H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Σαν το σκύλο με τη γάτα...

 Σαν το σκύλο με τη γάτα



Πρωταγωνιστούν:

Ριρή (Γάτα)

Πάπυ (Κουταβάκι σκύλος)

Ριρή: 
Πωπω, ψόφο έχει σήμερα! Αχ έπιασε χειμώνας. Και άντε τώρα να τη βγάλουμε καθαρή. Με το καλοκαιράκι περνούσαμε ζάχαρη. Τέλος πάντων ….σαν ζάχαρη. Και εκεί μπελάδες είχαμε. Άντε να βρεις νερό, άντε να βρεις δροσιά σε τούτη τη ρημαδόπολη, τίγκα στο τσιμέντο. Τώρα; Τώρα κλάφτα Ριρή μου. Θυμάμαι που μού έλεγε η γιαγιά μου η Φιφίκα, Θεός συγχωρές την, τότε στα χρόνια της μέσα στα χαμόσπιτα είχε ξυλόσομπα. Παρακαλούσε να έρθει ο χειμώνας για να κουλουριαστεί εκεί κοντά. Καθόταν πάνω στην πλεχτή κουρελού, που έκανε η μεγάλη κυρά της και ρέμβαζε τη φωτιά. Τη νύχτα την νανούριζε ο ήχος από τα ξύλα που καίγονταν. Άσε που όταν είχαν κέφι, έψηναν και τίποτα λουκάνικα πάνω στην πλάκα της σόμπας και όλο και κάτι περίσσευε και για εκείνη. 

Το καλύτερο βέβαια ήταν το βράδυ. Την άφηναν μέσα στο σπίτι και εκείνη κοιμόταν γύρω στη σόμπα, που κράταγε τη θέρμη της όλη τη νύχτα. Τώρα, άντε να βρεις ξυλόσομπα στα σπίτια. Θα μού πεις πολλά σπίτια έχουν τζάκια αλλά δεν είναι όλα φιλόξενα. 

Πωπω… μπρρρρρ… μωρέ καλός ο Βοριάς, διώχνει την υγρασία αλλά μωρ’ αδελφάκι μου, σε τρυπάει τώρα. Κάτσε να κουλουριαστώ μπας και ζεσταθώ λιγουλάκι και μετά να ψάξω να βρω κάπου να χωθώ, να βγάλουμε τη νύχτα.

Αχ πόσο μού λείπει μια αγκαλιά! Να είχα μια αγκαλιά! Όπως κάποτε… Τι ωραία ήταν κείνα τα χρόνια. Η κυρά μου, η γιαγιά Βασιλική. Πόσα χρόνια μαζί, πόσα χρόνια στην αγκαλιά της και στα ποδάρια της. Εκεί στην αυλή στο παλιό της σπίτι, μόνοι οι δυο μας. Με την πενιχρή της σύνταξη, μοιραζόμασταν το φαγητό μας. Πάντα είχε κάτι να με φιλέψει. Μαζί τρώγαμε, παρέα της έκανα σαν πλέναμε τα πιάτα, κοντά στα πόδια της καθόμουν όταν έπλεκε στην καρέκλα της. Μαζί βλέπαμε τα αγαπημένα της σήριαλ στην τηλεόραση. 

-Ριρή, μου έλεγε, αυτός εκεί είναι κακός να μού το θυμηθείς! Θα το παρατήσει το κορίτσι στο τέλος αλλά εκείνη δεν καταλαβαίνει…

Εγώ χουρχούριζα ανοιγοκλείνοντας τα μάτια μου συμφωνώντας με τις επισημάνσεις της.
Και σαν τελείωνε το πλέξιμο, θυμάμαι το βλέμμα της.

-Άντε έλα βρε καψερή και εσύ στην αγκαλιά μου λιγουλάκι. Ποιος ξέρει τι θα απογίνεις όταν θα κλείσω τα μάτια μου. 

Την ένιωθα αυτήν την αγωνία στην αγκαλιά της. Με κοίταζε με υγρά μάτια και τα χέρια της έτρεμαν. Την κοίταζα ίσια στα μάτια και χωνόμουν όλο και πιο σφιχτά στην αγκαλιά της. Στη ζεστή μοναδική αγκαλιά της.
Το βράδυ, ειδικά το χειμώνα, δεν με άφηνε ποτέ έξω! Σαν έπεφτε στο κρεβάτι της με φώναζε κοντά της. Έκανα κρεβάτι το μικρό χαλάκι εκεί δίπλα στις παντούφλες της. Κι αν έκανε και κρύο γιατί η σόμπα υγραερίου είχε σβήσει από νωρίς λόγω οικονομίας, προσπαθούσα να χωθώ μέσα σε αυτές.

Αχ γιαγιά Βασιλική! 
Έτσι κάπως έσβησε ένα βράδυ η αγαπημένη μου. Εμείς τα ζώα καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα απ’ τους ανθρώπους το θάνατο. Τον μυρίζουμε, τον αισθανόμαστε. Κάπως έτσι εκείνο το πρωί η γιαγιά Βασιλική, πέταξε στον ουρανό. Μύρισα το κρύο της χέρι, προσπάθησα να κάνω κάτι, να βοηθήσω. Την έγλειψα με τη μικρή μου γλώσσα. Όμως τίποτα. Η γιαγιά με είχε χαιρετίσει.
Όπως χαιρέτισα και εγώ το γλυκό σπιτικό της. Γιατί οι δικοί της, που κατέφτασαν σύσσωμοι την άλλη μέρα, δεν περιορίστηκαν να μη μού δώσουν σημασία αλλά με έδιωξαν κακήν κακώς. Δεν είχα καμιά δουλειά εκεί εγώ μια παλιόγατα.
Ήρθαν και κάτι άλλοι. Κάτι παράξενοι. Τσουβάλιασαν τη γιαγιά. Τη δική μου γιαγιά Βασιλική, μέσα σε ένα σεντόνι, την έβαλαν σε ένα ξύλινο κουτί και διάβηκαν απ’ το σπίτι. Κατάφερα να τη δω για τελευταία φορά, εκεί χωμένη στις αγαπημένες της γλάστρες. 
-Καλό ταξίδι γιαγιά.
Από τότε, η αυλή ερήμωσε, οι γλάστρες ρήμαξαν, τα αγριόχορτα ψήλωσαν. Όμως εγώ δεν έφυγα. Η παρατημένη αυλή έγινε σπίτι μου να ‘χω κάπου να χώνω το κεφάλι μου και να θυμάμαι τη γιαγιά. 

-Ώπα! Μωρ’ τι ειν’ τούτο εκεί στη γωνιά; Κουτάβι; Ναι! Ένα μικρό κουτάβι. Όλα τα ‘χαμε, το κουτάβι μάς έλειπε. Κάτσε να έχω το νου μου μπας και έχει τίποτα μυστήριες διαθέσεις αλλά… τι να ‘χει αυτό το μικρούδι τρομάρα του.

Πάπυ:

Δεν μου αρέσει αυτός ο καιρός! Δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό, κρυώνω και είμαι μόνος. Μόνος και μικρός. Πριν λίγες μέρες ήμουνα καλά. Στην αγκαλιά της μαμάς μου με τα αδελφάκια μου. Πόσο όμορφα ήταν εκεί! Ασφάλεια, σιγουριά, φροντίδα, αγάπη και ζέστη. Αυτή η θέρμη της αγκαλιάς. Τα πρώτα μου βήματα στη ζωή. 
Και άξαφνα ήρθε εκείνη η σκοτεινή και κρύα μέρα που άλλαξαν τα πάντα. Κάποιος άνθρωπος, άγριος και φωνακλάς, παραμόνευε μια μέρα, που έφυγε η μαμά μας για φαγητό και μάς άρπαξε. Μας έβαλε σε ένα χαρτόκουτο και ξαφνικά βρεθήκαμε έξω στο δρόμο. Νύχτα σκοτεινά και παγωμένα.
Έτσι ήρθε ο φόβος στη ζωή μας και η μοναξιά. Αυτή η ζεστή αγκαλιά χάθηκε απ’ τη ζωή μας. Ήρθαν τα κυνηγητά, η πείνα, η δίψα, οι κακουχίες. Τα αδελφάκια μου δεν τα κατάφεραν. Μόνο εγώ σώθηκα και δεν ξέρω αν ήταν για καλό.

-Ωχ τι είναι εκεί; Μια γάτα! Κουλουριασμένη και με κοιτάει με ένα βλέμμα ίσια στα μάτια. Φοβάμαι! Δεν ξέρω. Το ένστικτο της φύσης μου λέει ότι η γάτα είναι εχθρός. Πρέπει να την κυνηγώ αλλά όσες φορές συναντήθηκα με μερικές από αυτές και ήταν και μεγάλες, έβγαζαν κάτι νύχια έτοιμα να με ξεσκίσουν. Μήτε που το σκεφτόμουνα.
Μα… τη βλέπω κουλουριασμένη. Κρυώνει να δεις! Σαν και μένα! Και δεν έχει καμπουριάσει τη ράχη της μήτε έβγαλε τα νύχια της. Είμαστε μόνοι… δυο μας μόνοι μέσα στο κρύο.
Μωρέ… να κάνω πως πάω κοντά της; Θα μού χυμήξει; Αλλά και εκείνη μονάχη είναι. Μια αγκαλιά, τι λες για μια αγκαλιά; 

Ριρή:
Τώρα τι να τον κάνω ετούτον ε; Το βλέπω το έρμο, σαν και μένα κι αυτός. Έρμος στη μοναξιά. Για να σε δω ρε συ! Θέλεις να ‘ρθεις εδώ σιμά μου; Να ενώσουμε τις μοναξιές μας; Τι λες; Μην τολμήσεις μονάχα να αρχίσεις τίποτα αγριάδες, στα ‘βγαλα τα μάτια φουκαριάρικο!

Πάπυ: Γατούλα; Να έρθω κοντά σου;
Ριρή: Καλό και ήσυχο σε βλέπω…
Πάπυ: Μικρός είμαι, κουτάβι. Δεν θα σε πειράξω αλλά και εσύ μη με γδάρεις με τα νύχια σου εντάξει;
Ριρή: Άντε βρε έλα, κόπιασε! Η γούνα μου σε περιμένει. Να δα, στριμώξου εκεί πίσω ανάμεσα στον τοίχο και σε μένα, μπας και ζεσταθείς.
Πάπυ: Αχ τι όμορφα που είναι. Είσαι ζεστή!
Ριρή: Το ξέρω! Και εσείς είστε αλλά εσύ δεν έχεις τρίχωμα, ολόγυμνο σε θωρώ, θα κρυώνεις.
Πάπυ: Ναι, κάποια από μάς δεν έχουν τρίχωμα και ο καιρός μας πειράζει. Και το κρύο και η ζέστη.
Ριρή: Πώς σε λένε βρε; 
Πάπυ: Δηλαδή; Τι είναι αυτό;
Ριρή: Πώς σε φωνάζουν;
Πάπυ: Δεν ξέρω, κανείς δεν με έχει φωνάξει ποτέ. Μόνο με κυνηγούν! 
Ριρή: Εμένα με λένε Ριρή, έτσι με φωνάζουν, μπορείς να το κάνεις και εσύ για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Εσένα θα σε λέω…. Χμ…. Κουτάβι είσαι… Πάπυ! Σ’ αρέσει;
Πάπυ: Καλό είναι, ακούγεται γλυκό, χαδιάρικο, Πάπυ!
Ριρή: Δεν έχεις σπιτικό; Πού μένεις;
Πάπυ: Όπου να ‘ναι. Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι κάποιος μάς έβαλε με τα αδέλφια μου σε μια κούτα και μάς πέταξε σε ένα χωράφι.
Ριρή: Καημενούλη μου… δεν έχεις κανέναν!
Πάπυ: Εσύ;
Ριρή: Τώρα πια όχι. Ξέρεις κάτι; Είμαστε δύο έρημοι και μόνοι. Ξέρεις τι λένε για μάς ε;
Πάπυ: Νομίζω κάτι κακό. Ότι πρέπει να τσακωνόμαστε.
Ριρή: Έτσι λένε, ότι μαλώνουμε σαν το σκύλο με τη γάτα!
Πάπυ: Ποιος το λέει αυτό;
Ριρή: Το ένστικτο της φύσης, λένε κάτι σοφοί…
Πάπυ: Ριρή… να σού πω κάτι;
Ριρή: Ότι θέλεις…
Πάπυ: Δεν ξέρω τι λένε για μάς αλλά εγώ νιώθω πολύ ζεστασιά κοντά σου. Και κάτι ...όμορφο βγαίνει μέσα απ’ την καρδιά σου αλλά και τη δική μου.
Ριρή: Και εγώ να σού πω, νιώθω μια σιγουριά. Δεν με βλέπεις τόση ώρα. Απ’ όταν ήρθες δεν σάλεψα απ’ τη θέση μου καθόλου.
Πάπυ: Να γείρω πάνω σου; Δεν θα σε ενοχλήσω. Να ακουμπήσω να, το κεφάλι μου στην πλάτη σου. Μια αγκαλιά Ριρή! Μια αγκαλιά!
Ριρή: Έλα μικρέ μου, άφησε το κορμάκι σου στη γούνα μου. Αν θες μπορείς και να κοιμηθείς εδώ δίπλα μου. Λένε ότι ο ύπνος διώχνει την πείνα.
Πάπυ: Ριρή; 
Ριρή: Τι είναι;
Πάπυ: Μ’ αγαπάς καθόλου; Μήπως επειδή είμαι σκύλος δεν πρέπει να μ’ αγαπάς;
Ριρή: Η αγάπη δεν ορίζει επιλογές, μικρέ μου. Η αγάπη αγκαλιάζει τα πάντα, κάθε πλάσμα της φύσης. Η κακία και η έριδα έρχεται με αυτά που ορίζουν ως “πρέπει”. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα, μικρέ μου φίλε. Να δώσουμε ο ένας στον άλλον αγάπη έχουμε. Και να, αυτό πάει κόντρα λίγο και στη φύση μας, σκύλος και γάτα, χαλάλι μας, δεν πειράζει να το αλλάξουμε.
Πάπυ: Δεν θέλω να φύγεις, θα γίνουμε φίλοι; Θα σε βοηθάω σε ότι θέλεις. 
Ριρή: Τι να με βοηθήσεις τρομάρα σου, σαν σβολάκι είσαι.
Πάπυ: Ναι, κάτσε να μεγαλώσω και θα δεις! Η μαμά μου ήταν τόοοοοση δα μεγάλη. Δεν θα αφήνω κανέναν να σε πειράζει. Μήτε να σε βάλει σε κούτα να σε πετάξει. 
Ριρή: Και εγώ θα σε προσέχω! Μη μας υποτιμάς. Είμαστε και εμείς δυνατές.
Πάπυ: Ριρή; Σ’ αγαπάω πολύ!
Ριρή: Και εγώ βρε χαμένε, αλλά πάψε λίγο μπας και κλείσουμε λίγο τα μάτια μας. Πόσο μού έχει λείψει αυτή η αγκαλιά! 




Φίλες και φίλοι,
το διήγημα αυτό, ήταν η ταπεινή μου συμμετοχή στο νέο όμορφο δικτυακό φωτο-λογοτεχνικό δρώμενο, που η αγαπημένη μας φίλη Mary Pertax δημιούργησε.


Μάς δίνει τη δυνατότητα να στείλουμε το δικό μας μήνυμα, έμμεσο ή άμεσο με βάση μια σειρά από συγκεκριμένες εικόνες. 
Στον παραπάνω σύνδεσμο, μπορείτε να διαβάσετε όλες τις συμμετοχές, οι οποίες είναι υπέροχες και κάθε μία έχει να δώσει το δικό της μήνυμα.
Να ευχαριστήσω απ' την καρδιά μου τη Μαίρη για τη δυνατότητα που μας δίνει να εμπνεόμαστε και να δημιουργούμε. Αλλά και όλους εσάς με τις εξαιρετικές ιστορίες σας, που αγγίζετε την καρδιά μου.
Συνεχίζουμε....


40 σχόλια:

  1. Μίνι παιδική ταινία κινούμενων σχεδίων έφτιαξα στο μυαλό μου όσο διάβαζα την τόσο τρυφερή ιστορία σου! Και θα την έδειχνα στους μαθητές για να δουν το πώς οι διαφορές δημιουργούν μια θαυμάσια σύνθεση και ότι οι βασικές ανάγκες είναι κοινές για όλους και μας ενώνουν και τέλος, πως η αγάπη είναι η μόνη που μπορεί τείχη και κατεστημένα να εξαφανίζει!
    Αυτά τα ταπεινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά σου τα "ταπεινά" είναι, ουσιαστικά και τα μεγάλα, Γλαύκη μου. Και συναντιόμαστε στην επισήμανσή σου. Οι ανάγκες ενώνουν όλους κάτω από τον ίδιο ουρανό και πάνω στη γη. Και η αγάπη μπορεί να ανατρέψει τα κατεστημένα και να γεφυρώσει. Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου φίλη για το σχόλιό σου.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Μηνύματα αγάπης και ειρηνικής συνύπαρξης, που θα μπορούσαν σε πολλές περιπτώσεις να μας διδάξουν τα ζώα σε εμάς τους ανθρώπους που είμαστε συχνά πυκνά χειρότεροι και χωρίς κανένα συναίσθημα! Μπράβο Γιάννη μου να είσαι καλά! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου, καλή μου φίλη αυτό προσπάθησα να είναι το μήνυμα αυτής της μικρής ιστορίας. Η ειρηνική συνύπαρξη και η αγάπη. Πολλά όντως έχουμε να διδαχτούμε από τα ζώα, που αν τα ακολουθούσαμε θα είχαμε λιγότερο μίσος στις ζωές μας. Καλή βδομάδα, κορίτσι μου, σε ευχαριστούμε για τις πρωτοβουλίες σου να μάς δώσεις χώρο έκφρασης και δημιουργίας.

      Διαγραφή
  3. Τα ζώα μας διδάσκουν και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις συμπεριφορές μας. Πόσο εύκολα ο άνθρωπος φέρεται άκαρδα σε ένα ζώο και πώς το ζώο δείχνει το μεγαλείο της ψυχής του μέσα από την ανιδιοτέλεια του και την επιλογή του να μην ακολουθήσει τα πρότυπα που λένε "σαν το σκύλο με τη γάτα".
    Να είσαι καλά Γιάννη μου, να συνεχίσεις να μας χαρίζεις τόσο όμορφα κείμενα.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά και ευγενικά σου λόγια. Κρατάμε τα μηνύματα από τον κόσμο των ζώων για να βελτιώσουμε το δικό μας. Κρατώ τις ευχές σου που με γεμίζουν αγάπη και συγκίνηση. Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  4. Τρυφερό και αγαπησιάρικο. Διδάσκει Γιάννη μου΄όπως τα ζώα ξέρουν να μας παραδειγματίζουν. Ξέρεις εσύ με τον ψυχογιό σου τον Άρη τι πλάσματα ειναι τα ζωάκια.
    Μπράβο σου
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ναι, Άννα μου. Έχω τον Άρη μου, το ψυχοπαίδι μας. Έχουμε αλλάξει σαν άνθρωποι και μπορούμε να κατανοήσουμε αυτά τα μεγάλα μηνύματα που εισπράττουμε. Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου φίλη. Να είμαστε καλά.

      Διαγραφή
  5. Τι όμορφο βρε Γιάννη μου και πόσο τρυφερό το μικρό σου διήγημα. Τόσο για την σχέση των ζώων με τους ανθρώπους (συγκινήθηκα που είδαμε τη γιαγιά Βασιλική μέσα από τα μάτια της Ριρής), όσο και για την ειρηνική συνύπαρξη μακριά από στερεότυπα, αλλά και την δύναμη και την σημασία της αγκαλιάς.
    Μπράβο Γιάννη μου! Υπέροχη πραγματικά η συμμετοχή σου.
    Καλό βράδυ! Μια ήσυχη εβδομάδα να μας ξημερώσει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, αγαπημένη μου φίλη, τα γλυκά σου λόγια με γεμίζουν αγάπη και όμορφα συναισθήματα. Σε ευχαριστώ με την καρδιά μου. Προσπάθησα να δώσω τα δικά μου μηνύματα μέσα από τη ζωή των ζώων. Να είσαι καλά ψυχή μου.

      Διαγραφή
  6. Τρυφερό, συγκινητικό, με πολλαπλά μηνύματα. Για τα αδέσποτα και τη σημασία της φιλοξενίας τους, για το πως λειτουργούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα, για τη φιλία και την αγάπη, για τη διαφορετικότητα, για τα στερεότυπα που ορίζουν τις ζωές μας.
    Μια όμορφη ιστορία, αν την διάβαζες σε κάποια τάξη με μικρά παιδιά, σίγουρα τα συναισθήματα θα ξεχείλιζαν, ίσως και κάποιο δάκρυ, είναι βλέπεις ότι ακόμη μπορούν και αισθάνονται αυτά ακριβώς που θέλεις να πουν, δίχως κανενός είδους παρωπίδες.
    Όμορφη γραφή όπως πάντα!
    Την Καλημέρα μου , Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βασίλη μου, καλή σου βδομάδα φίλε μου. Χαίρομαι για την αναλυτική σου παρατήρηση, νομίζω λέει τα πάντα. Πιάνεις το σφυγμό της καρδιάς μου, τη σκέψη και τις προθέσεις μου.
      Να σε ευχαριστήσω για την αμοιβαία συγκίνηση, που μού δίνει το σχόλιό σου, φίλε μου. Μιλάμε την ίδια γλώσσα και το χαίρομαι πολύ.

      Διαγραφή
  7. Ούτε να μιλήσουν μπορούν, ούτε να γράψουν.
    Μπορούν όμως να μας πουν πολλά! Με τη συμπεριφορά τους που πολλές φορές μάς ξαφνιάζει. Και τολμούμε εμείς, η …κορωνίδα τής δημιουργίας, να χρησιμοποιούμε υποτιμητικά την κλητική «ζώα!».
    Το κείμενό σου, Γιάννη, με την ευαισθησία που το χαρακτηρίζει, δίνει αφορμές να ξανασκεφτούν οι άνθρωποι πόσο άνθρωποι είναι. Πόση προσπάθεια καταβάλλουν για να γίνει δυνατή η συνύπαρξη με τον πλησίον. Ένα ωραίο κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη, αγαπητέ φίλε και δάσκαλε. Πόσο σε ευχαριστώ! Θεωρούμαστε, φευ, ανώτερο είδος. Τρομάρα μας! Έχουμε διαλύσει το σύμπαν, δεν έχουμε αφήσει τίποτα όρθιο. Και σνομπάρουμε τα ...ζώα, που το δικό τους ένστικτο δεν είναι η καταστροφή και το μίσος.
      Καλή βδομάδα, Άρη μου.

      Διαγραφή
  8. Πόσο όμορφη και τρυφερή ιστορία γεμάτη μηνύματα. Είναι σκληρή η ζωή εκεί έξω για τα αδεσποτάκια. Την αντιμετωπίζουν όμως με γενναιότητα και αξιοπρέπεια. Τα ζώα πάντα έχουν να μας δώσουν μαθήματα και η τρυφερή σου ιστορία Γιάννη μου, μας δείχνει πολλά από αυτά. Πολύ όμορφο και συγκινητικό κείμενο, μπράβο σου φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ζώα, Κατερίνα μου, έχουν ένστικτο και σέβαση στη ζωή και στις αξίες της. Η πρόθεσή τους δεν είναι η καταστροφή απλά το ένστικτο της επιβίωσης. Μέχρι εκεί.
      Χαίρομαι πάρα πολύ, που μπόρεσα να δώσω κάποια μηνύματα στη μικρή αυτή ιστορία, αγαπημένη μου φίλη.
      Ειλικρινά σε ευχαριστώ για τη συγκίνηση. Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  9. Έζησα πριν χρόνια από κοντά τη σχέση μιας γάτας κι ενός σκύλου. Μικρός σε ηλικία ο σκύλος, μεγάλη σε ηλικία η γάτα. Αποτέλεσμα; Η γάτα πήρε υπό την προστασία της τον σκύλο! Κι εκείνος της έγλυφε συνεχώς τα αυτιά. Το βλέπαμε και δεν το πιστεύαμε. Η ιστορία σου Γιάννη μου, μου έφερε στο νου τα δυο ζωάκια μας που δεν ζουν πια. Ναι, η αγάπη υπάρχει παντού, φτάνει να την αναγνωρίζει η ψυχή μας και να την τιμάει όπως πρέπει, ξεκινώντας με μια μεγάλη, στοργική αγκαλιά.
    Να είσαι καλά Γιάννη που διατηρείς τόσο ζωντανό μέσα σου το φίλτρο της αγάπης.
    Καλημέρα - Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να αναγνωρίσουμε την αγάπη, να την εντοπίσουμε και να την κάνουμε κτήμα μας, μάς κάνει άλλους ανθρώπους, αγαπημένη μου Μαρία.
      Η εμπειρία που περιγράφεις, δεν την έχω ζήσει, πρέπει να ήταν εκπληκτική. Δύο ...εχθροί, στην ίδια αγκαλιά. Στα ίδια συναισθήματα. Πρέπει να γίνατε άλλοι άνθρωποι, στην κυριολεξία.
      Σε ευχαριστώ, κορίτσι μου, που μοιραστήκαμε τόσο όμορφα συναισθήματα. Να μένουμε άνθρωποι.
      Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  10. Όμορφη, τρυφερή, ευαίσθητη η ιστορία σου Γιάννη μου! Ένα όμορφο διδακτικό παραμύθι για όλες τις ηλικίες, για τη συμβίωση ανάμεσα στα αντίθετα και τα συναισθήματα αγάπης. Και μόνο όσοι αγαπούν τους τετράποδους φίλους μας μπορούν να δουν και να κατανοήσουν αυτά που δεν φαίνονται. Γιατί ακόμα κι αν δεν έχουν ανθρώπινη λαλιά, έχουν την πιο δυνατή, την πιο αληθινή φωνή μέσα απ’ τα συναισθήματα. Γιατί το βλέμμα τους είναι η γέφυρα που ενώνει τις ψυχές μας με τη δική τους. Μπράβο Γιάννη!
    Καλογραμμένο με τη δυναμική του λόγου σου, μας συγκίνησες!
    Καλή εβδομάδα φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσύ με συγκινείς, Αννίκα μου με τα κριτήρια της σκέψης σου. Η γλώσσα των ζώων είναι μοναδική. Το ένστικτό τους αλάθητο, δεν παίζεται. Έτσι έχουν τη δική τους συναισθηματική σοφία, η οποία έχει άπειρα πράγματα να μάς δώσει. Η γέφυρα που λες.
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη. Να είσαι καλά. Να είμαστε εδώ να δημιουργούμε.
      Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  11. "Η αγάπη δεν ορίζει επιλογές, μικρέ μου. Η αγάπη αγκαλιάζει τα πάντα, κάθε πλάσμα της φύσης." Πόσο όμορφη και διαφορετική από ό,τι μας έχεις συνηθίσει η συμμετοχή σου! Καλημέρα Γιάννη μου καλή εβδομάδα με υγεία, δύναμη και ζεστασιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που κατάφερα να δώσω κάτι διαφορετικό, Κατερίνα μου. Κάτι, που όντως συγκίνησε και μένα. Η συγκεκριμένη εικόνα της Μαίρης μιλάει πολύ. Μιλάει δυνατά και στέλνει μεγάλα μηνύματα. Έτσι μίλησε στην καρδιά μου με τη γλώσσα των ζώων.
      Ευχαριστώ, κορίτσι μου για τα σχόλιά σου. Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  12. Ειδικά το πρώτο μέρος με το φευγιό της γιαγιάς Βασιλικής και την "έξωση" της Ριρής, είναι τόσο συγκινητικό... Η συνέχεια όμως μας επιφυλάσσει ευχάριστες ανατροπές και αγαπησιάρικους διαλόγους. Μέσα απ' την ιστορία σου στέλνεις ένα δυνατό μήνυμα για την αγάπη που ξεπερνάει τα κοινωνικά κλισέ. Κι εγώ έχω στη γειτονιά μου ένα γέρικο σκυλί (είναι τοπόσημο πλέον στην περιοχή μας) που χρόνια τώρα χαϊδολογιέται με τα γατιά της περιοχής και τρώει μάλιστα μαζί τους. Όταν γεννοβολάνε τα θηλυκά, κάθεται προσηλωμένο και παρακαλουθεί από απόσταση ασφαλείας.
    Ξέφυγα πάλι... Είναι που ενθουσιάστηκα με τη συμμετοχή σου. Μπράβο βρε Γιάννη!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις ότι μού αρέσει να "ξεφεύγεις", καλή μου φίλη. Γιατί αυτό σου το "φευγιό" είναι που μάς έχει δώσει τα όσα όμορφα έχεις γράψει και μάς δώσει.
      Οι εικόνες που περιγράφεις πρέπει να είναι πολύ γλυκές. Πρωτόφαντες. Εμπειρίες ζωής. Το να βλέπεις αυτή τη συνύπαρξη και αλληλεγγύη. Αλήθεια πόσο μπροστά είναι τα τετράποδα από κάποιους από εμάς.
      Καλή βδομάδα κορίτσι μου, ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  13. Γιάννη μου όταν είδα ότι διάλεξες αυτή την εικόνα κατάλαβα πως θα διάβαζα κάτι πολύ τρυφερό και δεν έπεσα έξω.
    Η δύναμη της αγάπης είναι μοναδική και η ζεστασιά της αγκαλιάς βάλσαμο στην καρδιά.
    Αν υπήρχε σαν πρώτο μέλημά μας ο κόσμος μας θα ήταν τέλειος. Δεν θα υπήρχαν διακρίσεις, ανισότητα, έχθρες, αντιπαλότητα.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έστω αν νιώθαμε το ένστικτο των ζώων, έστω αυτό το ελάχιστο, θα είχαμε ένα καλύτερο κόσμο, Ελένη μου. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μήτε αυτό. Η πλεονεξία, το κέρδος, η εξουσία, η δύναμη. Αδηφάγες καταστάσεις, που μάς οδηγούν σε νοσηρές ακροβασίες.
      Χαίρομαι πάρα πολύ που σού άρεσε καλή μου φίλη, χαίρομαι με την καρδιά μου.
      Την καλησπέρα μου και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  14. Αν είχαν λαλιά η Ριρή σου και ο Πάπυ αυτά ακριβώς θα ήταν τα λόγια τους φίλε μου , αφού μόνο την γλώσσα της αγάπης ξέρουν τα ζωντανά...πόσα παραδείγματα μπορούμε να πάρουμε από τις συμπεριφορές τους εμείς τα νοήμονα όντα...
    Τρυφερή και γεμάτη όμορφα μηνύματα η συμμετοχή σου μας έδειξε ένα άλλο κομμάτι της γραφής σου.. Για σκέψου το, σε πόσα μονοπάτια μας πάει μια εικόνα ε;
    Καλά να είσαι και να κάνεις ότι αγαπάς καλή εβδομάδα και καλο σου βράδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς τα ...νοήμοντα όντα, Ρούλα μου! Εμείς που οδηγούμε τον κόσμο στον όλεθρο. Τι να λέμε τώρα.
      Ξέρεις, θέλω να δοκιμάζω γραφές, ύφος και θεματολογία. Δεν θέλω να μένω σε μόνιμες σταθερές και χαίρομαι ειλικρινά αν σού άρεσε το μικρό διήγημα.
      Παίρνουμε μαθήματα ζωής και αγάπης από τα ζώα, κορίτσι μου. Την καλησπέρα μου και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  15. Συγκινήθηκα φίλε μου με την ιστορία σου.
    Τί ζητούσαν τα καημένα;
    Μια αγκαλιά.
    Ο,τι χρειαζόμαστε όλοι για να ζήσουμε ήρεμα μα αγάπη.
    Μακάρι να είχαμε λίγο μυαλό σαν τα ζώα, γιατί το πολύ να κατέστρεψε.
    Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ρένα μου. Μια αγκαλιά! Πόσο πολύτιμο, πόσο απλό και πόσο δυσεύρετο. Μακάρι να παίρνουμε τα μηνύματά τους για να ζούμε καλύτερα, Ρένα μου.
      Καλή συνέχεια, καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  16. Γιάννη, τα ζωάκια στη φωτογραφία είναι δικά σου; Λατρεύω το όνομα "Ριρή", με πηγαίνει κατευθείαν στα παλιά σχολικά βιβλία! Στο μεταξύ, πόσο to the point (που λέμε και στο χωριό μου) με το συμπόσιο τής Αριστέας!!! Για την αγκαλιά λέω 😁 Η ιστορία τρυφερή, ανατρέπει τούς κανόνες και διδάσκει την αγάπη σε όλο της το μεγαλείο! Τα γλυκούλια τα ζωάκια, είναι μεγάλη παρηγοριά για τους ανθρώπους, αλλά και το ένα για το άλλο! Γαλήνεψα σήμερα με αυτή την ιστορία. Κι απροπό, έχει επιστρέψει η εποχή τής σόμπας, Γιάννη μου! Πιο πολύ κι από τα τζάκια. Είναι άμεση και δημιουργεί (ζεστή) ατμόσφαιρα. Καλημερούδια! 🍂🐈🍁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, καλησπέρα. Όχι τα μικρά τούτα ζωάκια δεν είναι δικά μου. Είναι στη φωτογραφία-επιλογή της Μαίρης για το δρώμενο αλλά θα μπορούσαν να είναι δικά μου. Εγώ έχω ένα σκύλο μεγάλο, τον Άρη.
      Να σου πω, λατρεύω την ξυλόσομπα. Δυστυχώς ζω σε πολυκατοικία και δεν μπορώ να κάνω εύκολα εγκατάσταση με καμινάδες, αλλιώς δεν το συζητούσα.
      Η αγκαλιά έπεσε ναι με το θέμα της Αριστέας μας στο "Συμπόσιο", που ακολουθεί. Δένει όμορφα.
      Φυσικά και διδάσκουν τα ζώα με την αγάπη τους, καλή μου φίλη.
      Σε ευχαριστώ πολύ. Στέλνω την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  17. Τα ζώα μας διδάσκουν Γιάννη γιατί αγαπούν χωρίς όρια, άδολα, είναι οι πιστοί μας φίλοι, που κάνουν σαν τρελά όταν μας βλέπουν ,που μας περιμένουν πιστά να επιστέψουμε σπίτι.
    Είναι οι παντοτινοί μας φίλοι.
    Το ξέρω από πρώτο χέρι γιατί έχω και εγώ ένα σκύλο που πραγματικά δεν υπάρχει αυτό το συναίσθημα όταν με βλέπει,όλη Δηλ την οικογένεια. Συγχαρητήρια για την ιστορία σου Γιάννη Είναι πολύ τρυφερή και με συγκίνησε Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοιραζόμαστε την ίδια συγκίνηση, Μαρία μου. Ο σκύλος μας, δίνει απέριττα μια άδολη αγάπη και αξίες, που δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Μαρία μου.
      Να είσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  18. Πωπω σαν να έβλεπα ταινία της Ντίσνεϋ! Πόσο γλυκο και όμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω τι λες τώρα καλή μου φίλη! Ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  19. Μια χαρά θεατρικό μας έστησες, Γιάννη μου, με τη γάτα και τον σκύλο της φωτογραφίας, ολόκληρο φωτορομάντζο! Και τι ωραίες, αλλοίθωρες ματιές που έριξες και προς την Αριστέα με την αγκαλιά που αναζητούν τα δύο ζωάκια, είσαι μεγάλο μούτρο τελικά! Όπως καταλαβαίνεις, το ευχαριστήθηκα το μήνυμά σου.
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χααχαχαχαχαχα, μουτράκλα παιδί μου μεγάλη! Το χάρηκα αυτό, Πίπη μου, να είσαι καλά!
      Φωτορομάντζο, ναι! Πολύ σωστή επισήμανση τού έκανες. Μια χαρά ταιριάζει το καρέ των φωτογραφιών.
      Χαίρομαι που σού άρεσε, κορίτσι μου. Σε ευχαριστώ πολύ. Να έχεις την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  20. Καλέ μου Γιάννη, υπέροχη η συμμετοχή σου στο αγαπημένο μας δρώμενο!
    Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου καλησπέρα σου. Τι χαρά, κορίτσι μου, να σε βλέπω εδώ. Σε ευχαριστώ πολύ για τη γλυκιά σου παρουσία και τα ευγενικά σου λόγια. Όμορφες μέρες να έχετε.

      Διαγραφή