H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Ίχνη και βήματα στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο: Αττικό ημερολόγιο

 Φίλες και φίλοι,

το καλοκαίρι μας καλά κρατεί. Δυστυχώς τυλιγμένο στις φλόγες και στον περιβαλοντολογικό όλθερο. Ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο μέσο του φετινού Αυγούστου, δηλαδή στο peak των διακοπών. Ξέρω, οι συνθήκες είναι δύσκολες για όλους. Όμως δεν μπορώ παρά να σας ευχηθώ καλή συνέχεια στις διακοπές σας για όσους τώρα τις απολαμβάνουν και καλή συνέχεια καλοκαιριού για τους λοιπούς εξ ημών.


Προσπαθώντας να "ξεχάσουμε" όσο γίνεται τα γκρίζα δρώμενα που κυκλώνουν τη ζωή μας, προσπαθώ να σας βγάλω από το "σήμερα" και να σας ταξιδέψω στο μακρινό παρελθόν. Στα πλαίσια των θεμάτων της ενότητας "Ίχνη και βήματα στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο" που παρουσιάζω εδώ στο "Ηδύποτον", σήμερα ανεβαίνει η 5η ανάρτηση.

Θα μιλήσουμε για το χρόνο! Ειδικότερα για τη μέτρηση του χρόνου στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο και συγκεκριμένα στο Αττικό ημερολόγιο. Αλήθεια πως μετρούσαν το χρόνο οι Αρχαίοι; Ποιο ήταν το ημερολόγιό τους; Δεν νιώσατε ποτέ την ανάγκη να το αναζητήσετε; Να το ερευνήσετε; Ιδού λοιπόν μια γενική παρουσίαση του σχετικού θέματος:

ΑΤΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΤΑ ΕΤΗ

Η αρίθμηση των ετών των αρχαίων ακουμπούσε πάνω στις Ολυμπιάδες. Ως πρώτη Ολυμπιάδα θεωρούμε αυτήν του 776 π.Χ. και τελευταία αυτήν του 392 μ.Χ. Μια μεγάλη περίοδος 1168 ετών, που σταμάτησε με την καταστροφική απόφαση του Θεοδοσίου Β' του Βυζαντίου, επιστέγασμα της ολικής του επιδρομής κατά του Ελληνικού κόσμου.

Πρωτοχρονιά είχαμε την εποχή που ο χειμώνας έδινε τη θέση του στην άνοιξη. Όμως στο Αττικό ημερολόγιο, η καινούργια χρονιά ξεκινά μετά το Θερινό ηλιοστάσιο.

ΟΙ ΜΗΝΕΣ

Το Αττικό ημερολόγιο χώρισε την περίοδο του χρόνου σε ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ, όσοι δηλαδή και οι Θεοί της Ολύμπιας αρχαίας θρησκείας. Κάθε μήνας ήταν αφιερωμένος σε έναν ή δύο βασικούς Θεούς.

Το γύρισμα του μήνα άρχιζε με την εμφάνιση της σελήνης στον ουρανό, δηλαδή στην ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ. Περίπου δηλαδή σε σημερινή αντιστοίχιση ο μήνας ξεκινούσε στις 20-21 του δικού μας μήνα και τελείωνε αντίστοιχα στις 19-20 του επόμενου.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ: Το νέο έτος ξεκινούσε την 1η του Εκατομβαιώνα που υποχρεωτικά έπρεπε να πέσει μετά το θερινό ηλιοστάσιο. Έτσι για διόρθωση κάθε 2 ή 3 χρόνια στον κύκλο των μηνών προστίθονταν ο Β' ΠΟΣΕΙΔΕΩΝ.

Η ημέρα ξεκινούσε όχι αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, όπως σήμερα, αλλά αμέσως μετά τη Δύση του ήλιου. Εκείνη ήταν που σηματοδοτούσε την αλλαγή της μέρας.

ΜΗΝΕΣ και ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΘΕΟΙ:

Ο Απόλλων είχε την μερίδα του λέοντος στις αφιερώσεις των μηνών καθώς είχε 5 μήνες "δικούς" του. 

Η Άρτεμις είχε 3 μήνες αφιερωμένους.

Και οι δυό τους είχαν 7 αφιερωμένους μήνες.

Ο Δίας είχε 1 μήνα δικό του και 1 μήνα μαζί με την Ήρα.

Από ένα μήνα είχαν οι: Ποσειδών, Διόνυσος και η Αθηνά.

ΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ του ΕΤΟΥΣ

  • ΕΚΑΤΟΜΒΑΙΩΝ (Σημερινό διάστημα: 16/17 Ιούλη-14/15 Αυγούστου). Αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Ονομάστηκε έτσι από τα ΕΚΑΤΟΜΒΑΙΑ, γιορτή προς τιμή του Απόλλωνα, στην οποία γινόταν οι εκατόμβες. Θυσίες μεγαλοπρεπείς με 100 μεγάλα ζώα. Μεγάλες γιορτές του μήνα ήταν: Παναθήναια , Κρόνια, Συνοίκια.
  • ΜΕΤΑΓΕΙΤΝΙΩΝ (Σημερινό διάστημα 15/16 Αυγούστου-13/14 Σεπτέμβρη). Διαρκούσε και αυτός 30 ημέρες και ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Την εποχή εκείνη είχαμε τις μετοικήσεις δηλαδή την αλλαγή γειτόνων. Και φυσικά την αντίστοιχη γιορτή τα Μεταγείτνια.  Μεγάλες γιορτές ήταν: Μεταγείτνια, τα Ηράκλεια  και τα Πανελλήνια. Στην τελευταία μέρα του γιορτάζονταν τα γενέθλια της Θεάς Εκάτης.
  • ΒΟΗΔΡΟΜΙΩΝ (Σημερινό διάστημα 14/15 Σεπτέμβρη-12/13 Οκτώβρη). Αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Ξεκινούσε με την πρώτη εμφάνιση της σελήνης του Αυγούστου μέχρι τη νέα σελήνη του Σεπτέμβρη. Πήρε το όνομά του από τον Βοηδρόμιο Απόλλωνα (Βοηδρόμιος=αυτός που βοηθά την πόλη). Κυριότερες γιορτές του ήταν οι: Οι Σπονδές των Πλαταιών, τα Βοηδρόμια, η γιορτή της Αγροτέρας Αρτέμιδας, η μάχη του Μαραθώνα, τα Γενέσια ή Νεκύσια, τα Χαριστήρια, τα Ελευσίνια μυστήρια που άρχιζαν στις 15 του μήνα.
  • ΠΥΑΝΕΨΙΩΝ (Σημερινό διάστημα 13/14 Οκτώβρη-11/12 Νοέμβρη). Αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Πήρε το όνομά του από τα Πυανέψια (=πύανος+έψω=βράζω κουκιά), γιορτή αφιερωμένη στον Απόλλωνα. Προήλθε από ένα έθιμο όπου στην επιστροφή του Θησέα από την Κρήτη, έχοντας τελειώσει τα τρόφιμα, έβρασαν φασολάδα. Αργότερα αυτά αντικαταστάθηκαν από τα πυανέψια (κουκιά). Άλλες γιορτές ήταν: Προηρόσια, Οσχοφόρια, Θεσμοφόρια.
  • ΜΑΙΜΑΚΤΗΡΙΩΝ (Σημερινό διάστημα 12/13 Νοέμβρη-11/12 Δεκέμβρη).  Αφιερωμένος στον Δία. Σε αυτόν τον μήνα ο Δίας κήρυττε την έναρξη του χειμώνα με αναταραχή στον ουρανό. Ήταν ο Μαιμάκτης Δίας. Δηλαδή είχαμε τον τρύγο και το κρασί. Είχαμε δεήσεις στο Δία για να έχουν ήπιο χειμώνα. 
  • ΠΟΣΕΙΔΕΩΝ (Σημερινό διάστημα 12/13 Δεκέμβρη-9/10 Γενάρη). Αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Οι πιο κύριες γιορτές του ήταν: Τα Φαλληφόρια, προς τιμήν το Διονύσου, τα Αλώα, τα Πύραια, τα Ποσείδεα και τα Γαλάξια προς τιμήν του Απόλλωνα. Η μεγαλύτερη νύχτα του μήνα αυτού, ήταν αφιερωμένη στη Θεά Εκάτη και στη Θεά Δίκη. ΠΟΣΕΙΔΕΩΝ Β΄: Κάθε 2-3 χρόνια στο ημερολόγιο έμπαινε ένας εμβόλιμος μήνας για να συμπέσει η πρώτη μέρα κάθε μήνα με την Νέα Σελήνη. Κάτι σαν το σημερινό δίσεκτο αλλά με άλλη λειτουργία.
