H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Πρόκληση ανάγνωσης (Reading challenge)

 Αγαπητές μου φίλες και φίλοι, καλό Φθινόπωρο να ευχηθώ και καλό μήνα Νοέμβρη. Βέβαια η εικόνα του καιρού, μέχρι τώρα, ουδεμία σχέση έχει με την εποχή της αλλά πλέον, στη ζωή μας, τι έχει μείνει φυσιολογικό που δεν του έχουμε αλλάξει τα ...φώτα;


Άντε να μαζευόμαστε πάλι σιγά-σιγά, καθώς οι προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες, συσσωρευμένα τα μεγάλα ζητήματα και αυτά που συμβαίνουν γύρω μας τρομακτικά. Είναι ένα θέμα, που θα το θίξω σε άλλη δημοσίευση, την οποία και οφείλω.

Εδώ, σήμερα, θα μιλήσω λίγο για ΒΙΒΛΙΟ! και κατ' επέκταση για ΔΙΑΒΑΣΜΑ! Δεν ξέρω πόσοι από εσάς γνωρίζετε τη διεθνή πλατφόρμα βιβλίου Goodreads Μιλάμε για μια τεράστια κοινότητα, στην οποία κυριαρχεί ο κόσμος των βιβλίων και των αναγνωστών. Βιβλία, αναγνώσεις, κριτικές, παρουσιάσεις, ομάδες, στόχοι, προγράμματα, κοινότητες, συζητήσεις. Ένας ολάκερος κόσμος πάνω στο θησαυρό του βιβλίου.

Ένα κίνητρο για να βάλει κάποιος στόχο στα διαβάσματά του, να αναζητήσει και να μάθει για τίτλους και εκδόσεις. Από την αρχή του 2023, είχε ξεκινήσει μια διαδικασία "Πρόκλησης ανάγνωσης". Όπως βλέπετε στην εικόνα, 7,5 εκατομμύρια άτομα συμμετέχουν, μέσα απ' την πλατφόρμα σε μια τέτοια διαδικασία με 326,3 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων. 

Από την αρχή της χρονιάς είχες να ορίσεις το στόχο σου. Πόσα βιβλία θα ήθελες να διαβάσεις. Στη συνέχεια ακολουθείς, μέσω της εφαρμογής, τη διαδικασία καθώς ενημερώνεις κάθε φορά για κάθε βιβλίο που διάβασες, το προφίλ σου.


Αυτή είναι η εικόνα στο προσωπικό μου προφίλ (Γιάννης Πιταροκοίλης ). Είχα ορίσει να διαβάσω 12 βιβλία, ένα βιβλίο το μήνα. Θαρρώ τα πάω καλά. Αυτή τη στιγμή έχω ολοκληρώσει 26, έχοντας καλύψει το 217% από τον αρχικό μου στόχο.

Στις παρακάτω εικόνες, μπορείτε να δείτε ποια είναι τα βιβλία, τα οποία έχω διαβάσει, μέχρι τώρα μέσα στο 2023.




Όπως βλέπετε, την τιμητική της έχει η Ελληνική λογοτεχνία με τα εμβληματικά έργα του Μενέλαου Λουντέμη: "Κάτω από τα κάστρα της ελπίδας", "Αγέλαστη Άνοιξη", τα δύο βιβλία, που κλείνουν τη συγκλονιστική μεγάλη τετραλογία του θρυλικού Μέλιου Καδρά, όπως αυτή ξεκίνησε στο "Συννεφιάζει". Οι δύο μεγάλες ποιητικές συλλογές του Κωστή Παλαμά, το κλασικό έργο του Κονδυλάκη "Όταν ήμουν δάσκαλος".

Ανάμεσα στις επιλογές μου ήταν δύο έργα δικών μας, αγαπημένων φίλων: Το εξαίρετο μυθιστόρημα του Βασίλη Διακοβασίλη "Στη σκιά του ποιητή" και ένα διαφορετικό υπέροχο λεύκωμα, που συνδυάζει ζωγραφική και ποίηση. Το έργο της Μαρίας Κανελλάκη και της Ρόζας Φύτιζα: "Χωρίς σύνορα με τα φτερά της τέχνης".

