H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Τα βιβλία του μήνα: Φλεβάρης 2022

 Ο Φλεβάρης της φετινής χρονιάς ανήκει ήδη στην ιστορία αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες. Μην απαριθμήσω τι "κουβάλησε" στις ζωές μας, πέραν όσων εκείνων ήδη μάς βαραίνουν. Το βιβλίο εξακολουθεί να είναι ένα ασφαλές και ζωτικό μας καταφύγιο. Γνώση, λογοτεχνία, συναισθήματα, νοσταλγία. Σ' αυτήν την ανάρτηση θα σταθώ στα βιβλία εκείνα, που το μήνα που πέρασε, μού κράτησαν συντροφιά. Άγγιξαν την καρδιά μου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κίνησαν το ενδιαφέρον μου και αποτελούν μέρη μιας λίστας, την οποία ανεπιφύλακτα  σάς προτείνω. Πάμε λοιπόν:


Η ανάρτηση αυτή, είναι η δεύτερη πάνω στην κατηγορία, πού ήδη έχω ξεκινήσει αυτή τη χρονιά, παρουσιάζοντας προτάσεις για τα βιβλία εκείνα που τον μήνα που πέρασε αγκάλιασαν τις στιγμές μου.



"Ένα παιδί μετράει τα άστρα" του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ


Όταν ήμουν δέκα οκτώ ετών, στην Γ' Λυκείου, θυμάμαι σαν να είναι τώρα, μια συμμαθήτριά μου και ...όχι μόνο, να μιλά με απίστευτο θαυμασμό και ένταση συναισθημάτων για το Μέλιο, εκείνο το νεαρό παιδί, που μετρούσε τα άστρα σε έναν ξαστέρωτο ουρανό στο δύσβατο δρόμο της ζωής του. Την θυμάμαι να εκφράζεται με έναν τέτοιο θαυμασμό, που δεν μπορούσα να εξηγήσω. Μιλούσε τότε για τον ΜΕΝΕΛΑΟ ΛΟΥΝΤΕΜΗ και εκείνη αλλά και μετά άπειροι φίλοι, γνωστοί και ξένοι. Ήξερα πολλά για το μεγάλο μας λογοτέχνη αλλά ναι, θα το πω, δεν είχα αξιωθεί να διαβάσω κάποιο βιβλίο του αν και στη βιβλιοθήκη του σπιτιού υπάρχουν τέσσερα από αυτά.

Θεωρώ ντροπή μου μεγάλη το ότι έφτασα 61 ετών για να διαβάσω πρώτη μου φορά στη ζωή Μενέλαο Λουντέμη. Ποτέ δεν είναι αργά θα μού πείτε και έχετε δίκιο. Το "Ένα παιδί μετράει τα άστρα" σημάδεψε όχι μόνο αναγνωστικά το Φλεβάρη μου αλλά σημαδεύει ολάκερη την ψυχή και το πνεύμα μου. Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία να διαβάζει κανείς Λουντέμη! Τι λέω τώρα θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο. Από την ώρα που έκλεισα και την τελευταία σελίδα του βιβλίου, νιώθω μια απίστευτη συγκίνηση, μια παρόρμηση να αγκαλιάσω κάθε του έργο, κάθε του γραπτό. Να αφεθώ στο λυρικό του κόσμο, στα νοήματα, στους χαρακτήρες. 

Είχα πολύ καιρό να κλάψω διαβάζοντας ένα βιβλίο. Να σοκαριστώ τόσο. Από κάθε του λέξη και παράγραφο. Πού να σταθώ; Στη γλώσσα, στον πλούτο της, στις περιγραφές, στη λογοτεχνία, στα συναισθήματα, στις εικόνες, στην πλοκή. Στην κτηνωδία αυτού του έρποντος σιχάματος, που αποτελούσε τον "εθνικόν κορμόν της πατρίδος". Τους "Γραμματείς και Φαρισαίους" της κοινωνίας και της πολιτείας μας; Πού να σταθώ;

Έτσι λοιπόν γνώρισα το Μέλιο! Το νεαρό παιδί που ζει το δικό του Γολγοθά προσπαθώντας να ζήσει αλλά και να βιώσει το δικό του όνειρο. Τα γράμματα και τη γνώση! Έτσι έμαθα για τη μεγάλη ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ του Μέλιου, συγγραφικό διαμάντι του Λουντέμη. Ότι το "Ένα παιδί μετράει τα άστρα" είναι το 2ο βιβλίο αυτής της σειράς. Στη βιβλιοθήκη μου έχω ήδη το πρώτο και θα αναζητήσω και τα υπόλοιπα δύο. 

Μαζί με το Μέλιο Καδρά λοιπόν ταξίδεψα με όλους εκείνους τους χαρακτήρες-ήρωες, που τον σημάδεψαν: Τον κυρ-Ανέστη Καλλιορίτη, τον πρώτο άνθρωπο που τον συμμάζεψε με τη γυναίκα του την Αρετή, το γύφτο τον Μπίθρο με τη γυναίκα του την Ντουντού, τούς καθηγητές του σχολείου, τον κ. Σκαμβουρά, την Αγλαΐτσα τη γυμνάστρια, τον απάνθρωπο Γυμνασιάρχη, τον ελεεινό παπά ...θεολόγο, κατ' ουσία μισάνθρωπο, τον  μπάρμπα-Θόδο τον επιστάτη του σχολείου, τη γιαγιά Ματούλα με την Ερασμώ, τους συγκλονιστικούς "Πέρσες", τους "παραβατικούς" συμμαθητές του με τον αρχηγό τους το Δακρυτζίκο και το Χαμωλιά τον ...υπασπιστή αλλά και την ονειρική Αγράμπελη Σταμίρη. Και τόσους άλλους μαζί. Αυτό το συγκλονιστικό σμάρι ανθρώπων, που διαμορφώνει αυτό το βιβλίο, καθρέφτη μιας ολάκερης εποχής αλλά συνάμα και κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης του λαού μας.

"Μη! ξεφώνισε ο γέρος με πόνο. Δε θέλω! Τα δάκρυα είναι αρμυρά και θα μαράνουν το χορταράκι στο μνήμα μου. Δεν θέλω να ματάρθεις... ποιον θα βρεις; ... Την κορασιά θα την πάρεις μαζί σου, μες στα φυλλοκάρδια σου και θα την περπατάς στα ξένα. Να 'χεις μονάχα το νου σου γιατί η αγάπη είναι φαρφουρένια...  Κοίτα την ανθρωπότη με ξέσκεπο μάτι και θα σ' αγαπήσει. Γιατί εσύ γιε... πιο πολύ απ' το καθετί, γεννήθηκες για την Αγάπη. Τώρα φεύγα άξαφνα  και μη γυρνάς πίσω να με δεις!"





"Στη σκιά του ποιητή" του Βασίλη Διακοβασίλη


Ο αγαπημένος δικτυακός φίλος μας, ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ, έχει ήδη κυκλοφορήσει για το κοινό, το τελευταίο του έργο. Η δύναμη της γραφής του είναι γνωστή αλλά και αγαπητή σε όλους μας. Ο λυρισμός που την διακρίνει, η δύναμη της αφήγησής του, τα λογοτεχνικά του στοιχεία, η θεματολογία του, περνάνε όλα σε μέγιστο επίπεδο στο τελευταίο του έργο.

Η "Σκιά του ποιητή" είναι ένα εξαίρετο μυθιστόρημα με λεπτότητα που συγκινεί και σκιαγραφεί τα όνειρα των ανθρώπων στο διάβα της ζωής τους. Χώρος δράσης είναι η Κάρπαθος, αγαπημένο νησί του συγγραφέα, κομμάτι της ίδιας της ζωής του. Το γνωρίζει καλά, είναι στην καρδιά του, στην ψυχή του. Μπορεί να μάς μεταφέρει όμορφα κάθε εκατοστό από τη γη και την αύρα του.

Σε μια ερημική παραλία της ακριτικής Καρπάθου, ο Κωνσταντίνος Καρδιανός, μεγάλος και καταξιωμένος ποιητής, βρίσκεται νεκρός. Οι ενδείξεις οδηγούν και φωτογραφίζουν ένα θάνατο δική του επιλογή. Καιρό μετά, ο δημοσιογράφος Νίκος Μιχαηλίδης αρπάζει την ευκαιρία να γράψει ένα βιβλίο με θέμα την άγνωστη ζωή του συγγραφέα, πράγμα που είναι και επιθυμία του μεγάλη.

Μπροστά σ' αυτήν του τη αναζήτηση θα βρει δύο γυναίκες, σημαντικές και κυρίαρχες στη ζωή του νεκρού συγγραφέα. Και οι δύο γυναίκες της Καρπάθου. Η Νιόβη Μελασσιανού, χρόνια σύντροφος του συγγραφέα. Κάποια στιγμή θα τον εγκαταλείψει γεμάτη με ερωτήματα για την πορεία της ζωής της. Και η Μαρίνα Αναγνωστάκη, φιλόλογος καθηγήτρια, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με τα σκληρά συντηρητικά ήθη του νησιού.

Η αναζήτηση θα μάς οδηγήσει στην προσπάθεια του Καρδιανού να απαντήσει σε κάποιο μεγάλο ερώτημα, που αιωρείται στη ζωή του, λίγο πριν το μοιραίο τέλος του και γιατί η πρώην σύντροφός του, η Μελασσιανού δεν τον έχει συγχωρέσει. 

Οι επιλογές της ζωής μας, δεν μένουν μόνο στη δική μας ζωή. Αγκαλιάζουν και σκεπάζουν και τη ζωή των γύρω μας, των συντρόφων μας, των επιρροών μας. 

Ο λόγος του Βασίλη Διακοβασίλη έχει πάντα το χαρακτήρα της αναζήτησης της αλήθειας. Είναι ερευνητικός, διεισδυτικός, αποκαλυπτικός.

"Στη σκιά του ποιητή" λοιπόν. Ένα βιβλίο που συγκινεί, προβληματίζει, δημιουργεί αγωνία, ερωτήματα, συναισθήματα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ:


 

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο, που κλείνει τον κύκλο των ημερών του Φλεβάρη, είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο γεμάτο ευαισθησία, χαρακτηριστική λεπτότητα και τρυφερότητα, γεμάτο συναισθήματα και έρωτα. 


"Να μ' αγαπάς" της Λίας Νικολάου


Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω φίλους της δικτυακής μας γειτονιάς να ανοίγουν τα πνευματικά και δημιουργικά τους "φτερά" και να απλώνονται στον όμορφο κόσμο της συγγραφής και της έκδοσης. Η ΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μια ακόμα αγαπημένη μας φίλη και συνοδοιπόρος στον κόσμο των blogers, κάνει το πρώτο της συγγραφικό βήμα, που αποτυπώνεται στο εξαίρετο βιβλίο της, το οποίο έχουμε τη χαρά να βρίσκεται ανάμεσά μας. 


Το "Να μ' αγαπάς" είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο και μιλά υπέροχα για μια ιδιαίτερη αγάπη και σχέση. Μια αγάπη, που τώρα πλέον διεκδικεί την ισοτιμία της ανάμεσα στα κοινωνικά στάτους των ανθρώπων. Το βιβλίο της είναι μια ερωτική επιστολή, που μιλάει για την ανθρώπινη απώλεια και τη διαχείρισή της μέσα από την ερωτική έκφραση πνευματική και σωματική. Είναι γραμμένη σε λυρική γλώσσα, χειρίζεται ένα πολύ δύσκολο και επώδυνο θέμα και εδώ η συγγραφέας θα καταθέσει την ίδια της την ψυχή για να μπορέσει να μάς δώσει το δικό της στίγμα στο δρόμο προς την ευτυχία.

"Σε κοίταζα με μάτια που άστραφταν από χαρά, όση ώρα κοιμόσουν γαλήνια. Ήσουν υπέροχος, έτσι ελεύθερος από προβλήματα, καλέ μου, ίσως κι από όνειρα. Ολόγυμνος… ποθητός… Ένα μαρμάρινο άγαλμα, ικανός να θεραπεύσεις με την αγλαόμορφη εικόνα σου όσα μακρινά με είχαν πληγώσει στη ζωή"

Ο Αλέξανδρος γράφει ένα γράμμα στον σύντροφό του, τον Πάνο. Μέσα από αυτό διαγράφεται και η προσωπική τους σχέση. Ένα ταξίδι στη μνήμη για την κοινή τους διαδρομή και αυτά που έζησαν πριν συναντηθούν. Η Λία μας βάζει, με εξαίρετο τρόπο στον κόσμο του διαφορετικού έρωτα, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα στερεότυπα μιας ομοφοβικής κοινωνίας αλλά και ξανοίγεται σε φόβους και σκέψεις που μας απασχολούν όλους. Έχει την τόλμη να γράψει για τον έρωτα δύο αντρών, για τη δύναμη της αγάπης, που δεν γνωρίζει περιορισμούς αν είναι αληθινή.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ: "Να μ' αγαπάς" Εκδόσεις Βακχικόν


Αυτές, φίλες και φίλοι, ήταν οι επιλογές των βιβλίων του Φλεβάρη που στάθηκαν δίπλα μου, χαρίζοντας ξεχωριστές στιγμές και σκέψεις. Κάντε το βιβλίο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς σας. Αξίζει. Έχει να σας δώσει πολλά. Να είστε καλά, υγεία και προσοχή στο τι ακούτε αυτούς τους καιρούς. Ειρήνη στον κόσμο.



20 σχόλια:

  1. Πάντα υποστηρικτικός στις προσπάθειες όλων μας που βρισκόμαστε εντός αυτής της διαδικτυακής blogo-παρέας, και σε ευχαριστώ γι' αυτό. Ιδιαίτερα για την παρουσίαση του τελευταίου μου μυθιστορήματος, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ, που τόσο καλά περιγράφεις. Τιμή μου, η δική σου παρουσίαση.
    Σε ευχαριστώ, φίλε, Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "ευχαριστώ" είναι και δικό μας Βασίλη μου καθώς εισπράττουμε διαχρονικά την ομορφιά και την αύρα της λογοτεχνικής σου δημιουργίας αλλά και της παρουσίας σου εδώ ανάμεσά μας.
      "Η σκιά του ποιητή" είναι ένα εξαίρετο έργο, που έχει τη θέση του και στην καρδιά και στη βιβλιοθήκη μας.
      Καλή συνέχεια φίλε μου.

      Διαγραφή
  2. Καλή επιτυχία εύχομαι από καρδιάς στους φίλους που εκδίδουν τα βιβλία τους. Μπαίνουν και στην δική μου λίστα ανάγνωσης.
    Κι εσύ να είσαι καλά Γιάννη μου.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μαρία μας! Μού αρέσει, Μαρία μου, να βλέπω φίλους να ανοίγουν τα φτερά τους στον κόσμο της έκδοσης και της συγγραφής. Και νιώθω πάρα πολύ όμορφα για αυτό.
      Στέλνω την αγάπη και τα φιλιά μου κοπέλα μου.

      Διαγραφή
  3. Γιάννη μου! Τί χαρά μου έδωσες να ήξερες! Σ'ευχαριστώ ολόψυχα που συμπεριέλαβες το βιβλίο μου στις αναγνωστικές σου προτάσεις! Την αγάπη μου σου στέλνω ♥️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικαιωματικά Λία μου! Είναι ένα έργο, που αγαπώ, που το θεωρώ εξαιρετικό, τρυφερό γεμάτο λεπτότητα και συναισθήματα. Και χαίρομαι να σε καμαρώνουμε ψηλά μ' αυτό σου το έργο και με τα επόμενα επίσης.
      Την καλησπέρα μου και το ευχαριστώ μου.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίες οι βιβλιοπροτάσεις αυτού του μήνα, αφού εμπεριέχουν και δυο βιβλία αγαπημένων blogger.
    Ευχαριστούμε για τις προτάσεις σου Γιάννη και που πάντα έχεις κάτι να μας προτείνεις.
    Συνέχισε έτσι δημιουργικά.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα "δικά μας" παιδιά δημιουργούν και αφήνουν το δημιουργικό τους αποτύπωμα Μαρίνα μου. Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη για τα καλά σου λόγια. Συνεχίζουμε.

      Διαγραφή
  5. Τα δυο βιβλία από τα τρία τα έχω διαβάσει είναι αγαπημένα. Του Λουντέμη εδώ και πολλά χρόνια βέβαια τα έχω διαβάσει τα περισσότερα. Του Βασίλη μας αυτό το υπέροχο έργο- του τα είπα βέβαια- πριν δυο μήνες το διάβασα μάλλον το απόλαυσα. Καλοτάξιδα να είναι τα όνειρα των φίλων που εκδίδουν τα βιβλία τους. Καλές αναγνώσεις και αυτόν το μήνα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άννα μου. Χαίρομαι που έχεις ιδία άποψη για τα 2/3 των βιβλίων εδώ. Με το Λουντέμη έχω συγκλονιστεί στο λέω να το ξέρεις. Θα το πω άπειρες φορές αυτό. Έχω πάθει ένα συναισθηματικό σοκ στην κυριολεξία. Ευχαριστώ καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  6. Το βιβλίο με κέρδισε απ’ την πρώτη φράση «ο αέρας φύσαγε σαν γύφτος» «Ο Μέλιος κατάλαβε πως σ’ αυτή τη ζωή είχε ο καθένας τη θέση του που δεν ήταν όμοια για όλους» «ανακάλυψε πως η μόνη δύναμη που μπορούσε να στηρίζεται ήταν τα χέρια του»
    Ένας ύμνος στην παιδική αθωότητα, στη γνώση, την αναζήτηση ,τη θέληση που κάνει το βιβλίο διαχρονικά αριστούργημα που εξακολουθεί να μας συνεπαίρνει και να μας συγκινεί. Να τολμάς, να ονειρεύεσαι και να παλεύεις γι αυτό που λέει η καρδιά σου. Να το μήνυμα!
    Υπέροχος Λουντέμης!
    Για τα άλλα δυο βιβλία δεν έχω άποψη (τα θέτω υπόψιν) εύχομαι καλοτάξιδα.
    Γιάννη είναι υπέροχο αυτό που κάνεις! Σ' ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Αννίκα μου, που σε χαλεπούς καιρούς, μπορώ να δίνω κάτι χρήσιμο στην κοινότητά μας αλλά και να εισπράττω και εγώ με τη σειρά μου την αγάπη σας.
      Ο Λουντέμης συγκλονίζει. Κάθε του λέξη, κάθε φράση και παράγραφος είναι ένα ολάκερο έργο τέχνης, που περνάει κάθε άμυνα της καρδιάς σου και την κατακτά με τρόπο συναρπαστικό.
      Βρήκα έναν "παράδεισο" θα έλεγα στη γραφή του, στο λυρισμό. Έναν μεγάλο δάσκαλο.
      Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη για κάθε σου παρουσία και κατάθεση ψυχής. Την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  7. Κάνεις πολύ καλά, Γιάννη, που παρουσιάζεις βιβλία διαδικτυακών φίλων. Η δυνατότητα προβολής με άλλους τρόπους υπάρχει για πολύ λίγους συγγραφείς.

    Δυο λόγια για το Λουντέμη:
    Εγώ στα 18 μου ούτε καν είχα ακούσει το όνομα Λουντέμης.
    Στα 19 μου, ένας συμφοιτητής μού έδωσε συνωμοτικά (η δικτατορία ασφυκτική) το βιβλίο «Οδός αβύσσου, αριθμός μηδέν». Συγκλονιστικό!
    Μετά την πτώση τής χούντας διάβασα κι άλλα βιβλία του. Το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» είναι πράγματι ένα υπέροχο βιβλίο. Οι μαθητές που το βρίσκουν στις σχολικές βιβλιοθήκες ενθουσιάζονται.
    Ένας μεγάλος συγγραφέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ, Άρη μου, άκουσα για τον Λουντέμη πρώτη φορά το 1978, στην Γ' Λυκείου. Μια συμμαθήτριά μου ήταν ερωτευμένη με τον συγγραφέα. Εγώ ...ερωτευμένος με την ίδια χαχαχαχα, καταλαβαίνεις λοιπόν η μύηση. Όμως, δεν αξιώθηκα να διαβάσω ένα έργο του. Ήρθε το σήμερα για να το κάνω και δηλώνω πλέον ότι θα προσπαθήσω να διαβάσω όσα περισσότερα μπορώ.

      Ναι, όσο μπορούμε προβάλλουμε έργα φίλων, που είναι "εκτός δικτύων διανομών" τα έργα τους. Έργα που αξίζουν.
      Να είσαι καλά φίλε μου και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  8. Μου είχε πει φίλη ότι στη διάρκεια της χούντας, απαγορευόταν η διακίνηση, και η ύπαρξη προφανώς, βιβλίων του Λουντέμη και τα αντάλλαζσαν οι φοιτητές στα κρυφά. Απ' τους πολύ αγαπημένους συγγραφείς! Χαίρομαι που πάντα στηρίζεις προσπάθειες φίλων μπλόγκερς και τα δύο βιβλία που αναφέρεις τα έχω κατά νου και εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση σου.
    Να είσαι καλά Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σίγουρα! Σιγά μην κυκλοφορούσε Λουντέμης στη χούντα! Στα ...Τάρταρα! Και σκέφτομαι πού είχαν διατηρήσει βιβλία του. Υπήρχαν άραγε σε κυκλοφορία πριν τη χούντα; Δεν ξέρω.
      Όσο για τους φίλους της γειτονιάς μας, αξίζει η στήριξη πιστεύω όχι για λόγους υποκειμενικούς αλλά αντικειμενικά.
      Σε ευχαριστώ αγαπημένη μου φίλη, να είσαι καλά.
      Υ.Γ. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα δάκρυα που είχα ρίξει καθώς έκλεινα τους "Βίων των Αγίων" σου, μόνος στο παγκάκι του πάρκου. Συγκλονιστική στιγμή.
      Καλό Σαββατοκύριακο Μαρία μου.

      Διαγραφή
  9. Οι βιβλιοπροτάσεις σου για την πνευματική τροφή μας κάθε μήνα είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
    Τον Μενέλαο Λουντέμη το είχα ακουστά, μέχρι που διάβασα το... «Οδός αβύσσου, αριθμός μηδέν» ένα συγκλονιστικό βιβλίο του!
    Το..."Ένα παιδί μετράει τα άστρα" είναι το απωθημένο μου δεν έχω καταφέρει ακόμη να το διαβάσω, όμως ποτέ δεν είναι αργά...
    Οι προτάσεις σου για τα δύο επόμενα βιβλία των φίλων μπλόκερς θα ληφθούν στα υπόψιν μας, αφού η κάθε πνευματική προσπάθεια πρέπει να λαμβάνει την αγάπη των αναγνωστών της.
    Καλοτάξιδες και οι δύο προσπάθειες τους και σε ευχαριστούμε πολύ που μας τις πρότεινες.
    Καλά να περνας με ότι κάνεις καλο σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, αφού είχες το κουράγιο και το σθένος να διαβάζει την "Οδό Αβύσσου" τότε μπράβο κορίτσι μου. Ξέρω για το βιβλίο, το έχω, αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα τουλάχιστον.
      Ευχαριστώ για τη χαρά που μού δίνει η παρουσία σου Ρούλα μου και τα συναισθήματά σου. Καλό Σαββατοκύριακο κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  10. "Κάντε το βιβλίο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς σας. Αξίζει. Έχει να σας δώσει πολλά. Να είστε καλά, υγεία και προσοχή στο τι ακούτε αυτούς τους καιρούς. Ειρήνη στον κόσμο."

    Μου άρεσε τοσο μα τόσο πολύ !!!
    Να σε καλά Γιάννη μου
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα νομίζω είναι μια υπερβατική ευχή Μάνια μου. Πάνω από θέσεις, τοποθετήσεις και περιχαρακώσεις. Η παγκόσμια ειρήνη, έστω και με σοβαρούς συμβιβασμούς, είναι το όνειρο και ο στόχος. Δεν μπορούμε να τραβάμε στα άκρα.
      Επίσης προσοχή σε ότι ακούμε τάχα μου ως είδηση. Εδώ και αν παίζεται παιχνίδι.

      Το βιβλίο και δη το αντιπολεμικό αυτήν την εποχή, αποτελεί εφαλτήριο ελπίδας και χειραφέτησης.
      Φιλιά και καλή βδομάδα κορίτσι μου.

      Διαγραφή