  •  ΓΑΜΗΛΙΩΝ: (Σημερινό διάστημα 10/11 Γενάρη-8/9 Φλεβάρη). Αφιερωμένος στον Δία και την Ήρα. Χρωστά το όνομά του στο γάμο μεταξύ τους. Πολύ μεγάλη γιορτή ήταν το Τριέσπερο προς τιμήν του Ήλιου και του Ηρακλή. Γινόταν στις τρεις πρώτες μέρες του μήνα. Άλλες γιορτές ήταν τα Λήναια προς τιμήν του Διονύσου με παρουσίαση διαφόρων κωμωδιών.
  • ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ: (Σημερινό διάστημα 9/10 Φλεβάρη-8/9 Μάρτη). Αφιερωμένος στον Διόνυσο. Το όνομά του το παίρνει από τα Ανθεστήρια, μεγάλη γιορτή 3ήμερη. Στο τέλος της γίνονταν τα Υδροφόρια στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.  Άλλες γιορτές ήταν τα Διάσια προς τιμή του Μειλίχιου Δία και τα Μικρά Ελευσίνια.
  • ΕΛΑΦΗΒΟΛΙΩΝ: (Σημερινό διάστημα 9/10 Μάρτη-7/8 Απρίλη). Αφιερωμένος στην Άρτεμη. Το όνομά του είναι από τη γιορτή Ελαφηβόλια, με θυσίες ελαφιών προς τιμήν της Θεάς. Άλλες γιορτές ήταν τα Μεγάλα εν άστει Διονύσια με διαγωνισμό τραγωδιών. Τα Άνάκεια προς τιμή των Διόσκουρων, τα Γαλάξια αυτή τη φορά προς τιμήν της Ρέας.
  • ΜΟΥΝΙΧΙΩΝ: (Σημερινό διάστημα 8/9 Απρίλη-6/7 Μάη). Αφιερωμένος επίσης στην Άρτεμη. Τιμούσαν την Μουνιχία Αρτέμιδα την 16η μέρα του μήνα στον ομώνυμο ναό της Θεάς στην Μουνιχία στον Πειραιά (σημερινή Καστέλα). Άλλες γιορτές ήταν τα Αιάνεια προς τιμήν του Έρωτα στο ιερό της Αφροδίτης στην Ακρόπολη. Τα Βραυρώνια στην πανσέληνο, τα Ολυμπιεία την 19η μέρα και η Δελφινίου Πομπή στο ιερό του Απόλλωνα προς τιμήν της ικεσίας του Θησέα για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην Κρήτη.
  • ΘΑΡΓΗΛΙΩΝ: (Σημερινό διάστημα 7/8 Μάη-4/5 Ιούνη). Αφιερωμένος στην Άρτεμη και στον Απόλλωνα. Κυριότερη γιορτή τα Θαργήλια, 2ήμερης διάρκειας, τα Βενδίδεια και τα Καλλυντήρια με τα Πλυντήρια προς τιμήν της Αθηνάς.
  • ΣΚΙΡΟΦΟΡΙΩΝ: (Σημερινό διάστημα 5/6 Ιούνη-4/5 Ιούλη). Αφιερωμένος στην Αθηνά. Ο τελευταίος μήνας του χρόνου. Μεγάλη γιορτή τα Σκυροφόρια προς τιμήν της Αθηνάς, του Φυταλμίου Ποσειδώνα και της Δήμητρας με την Κόρη. Γίνονταν την 12η μέρα του μήνα. Άλλες γιορτές ήταν τα Διπόλεια προς τιμήν του Δία, τα Αρρηφόρια προς τιμήν της Αθηνάς που αποκαλούνταν και Έρση.
ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ

Στο Αττικό ημερολόγιο κάθε μήνας διαιρείται σε τρεις δεκάδες:
  • Μηνός αρχομένου, η πρώτη δεκάδα ( ή ισταμένου ή αύξοντος)
  • Μηνός μεσούντος, η δεύτερη δεκάδα
  • Μηνός φθίνοντος, η τρίτη δεκάδα ( ή απιόντος)

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ

Η πρώτη μέρα του μήνα ονομάζονταν "Νουμηνία" και ήταν αφιερωμένη στον Απόλλωνα. Ήταν με την πρώτη εμφάνιση της σελήνης στον ουρανό.

Από εκεί και πέρα κάθε μέρα είχε αρίθμηση σε αντιστοιχία με την Δεκάδα που αναφέρονταν. Για παράδειγμα, οι δέκα πρώτες μέρες του μήνα ήταν οι:
1η, 2η, 3η... αρχομένου μηνός.
1η, 2η, 3η.. μεσούντος μηνός
Η 10η μέρα μεσούντος λέγονταν Εικάδα (η 20η μέρα)
1η, 2η, 3η επί εικάδη ήταν οι τελευταίες του μήνα.
Η τελευταία μέρα του μήνα ήταν η Ένη ή Νέα (τελευταία ή νέα)

Προσπάθησα, φίλες και φίλοι, να σας δώσω μια γενική απλοποιημένη εικόνα του αρχαίου Αττικού ημερολογίου για να δούμε πως μετρούσαν το χρόνοι οι άνθρωποι εκείνων των καιρών. Φυσικά υπάρχουν και πολλές ακόμα πληροφορίες αλλά πιστεύω ότι αυτές είναι οι πιο βασικές για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα.

Μία ακόμα φορά, σας ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι.

Σημείωση: Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τις δικτυακές πηγές της Βικιπαίδεια


22 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα η σημερινή σου ανάρτηση, με πολλές πολλές πληροφορίες για ένα θέμα που για να πω την αλήθεια δεν με είχε απασχολήσει ( πλην της έναρξης μέτρησης των ετών από την πρώτη Ολυμπιάδα). Ο Θεός του φωτός και της μουσικής Απόλλωνας ιδιαίτερα τιμώμενος, ακόμα και η πρώτη μέρα του κάθε μέρα σε αυτόν ανήκε, πιστεύω ότι υπάρχει ένας αισιόδοξος συμβολισμός εδώ.
    Εντύπωση μου έκανε και ο χωρισμός του κάθε μήνα σε δεκάδες και ο τρόπος ονομασίας της κάθε μέρας.
    Νάσαι καλά φίλε, να γράφεις πάντα τέτοια ενδιαφέροντα άρθρα.
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι τελικά Βασίλη. Ο Απόλλωνας σε περίοπτη θέση τιμής. Κάτι που επιβεβαιώνει την ηγεμονική του θέση στο Πάνθεο της Ελληνικής αρχαιότητας. Σε βάρος μάλιστα και του Δία. Κρατάμε τον αισιόδοξο συμβολισμό. Η ονομασία κάθε μέρας έχει τη δική της περιπλοκότητα ναι; Είναι λίγο κάπως.
      Αχ Βασίλη μου, να είμαστε καλά φίλε μου, παρόντες και υγιείς. Και όμορφο, λέμε τώρα, να είναι το καλοκαίρι μας.
      Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Πόσο χαίρομαι που μερικοί (πολύ λίγοι!) εναπομείναντες στο άστυ, μας δίνουν υλικό για μελέτη και τί μελέτη!
    Φυσικά και θα κρατήσω την παραπάνω ανάρτηση για να την μελετήσω τμηματικά γιατί αισθάνομαι πως πολλά έχω να διδαχθώ!
    Να είσαι καλά, γερός δυνατός και ανθεκτικός!
    ΑΦιλιά πάντα καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου, ναι!
      Είμαστε ...θαλαμοφύλακες της μπλογκο-γειτονιάς! Παραμένουμε εντός των τειχών της άθλιας αυτής πόλης που μαύρισε ακόμα περισσότερο φέτος. Οπότε προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα ενδιαφέρον ψηλά. Σε ευχαριστώ πολύ για την παρέα. Μην αγχώνεσαι. Οι αναρτήσεις θα είναι εκεί στη διάθεση όλων.
      Τα φιλιά μου κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  3. Πω πω τι μου θύμισες τώρα!! Είναι πολύ ωραίο να μας τσιγκλάς για να ξεσκονίσουμε τις γνώσεις μας και να ξαναδιαβάσουμε τα ξεχασμένα.
    Σ' ευχαριστούμε Γιάννη μας. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου. Πάω για διάβασμα.
    Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου, πιστεύω μας κάνει καλό. Σε πολλά επίπεδα. Ιστορικά, λαογραφικά, λογοτεχνικά. Ένα δυνατό αντίδοτο στο γκρίζο των τελευταίων καιρών.
      Σε ευχαριστώ που συμμερίζεσαι τη διάθεση αυτή. Πάμε λοιπόν όλοι συντροφιά καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Υπολογίστε και τη δική μου σκοπιά. Και εκτός των τειχών...άμα λάχει. Μα που θα πάνε; θα γυρίσουν ....δε θα γυρίσουν. Πάντως έστω κι έτσι, όλο και κάποιο φωτάκι αναβοσβήνει στη γειτονιά, σημαδάκι ελπίδας. Γιάννη μου εξαιρετικό το θέμα, μπορώ να πω από κείνα που δεν θα αναζητούσα για ενημέρωση. Να λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία και άκρως ενδιαφέρουσα.
    Να είσαι καλά Γιάννη! Καλή δύναμη (μας γονάτισε αυτό το καλοκαίρι)
    Καλό βράδυ, Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το καλοκαίρι Αννίτα μου είναι το χειρότερο των τελευταίων ετών. Σίγουρα υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα και ναι γίνονται γύρω μας. Πράγματα εφιαλτικά τα οποία και απευχόμαστε. Όμως δεν παύει να αλλάζει αυτήν την γκρίζα φετινή πραγματικότητα καλή μου φίλη.
      Έτσι πιστεύω τέτοιες αναδρομές προσφέρουν αρκετό φως για να αλλάξουμε παραστάσεις.
      Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ και μιλάμε.
      Φιλιά και όμορφη συνέχεια.

      Διαγραφή
  5. Τι υπέροχο άρθρο Γιάννη μου; Πόσες πληροφορίες μας έδωσες; Πόση δουλειά έχεις κάνει; Εντύπωση μεγάλη μου προξένησε η ομοιότητα στην κατανομή των ημερών, με τα ζώδια που έχουμε σήμερα. Προφανώς θα έχει να κάνει με τις φάσεις του φεγγαριού. Θα προσπαθήσω να μάθω την ημερομηνία γέννησής μου στο Αττικό ημερολόγιο, για να κάνω εντύπωση σε παρέες όταν θα τους λέω ότι είμαι γεννημένη την 5η του αρχομένου μηνός Θαργηλίωνος. Τα Πλυντήρια και Καλλυντήρια της θεάς Αθηνάς που γιορτάζονταν τον ίδιο μήνα, τα θυμάμαι ακόμα από το σχολείο. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση και το είχα κάνει εικόνα, την τελετή μεταφοράς του ξόανου της θεάς για να το πλύνουν και να το καλλωπίσουν στα νερά του Φαλήρου. Σε ευχαριστώ, μου επανέφερες εικόνες και μνήμες από τα σχολικά μου χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω Κατερίνα μου, αγαπημένη μου φίλη, καλώς όρισες και εδώ!
      Ναι, ναι. Όπως λες, το αρχαίο ημερολόγιο είχε σεληνιακή βάση και συνεπώς νομίζω ταιριάζει με τους ζωδιακούς κύκλους. Είναι μερικές γιορτές που έμειναν στη μνήμη μας από εκείνη την αρχαία ιστορία αν και ουδέποτε διδαχτήκαμε όπως έπρεπε εκείνη την περίοδο ή τη λαογραφία. Θα μου πεις αυτό είναι πανεπιστημιακού επιπέδου αλλά μήτε εκεί πιστεύω υπάρχει. Μακάρι να κάνω λάθος.
      Θα ψάξω και εγώ τη δική μου ημερομηνία γέννησης με βάση εκείνο το ημερολόγιο Κατερίνα αν και υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση των ημερών.
      Σε ευχαριστώ πολύ. Χάρηκα που σου άρεσε και μπόρεσε κάτι να σου δώσει καλή μου φίλη με την καρδιά μου.
      Να είσαι καλά που πέρασες.

      Διαγραφή
  6. Ενδιαφέρον το θέμα σου και πάντα μου προκαλούσε εντύπωση οι ονομασίες που έδωσαν οι πρόγονοί μας σε μήνες και ημέρες. Είναι από τις αναρτήσεις που κρατάει κάποιος στα αγαπημένα του για να λύνει απορίες όταν παρουσιάζονται σχετικά
    Μπράβο Γιάννη
    Φιλιά πολλά
    Την άλλη εβδομάδα επιστροφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου καλησπέρα σου κορίτσι μου.
      Βέβαια! Πάντα η αρίθμηση του χρόνου, το ημερολόγιο, είχε τη δική του αίγλη και καίρια θέση σε κάθε πολιτισμό. Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία να κρατάμε όσες γνώσεις μπορούμε πάνω σε αυτό. Ειδικά για το λαό μας και την ιστορία του.
      Καλή συνέχεια κορίτσι μου. Με το καλό η επιστροφή σου. Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον, το θέμα του χρόνου και του ημερολογίου στην αρχαιότητα, Γιάννη μου! Το διάβασα όλο μονουρούφι...και πολύ μου άρεσαν οι ονομασίες των μηνών και οι λεπτομέρειές τους!
    Καλή συνέχεια καλοκαιριού, φίλε μου! Φέτος, όλα είναι διαφορετικά...ούτε ένα μπάνιο δεν έχουμε κάνει, αλλά ελπίζουμε να βραχούμε λίγο από τον Σεπτέμβριο που θα έχει λιγοστέψει ο κόσμος στην παραλία. 'Εχουμε πάντα και τον φόβο της φωτιάς...άστα να πάνε!!!
    Καλό ξημέρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ κατάλαβα Μαριάννα μου! Εμείς μόλις καταφέραμε 2 μπάνια... Τι να πω με αυτό το καλοκαίρι. Πολύ δύσκολα τα πράγματα καλή μου φίλη και ολόγυρά μας κίνδυνοι και εγκατάλειψη.
      Χάρηκα που σου άρεσε το θέμα και το ενδιαφέρον που έδειξες. Είναι αλήθεια ενδιαφέρον.
      Στέλνω τις ευχές μου να συνεχίσεις με όμορφες καλοκαιρινές στιγμές.
      Φιλιά και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  8. Γειά σου φίλε Γιάννη.
    Πόσο μου αρέσουν αυτά τα θέματα που αναρτάς!
    Αλλά λόγω χρόνου τα διαβάζω σε δόσεις.
    Θα επανέλθω.
    Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρένα μου.
      Ότι χρειάζεσαι εδώ θα παραμένει αγαπητή φίλη. Μην έχεις πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς καλοκαίρι είναι, η κίνηση στα blogs είναι άκρως υποτονική. Να περνάς καλά με όμορφες στιγμές. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα αγαπητέ μας Γιάννη. Καλό μήνα!
    Αγαπητό θέμα που το έψαχνα χρόνια! Εντυπωσιάστηκα με την έρευνά σας!
    Θερμά συγχαρητήρια για την ποιότητα των θεμάτων σας!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, ευχαριστώ πολύ για την τιμή. Χαίρομαι πολύ καλή μου φίλη που μπόρεσα να σου προσφέρω κάτι όμορφο και χρήσιμο στις αναζητήσεις σου. Την καλησπέρα μου κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  10. Το ημερολόγιο των αρχαίων ήταν θρησκευτικό!Είχαν δημιουργήσει ένα ημερολόγιο με βάση τις λατρευτικές τους εκδηλώσεις.Εξέλεγαν και βασιλιά για να ελέγχει την τήρησή του!
    Στην αρχαία Αθήνα λοιπόν ο Νικόμαχος,Κατέγραψε τις λατρευτικές εορτές ανά μήνα και έτσι υπήρχαν σαν θρησκευτικός κώδικας στημένες πλάκες που καθόριζαν τις ημερομηνίες.
    Η γραφή πάνω στις πλάκες αυτές ήταν βουστροφηδόν, δηλαδή συνέχιζε από το τέλος προς την αρχή.
    Το βασιλιά που εξέλεγαν οι Αθηναίοι κάθε δύο χρόνια είχε την υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση του ημερολογίου και τις γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λοιπόν που έρχεται, άκρως πολύτιμη και εξαιρετική, η συμβολή σου Μαρία στην συμπλήρωση αυτού εδώ του άρθρου. Πολύτιμα πράγματα και πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε και να που τις μαθαίνουμε. Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω για αυτό απ' την καρδιά μου. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  11. Μου άρεσε εκεί που νέα μέρα ξεκινούσε με τη δύση του ήλιου της προηγούμενης. Το βρίσκω τόσο όμορφο και σωστό :)
    Τα περισσότερα τα ήμερα αυτό όχι, τα περισσότερα δεν τα θυμόμουν αυτό όμως θα το θυμάμαι :)
    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνια μου, καλώς όρισες και πάλι καλή μου φίλη. Άντε να μαζευόμαστε σιγά-σιγά και στα σπιτάκια μας εδώ. Χαίρομαι που μπόρεσα να σου δώσω κάτι όμορφο και χρήσιμο που διέφευγε της γνώσης σου. Ναι, έχει τη σημασία του και τον συμβολισμό του η αλλαγή της μέρας με τη δύση του ήλιου.
      Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο καλή μου. Να στείλω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή