σε μυθολογικά γεγονότα και θρύλους, έχουν τη δική τους προέκταση. Τη δική τους ματιά και διδάγματα. Χάρηκα που σου άρεσε, πάρα πολύ. Προχωράμε καλέ μου φίλε. Καλή συνέχεια να έχουμε.

      Διαγραφή
  3. Πάντα οι μύθοι των Λαών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά αν προσπαθήσεις να διερευνήσεις τι κρύβεται πίσω από αυτούς! Και σίγουρα οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν μεγάλη φαντασία!
    Ευχαριστώ Γιάννη, που με βοήθησες να ξεσκονίσω λίγο τις γνώσεις μου περί μυθολογίας αλλά και να μάθω πολλά καινούρια στοιχεία.
    Την Καλημέρα μου, φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου έδωσα, ελπίζω, ένα ερέθισμα Βασίλη μου ε; Ένα κίνητρο λίγο να θυμηθείς ή να ταξιδέψεις σε αυτούς τους κόσμους. Χαίρομαι αν τα κατάφερα σε αυτό. Είναι τόσο όμορφο πραγματικά. Καλησπέρα και καλή βδομάδα αγαπητέ φίλε.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Γιάννη!
    Έχει πολύ ενδιαφέρον να τα ξαναθυμάται κανείς όλα αυτά. Ως παιδί με μάγευαν, τα άκουγα σαν παραμύθι. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα και τους συμβολισμούς τους και εντυπωσιάστηκα περισσότερο.
    Άριστα κάνεις που μας τα θυμίζεις όλα αυτά και μάλιστα σε ένα κείμενο, μαζεμένα.
    Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η μυθολογία άλλων λαών.
    Να είσαι καλά.
    Καλή εβδομάδα φίλε μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, φυσικά Μαρία. Η Μυθολογία, οι παραδόσεις κάθε λαού, έχουν τα δικά τους κρυμμένα μυστικά και ζητήματα να δώσουν. Όσο πίσω βαδίζεις στο χρόνο σε εποχές που δεν είχαμε γραπτά κείμενα, τόσο πλούτο παράδοσης και μύθων συναντάμε.
      Χάρηκα που σου έδωσα κάτι όμορφο. Καλή βδομάδα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Λατρεύω την μυθολογία και τους συμβολισμούς της.
    Πολύ ωραία ανάρτηση Γιάννη μου.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Θα επαναλάβω τέτοια θέματα στη λογική και τη χαρά να δώσω κάτι που μας αρέσει. Να είμαστε καλά. Καλή βδομάδα να έχουμε.

      Διαγραφή
  6. Δοσμένα με την δική σου οπτική, αποκτούν μια άλλη διάσταση. Πολύ ενδιαφέρων και ο συμβολισμός της καθόδου του Θησέα στο Λαβύρινθο. Άρρηκτα συνδεδεμένα όλα με την ιστορία και τις προγονικές γραφές & παραδόσεις. Καλή συνέχεια Γιάννη μου στο πόνημά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλησπέρα σου αγαπημένη μου φίλη.
      Με έχει εντυπωσιάσει ομολογώ όλη αυτή η διαδικασία. Όλη αυτή η αλληγορία και οι συμβολισμοί. Αυτό που κρύβεται πίσω και βαθύτερα. Δεν είναι μαγικό; Δεν ξέρω, εμένα με γοητεύει.
      Καλή βδομάδα Μαρία μου. Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  7. «Και ο μύθος κρύπτει νουν αληθείας» γράφει στην εξαίσια ωδή του «Εις Σάμον» ο Ανδρέας Κάλβος. Τι ωραίος στίχος! και ουσιαστικός.
    «Όσα μύθια, τόσα αλήθεια» έλεγε η γιαγιά μου.
    Η ανάρτησή σου, Γιάννη, είναι μια ωραία ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε και να εμβαθύνουμε στην ελληνική μυθολογία. Παραμένει συναρπαστική ανά τους αιώνες και συνεχίζει να δίνει θέματα για λογοτεχνικές αναζητήσεις και σε μας και σε πολλούς ξένους δημιουργούς (εξαιρούνται βέβαια οι χοντροκοπιές αμόρφωτων παραγωγών που έχουν διαστρεβλώσει στις ταινίες τους πολλούς μύθους).
    Καλή συνέχεια στις αναζητήσεις σου στην αστείρευτη πηγή τής αρχαίας μας γραμματείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη μου,
      δυστυχώς πολλά στούντιο του Χόλιγουντ έχουν βιάσει την Ελληνική μυθολογία στο πέρασμα των καιρών. Η δική μας αδυναμία, το βλέπω λογικό με τα οικονομικά μας δεδομένα, να κάνουμε μια ανάλογη παραγωγή, τους έδωσε το δικαίωμα να μην σεβαστούν μήτε καν το θέμα.
      Βέβαια κάποτε γυρίσαμε αρχαίες τραγωδίες σε ταινίες που θριάμβευσαν και σεβάστηκαν την ποιότητα. Κάποτε όμως. Όταν υπήρχε μια δίψα και μια διάθεση στο κοινό να δει τέτοια θέματα. Σήμερα δεν ξέρω αν θα την είχε το ίδιο.
      Κάθε παραμύθι κρύβει μια μεγάλη αλήθεια δοσμένη με άλλο τρόπο. Η γιαγιά είχε δίκιο Άρη γιατί είχε ένστικτο να το καταλάβει.
      Ο δε στίχος του Κάλβου χαρακτηριστικός.
      Σε ευχαριστώ αγαπητέ φίλε που μοιράστηκες αυτήν μου την αγάπη.
      Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  8. Το ταίριασμα των συμβολισμών της Ελληνικής μυθολογίας είναι μια πρόκληση Γιάννη μου που δεν μας αφήνει αδιάφορους.
    Επειδή η αρχαία ελληνική μυθολογία ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά, ολάκερου του δυτικού πολιτισμού. Και είναι στ’ αλήθεια κρίμα να αντλούμε τις γνώσεις μας μέσα από πηγές που από πρόθεση ίσως, ερμηνεύουν κατά το δοκούν ή ακόμη χειρότερα παραπληροφορούν με ταινίες, κομικ κλπ. Βέβαια σε ένα μυθολογικό λεξικό υπάρχει ένα χάος, να το πούμε κι αυτό. Όμως ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης όλο και περισσότερο ξεδιαλύνει η μυθική σκέψη για την καταγωγή του κόσμου.
    Κι αυτή τη σκέψη άριστα την αποτυπώνεις στην προσπάθεια οργάνωσης του χώρου και του χρόνου. Έτσι και γνώσεις αποκτούμε και βάζουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Ένα εγχείρημα με μεγάλο ενδιαφέρον. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.
    Καλή εβδομάδα Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου,
      είναι ναι, γνωστή η λογική των κόμικ και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ελληνική μυθολογία. Ως ένα καρτούν, ως ένα νεκρό παραμύθι, πολλές φορές άνοστο δοσμένο με τα δικά τους μέτρα και σταθμά.
      Άντε τώρα να μιλήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους για τα βαθιά νοήματα και τις αξίες.
      Για τη μύηση του ανθρώπου και την πορεία εξαγνισμού του. Τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα. Δύσκολες κουβέντες.
      Προσπαθώ ταπεινά να μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα, να σκεφτούμε, να συζητήσουμε, να αφεθούμε βρε παιδί μου και σε άλλους κόσμους διαφορετικούς από εμάς.
      Ευχαριστώ που είσαι κοντά μου σε αυτό το ταξίδι Αννίκα μου.
      Καλή σου βδομάδα αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  9. Δεν ξέρεις Γιάννη μου, πόσο περίμενα να έχω τον χρόνο όχι απλά να ρίξω μια ματιά αλλά να μελετήσω το κείμενο σου!
    Η μυθολογία μας ειδικά είναι γεμάτη συμβολισμούς και τι χαρά να μπορείς να τους αποκρυπτογραφήσεις και αυτό πέρα από τις αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις των ειδικών!

    ΑΦιλιά και φυσικά μ' ένα ακόμα ευχαριστώ, για το μάθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ω αγαπητή μου φίλη και συνοδοιπόρισσα στις αναζητήσεις μας.
    Χαίρομαι πολύ σαν συντονίζουμε τις σκέψεις μας πάνω σε τέτοια θέματα. Η σκέψη μας οφείλει να είναι ανήσυχη. Να ψάχνει, να αναζητά, να διερευνεί κάτω από την επιφάνεια.
    Σε ευχαριστώ που είσαι κοντά μου σε όλο αυτό. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι ωραία που μας παραθέτεις και νέες μελέτες απομυθοποίησης των μύθων μας!! Πολλοί επιστήμονες το έχουν προσπαθήσει και δίνουν τις δικές τους προσεγγίσεις, αναλύσεις και ερμηνείες. Φυσικά οι μύθοι είναι συμβολικοί και κάτι άλλο θέλουν να πουν. Και αυτές οι ερμηνείες που μας παρέθεσες είναι ενδιαφέρουσες. Αλλά λατρεύω τους μύθους μας. Και νομίζω ότι διδάσκουν πολλά
    Θαυμάσιο θέμα.
    Καλημέρα Γιάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και εγώ τους λατρεύω Άννα μου! Είναι το εισιτήριο για ένα ταξίδι προς ένα μαγικό κόσμο. Πολλές φορές σκληρό, αποκρουστικό. Με αγριότητα και αίμα. Όμως μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε μια εποχή χιλιάδων ετών πριν με άλλα ήθη και άλλα μέτρα με σταθμά.
    Όμως βαστάμε τις διδαχές, τους συμβολισμούς, τις αναφορές και προσεγγίσεις.
    Ναι, η λατρεία μας είναι κοινή.
    Ευχαριστώ Άννα μου για αυτό το μοίρασμα. Να είσαι καλά αγαπημένη μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας κόσμος σκληρός και αποκρουστικός ε; Γιατί ο δικός μας σημερινός κόσμος είναι καλύτερος; Νομίζω πιο αποκρουστικός δεν μπορεί να υπάρξει...ή μήπως μπορεί;

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς τα λόγια σου είναι αληθινά. Δυστυχώς αντανακλούν την αλήθεια. Σήμερα που, υποτίθεται ο πολιτισμός και οι αξίες είναι σε ανώτερα επίπεδα από την εποχή των μύθων, απαιτούσαμε διαφορετικά αποτελέσματα. Αντ' αυτών και σήμερα έχουμε σφαγές, εξοντώσεις και βία. Αυτό σου το τρομακτικό ερώτημα αιωρείται Άννα μου με τρόπο ανατριχιαστικό.
      Την καλησπέρα μου και καλό μήνα.

      Διαγραφή
  13. Γεμάτη από συμβολισμούς κι αλληγορίες η ελληνική μυθολογία κι είναι στενάχωρο, ότι στην Ελλάδα, δεν την έχουμε σε υπόληψη.
    Κι είναι ενδιαφέρον και τι ανάγκες κάλυπταν αυτές οι αλληγορίες και φυσικά ο προσεχτικός τρόπος με τον οποίον δίνονταν!
    Γιάννη μου από τις αγαπημένες μου αναρτήσεις σου!
    Μπράβο για το χρόνο σου και την προσπάθεια σου!
    Καλό ξημέρωμα! Με το καλό να 'ρθει ο Οκτώβρης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Μαρίνα μου που αγάπησες αυτή μου την ανάρτηση. Χαίρομαι ειλικρινά που ακολουθείς αυτό το θέμα. Οι καρδιές μας χτυπούν στο ίδιο κύμα, στον ίδιο συντονισμό. Και δεν ξέρεις πόσο το απολαμβάνω αυτό. Νιώθω ένα ίδιο ακροατήριο σκέψης και ιδεών.
      Σε ευχαριστώ πολύ. Καλό μήνα να έχουμε κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  14. το είπα πολλές φορές
    και θα το ξαναπώ
    οτι αγαπώ πολλά την ελληνική μυθολογία
    και γενικά την χώρα καταγωγής μου Ελλάδα

    αλλά και τη χώρα που ζω , τη Κύπρο , την αγαπώ πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν την ίδια μυθολογική και λατρευτική παράδοση. Ας μην ξεχνάμε την Κύπριδα την Αφροδίτη, γεννημένη στο νησί εκεί.
      Συμμερίζομαι τη χαρά σου καλή μου φίλη. Και σε ευχαριστώ που είσαι εδώ μαζί μας. Τα φιλιά μου. Καλό μήνα.

      Διαγραφή
  15. Πόσο θα ήθελα να είχα διαβάσει αυτή την εμπεριστατωμένη ανάλυση (συμφωνώ με τη Μία) στα χρόνια του σχολείου. Να μάθω σε νεαρή ηλικία να βλέπω κάτω από την επιφάνεια, στην καρδιά του συμβολισμού.
    Πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Να πώς θα μπορούσε να ξεκινά το ταξίδι της αυτογνωσίας σε νεαρή ηλικία - μέσα από τη μελέτη της Ελληνικής Μυθολογίας και αλληγοριών όπως του Λαβύρινθου.
    Να έχουμε έναν όμορφο μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Τζοάννα μου, καλό σου μήνα.
      Πολλά θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα ως βάση από τα εκπαιδευτικά μας χρόνια. Αλλά η αποστεωμένη διδαχή τους μας έχει στερήσει πολλά. Και είναι ειλικρινά κρίμα.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  16. Ελληνική Μυθολογία. Ακόμα μία βαριά κληρονομιά από το παρελθόν, αν υποτεθεί ότι αποτελούμε συνέχεια του.

    Εγγραφές με κόπο και διάθεση προσφοράς.

    Να είσαι καλά φίλε Γιάννη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Υποτίθεται" αγαπητέ φίλε! Αυτό το "υποτίθεται" είναι μεγάλη κουβέντα, ερώτημα, ζήτημα. Έχουν γίνει τόσες αλλαγές, τόσες μεταλλάξεις, τόσοι βιασμοί, τόσες κοσμογονίες από τότε, που κανείς δεν είναι σίγουρος στο τι έχει απομείνει πέρα από τις πέτρες, (και αυτές βιασμένες).
      Μένει το πνεύμα, η λαογραφία, η παράδοση. Τουλάχιστον ας τα τιμήσουμε όσο μπορούμε.
      Καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  17. Εξαιρετικό θέμα.
    Η σύλληψη της Ιδέας, οι Μύθοι, οι Αποσυμβολισμοί, δεμένοι άψογα και δοσμένοι με καταπληκτικό τρόπο.
    Εύγε Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευρυτάνα,
      γνωρίζω τις ευαισθησίες σου θέματα ιδεών, πολιτισμού, λαογραφίας. Μάλιστα η δουλειά σου αποτελεί και ένα είδους έμπνευσης. Σε ευχαριστώ πολύ φίλε για τη στήριξη. Να είσαι καλά. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  18. Ελληνική μυθολογία.
    Αγαπημένο θέμα, αλλά ομολογώ ότι εκτός από κάποια βασικά ονόματα, αδύνατον να τα θυμηθώ όλα.
    Μόνο ο Δίας μας έχει δώσει άπειρους απόγονους, πού να τους θυμόμαστε όλους;
    Οι εξηγήσεις και οι συμβολισμοί, άκρως ενδιαφέροντες.
    Όποτε μου δίνετε η ευκαιρία, διαβάζω κανένα βιβλίο που αναφέρετε στους ήρωες της μυθολογίας μας.
    Μου άρεσε πάρα πολύ η ανάρτησή σου και θα ήθελα να συνεχίσεις να μας δίνεις τόσο ωραίες πληροφορίες.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου,
      Δεν υπάρχει περίπτωση να θυμηθούμε τόσα ονόματα. Δεν έχει και νόημα άλλωστε. Σημασία άλλωστε έχει το νόημα, τα σύμβολα, οι έννοιες, οι αξίες. Εκεί επικεντρώνουμε.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου. Χαίρομαι που κατάφερα να σου δώσω κάτι θετικό. Ναι, θα συνεχίσουμε πάνω σε τέτοια θέματα στο μέλλον Ρένα μου.
      Καλησπέρα σου.

      Διαγραφή
  19. Εγώ θα σταθώ στην πάρα πολύ δουλειά που έκανες φίλε μας μαζεύοντας τόσα πολλά και λεπτομερή στοιχεία γύρω από τους Ελληνικούς μύθους...
    Θυμαμαι κάποιους .. όπως τον μύθο του μινώταυρου απλοποιημένος σαν παραμύθι ήταν και από τους αγαπημένους μας στο δημοτικό.. και κοίτα να δεις πως τα έφερε η ζωή να έρθω να ζήσω στο νησί του...
    Παντα με γοήτευε η μυθολογια...αλλά δεν ήξερα πως υπάρχει τόση γνώση σχετικά με αυτήν...καλό είναι να μαθαίνουμε έστω και αργά, αυτό το κομμάτι της της αλληγορικής μυθολογίας.. μπράβο για την καλή δουλειά ..
    Να είσαι καλά και να κάνεις πάντα ότι σε κάνει χαρούμενο!!!
    Καλο σου ξημερωμα!!!!🌙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου καλησπέρα.
      Πολλές φορές η ζωή παίζει όμορφα παιχνίδια. Και μας φέρνει κοντά στα όνειρα και στους στόχους μας. Χωρίς να το περιμένουμε. Η Ελληνική μυθολογία και η παράδοση του λαού μας είναι φορτωμένη τεράστιους συμβολισμούς με μεγάλα και πολλά μηνύματα. Σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή σε όλο αυτό. Για τα καλά σου λόγια και τη στήριξη. Να είσαι καλά κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  20. Θα βάλω το παλιό παλτό να μου τα διαβάζει το βράδυ και να γουργουρίζω , και να με παίρνει ο ύπνος.
    Βεβαία άντε να πείσω το παλιό παλτό μου χαχαχαχα
    Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν ο συμβολισμός γεννά το μύθο ή ο μύθος τον συμβολισμό. Σίγουρα η ανάγκη των ανθρώπων να εξηγήσουν ποτίζει την φαντασία ... κάνω διάφορες σκέψεις ... διάβασα μέχρι την αρπαγή της Ευρώπης :) θα ξανάρθω να διαβάζω
    σε φιλώ Γιάννη μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω νομίζω μια κουβέντα με το "παλιό παλτό" μια τέτοια ώρα γαλήνης θα είναι ιδανική.
      Μύθος-συμβολισμός-γεγονός. Τριάδα έχουμε. Έχουμε το γεγονός, φτιάχνουμε το μύθο για να τον ντύσουμε με συμβολισμό. Κάπως έτσι είναι πιστεύω.
      Να ξανάρθεις Μάνια μου. Σε περιμένουμε πάντα.
      Φιλιά πολλά και ευχαριστώ.

      Διαγραφή