Ξεχωριστή θέση στις αναγνώσεις μου έχει το παγκόσμιο θέατρο. Διάβασα οκτώ θεατρικά εμβληματικά έργα, πολύ μεγάλων συγγραφέων:

Αλέκου Λιδωρίκη: "Οι ξερριζωμένοι"

Ερρίκου Ίψεν: "Ένας εχθρός του λαού", "Βρυκόλακες", "Η αγριόπαπια"

Τέννεσυ Ουίλλιαμς:  "Καλοκαίρι και καταχνιά", "Γλυκό πουλί της νιότης"

Τέλος ακολούθησε η σπουδή μου σε όλο το θεατρικό έργο του μεγάλου Άντον Τσέχωφ, με την πανδαισία των έργων του: "Οι τρεις αδελφές", "Ο βυσσινόκηπος", "Το κύκνειο άσμα", "Ο γλάρος", "Θείος Βάνιας", "Πρόταση γάμου", "Η αρκούδα"

Τέλος ακολουθεί η σειρά 11 έργων του Γιάννη Μαρή από τη μεγάλη του συλλογή. Ένας συγγραφέας, δάσκαλος της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. 

Και φυσικά μόλις ξεκίνησε, με το καλό, ο Νοέμβρης, βρίσκομαι σε πλήρη εξέλιξη με ένα ακόμα έργο του Γιάννη Μαρή. Και να είμαστε καλά να συνεχίσουμε να διαβάζουμε.

Μέσα από κάθε ένα από αυτά τα βιβλία, συνάντησα και έναν ξεχωριστό συγγραφέα, από τον οποίο "πήρα" μεγάλα μαθήματα, σκέψεις, ζητήματα, προβληματισμούς, που θα μπορούσαν να είναι ένα υπέροχο αντικείμενο κουβέντας σε μια καλόβολη συντροφιά ανθρώπων, όπως καλή ώρα εδώ μεταξύ μας. Για να μπούμε στον κόσμο κάθε δημιουργού, να ζήσουμε, να γνωρίσουμε τους χαρακτήρες τους, να νιώσουμε τους ήρωές τους και να βιώσουμε μια μοναδική συγκίνηση και τα πανάκριβα συναισθήματα, που μπορούν να μάς δώσουν.

Να διαβάζετε καλοί μου φίλοι και φίλες. Είναι η πιο υπέροχη διαδικασία πνευματικής χειραφέτησης. Είναι το φως απέναντι στο σκοτάδι, στο οποίο θέλουν οι άρχοντες να μάς κυλίσουν. Το βιβλίο, σε κάθε του μορφή, είτε κλασική έντυπη, είτε ηλεκτρονική e-book, είτε άλλης δικτυακής μορφής, on line πλατφόρμες, audio books κλπ, είναι μια διαδικασία υπέροχη και λυτρωτική.

Καλό σας μήνα.

Υ.Γ. Να θυμίσω το νέο δρώμενο της καλής μας φίλης Mary Pertax εδώ: "Στείλε μήνυμα"

Υ.Γ. 2 Αυτήν την εποχή, ξεκίνησα να γράφω ένα μυθιστόρημα, ένα ερωτικό δράμα. Κρατείστε το κατά νου, θα σάς μιλήσω γι' αυτό εν ευθέτω χρόνο.








