H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η Κούρσα του Θανάτου και η Νέμεσις


AYRTON SENNA

21 Μάρτη 1960-1 Μάη 1994

(Ηλικία 34 ετών)

************************


"Νέμεσι πτερόεσσα, βίου ροπά, 
κυανώπα Θεά, θύγατερ Δίκας,
α κούφα φρυάγματα θνητών
επέχεις αδάμαντι χαλινόν"

"Νέμεση φτερωτή του βίου ροπή
μαυρομάτα Θεά, θυγατέρα της Δίκης,
που των θνητών την αλαζονεία την κούφια
με άθραυστα συγκρατείς χαλινάρια"

*****************************



«Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μία κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν πρόκειται να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης».

Ayrton Senna

Πρωτομαγιά του 1994, στο SAN MARINO, στην όμορφη πίστα της Imola. Ο Μεγάλος αγώνας για το ετήσιο GRAND PRIX της FORMULA 1 1993-94 ήταν στην εξέλιξή του. Οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού κρατούσαν, όπως πάντα την αναπνοή τους, κάποιες τέτοιες παραμονές.
Στις 30 Απρίλη, παραμονή της μεγάλης κούρσας, τα σημεία είναι ΜΕΛΑΝΑ. Στα δοκιμαστικά ο Θάνατος παραμονεύει. Ο Γνωστός πιλότος RUBENS BARRICHELLO τραυματίζεται σοβαρότατα μετά από πρόσκρουση και γλιτώνει τον θάνατο την τελευταία στιγμή καθώς τον σώζουν από αναστροφή γλώσσας. 



Την δεύτερη ημέρα των δοκιμαστικών, ο Αυστριακόςπιλότος ROLAND RATZENBERGER, στα 34 χρόνια του καρφώνεται με 315 χλμ την ώρα στις μπαρριέρες όταν ένα κομμάτι της μπροστινής αεροτομής σπάει. Ο Νεαρός πιλότος χάνει τη ζωή του ακαριαία.


Ο Βραζιλιάνος άσσος Ayrton Senna, σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, ζητάει να ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ ο αγώνας έχοντας μάλιστα υποβάλλει αίτημα εξέτασης της πίστας ως προς την ασφάλειά της. Η Επιτροπή προάγει τα οικονομικά συμφέροντα (ως συνήθως...) και ο αγώνας ξεκινά.
Με το ξεκίνημά του δύο αυτοκίνητα συγκρούονται και τα αποσπώμενα ελαστικά τραυματίζουν εννέα (9) θεατές στις κερκίδες.

Στη γραμμή εκκίνησης ο μεγάλος άσσος είναι στην ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ο Αγώνας ξεκινά. Στον 7ο γύρο, στην στροφή TAMBURELLO, κάτω από άγνωστους λόγους, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε στον προστατευτικό τοίχο. Δύο ώρες αργότερα ο Ayrton Senna έφευγε από τη ζωή στο δρόμο του συνομήλικού του Roland Ratzenberger. Οι εξετάσεις έδειξαν σπάσιμο του τιμονιού προφανώς από αστοχία υλικού. Η Εταιρεία Williams, παραπέμφθηκε σε σειρά από δίκες για χρόνια αλλά τελικά αθωώθηκε.






Η είδηση του θανάτου διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα παγκοσμίως, πυροδοτώντας θρήνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Χιλιάδες λαού πήγαν στο πατρικό του σπίτι κλαίγοντας. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ιταμάρ Φράνκο, ανακοινώνοντας τον θάνατό του από την τηλεόραση, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στην διάθεση της οικογένειάς του για να μεταφέρουν τη σορό του στην Βραζιλία.

Η Κηδεία του αποτέλεσε πρωτοφανές λαϊκό προσκύνημα στη χώρα που αγαπήθηκε και λατρεύτηκε για το ήθος του, τη σεμνότητά του.




Δύο μεγάλοι θρύλοι της Formula 1, ο Αλαίν Προστ και ο Τζάκι Στιούαρτ τον συνόδεψαν στο τελευταίο του ταξίδι. 

Ο AYRTON SENNA έμεινε στην ιστορία ως Πιλότος και Άνθρωπος κάτι που το έδειχνε μέχρι το τέλος του. Στο κατεστραμμένο του αυτοκίνητο, βρέθηκε μετά η σημαία της Αυστρίας, την οποία προόριζε να σηκώσει μετά τον αγώνα για να τιμήσει τον χαμένο του συνάδελφο Roland.

O Αγώνας όμως συνεχίστηκε ...κανονικά (!!!). Ποιος ήταν άραγε ο "ΝΙΚΗΤΗΣ" στην καταραμένη αυτή ΚΟΥΡΣΑ του ΘΑΝΑΤΟΥ ; 

Ο MICHAEL SCHUMACHER, ο οποίος καταγράφτηκε να πανηγυρίζει έντονα την κατάκτηση του αιματοβαμμένου εκείνου τροπαίου παρά το ότι ήδη γνώριζε και για τον θάνατο του δεύτερου συναδέλφου του στο νοσοκομείο.



Ο Μετέπειτα ένδοξος πιλότος τότε ήταν 23 ετών. Πάνω στα ντουζένια της νιότης του και του θριάμβου του πανηγύρισε έντονα. Πολλοί του αποδίδουν το στίγμα της ντροπής και της αλαζονείας. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε αλύγιστοι κριτές. Στις 29 Δεκέμβρη 2013, αποσυρμένος πλέον από τους αγώνες ο μεγάλος πιλότος, στα 44 του χρόνια, τραυματίζεται βαρύτατα στο κεφάλι κάνοντας Σκι στις Γαλλικές Άλπεις. Έκτοτε παραμένει σε εγκεφαλικό κώμα ακροβατώντας μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ο Άνθρωπος οφείλει πάντα να μετρά το "μπόϊ" του σε σχέση με την Αλαζονεία και την Ύβρη. Οφείλει να πατάει στη Γη. Να σέβεται τις στιγμές. Ναι, πολλές φορές, αυτό είναι δύσκολο καθώς η φλόγα της νιότης και η λάμψη της δόξας τυφλώνουν και παρασύρουν αλλά εκεί βρίσκεται και η αναζήτηση της αρμονίας της ζωής μας.

Προσωπικά εύχομαι ο Michael να γίνει καλά....!!! και ο εφιάλτης που ζει να αποτελέσει παρελθόν. Και ίσως θα νιώθει τότε καλύτερα στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων συναδέλφων του εκείνης της θρυλικής κούρσας του Θανάτου στην Πρωτομαγιά της IMOLA.




Οι Βραζιλιάνοι είναι πολύ συναισθηματικός και θρησκευόμενος λαός. Ελάχιστοι άνθρωποι στην πατρίδα του λατρεύτηκαν όσο αυτός. Και λίγοι άνθρωποι αποχαιρετίστηκαν όπως εκείνος στην τελευταία τους Έξοδο.

  • Αφιερωμένο στην Μνήμη τους (Ayrton Senna & Roland Ratzenberger)
  • Σε Δέηση Υγείας για τον Michael Schumacher

Πηγές:
  • www.902.gr
  • Wikipedia
  • You tube













20 σχόλια:

  1. Παντοτε μου αρεσαν οι αγωνες φορμουλας και είχα παρακολουθησει το συγκεκριμενο γκραν πρι..!!σοκαρίστηκα.. ηταν κριμα...
    θαυμαζω το θαρος αυτων των ανθρωπων γιατί ξερουν οτι μπορει ενα μικρό σφαλμα να στοιχισει την ζωή τους... ομως η επιθυμια να κανουν αυτο που αγαπαν είναι η δυναμη τους..ξερουν τι κανουν και αυτο ειναι η μαγκιά τους θα έλεγα..τουλαχιστον αν καποιος ειναι η ωρα του να φυγει ....ας φευγει ετσι οπως θελει..!!!
    να εχεις ενα ομορφο μηνα..να περνας καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρούλα μου ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτή σου την αγάπη αλλά και την τεκμηρίωση πάνω στο αντικείμενο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη αν και ομολογώ τώρα στις μέρες μας εγώ τα έχω "παρατήσει" πάνω σε αυτό. Παλιά δεν έχανα αγώνα που τον περίμενα σαν ιεροτελεστία.
    Συμφωνώ με τα λόγια σου.
    Πολλές ευχές Ρούλα μου για έναν όμορφο μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ Γιάννη για την ενημέρωση... βλέπεις δεν είμαι "φαν" της ταχύτητας και αυτό σε όλα τα επίπεδα!
    Να έχεις έναν όμορφο μήνα, με τη ταχύτητα που επιθυμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στεφανία δεν το συζητάμε, απόλυτα σεβαστό. Αλοίμονο. Κάποτε εγώ στα νιάτα μου δεν έχανα αγώνα. Ένας άλλος όμως κόσμος Στεφανία, ανταγωνιστικός και σκληρός που ακουμπούσε πάνω σε συναισθήματα. Τέλος πάντων.
    Καλό βράδυ κορίτσι μου και ευχαριστώ σε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο άνθρωπος όντως πρέπει να μετρά το ''μπόι του...αλλά το θυμόμαστε όταν είναι αργά. Συγκινητικό και πρωτότυπο αφιέρωμα στη μνήμη οδηγών που χάθηκαν άδικα κατά μένα, κάνοντας αυτό που ήθελαν κατά τη Ρούλα. Και έχει δίκιο φυσικά αλλά αν σ'αυτό που κάνεις και που είναι επικίνδυνο υπεισέρχεται το κέρδος και ο αθέμιτος ανταγωνισμός ...δεν ξέρω αλλά αναρωτιέμαι: αξίζει τον κόπο;
    Καλό σου βράδυ Γιάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγάλο θέμα ανοίγεις Άννα μου και σοβαρό προβληματισμό.
    Πάντα τα extreme sports συγκινούσαν τον άνθρωπο. Από τη φύση του τα ανθρώπινα όρια, ο κίνδυνος, η υπέρβαση των δυνατοτήτων σου, το κυνήγι του ρεκόρ σε κάνουν να αφήνεσαι άναρχα στην ομίχλη.
    Από την άλλη όταν όλο αυτό ντύνεται λαμπερά με τη δόξα, την προβολή, την οικονομική διαπλοκή τότε το μίγμα γίνεται εκρηκτικό.
    Εκεί οφείλεις να βάλεις τους κανόνες και τα όριά σου για να το κάνεις να αξίζει πραγματικά.
    Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμβολή σου στον προβληματισμό Άννα μου, να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν υπάρχει ο άνθρωπος.. πήρα μια στενοχώρια... Θεός σχωρέσ' τον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ήμουν ποτέ κολλημένη με το σπορ, αλλά θυμάμαι πολύ καλά αυτά τα τραγικά γεγονότα και όχι μόνο!

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λαμπρινή μου μια όμορφη ψυχή ανάμεσα σε ένα δύσκολο άγριο ανταγωνιστικό κόσμο. Δίκαια αγαπήθηκε όσο λίγοι στο λαό του δίνοντάς του χαρά και χαμόγελα.
    Καλό Σάββατο να έχεις και ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία μου το θυμάσαι ε ; τότε ήταν ένα σοκ. Που ξεπερνούσε τα όρια των αγώνων αυτοκινήτου.
    Ένας ολάκερος λαός θρήνησε τον Σέννα. Επάνω του ακουμπούσαν τα όνειρά τους γεμάτα λάμψη και διάκριση.
    Ευχαριστώ καλή μου, όμορφη συνέχεια στη μέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κλασσικό δείγμα καπιταλιστικής νοοτροπίας ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός: θα πατάω επί πτωμάτων μέχρι να πατήσουν στο δικό μου.
    Μπορεί να είναι ακριβό και να θεωρείται άθλημα των πλουσίων, αλλά η δραστηριότητες επηρεάζουν οικονομίες. Μια ματιά στο πού και πώς φτιςχνονται οι πίστες αρκεί.
    Νομίζω πως Αλόνσο κουβαλάει αυτη την καθαρή προσωπικότητα. (Κι έχει και μια υπέροχη μασκότ!!!) Η κίνησή του να αλλάξει ομάδα τη στιγμή που βρισκόταν στα καλύτερά του και να πάει σε μια μικρή για να τη χτίσει, λέει πολλά.
    Νέμεσις! Ωραίο θέμα για συζήτηση, Γιάννη!
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιάννη, την Πρωτομαγιά είχα κάτσει κι είχα διαβάσει όλη την βιογραφία τού Σένα, κι έτσι την είχα πρόσφατη... Μεγάλο κρίμα, όμως όταν κάποιος ασχολείται με τέτοια σπορ, όσο και να "το 'χει", η ζωή του παίζεται σε κάθε αγώνα 50-50 (και πολύ βάζω στο "θετικό" ποσοστό...) Σε ο,τι αφορά τον Σουμάχερ τώρα, όντως, πάρα πολύ σκληρή η τιμωρία που του επεφύλλασσε η ζωή, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν καθάρματα ανά τον πλανήτη, που με τις πολιτικές τους οδηγούν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε φυσικό ή οικονομικό θάνατο, κι ακόμα να τιμωρηθούν... Καλημέρα και καλή Κυριακή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλεξάνδρα μου καλησπέρα.
    Άθλημα των "πλουσίων" δεν μπορείς να πεις για τη formula 1. Mε κριτήριο την ταξική προέλευση των θεατών πάντα, θα το έλεγα άθλημα του λαού καθαρά. Άλλο αν εμπλέκονται τα μεγάλα συμφέροντα που αναφέρεις και έχεις δίκιο.
    Δεν είναι σπορ των ελίτ οι αγώνες αυτοκινήτου. Κάθε άλλο. Αγγίζουν χιλιάδες απλού λαού άσχετα φυσικά από το τι γίνεται στην κορυφή.
    Επισημαίνω στα αθλήματα αυτά της υπέρβασης των ορίων, τη δύναμη που έχουν, όπως και τη δύναμη που ασκεί η αρένα στον άνθρωπο ιστορικά.
    "Νέμεσις". Ναι πρέπει να το δουλέψουμε σαν θέμα Αλεξάνδρα. Το κρατώ στο μυαλό μου.
    Σε φιλώ κορίτσι μου και ευχαριστώ πολύ για την σκέψη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλούσα για τη φόρμουλα, όχι για τους αγώνες ταχύτητας γενικά. Και δεν αναφερόμουν καν στους αθλητές, αλλά στους θεατές. Τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά.

      Διαγραφή
  14. Πέτρα μου καλησπέρα. Χαίρομαι για τη μελέτη σου πάνω στο θέμα. Έχεις γνώση πάνω στα γεγονότα.
    Φυσικά θα συμφωνήσω. Όταν μπαίνεις σε τέτοια αθλήματα το ένα σου πόδι είναι στο λάκο δυστυχώς και το ξέρεις.
    Δεν βλέπω το ατύχημα του Σουμάχερ ως "τιμωρία", με τίποτα. Απλά το είδα σαν κύκλο ζωής και επεσήμανα τη σημασία να πατάμε στη Γη με σύνεση.
    Να είσαι καλά κοπέλα μου για την παρουσία σου.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Γιάννη ήρθα για να σου πω συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι των λέξεων και είδα αυτή την ανάρτηση σου.
    Εγώ δεν είμαι φαν της ταχύτητας, είναι όμως ο άνδρας μου κι ο γιος μου.
    Δες εδώ τα κατορθώματα του γιου μου, που τρέχει σε αγώνες δεξιοτεχνίας!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=dPOEnpMnesQ&t=102s&list=PL1-JCbPCDHwoGy0PYGM_9S_E6h8H4E_5-&index=1
    Ο ήχος των φρένων και η μυρωδιά των καμμένων ελαστικών, δεν φευγουν εύκολα από το μυαλό!!!!
    Ευτυχώς που έγινε πατέρας και τα άφησε όλα αυτά!
    Δεν είναι με τίποτα άθλημα των πλουσίων, όπως διάβασα πιο πάνω, δούλευε και δουλεύει σκληρά και ξέδινε εκεί.
    Λυπάμαι για τον Σένα, δεν το ήξερα, για το ατύχημα του Σουμάχερ ήξερα. Πρόσφατα ρώτησα τον άνδρα μου αν ζει ακόμα.
    Τέλος πάντων , για άλλο ήρθα και ξεχάστηκα.
    Την ιστορία σου την είχα ξεχωρίσει, μαζί με της Μαρίας Κανελλάκη και της Κατερίνας Βερίγκα, αλλά δεν πρόλαβα να ψηφίσω, δυστυχώς.
    Δεν έχει σημασία όμως, ήταν πάλι ένα καταπληκτικό Παιχνίδι λέξεων , που το απολαύσαμε όλοι!
    Να είσαι καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σου Ρένα μου....! τι λες τώρα....!!!! Θαύμασα την "πτήση" του παλικαριού σου.....! στον αέρα στην κυριολεξία....! Σε ποια πίστα είναι εδώ Ρένα ; θαρρώ στα Μέγαρα κάπου ;
    Μοναδική εμπειρία η συμμετοχή του από όλο αυτό πιστεύω.
    Εντάξει τώρα είστε ...ήσυχοι.
    Να σε ευχαριστήσω ολόψυχα για τα λόγια σου ως προς το δρώμενο με το "Παιχνίδι με τις Λέξεις". Πραγματικά εξαίρετες συμμετοχές.
    Καλό βράδυ κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α ναι Αλεξάνδρα, όντως. Δεν τα λες και φτηνά. Ειδικά σε κάποια μέρη είναι και απρόσιτα για τους ....απλούς ανθρώπους. Άντε τώρα να μας στο Μονακό να δεις το γκραν πρι.
    Ευχαριστώ Αλεξάνδρα μου, καλό βράδυ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάλιστα....! Ευχαριστώ Ρένα μου. Έχεις λοιπόν έμμεση εμπειρία πάνω στο θέμα και μάλιστα σοβαρή. Άρα και όμορφες στιγμές παρά την έκδηλη θεωρώ αγωνία σας κάθε φορά. Να είναι καλά το παλικάρι σου να το χαίρεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή