H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Ετήσιος απολογισμός ευγνωμοσύνης

 ** Ετήσιος απολογισμός ευγνωμοσύνης **

(Δικτυακό δρώμενο)

Μια ματιά στο χρόνο που σχεδόν πέρασε


Στα βήματα ενός διαφορετικού αλλά συνάμα εξελισσόμενου, με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, δικτυακού δρώμενου, που η αγαπημένη μας φίλη Μαρίνα Τσαρδακλή, δημιούργησε για φέτος και οργανώνει στο προσωπικό της blog, Εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή, έρχομαι, με τη σειρά μου, να μιλήσω για το δικό μου πέρασμα στη χρονιά, που φεύγει σιγά-σιγά.

Είχα πιστέψει και εγώ αλλά και όλοι μας ότι το 2022, θα ήταν μια καλύτερη χρονιά σε συλλογικό επίπεδο. Η πραγματικότητα όμως διέψευσε τις ελπίδες μας με τρόπο οικτρό. Τόσο οι διεθνείς εξελίξεις, πόλεμοι, ανταγωνισμοί, προσφυγιά, όσο και οι εξελίξεις στην πατρίδα μας, διαμόρφωσαν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά με σοβαρές γκρίζες αποχρώσεις. Και σκιές που κηλιδώνουν το κορμί και του νέου χρόνου, που ανατέλλει σε λίγο.

Το ίδιο ακριβώς είχα πιστέψει και σε προσωπικό-οικογενειακό επίπεδο. Και εκεί όμως η πραγματικότητα μάς διέψευσε. Έτσι βιώσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, ασφυκτική, πιεστική, στα όρια του καθολικού ραπίσματος ακόμα και με κρίσεις πανικού. Ευτυχώς, η πίεση αυτή δεν αφορούσε θέματα υγείας, κάτι που είναι και το υπέρτατο σημαντικό αγαθό. Αφορούσε θέματα διαβίωσης, κάτι πλέον, που αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη μερίδα του λαού μας. 

Όμως, αυτή η διαδρομή δεν ήταν μόνο τα προβλήματα. Ήταν και ευγνωμοσύνη, που νιώθει κανείς στο διάβα των ημερών. Μια ευγνωμοσύνη, που έχει ανάγκη να εκφραστεί, να καταγραφεί, να μοιραστεί. Γιατί αποτελεί και τη φωτεινή πλευρά της ίδιας της ζωής μας.

Ξεκινώ λοιπόν το ξεφύλλισμα αυτού του ετήσιου απολογισμού, μήνα το μήνα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε τον Ιανουάριο: Απουσία

Γιατί: Στις 6 του Γενάρη, ανήμερα των Φώτων, η πεθερά μου, για μένα, μάνα μου, έκλεισε ένα ολάκερο χρόνο απουσίας. Ένα ολάκερο χρόνο πριν, τη βρήκα, γαλήνια στο κρεβάτι της. Της πήγαινα, όπως κάθε χρόνο αγιασμό αλλά εκείνη τη μέρα της έκλεισα τα μάτια.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη τον Ιανουάριο είναι: η φλόγα εκείνη, που κρατά συνεκτικά τον άμεσο κύκλο μιας οικογένειας, εξακολουθούσε να καίει και να ζεσταίνει την καρδιά μου. Η παρουσία των "δικών της" ανθρώπων στο μνημόσυνό της ήταν για μένα μια επιβεβαίωση ότι μένει ζωντανή ανάμεσά μας.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε το Φεβρουάριο: Άγχος

Γιατί: μπορεί να φαντάζει κοινότυπο πλέον στη ζωή μας, καθώς αποτελεί καθημερινό μας βίωμα. Όμως όταν παίρνει διαστάσεις αποκρουστικές γίνεται πρόβλημα. Μια βασική μας εκκρεμότητα, που έχει να κάνει με το πατρικό μου σπίτι, κρίσιμης σημασίας, αρχίζει και πλατιάζει επικίνδυνα.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη το Φεβρουάριο είναι: η αλληλεγγύη της οικογένειας. Η αγάπη των δικών μου ανθρώπων. Η στήριξή τους, το χαμόγελό τους, η παρουσία τους καθολική και καταλυτική


ΜΑΡΤΗΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε τον Μάρτιο: Κρύο

Γιατί: ο πιο κρύος και παγωμένος Μάρτης των τελευταίων χρόνων. Μέρες τυλιγμένες στην παγωνιά και στο κρύο. Χωρίς κεντρική θέρμανση στο σπίτι. Ένα απέραντο, διαπεραστικό κρύο παντού. Ρίγη στο κορμί και στην ψυχή. Για πρώτη φορά ένιωσα ρίγη να οργώνουν το κορμί μου για ώρες ολάκερες.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη το Μάρτη είναι: ένα ζευγάρι παπούτσια! Ναι! Ένα ζευγάρι παπούτσια, δώρο από τις κόρες μου γιατί δεν μπορούσαν πλέον να με βλέπουν "σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα", καθώς είπε η μεγάλη. Η αγάπη τους, η έγνοια τους, η ...συνωμοτική τους συνεννόηση για την αγορά τους.


ΑΠΡΙΛΗΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε τον Απρίλιο: Συγκίνηση

Γιατί: Πάντα οι μέρες και το κλίμα της Μεγάλης Βδομάδας, ασκούν μέσα μου πολύ μεγάλη επιρροή. Με γεμίζουν συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο ζωής, ιδιαίτερα πιεσμένη έως ασφυκτική. 

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη τον Απρίλη είναι: ότι μετά από δύο ολάκερα χρόνια απουσίας, βρεθήκαμε τρεις άμεσα συγγενικές οικογένειες, να γιορτάσουμε το Πάσχα, εκεί που παραδοσιακά το κάναμε. Στην μεγάλη αυλή του παλιού σπιτιού της πεθεράς μου. Ήταν μια πραγματική σπονδή στη μνήμη της και μια ημέρα γεμάτη φως, χαμόγελο και ξεγνοιασιά.


ΜΑΗΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε το Μάη: Ανησυχία

Γιατί: έντονα προβληματικές εξετάσεις της συζύγου μου, ανέδειξαν σοβαρότατο πρόβλημα σακχάρου, χοληστερίνης και πίεσης. Ένα τρίπτυχο, που αποτελεί κατάρα για τη σύγχρονη ζωή μας.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη το Μάη είναι: ότι οργανωθήκαμε άμεσα απέναντι στο ιατρικό αυτό ζήτημα, ξεκίνησε ιατρική θεραπεία και αγωγή. Μια αίσθηση βάσιμης αισιοδοξίας εγκαταστάθηκε στη σκέψη μας. 


ΙΟΥΝΗΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε τον Ιούνη: Τρυφερότητα

Γιατί: 30 χρόνια γάμου! Δεν το λες και ασήμαντο για να το προσπεράσεις; Μια ολάκερη πορεία ζωής. Είναι που νιώθεις μια τρυφερότητα, μια αίσθηση σεβασμού και αγάπης. Βέβαια, θα μπορούσε να "τιμηθεί" πιο εμφαντικά, όπως της αξίζει μια τέτοια επέτειος. Όμως, πολλές φορές, η ζωή δεν σε αφήνει να χαρείς αυτά που δικαιούσαι.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη τον Ιούνη είναι: η θεραπεία της συζύγου μου αλλά και η ιατρική παρακολούθηση εξελίχτηκαν άριστα, παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και την οικονομική ασφυξία, που εμπόδιζε τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών κέντρων υγείας. Ένιωσα ευγνωμοσύνη για το προσωπικό των δημοσίων φορέων υγείας, που ανταποκρίνονται με το ανθρώπινο χαμόγελο στα εξεταστικά κέντρα, με δύσκολες συνθήκες και δίνουν το καλύτερο στους πολίτες. Κέντρα υγείας και Νοσοκομεία, λοιπόν. Ευγνωμοσύνη και αναγνώριση.


ΙΟΥΛΗΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε τον Ιούλη: Οργή

Γιατί: το τέρας της διοικητικής γραφειοκρατίας είναι ο "δράκος" εκείνος, που μπορεί να σε ωθήσει στα όρια της καταστροφής. Έπρεπε να "αντιμετωπίσουμε", για τρίτη φορά, το ...Κτηματολόγιο. Σας εξορκίζω να μην βρεθείτε ποτέ στην ανάγκη του! Μαύρο φίδι που σάς έφαγε! Φροντίστε να έχετε έγκαιρα διεκπεραιώσει τυχόν εκκρεμότητές σας γιατί θα τις βρείτε κάποια στιγμή μπροστά σας.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη τον Ιούλη είναι: η αλληλεγγύη των φίλων. Όχι των συγγενών αλλά των φίλων. Ναι, εκείνοι ήταν που έβαλαν τη δική τους "πλάτη" να μάς στηρίξουν στο οικονομικό έρεβος, που είχαμε περιπέσει. Και γι' αυτούς θα νιώθω ευγνωμοσύνη.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε τον Αύγουστο:  Μαγεία

Γιατί: είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω δύο συναυλίες, που διοργάνωσε ο Δήμος της περιοχής μας σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, στη λίμνη του δάσους μας. Μία με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και μία με το Μίλτο Πασχαλίδη. 

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη τον Αύγουστο είναι: έστω αυτές οι λίγες, μετρημένες στα δάχτυλα, καλοκαιρινές στιγμές μικρής δραπέτευσης, που έδωσαν μια άλλη εικόνα στην καθημερινότητα. Αυτό ακριβώς που περιέγραψα παραπάνω δηλαδή. Το μόνο στενάχωρο ήταν που ήμουν μόνος. Ναι, ήταν ένα θέμα. Κανείς δεν με ακολούθησε. Η Αθήνα τον Αύγουστο λειτουργεί εν μέρει ιαματικά.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε τον Σεπτέμβρη: Χαμόγελο

Γιατί: η μικρή μας κόρη, μετά από αναζήτηση, βρήκε επιτέλους δουλειά. Εντάξει 4ωρη ημιαπασχόληση σε σούπερ-μάρκετ! Δεν το λες και "θρίαμβο". Το λες όμως μια αφετηρία για να μπορέσει να πατήσει πάνω της και το κυριότερο να εξασφαλίσει την ασφάλισή της.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη το Σεπτέμβρη είναι: για μια ακόμα φορά, η ευγνωμοσύνη και η αγάπη των παιδιών μου. Ένα μικρό ιδιόχειρο σημείωμα σε ένα πρόχειρο χαρτί, αφημένο μπροστά στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή: "Μπαμπάκο σ' αγαπώ πολύ". Από τις πιο φωτεινές στιγμές της προσωπικής μου ζωής με ένα ατέλειωτο "ευχαριστώ".


ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε τον Οκτώβρη: Ασφυξία

Γιατί: τα οικονομικά προβλήματα πλέον έχουν αποκτήσει πρωτοφανή πίεση. Ποτέ δεν περίμενα, εν έτει 2022, να ζήσουμε στιγμές χειρότερες της δεκαετίας του 1970. Πραγματικά δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ όλο αυτό.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη τον Οκτώβρη είναι: η ουσιαστική βοήθεια των φίλων. Είναι κάτι, που το επισημαίνω δεύτερο φορά και είναι μεγάλο και σημαντικό


ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε τον Νοέμβρη: Προσμονή

Γιατί: ο μεγάλος αναθεωρημένος στόχος, που είχαμε βάλει, ως οικογένεια, ήταν μια ανάσα πριν την ολοκλήρωσή του. Οπότε η αγωνία και η προσμονή ήταν στα κόκκινα. Σαν να νιώθεις να βαστάς μια απεγνωσμένη γραμμή άμυνας.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη το Νοέμβρη είναι: Μπορώ να αποδώσω τα εύσημα λίγο στον εαυτό μου. Παλεύω συνέχεια να διατηρώ τη φυσική μου κατάσταση καλή, για λόγους υγείας. Νομίζω το κατάφερα, δίνοντας στη διάθεσή μου μια ευγνωμοσύνη, θα έλεγα.


ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Η λέξη που χαρακτήρισε το Δεκέμβρη: Ανακούφιση και τέλος ενός ονείρου

Γιατί: θα είμαι λίγο εκτενέστερος εδώ για να το εξηγήσω αυτό καθώς ακούγεται και είναι αντικρουόμενο. Ανακούφιση ναι! Και μάλιστα πανηγυρική! Στα όρια της λύτρωσης και της προσωρινής σωτηρίας. Όμως απ' την άλλη έχουμε και την κατάρρευση οριστικά ενός ονείρου χρόνων, που χτίστηκε με πολύ όμορφες αναφορές και παραστάσεις. Και μιλάω για την τύχη του πατρικού μου σπιτιού, το οποίο χάθηκε! Μια απώλεια, που ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί αλλά συναισθηματικά αφήνει πίσω της μια πολύ επώδυνη και αιματηρή μαχαιριά.

Ένα πράγμα, για το οποίο ένιωσα ευγνωμοσύνη το Δεκέμβρη είναι: ότι αντέξαμε! Ναι! Ήταν για μάς μια ανυπολόγιστα δύσκολη χρονιά. Βαδίσαμε σε μονοπάτια πρωτόγνωρα. Όμως αντέξαμε! Και για αυτή τη μεγάλη κατάκτηση, νιώθω απέριττη ευγνωμοσύνη.



Φίλες και φίλοι μου, θα κλείσω αυτό το ημερολόγιο μ' αυτό το θρυλικό εμβληματικό τραγούδι,μιας και το τέλος αυτού του χρόνου, κλείνει ένα κεφάλαιο και γυρίζει μια καινούργια σελίδα. Μια σελίδα, την οποία ελπίζουμε οικογενειακά, με την εμπειρία που συνολικά προστίθεται αλλά και με δεδομένη την αγάπη, την αλληλεγγύη και το δέσιμο, να τη γράψουμε με όμορφα γράμματα.

Το "μετατραυματικό σοκ" όλης αυτής της εξέλιξης, μού έχουν αφήσει "κουσούρια" μεγάλα στο ψυχολογικό θέμα. Κρίσεις πανικού και φοβίες κάνουν μόνιμα τις επισκέψεις τους, κάτι που οφείλω να αντιμετωπίσω και να παλέψω. 

Εύχομαι σε όλες και όλους, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Μάς περιμένει δουλειά και αγώνας να γυρίσουμε τον ήλιο σε φωτεινή πλευρά. Η δικτυακή μας συντροφιά αποτελεί μια μεγάλη εγγύηση για αυτό το όμορφο που ζούμε και πιστεύουμε.

Τέλος, να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στην αγαπημένη μας Μαρίνα που εμπνεύστηκε, σχεδίασε, οργάνωσε, στήριξε αυτό το πρωτότυπο και όμορφο δικτυακό δρώμενο-ημερολόγιο. Να της ευχηθώ νέες εμπνεύσεις από το άπλετο φως της καρδιάς της.






42 σχόλια:

  1. Φίλε μου, η κάθε χρονιά έχει τα πάνω και τα κάτω της. Δύσκολη η προηγούμενη χρονιά, αλλά σημασία έχει ότι βγήκατε νικητές από αυτήν. Τώρα να δούμε η επόμενη τι μας επιφυλάσσει.
    Καλή Χρονιά να έχετε, εύχομαι ολόψυχα το 2023 να μην είναι τόσο κακό όσο προοιωνίζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου, ναι, δύσκολες οι τελευταίες χρονιές. Η μία μετά την άλλη. Βέβαια, με όσα γίνονται γύρω μας, κρατάμε την υγεία μας, που είναι ύψιστο αγαθό, φίλε μου. Σε ευχαριστώ πάντα για την καλή σου καρδιά. Καλή χρονιά να έχετε.

      Διαγραφή
  2. Η οικονομική δυσπραγία είναι ασφυξία όντως. Και προκαλεί συγχρόνως προβλήματα υγείας. Χαίρομαι που είστε καλά. Και που όλα λύθηκαν έστω και αν το όνειρο του σπιτιού δεν καρποφόρησε
    Κάθε εμπόδιο σε καλό λέμε
    Εύχομαι το νέο χρόνο να μην αντιμετωπίσετε άλλα τέτοια προβλήματα και να είναι πιο αισιόδοξος γεμάτος από οικογενειακές στιγμές τρυφερότητας και ευγνωμοσύνης
    Καλή νέα χρονιά Γιάννη μου
    Όσα όνειρα έκανες για τα προηγούμενα χρόνια ευχή μου είναι να ευοδωθούν το νέο χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το γλυκό σου στόμα στου ...Θεού τ' αυτί, Άννα μου! Είθε, για όλους, η νέα χρονιά, να χαμογελάσει λίγο βρε παιδί μου, το έχουμε ανάγκη. Σε ευχαριστώ, που ήσουν εδώ όπως πάντα με την αγάπη και τη στήριξή σου. Καλή χρονιά, Άννα μου.

      Διαγραφή
  3. Γιάννη μου αυτό το '22, μια δύσκολη χρονιά για πολλούς ανθρώπους.
    Εύχομαι να καταφέρεις να διαχειριστείς όσο μπορείς καλύτερα το άγχος σου, γιατί δημιουργεί το άτιμο τόσα προβλήματα!!!!! (Το λέω ως ο ορισμούς του άγχους καταλαβαίνεις χαχα - είμαι παθούσα και ξέρω).
    Έχω πάθει κρίση πανικού στην κηδεία του θείου μου, πριν τρία χρόνια, που ήταν ιδιαίτερα τραυματική απώλεια για εμένα. Δεν είναι αστεία υπόθεση! Ευτυχώς από τότε δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο.
    Να είναι όλα διαχειρίσιμα και περαστικά με τη σύζυγο εύχομαι.
    Μακάρι το 2022 να ήταν η τελευταία δύσκολη χρονιά που περνάμε όλοι μας. Μακάρι το 2023 να φέρει πιο ανθρώπινες μέρες και λιγότερο σκληρές.
    Καλή χρονιά Γιάννη μου, με υγεία πάνω απ' όλα και κάθε καλό στην οικογένεια σας :)
    Ευχαριστώ που συμμετείχες στο ταξίδι της ευγνωμοσύνης :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου η συμμετοχή μου, μαζί με όλους σας, σ' αυτό το υπέροχο ταξίδι, που μάς σχεδίασες, Μαρίνα μου. Θα ήθελα πολύ να δω τι θα σκαρφιστείς για φέτος. Είναι κάτι που θέλω και το περιμένω. Κάθε φορά έχεις κάτι να μάς δώσεις.
      Ναι, είναι δύσκολο το άγχος και μάλλον θα κάνουμε ...μαζί θεραπεία, Μαρίνα μου, έτσι τα βλέπω τα πράγματα. Να είσαι καλά, γερή δυνατή, δημιουργική και πάνω απ' όλα υγιής.

      Διαγραφή
  4. Γιάννη μου, πόσο μοιάζουμε στο θέμα της οικογένειας και των φίλων! Η οικογένεια για μας είναι το βασικό σημείο αναφοράς μας, για αυτό και οι καρδιακοί μας φίλοι είναι και αυτοί οικογένεια.
    Εύχομαι ολόψυχα να ελέγξετε τα θέματα υγείας της γυναίκας σου, στις μέρες μας με παρακολούθηση είναι αντιμετωπίσιμα και διαχειρίσιμα σε σχέση με το παρελθόν, λυπάμαι πραγματικά για το σπίτι που χάθηκε, φαντάζομαι πόσο σου στοίχισε καλέ μου φίλε,
    και να έχεις κάμποσες χαρές και αποθέματα ευγνωμοσύνης την νέα χρονιά για να ελέγξεις τα ψυχικής φύσης θεματάκια που ενέσκηψαν. Ξέρεις πώς είμαι (παρά την έλλειψη χρόνου) πάντα εδώ για σένα ♥
    Να έχεις για γεμάτη χρονιά και υγεία, Γιάννη μου!
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω πως είσαι πάντα εδώ παρούσα και για μένα και για όλους μας, Αριστέα μου και σε ευχαριστώ απ' την καρδιά μου γι' αυτό. Η παρουσία σου πολύτιμη.
      Αυτή η όμορφη συντροφιά μας εδώ λειτουργεί συμπληρωματικά με την οικογένειά μας, πιστεύω.
      Ναι, η απώλεια του πατρικού είναι κάτι, που ακόμα δεν έχει δείξει τον πόνο της πιστεύω. Εύχομαι να το διαχειριστώ με τον καλύτερο τρόπο.
      Καλή χρονιά αγαπημένη μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Διαβάζω τον απολογισμό σου Γιάννη μου και αισθάνομαι μια βαθιά χαρά για την ωριμότητα, συνειδητότητα, επίγνωση και εσωτερική δύναμη που χαρακτήρισε την χρονιά σου και αυτό γιατί η ευγνωμοσύνη ήταν η κινητήριος δύναμη σου!
    Με τον καιρό μαθαίνουμε να δεχόμαστε ότι μας στέλνει η ζωή και να χαμογελάμε!
    Καλή χρονιά mon tres cher Giannis με πολλά ειλικρινή ΑΦιλιά Αγάπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου, αγαπημένη μου συνοδοιπόρισσα, σε ευχαριστώ πολύ, μία ακόμα φορά.
      Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό που μάς δίνει η ζωή και να βλέπουμε τυχόν θετικά του ή να κρατάμε τις εμπειρίες του. Αυτά είναι μαθήματα ζωής.
      Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε, χαμογελάμε, αγαπάμε.
      Je te souhaite, de mon coeur, une bonne annee, ma chere amie.
      Δύναμη να έχεις.

      Διαγραφή
  6. Γιάννη μου οι οικονομικές δυσκολίες μας βασανίζουν όλους. Απώλειες νοιώσαμε όλοι. Και αυτή η χρονιά μας ταλαιπώρησε όλους! Δύναμη, η οικογένεια κοντά μας, αγάπη και καλή αυτοκριτική! Έχεις τη γνώση και τη σοφία όλων των προηγούμενων βιωμάτων! Ας πούμε πως ο αγώνας είναι απαραίτητος για να μη σκουριάζουμε. Κάτι σαν εκπαίδευση. Να έχεις μια χρονιά με υγεία, αγάπη, δύναμη, χαρά και ευημερία. Μια χρονιά καλύτερη από τις άλλες! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου, αγαπημένη μου φίλη, έχεις δίκιο. Να μάθουμε απ' τις απώλειες, να βελτιώσουμε την εμπειρία μας. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αυτοσαρκαστούμε επίσης, να δούμε το χαμογελαστό μέρος.
      Ευχαριστώ πολύ που είσαι εδώ κοντά μου, αναπόσπαστο μέρος αυτής της όμορφης συντροφιάς και κατάκτησής μας.
      Περιμένουμε τις εμπνεύσεις σου της νέας χρονιάς.
      Φιλιά κορίτσι μου. Καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  7. Γιάννη μου, χαίρομαι που μέσα στις δυσκολίες σου εσύ βρήκες δύναμη! Κράτα γερά και να είσαι σίγουρος ότι με τη μαχητικότητα και το χαμόγελο που σε διακρίνει, θα τον γυρίσεις τον τροχό!
    Καλή χρονιά να έχεις, με υγεία, και η πλάστιγγα πάντα να γέρνει προς το καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίπη μου καλή μου φίλη, ειλικρινά σε ευχαριστώ για τις γλυκές ευχές και παραινέσεις σου. Ξέρεις ότι πάντα η παρουσία σου είναι κομμάτι αυτής της όμορφης συντροφιάς. Καλή χρονιά και για σένα.

      Διαγραφή
  8. Ο πιο γλυκός άνθρωπος, σύζυγος, πατέρας, φίλος! Σου εύχομαι ολόψυχα καλύτερη χρονιά φίλε μου, σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, τιμή και συγκίνηση δίνουν τα λόγια σου. Θέλω να σε ευχαριστήσω, μία ακόμα φορά για την ουσιαστική και μεγάλη σου παρουσία σε αυτές τις ανάσες. Καλή χρονιά κοπέλα μου.

      Διαγραφή
  9. Φίλε μου σε θαυμάζω για το ψυχικό σου σθένος!
    Και σ ευχαριστώ από καρδιάς που μοιράστηκες μαζί μας τα προσωπικά σου βιώματα!
    Πρώτα η υγεία και μετά όλα τα άλλα! Αρκεί να είναι ενωμένη η οικογένεια και οι καλοί φίλοι.
    Καταλαβαίνω τη λύπη σας για το πατρικό, προέχει όμως η υγεία!
    Περαστικά στη γυναίκα σου, να την προσέχετε σαν τα μάτια σας!
    Ο τρόπος που τα αντιμετωπίσατε, είναι άξιος θαυμασμού, λέω και πάλι!
    Σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και την προσέχουμε, Ρένα μου, είναι η Κυρά μας! Ναι, η υγεία είναι ένας κορυφαίος σταθμός στη ζωή μας και εκεί γίνονται όλες οι αναφορές. Ρένα μου, αγαπημένη μου φίλη, να σε ευχαριστήσω μία ακόμα φορά που είσαι πάντα κοντά μου. Καλή σου χρονιά.

      Διαγραφή
  10. Και μόνο που τα μοιράζεσαι όλα αυτά δημόσια, απαιτεί μεγάλο θάρρος. Δεν πήγε καλά η χρονιά αυτή. Είχε απανωτά χτυπήματα που όμως σας βρήκαν ενωμένους σαν μια γροθιά. Να ευχηθώ η νέα χρονιά να επουλώσει πληγές και να ανοίξει διόδους προς το καλύτερο.
    Καλή και ευλογημένη να είναι η νέα σου χρονιά, Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, πώς το έλεγε κάποτε μια γνωστή ψυχή: "Μαζί θα προχωρήσουμε...", χαμογελώ αλλά και συγκινούμαι από τα συναισθήματά σου. Χρόνια η παρουσία και ο καλός σου λόγος είναι εδώ κοντά μας, φωτεινός, ανθρώπινος. Σε ευχαριστώ.
      Καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  11. Γιάννη μου σου εύχομαι η νέα χρονιά να είναι χαρούμενη με υγεία ελπίδα για καλύτερες μέρες μακρυ απο τα προβλήματα .
    Αυτή η χρονιά για πολλούς ανθρώπους ήταν δύσκολη με αξεπέραστα εμπόδια,αλλά Παρ όλα αυτά εμείς προσδοκούμε το καλύτερο.
    Εύχομαι καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου, πολλές οι δυσκολίες σε πολύ κόσμο, κύρια του απλού μόχθου. Ας είμαστε καλά τουλάχιστον. Σε ευχαριστώ για τις ευχές αγαπημένη φίλη, καλή χρονιά να έχεις.

      Διαγραφή
  12. Γιάννη μου είναι γεγονός ότι αφήνουμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά. Καταλαβαίνω πόσο θα σε στεναχώρησε το πρόβλημα με το πατρικό σου, όσο για το οικονομικά όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.
    Εύχομαι όμως το 2023 να είναι μια όμορφη χρονιά και να σου φέρει ότι καλύτερο επιθυμείς. Πάνω απ' όλα υγεία.
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, είναι ένα ευαίσθητο όντως θέμα. Φορτωμένο αναμνήσεις και συναισθήματα. Όμως η ζωή προχωρά, δεν έχουμε επιλογές. Ευχαριστώ για κάθε σου ευχή κορίτσι μου. Υγεία πάνω απ' όλα. Καλή σου χρονιά.

      Διαγραφή
  13. Ένας απολογισμός που εύχομαι να άφησε πίσω όλα τα δυσάρεστα. Γυρίζει η ρόδα του χρόνου και φέρνει λύπες και χαρές μαζί, αναμνήσεις όμορφες και επώδυνες. Εύχομαι τη νέα χρονιά περισσότερες να είναι οι χαρές και οι αναμνήσεις μόνο όμορφες.
    Καλή Χρονιά Γιάννη μου, με υγεία για σένα και την οικογένειά σου, με αισιοδοξία και περισσότερα χαμόγελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας κοιτάξουμε με μια πιο αισιόδοξη ματιά την καινούργια χρονιά, Αννίκα μου, γιατί δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Έχεις κάθε μου ευχή.

      Διαγραφή
  14. Καλά το θυμάμαι πως το διάβασα αλλά δεν πρόλαβα να σχολιάσω.
    Εγώ από όσα διάβασα και από το ταξίδι που έκανα μαζί σου στον απολογισμό σου είδα πως είσαι ένας δυνατός μαχητής, προστάτης οικογενείας, που ξέρει τι θα του δώσει δύναμη και τι θα τον ψυχαγωγήσει. Όπως λέει και το τραγούδι έχεις τον τρόπο σου και τον υποστήρίζεις (στο περίπου αυτό λέει χαχα )
    Ναι υπάρχει πάντα το μετατραυματικό άγχος σε καταλαβαίνω, πάντως όταν το νιώθεις έντονο, μπορείς να έρχεσαι εδώ και να διαβάζεις. Νομίζω θα σε χαλαρώνει, είναι σαν ένα βιβλίο που στο τέλος έχει την κάθαρση για τον αναγνώστη (Ναι αυτό που έγραψα δεν είναι και το κατανοητό, ευτυχώς πιστεύω θα το καταλάβεις χαχα)

    Πάμε για νέες περιπέτειες λοιπόν, με πολύτιμες στάσεις σε πασχαλινές αυλές, και συναυλίες και διάφορα αμύθητης αξίας σημειώματα σε χαρτάκια από τις ηλιαχτίδες σου.
    Καλή χρονιά με όσα επιθυμεί η καρδιά σου Γιάννη μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παρατήρησή σου είναι σωστή, Μάνια μου. Όταν ερχόμαστε στα δικτυακά μας σπίτια, νιώθουμε χαλαρότεροι. Νιώθουμε πιο τρυφερά και πιο γεμάτοι απ' την παρουσία των φίλων. Αυτό είναι αλήθεια.
      Φυσικά και κατάλαβα τι λες, κορίτσι μου, είναι σαφέστατο. Μένει να διαχειριστούμε το μετατραυματικό άγχος όλης αυτής της υπόθεσης.
      Ευχαριστώ που είσαι πάντα εδώ, Μάνια μου, αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του ταξιδιού. Σε ευχαριστώ με την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  15. Γλυκόπικρος ο απολογισμός φίλε Γιάννη που τόσο ειλικρινά μοιράστηκες μαζί μας....Δύσκολη χρονιά το 2022 που δοκιμάστηκαν και μετρήθηκαν οι αντοχές όλων μας , όμως το θετικό πρόσημο της ευγνωμοσύνης σου, είναι το επιστέγασμα όλων των δοκιμασιών που σου επιφυλάχθηκαν .... Το σταθερό θεμέλιο της οικογένειας, οι αληθινοί φίλοι, η υγεία, οι εμπειρίες και η δύναμη του χαρακτήρα σου , είναι τα πολύτιμα δώρα της χρονιάς που έφυγε, που παρά τις απώλειες, τις θλίψεις και τις δοκιμασίες, σου αφήνουν το ακριβό τους αποτύπωμα και σου επιτρέπουν να αντικρύζεις με αισιοδοξία τον ερχομό της νέας χρονιάς ! Καλή χρονιά φίλε Γιάννη, υγεία, δύναμη και αντοχές !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαυδία πόσο σε ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια, καλή μου φίλη. Πόσο ενθαρρυντικά είναι και πόσα συναισθήματα αφήνουν πίσω τους. Προχωράμε, δεν γίνεται αλλιώς. Να είσαι καλά, να έχεις μια καλή χρονιά και σε ευχαριστώ με την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  16. Όλο και καλύτερα από δω και πέρα. Δεν είναι ευχή είναι βεβαιότητα γιατί ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αρχίζοντας από το φετινό, θα γίνονται όλα καλύτερα. Εσείς οι ίδιοι θα τα κάνετε καλύτερα γιατί τώρα ξέρετε πολλά περισσότερα για τις συνθήκες που ζούμε, τα όρια της αντοχής σας και πώς να τα ξεπερνάτε όταν χρειάζεται, της ζωής γενικότερα. Θα περάσουν όλα όταν έρθει πάλι η ισορροπία στη ζωή σας. Και θα έρθει. Γι' αυτό να είσαι σίγουρος Γιάννη μου.
    Καλή Χρονιά με υγεία και αισιοδοξία για το μέλλον σας εύχομαι ολόψυχα!
    Καλή προκοπή στα παιδιά και περαστικά στην σύζυγό σου!
    Πολλά φιλιά σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "μέτωπο" με τη σύζυγο πάει μια χαρά, Μαρία μου. Βέβαια, η περίοδος των γιορτών είχε "αμαρτωλές" διατροφικές παρεκκλίσεις αλλά ελπίζω να τις διορθώσουμε.
      Την υγειά μας να περιφρουρήσουμε, αγαπημένη μου φίλη και μετά να σταθεροποιηθούμε κάπου να δούμε τι θα κάνουμε.
      Σε ευχαριστώ πάντα για τη στήριξη, αγαπημένη μου φίλη και για τις ευχές σου με την αγάπη σου.
      Καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  17. Με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισες, Γιάννη, το ’22, είχες σταθερό στήριγμα τους δικούς σου ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μια ανεκτίμητη περιουσία.
    Πάντως, παρακολουθώντας το ευρύτερο περιβάλλον μου, διαπιστώνω πως αυτή η χρονιά ήταν για πολλούς βαριά. Πολλές ασθένειες, πέρα από το σύνηθες.
    Εύχομαι να είναι λίγα και αβαθή τα αναπόφευκτα χαμηλά τής ζωής στην καινούρια χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις καθόλου άδικο, Άρη μου. Βαριά η χρονιά για πολύ κόσμο του λαού μας. Με μια σειρά προβλήματα που εξακολουθούν να εντείνονται. Οι δικοί μας άνθρωποι, ναι, είναι το κεφάλαιό μας, το μεγάλο μας στήριγμα, η ανεκτίμητη περιουσία μας.
      Άρη μου, καλή χρονιά, αγαπητέ φίλε. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια, τα συναισθήματα και την παρουσία σου.

      Διαγραφή
  18. Όντως δύσκολη η χρονιά σας, Γιάννη μου. Με συγκίνησες πολύ, αλλά εκεί που λύγισα πραγματικά, είναι με τις κρύες εκείνες ημέρες χωρίς θέρμανση. Δεν ξέρω τί να πω, νιώθω απαίσια που μας κατάντησαν έτσι εν έτει 2023.. Ευτυχώς που η οικογένεια κι οι φίλοι είναι εκεί και στηρίζει ο ένας τον άλλον, είναι πολύ σημαντικό. Να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου και να είστε όπως πάντα, μια γροθιά. Εύχομαι η καινούργια χρονιά να δείξει έλεος.. Την αγάπη μου (φεύγω πολύ συγκινημένη..) 🌻🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, να κοίτα! Αυτά σου τα υπέροχα συναισθήματα δεν είναι δώρο για μάς; Είναι καλή μου, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Είναι το μεγάλο δώρο αυτής της επικοινωνίας, της σχέσης. Δικτυακή μεν, αληθινή δε! Όπως κάποτε η αλληλογραφία, που κρατούσε τους ανθρώπους τόσο μα τόσο δεμένους από τόπους μακρινούς.
      Ναι, είχαμε πολύ δύσκολες στιγμές αλλά ευγνωμονούμε το Θεό, που αντέξαμε και γυρίζουμε σελίδα.
      Την αγάπη μου επίσης, καλή μου φίλη. Καλή χρονιά να έχεις.

      Διαγραφή
  19. Ενας απολογισμός καρδιάς που μας συγκίνησε φίλε μας και που όλοι μας λίγο πολύ περίπου στα ίδια μονοπάτια περπατάμε.
    Κοίτα να δεις όμως πόσες φορές ένιωσες ευγνώμων, που σε κάθε δυσκολία, ναι με πολύ δυσκολία θα έλεγα, υπάρχει κάπου και η λύση της. Αυτό δείχνει, πως δεν μπορούν να είναι τα πράγματα συνέχεια προς τα κάτω, υπάρχει και η ανάβαση, όσο δύσκολη και να είναι, μας φτάνει στο ύψωμα,
    Σταθεροποίηση στο πρόβλημα της συζύγου (και από εδώ μια από τα ίδια μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά)😊
    Εκείνο το..."μπαμπάκο σ αγαπώ πολύ" και το χαμόγελο που σου χάρισε φίλε μου, είναι οι μικρές ηλιαχτίδες που μας κάνουν ευγνώμονες.
    Ευχή μου η καινούργια χρονιά που μόλις κάνει τα πρώτα της βήματα, να είναι για σένα και την οικογένεια σου περισσότερο
    φωτεινή, γεμάτη αγάπη και στήριξη ο ένας στον άλλον από όσους αγαπάς οικογένεια και φίλους αληθινούς.
    Καλή χρονιά με τα καλύτερά της, υγεία και δύναμη ψυχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω το σχόλιό σου, Ρούλα μου και λέω, κοίτα! Πόσο χρόνο και με ποιο τρόπο έσκυψε στο μοίρασμά σου, η Ρούλα! Τελικά, μέσα από όλα αυτά καταλαβαίνουμε τι είμαστε ο ένας για τον άλλον, ως φίλοι. Πόσο έχουμε δεθεί μεταξύ μας, πόσο όμορφα νιώθουμε και τι μπορεί να προσφέρει αυτή μας η σχέση.
      Το κρατώ όλο αυτό, να το ξέρεις και σε ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου για όλα τούτα.
      Καλή χρονιά να έχουμε, Ρούλα μου, με αγάπη και υγεία.

      Διαγραφή
    2. Περνώ να αφήσω και τα χρόνια μου πολλά για την γιορτή σου φίλε Γιάννη να είσαι πολύχρονος, να σε χαίρονται όλοι που σ αγαπάνε...
      Ναι θα συμφωνήσω πως αυτός ο χώρος που βρισκόμαστε και τα λέμε είναι η ώρες που ξεχνάμε για λίγο τα της καθημερινότητας μας. Εγω το βλέπω σαν παράθυρο που ανοίγει στην σκέψη μας και την αφήνουμε να ταξιδέψει.
      Να είσαι καλά να κάνεις ότι αγαπάς και του χρόνου!

      Διαγραφή
    3. Να σε ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά για τις γλυκές σου ευχές, Ρούλα μου. Και εγώ κάπως έτσι το βλέπω, καλή μου φίλη, σαν ένα παράθυρο στη σκέψη και στην επικοινωνία μας.
      Όμορφη Κυριακή καλή μου.

      Διαγραφή
  20. Γιάννη, θα σου πω κάτι μέσα από την καρδιά μου. Δάκρυσα διαβάζοντας σε! Πολλές δυσκολίες, πολλές δύσκολες καταστάσεις αλλά δεν ήσουν μόνος, είχες την οικογένεια, τους φίλους, τα παιδιά σου και έπαιρνες δύναμη, ο ένας να στηρίζει τον άλλον. Αυτά κι αν είναι να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Χάρηκα πολύ και για την μικρή σου κόρη που βρήκε μια δουλίτσα. Είναι πολύ σημαντικό,να μπορείς και οικονομικά να στηρίζεσαι στον εαυτό σου, γιατί έτσι νιώθεις πιο υγιής. Τα οικονομικά είναι για όλους άστα να πάνε, και να μην έχεις και θέρμανση; Ξέρω κι Εγώ και όλοι μας πως είναι!
    Ελπίζω το 2023 να είναι μια χρονιά που οι δυσκολίες θα είναι πιο αδύναμες μπροστά στην δύναμη που έχει ο καθένας μας.
    Να σε προσέχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, αγαπημένο μου κορίτσι. Έχω επίγνωση των προβλημάτων και του αγώνα σου για την επιβίωση. Σέβομαι απόλυτα κάθε σου διαδρομή και κάθε σου αγώνα. Θέλω να ευχαριστήσω για τα ακριβά σου συναισθήματα, την αλληλεγγύη και την παρουσία.
      Ναι, πολύς κόσμος πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές. Έχουμε αγώνα μπροστά μας και πρέπει να έχουμε αντοχές και αξιοπρέπεια. Να είσαι καλά, Μαρία μου. Να αλλάξει λίγο η εικόνα της νέας χρονιάς προς το καλύτερο. Την καλησπέρα μου και τις ευχές μου.

      Διαγραφή