18 σχόλια:

  1. Καλή ήταν αυτή η ανάρτηση, διότι αν και παρακολουθώ την ιστοσελίδα του goodreads καθημερινά, για κάποιον λόγο (οι φοβεροί λογάριθμοι που καθορίζουν πλέον τα πάντα), δεν σε εμφανίζουν στη ροή. 26 άριστα βιβλία, διαμάντια της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας ( φυσικά δεν κατατάσσω μέσα σε αυτά και το δικό μου...).
    Η αναγνωστική απόλαυση για μας τους βιβλιόφιλους, είναι μια διαδικασία τέρψης και χειραφέτησης σε κάθε επίπεδο.
    Καλή συνέχεια φίλε μου και όλοι σοι στόχοι να έχουν παρόμοια επιτυχία!
    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμορφος στόχος το διάβασμα, Βασίλη μου. Το κατανοείς πλήρως. Άλλωστε είσαι μέρος όλης αυτής της όμορφης διαδικασίας. Σε παρακαλώ πολύ, το έργο σου, το βιβλίο σου μην το υποτιμάς. Είναι ένα λιθαράκι όμορφο στον πνευματικό κόσμο της συγγραφής, Βασίλη μου. Και έχει τη μεγάλη του αξία. Την καλησπέρα μου φίλε μου.

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ το Goodreads για πολλούς λόγους. Το θέμα του στόχου δεν το περιλαμβάνω διότι για εμένα δε λειτουργεί έτσι το διάβασμα. Όμως το ότι δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, έχεις την ευκαιρία να διαβάσεις κριτικές και γενικά το ότι γνωρίζεις νέους συγγραφείς και βιβλία, αυτό είναι υπέροχο.
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως είναι λυτρωτικό να διαβάζεις.

    Να έχεις μία όμορφη ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου, ευχαριστώ πολύ για την κατάθεση της σκέψης σου, την οποία και συμμερίζομαι. Η πρόκληση του στόχου είναι δεκτή μόνο στο βαθμό που λειτουργεί ως έναυσμα να μάς κρατά με το φυτίλι αναμμένο. Το διάβασμα ναι είναι λύτρωση, καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες αυτές γύρω από το βιβλίο και σίγουρα για τους μύστες της τεχνολογίας θα είναι πολύ βοηθητικές.
    Για μένα όσα ξέρω για την τεχνολογία είναι πάρα πολλά, αφού με καλύπτει το μεταμπουκ και ο δανεισμός...
    Σε ευχαριστούμε πολύ που μάθαμε κάτι παραπάνω γύρω από το βιβλίο. Να περνάς καλά με όμορφα αναγνώσματα. καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το metabooks είναι υπέροχη εφαρμογή, Ρούλα μου και την χρησιμοποιώ και εγώ. Και πολύ καλά κάνεις. Πάντα κάθε πληροφορία γύρω από τον κόσμο των βιβλίων, είναι σημαντική και πολύτιμη. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Στέλνω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  4. Τιμή μου που με συμπεριλαμβάνεις ανάμεσα στις αναγνώσεις σου! Γιάννη μου, θαυμάζω και πάλι τον μικρό "αναλυτή-μαθηματικό-στατιστικολόγο" που κρύβεις μέσα σου. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έμπαινα ποτέ σ' αυτή τη διαδικασία. Έχω πήξει με τόσα εργαλεία στη δουλειά καθ' όλη την επαγγελματική μου θητεία. Προτιμώ να μην βάλω κανέναν ανάμεσα στη σχέση μου με το (χάρτινο πάντα) βιβλίο. Ξέρω πως κάποια στιγμή θα το κάνω γιατί όλα θα γίνονται μέσω διαδικτύου, αλλά για την ώρα το αποφεύγω...
    Να είσαι καλά και μπράβο για τις εξαιρετικές σου επιδόσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, πάντα τα συγγραφικά σου δημιουργήματα είναι ανάμεσα στις αναγνώσεις μου. Δεν έχω χάσει τίποτα και το έκανα συνειδητά. Αγαπώ τη γραφή σου, το ξέρεις.
      Ναι, μερικές φορές, με πιάνει το ...στατιστικό μου μανιώδες σύνδρομο. Έτσι για να κρατιέμαι σε ...εγρήγορση, χαχαχαχαχα.
      Φιλιά πολλά κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  5. Γιάννη μου καλησπέρα,
    Διαβαστερή η φετινή χρονιά για σένα και χαίρομαι που πέτυχες και ξεπέρασες τον στόχο σου.
    Τίμησες και τους δυο φίλους της διαδικτυακής μας γειτονιάς και αυτό είναι σπουδαίο από μόνο του!!!!!
    Θα ευχηθώ και το 2024 να είναι για σένα έτσι γεμάτο!
    Φυσικά, ανυπομονώ να μας μιλήσεις για το μυθιστόρημα σου, το οποίο είμαι σίγουρη θα λατρέψουμε και θα το ακολουθήσω προσεχτικά και με ενθουσιασμό όπως και τα προηγούμενα!
    Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο!
    Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αγαπημένη μου φίλη, ειλικρινά με συγκινείς με τα λόγια και τη στήριξή σου. Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω, Μαρίνα μου. Οι φίλοι συγγραφείς της γειτονιάς μας, ναι, αξίζουν την προτίμησή μας και τις αναγνώσεις μας.
      Πάντα το διάβασμα είναι γεμάτο ομορφιά και ζωή.
      Μόλις ξεκινήσω τη δημοσίευση, Μαρίνα μου, στο wattpad, φυσικά και θα σάς ενημερώσω όποιος θέλει να ακολουθήσει. Για αυτό με συγκινείς, να είσαι καλά.
      Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  6. Γιάννη μου θα συμφωνήσω με τη Ρούλα. Εμείς, παλιάς γενιάς αναγνώστες αντιστέκεται ακόμη στο πνεύμα των καιρών και δη στην τεχνολογία που έτσι κι αλλιώς εξουσιάζει τη ζωή μας. Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν ανεπτυγμένες ικανότητες και ψέματα να πω….κάποιες εφαρμογές μου φαίνονται….κινέζικα. Πιστεύω όμως πως όσο κι αν εξελίσσεται η τεχνολογία, οι δεσμοί με ένα βιβλίο είναι πολύ δυνατοί και ξεκινάει πάντα απ’ την ανάγκη του μέσα κόσμου μας. Ότι κι αν διαβάζουμε (αστυνομικό, αισθηματικό, κοινωνικό ) στο τέλος είμαστε εμείς. Εμείς που ονειρευόμαστε τον κόσμο βρίσκουμε καταφύγιο μέσα απ' τις σελίδες του βιβλίου. Η οπτική να γίνουμε καλύτεροι διαβάζοντας είναι διαυγής.
    Να είσαι καλά Γιάννη! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη δύναμη αντλούμε, Αννίκα μου από τα βιβλία. Αυτή ακριβώς, που περιγράφεις. Μια δύναμη που υπάρχει μέσα στο βάθος του χρόνου και δεν χάνεται ποτέ. Η όποια τεχνολογία απλά βοηθάει στην οργάνωση.
      Αννίκα μου, σε ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο και τη ζωντανή συμμετοχή σου. Να είσαι καλά, κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  7. Το βιβλίο συμφωνώ είναι ο καλύτερος οδηγός ζωής. Φίλος. Είναι τροφή του νου. Και ναι την εφαρμογή την ξέρω είμαι κι εγώ εγγεγραμμένη αλλά δεν με έχει κερδίσει ώστε να την ενημερώνω και να βάζω όριο στο διάβασμα. Δεν ξέρω, το βιβλίο το θέλω στα χέρια μου με μυρωδάτο χαρτί, και ούτε καταγράφω τι διαβάζω ούτε σημειώνω. Ορισμένες φορές έχω προσπαθήσει να μπω στην εφαρμογή και να ακολουθήσω αυτά που λες αλλά δεν μου πάει. Μπράβο που ξεπέρασες τους στόχους σου. Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι έναυσμα για να διαβάσεις.
    Περιμένουμε το νέο σου έργο.
    Καλή συνέχεια στο διάβασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το goodreads, Άννα μου, δεν υποκαθιστά το διάβασμα σε καμία περίπτωση. Απλά το οργανώνει από την πλευρά του συγγραφέα αλλά και αναγνώστη. Δημιουργεί κοινότητα φίλων του βιβλίου. Διευκολύνει αναζητήσεις, βρίσκεις παρουσιάσεις, κριτικές. Σε μια γειτονιά που αγκαλιάζει ολάκερο τον κόσμο.
      Α, έχω και εγώ την ...τρέλα να σημειώνω στο βιβλίο, Άννα μου. Βοηθάει στην κατανόηση.
      Αγαπάμε το βιβλίο, ζούμε μ' αυτό, αναπνέουμε.
      Ευχαριστώ Άννα μου για το σχόλιο και τη μόνιμη συντροφιά σου.

      Διαγραφή
  8. Γιάννη μου, η σχέση με το βιβλίο είναι αμιγώς ερωτική χαχα. Κάπως ψυχαναγκαστικό μου φάνηκε το εγχείρημα του "στόχου" βρε Γιάννη μου. Το διάβασμα είναι μια προσωπική βιωματική εμπειρία που θέλει τον χρόνο και τον τρόπο της. Προσωπικά θα έλεγα πως προτιμώ καλύτερα τα "χειροπιαστά" αναγνώσματα. Είναι άλλο πράγμα :) Στην τελική βέβαια, όπως βολεύεται κανείς.
    Να είσαι καλά και να διαβάσεις περισσότερα εύχομαι. Καλή συνέχεια στο νέο σου μυθιστόρημα.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι στόχος, που λειτουργεί ψυχαναγκαστικά, είτε με εμμονή. Είναι ένα κίνητρο στον εαυτό μου να αναζητώ εμπνεύσεις, να διαβάζω, να το ζω. Μέχρι εκεί. Να λειτουργεί ευεγερτικά.
      Και πολύ καλά κάνεις και έχεις ερωτική σχέση με το βιβλίο, Μαρία μου. Το συμμερίζομαι απόλυτα και συμφωνώ.
      Ευχαριστώ για την παραίνεση και στο γράψιμο. Θα σε κρατήσω ενήμερη. Καλό Σαββατοκύριακο καλή μου.

      Διαγραφή
  9. Η οργάνωση τών βιβλίων είναι απαραίτητη. Ας μας ρωτήσουν εμάς τους διαβαστερούς (οι άλλοι) πόσες φορές έχουμε διπλο-αγοράσει το ίδιο βιβλίο γιατί δε θυμόμαστε πια, τί έχουμε διαβάσει σ' αυτή τη ζωή! (ευτυχώς!) Όσο για το goodreads Γιάννη μου, το τιμώ ευλαβικά, γιατί διαβάζω άπειρες φορές, κριτικές αναγνωστών για κάθε βιβλίο που προτίθεμαι να αγοράσω. Εμπιστεύομαι αρκετά τις κριτικές τους και δεν έχω πέσει ποτέ έξω! Βλέπω ο Μαρής έχει εγκατασταθεί μέσα στα κύτταρά σου! Κι εγώ έχω διαβάσει τουλάχιστον πέντε βιβλία του. Καλά να είμαστε, να διαβάζουμε, κι όπως λέει και το μότο που σας καλωσορίζει στο blog μου "ο φασισμός γιατρεύεται με το διάβασμα κι ο ρατσισμός με τα ταξίδια" (M.Unamuno) Καλό μεσημεράκι! 🍁🍂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιμώ το εξαιρετικό σου μότο, Πέτρα μου. Πολύ σωστό. Βέβαια δεν είναι και τα δύο, ικανές και αναγκαίες συνθήκες αλλά είναι μια στέρεη βάση για να χτυπήσουμε και τις δύο αυτές νοσηρές καταστάσεις.
      Διαβάζω Μαρή πάλι, επιλεγμένα έργα, για δεύτερη, μερικά για πολλοστή φορά. Έχει έναν εξαίρετο ρυθμό, σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή στην πατρίδα μας και γίνεται έτσι οικείος με τους χαρακτήρες του καθώς ένα ξένο αστυνομικό μυθιστόρημα δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες προσαρμογής στην κοινωνία, που περιγράφει.
      Το Goodreads είναι εξαίρετο, έχεις δίκιο. Την καλησπέρα μου, καλή μου φίλη. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή