H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μια Ιδέα-Μια Έμπνευση #2, Δεύτερος κύκλος, ξεκινάμε

 Εδώ είμαστε αγαπημένες φίλες και φίλοι,

με ζεστή καρδιά και ενθουσιώδη διάθεση, έρχομαι να επιστρέψουμε στο δρώμενό μας: 


Ξεκουραστήκαμε, πήραμε χαλαρά τις ανάσες μας και είμαστε έτοιμοι, χαλαρά, χωρίς άγχος, χρονοδιαγράμματα και πίεση να ξεκινήσουμε:

"Μια Ιδέα-Μια Έμπνευση"

Δεύτερος κύκλος

Αυτή τη φορά η κατηγορία μας έχει ευρύτερα όρια και δεν είναι απόλυτα δεσμευτική σε ένα είδος. Όπως θα δείτε, η κεντρική ιδέα, είναι ανοιχτή και δεκτική σε όλες τις κατηγορίες: Μυστήριο, Θρίλερ, Ερωτικό-αισθηματικό δράμα, Δράμα, Φαντασία, Κομεντί. Όλα τα είδη μπορούν να βρουν "στέγη". Και διά του λόγου το αληθές, πάμε να δούμε την:

Κεντρική Ιδέα Πλοκής

Το παλιό οικογενειακό σπίτι στο ορεινό χωριό, έχει την αγάπη σας αλλά περιμένει και τη φροντίδα σας. Η κατάστασή του είναι κακή και εσείς σχεδιάζετε να το ανακαινίσετε. Βρίσκεστε ήδη εκεί αλλά ένα αναπάντεχο πρόβλημα καθιστά άμεσα αναγκαία την επίλυσή του. Ο μοναδικός / μοναδική, από τη γειτονική κωμόπολη, που θα ανέβει στο σπιτικό προκαλεί πραγματικό σοκ με την άφιξή του / της. Ίσως να μη περιμένατε ποτέ να βρεθεί απέναντί σας. Η ξαφνική χιονοθύελλα έχει τα δικά της σχέδια και θα σάς αναγκάσει να μείνετε εκεί, στον ίδιο κλειστό χώρο μέχρι να απεγκλωβιστείτε. Η νύχτα και το παρελθόν έρχεται ξανά. Τι μπορεί άραγε να κουβαλάει αυτό το πρόσωπο; Είχατε ποτέ σχέση μαζί του; ή μήπως προκύπτει μια έμμεση σχέση μαζί του; Τι μπορεί να φέρει; Τι μπορεί να αλλάξει; Μπορείτε να το αφήσετε στην άκρη; 



Πώς σάς φαίνεται; Πιστεύω να δίνει ένα ευρύ πεδίο ερεθίσματος για έμπνευση. Και ναι, πάμε να αναφέρουμε κάποιους όρους και διευκρινίσεις:

  • Μπορείτε να δηλώσετε την πρόθεση συμμετοχής σας εδώ στην παρούσα ανάρτηση.
  • Γράφετε διήγημα με το δικό σας τίτλο και εικόνα επιλογής σας.
  • Στην αρχή, πριν τον τίτλο, αναφέρετε την κεντρική ιδέα, όπως αυτή έχει δοθεί παραπάνω στην παρούσα ανάρτηση.
  • Έκταση διηγήματος: Ελεύθερη, χωρίς όρια.
  • Δημοσιεύετε τη συμμετοχή σας στο δικό σας blog. Με ενημερώνετε ταυτόχρονα με e-mail για να ενημερώνω την ομάδα. (Όποτε είστε έτοιμοι). Τυχόν ... "άστεγοι" φίλοι/φίλες, που συμμετάσχουν, φιλοξενούνται στα δικά μας blogs.
  • ΔΕΝ έχουμε βαθμολογία.
  • ΧΡΟΝΟΣ: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός χρόνου στη δημοσίευσή σας. Έχετε άνετα το διάστημα να εμπνευστείτε και να γράψετε. Εντάξει, μπορούμε, τύποις, να βάλουμε ένα όριο 30-40 ημέρων, όπως άνετα το κάναμε και στον 1ο κύκλο. Αν οι συμμετοχές δημοσιευτούν νωρίτερα, ο κύκλος κλείνει αντίστοιχα νωρίτερα. 
  • Επαναλαμβάνω ότι η συμμετοχή είναι ελεύθερη και σε επόμενο χρόνο. Δηλαδή ακόμα και τώρα αν κάποιος νιώσει τη διάθεση-έμπνευση να γράψει κάτι και στην κεντρική ιδέα του 1ου κύκλου, είναι ελεύθερος να το κάνει.
Διευκρινίσεις πάνω στην κεντρική ιδέα της πλοκής:

  • "Αυτό" που καθιστά άμεσα αναγκαία την ανάγκη παρουσίας κάποιου ατόμου για διορθώσει το πρόβλημα, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Μια τεχνική βλάβη, μια αδιαθεσία, ένας τραυματισμός, οτιδήποτε.
  • Τα δρώντα πρόσωπα μπορεί να είναι κάθε φύλου. 
  • Όπως αναφέρω, μπορεί να το πρόσωπο να το γνωρίζετε  άμεσα ή να προκύψει έμμεση ή ακόμα μελλοντική σχέση μαζί του. (Αντιλαμβάνεστε...)
  • Στο σπίτι μπορεί να παρευρίσκονται και άλλα πρόσωπα δικά σας.
  • Ο εγκλωβισμός σας μπορεί να είναι είτε μιας νύχτας ή και περισσότερο. Εσείς το ορίζετε.
Αυτή, λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι η βάση της κεντρικής μας ιδέας για το 2ο κύκλο στο δρώμενό μας. Πιστεύω να βοήθησα με τις επεξηγήσεις μας. Αν όχι, είμαστε εδώ να συζητήσουμε κάθε απορία, πρόταση, παρατήρηση. Στις απαντήσεις στα τυχόν σχόλιά σας, θα μπορέσω να δώσω περαιτέρω επεξηγήσεις.

Εξυπακούεται, όπως και στον 1ο κύκλο, ότι οι συμμετοχές μας θα συγκεντρωθούν στο μπλογκ της βιβλιοθήκης μας Μια Ιδέα-Μια Έμπνευση στο οποίο καλό θα είναι να γίνετε ακόλουθοι. 

Στόχος είναι η έμπνευση, με τη συγκεκριμένη ιδέα και η δημιουργική γραφή. Να περάσουμε καλά, να νιώσουμε όμορφα και συλλογικά. Εύχομαι σε όλους μια όμορφη έμπνευση και να εκμυστηρευτώ ότι μετά τα μικρά διαμάντια του 1ου κύκλου, είμαι σίγουρος για την ποιοτική του ανάλογη συνέχεια.

Μία ακόμα φορά, σάς ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τη συμμετοχή, μέσα απ' την καρδιά μου.

Τρυγήστε λοιπόν το δέντρο της έμπνευσής σας. 





42 σχόλια:

  1. Γεια σου καλέ μου Γιάννη, χαίρομαι που μπαίνουμε πάλι στο παιχνίδι. Με τόσο καιρό που βάζω δρώμενα μου έλειψε να συμμετέχω και τώρα το ξαναθυμάμαι ευχάριστα! Λοιπόν μη καθυστερούμε εγώ είμαι μέσα εννοείται! Φιλιά και καλή μας συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μαίρη μας. Χαχαχαχαχα, ναι πράγματι, το καταλαβαίνω αυτό το αίσθημα, κορίτσι μου, είναι γεγονός. Χαίρομαι πολύ, που σού αρέσει, αυτή σου η χαρά μού δίνει και μένα ανάλογα όμορφα συναισθήματα. Πάμε-πάμε! Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Με την επιφύλαξη και την ελπίδα ότι θα προσπαθήσω να συμμετέχω, αφού οι διευκρινήσεις που μας δίνεις, μας βοηθάνε να ανοιχτούμε σε πολλές εμπνεύσεις του δρώμενου! Μέσα και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, καλή μου φίλη. Ευχαριστώ πολύ. Ναι, μην έχεις άγχος. Με το καλό και χωρίς πίεση. Και ξέρω ότι η έμπνευσή σου θα έρθει εξαιρετική! Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Ωωωωω και με νέα κεντρική ιδέα με ενδιαφέρον μεγάλο και προκαλεί πολλές εμπνεύσεις. Μου αρέσει!
    Και βεβαίως εύχομαι να χει και αυτός ο κύκλος επιτυχία.
    Καλές εμπνεύσεις και δεν χρειάζεται να πω ότι είμαι μέσα, ναι;
    Καλή μας αρχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, γλυκιά μου, πόσο σε ευχαριστώ! Χαίρομαι πάρα πολύ με τον ενθουσιασμό σας, το λέω και το νιώθω. Επίσης το ότι σού άρεσε η κεντρική ιδέα, που πιστεύω, ανοίγει πολύ το πεδίο της έμπνευσης. Ευχαριστώ με την καρδιά μου, καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Ελπίζω αυτή τη φορά να μπορέσω να συμμετέχω φίλε Γιάννη. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Γράψε ένα όνομα στο σχόλιο για να καταλάβω. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  5. Δηλώνω παρών κι αυτή τη φορά, Γιάννη! Κι απ΄ ότι βλέπω, έχεις ανεβάσει πολύ τον πήχη αυτή την φορά. Μεγαλύτερο το κείμενο σου, περισσότερη προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα αυτονόητα. Ξεκινάμε λοιπόν.
    Νάσαι καλά φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βασίλη μου. Προσπάθησα να βοηθήσω και να "ανοίξω" την κεντρική ιδέα έτσι ώστε να διευκολύνω το εύρος της έμπνευσης. Τα υπόλοιπα θα έρθουν με τις υπέροχες, εμπνεύσεις σας. Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ φίλε μου όπως πάντα.

      Διαγραφή
  6. Έχουμε και συνέχεια!!!
    Καλή επιτυχία!
    Πιστεύω αυτή τη φορά θα τα καταφέρω!
    Πανέμορφο σκηνικό εφτιαξες! Μυστηριώδες και νοσταλγικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κική μας. Καλή μου φίλη, σε ευχαριστώ πολύ. Σε περιμένουμε με χαρά και αγάπη, το ξέρεις. Αλλά αυτό δεν αλλάζει ακόμα και αν δεν συμμετάσχεις, Κική μου. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  7. Τέλεια! Χαλαρά η ατμόσφαιρα με πάει στην "Ποντικοπαγίδα" και σίγουρα η συνθήκη της χιονοθύελας και του εγκλωβισμού στο σπίτι, είναι η τέλεια συνταγή για ένα μίνι-θεατρικό. Στη θεωρία όλα αυτά, γιατί στην πράξη θα δω τι θα βγει στο τέλος 😎
    Γιάννη μου, καλή αρχή και στο νέο μας κύκλο και χαρά στο κουράγιο σου! Εννοείται πως δηλώνω παρούσα και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια στην υπέροχη ιδέα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου αγαπημένη, η "Ποντικοπαγίδα" είναι φυσικά μια εκδοχή, που παραπέμπει σε κλειστό θεατρικό έργο. Δεν είναι καθόλου άσχημη μια τέτοια εκδοχή. Ξέρω ότι η έμπνευσή σου θα κάνει εκκίνηση και θα δημιουργήσει, με το καλό, ένα ακόμα διαμαντάκι. Ειλικρινά σε ευχαριστώ, καλή μου, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Με το καλό Γιάννη μου. Καλές εμπνεύσεις για όλους! Ακούραστος είσαι και σε καμαρώνουμε. Να είσαι πάντα καλά!
    Η Κεντρική ιδέα αφήνει πλούσια ενδεχόμενα. Για να δούμε πού θα καταλήξουμε.
    Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουάου τέτοια όμορφα λόγια ακούω, Μαρίνα μου και σηκώνω ψυχολογικό μπόι ως τον ουρανό. Δεν ξέρεις πόσο με στηρίζει όλο αυτό και σε ευχαριστώ πολύ. Η κεντρική ιδέα κρύβει ηφαίστειο στη δημιουργία. Σε ευχαριστώ πολύ. Σιγά-σιγά παίρνουμε το χρόνο μας. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  9. Σ' αυτό το όμορφο ταξίδι συγγραφής παρούσα κι εγώ Γιάννη μου!
    Καλή επιτυχία σε όλους!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου, καλή μου φίλη, πόσο χαίρομαι, το ξέρεις. Ναι, είμαστε εδώ. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Να στείλω την αγάπη μου, κορίτσι μου. Καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία κι αυτή η ιδέα σου Γιάννη μου. Δεν υπόσχομαι τίποτα. Τρέχω και δεν φτάνω με πολλά αυτό το διάστημα. Όμως με το "μέσα" μου ποτέ δεν ξέρω χαχα. Η πρόταση της Μαρίας για έναν δυνατό διάλογο μου αρέσει.
    Καλό μήνα σε σένα και σε όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, ακριβή μου αγαπημένη φίλη, δεν θέλω να πιεστείς! Πάρε το χρόνο σου, νιώσε όμορφα και αν μπορέσεις γράφεις, όποτε μπορέσεις. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο. Δες την έμπνευση της καρδιά σου, στο "μέσα" σου και πράξε. Εδώ είμαστε, μια αγκαλιά.
      Καλό μήνα κοπέλα μου.

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία και αυτή η πρόκληση Γιάννη μου.
    Θυμάμαι ότι κάτι ανάλογο είχα γράψει για την φωτο-συγγραφική σκυτάλη της Μαίρης. Τώρα βέβαια πρέπει να σκεφτώ κάτι άλλο. https://stamonopatiatisfantasias.blogspot.com/search?updated-max=2020-03-06T11:17:00%2B02:00&max-results=7&start=49&by-date=false.
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι! Καλό μήνα, Ελένη μου. Τι σού ...έκανα ε; Χαχαχαχα. Ξέρω και έχω εμπιστοσύνη στην έμπνευσή σου, κοπέλα μου. Ξέρω ότι θα βγάλεις κάτι νέο, όμορφο, όποτε το μπορέσεις.
      Και πάλι σε ευχαριστώ, δεν χρειάζεται να στο πω ξανά και ξανά.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα φίλε μου και καλό μήνα!
    Τί ωραία ιδέα!
    Δηλώνω συμμετοχή κι ελπίζω να την πραγματοποιήσω αυτή τη φορά.
    Ήδη τρέχουν στο μυαλό μου διάφορες σκέψεις.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου, καλή και αγαπημένη μας φίλη. Γλυκύτατη προσμονή. Με την ηρεμία σου, καλή μου. Ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ. Στέλνω φιλιά και ευχές για καλό μήνα.

      Διαγραφή
  13. https://ekfrastite.blogspot.com/2024/04/blog-post_2.html
    Καλημέρα Γιάννη μου. Έτοιμη και η δική μου συμμετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου! Αγαπημένη μου φίλη, τι γλυκύτατη έκπληξη και ετούτη! Θαυμάσια! Τρέχω για τα δέοντα και ειλικρινά σε ευχαριστώ με την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  14. Α, ρε Γιάννη, κέντησες πάλι! 😊 Με έχει "στοιχειώσει" ήδη αυτό το σενάριο, αλλά όπως συνήθως μού συμβαίνει, θα το γράψω αυθορμήτως, όταν φάω φλασιά! Καλημέρα, καλό σ/κ και καλές μας εμπνεύσεις! 🌼

    Υ.Γ Λίγο η χιονοθύελλα, μας τα χαλάει, η άνοιξη ήρθε νωρίς ή μάλλον δεν έφυγε ποτέ φέτος, και θα πρέπει να μπούμε σε (καιρικό) mood, αλλά πού θα μας πάει; Θα το βρούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, πάρε το χρόνο σου, παιδί μου. Δεν χρειάζεται πίεση και φυσικά δεν είναι υποχρεωτική η χιονοθύελλα για να μάς αποκλείσει από κάπου. Μπορεί να είναι και έλλειψη μεταφορικού μέσου σε ένα απομακρυσμένο δύσβατο μέρος (ιδού μια πρόταση) και μάλιστα μεσούσης της άνοιξης.
      Νομίζω ο αυθορμητισμός σου θα λάμψει και πάλι στον κατάλληλο χρόνο. Φιλιά στέλνω, κορίτσι μου και ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  15. Γιάννη, πάλι κάτι ετοιμάζεις και δείχνει πολύ ενδιαφέρον!
    Ενώ δίνεις το πλαίσιο με πολλές λεπτομέρειες, είναι πολύ ανοιχτό για να γράψεις κανείς οτιδήποτε.
    Καλή επιτυχία στην όλη προσπάθεια!
    Μακάρι να μπορούσα να συμμετέχω, όμως η έμπνευση δεν εννοεί να μου κάνει συντροφιά δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει, Γλαύκη μου, κανένα πρόβλημα, κορίτσι μου. Αρκεί, που είσαι εδώ παρέα μας, συμμετέχεις, δημιουργείς. Σε νιώθουμε πάντα κοντά μας, αυτό μετράει.
      Ναι, η κεντρική ιδέα είναι ανοιχτή με μεγάλη ευρύτητα στην έμπνευση, που μπορεί κάποιος να βρει. Ήδη έχουμε δύο εξαίρετα διηγήματα. Μπορείς να τα δεις εδώ:
      https://giannispit.wordpress.com/%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82-2-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd/
      Την καλησπέρα μου, καλή μου φίλη και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  16. Oyrania Pantelidoy. Καλησπέρα. Θα ήθελα πολύ να συμμετέχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Ουρανία, καλησπέρα. Με μεγάλη μας χαρά και τιμή, καλή μας φίλη. Γράψε μου στο mail (johnpitaro@gmail.com) να σου στείλω ότι επεξήγηση χρειάζεσαι. Περιμένω.

      Διαγραφή
  17. Γιάννη μου σε ευχαριστούμε που κρατάς την παρέα άκρως δημιουργική!! Δεν σας προλαβαίνω όλους είναι η αλήθεια αλλά θέλω πολύ να το προσπαθήσω να λάβω μέρος τώρα.. Οπότε θα επανέλθω σύντομα.. Καλή συνέχεια 🌻

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, καλημέρα κορίτσι μου. Μην σε βιάζει ή σε πιέζει τίποτα. Δεν υπάρχουν προθεσμίες. Όποτε θέλεις, αν θέλεις, αν μπορείς, κοπέλα μου. Σε όποιο κύκλο θέλεις. Το δρώμενο είναι πάντα ανοιχτό. Με μεγάλη χαρά να σε διαβάσουμε. Στέλνω φιλιά.

      Διαγραφή
    2. https://pause-theblog.blogspot.com/2024/04/2.html?m=1

      Διαγραφή
    3. Θαυμάσια! Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  18. Πολλά συγχαρητήρια, αγαπητέ μας Γιάννη!
    Θαυμάζω και συγχαίρω την όμορφη παρέα σας!
    Πολύ θα το ήθελα να συμμετάσχω στα δρώμενα σας... αλλά δεν ξέρω πως τα καταφέρνω και ο ελεύθερος χρόνος μου, δεν φτάνει!... Άσε που τώρα τελευταία με έχει εγκαταλείψει και η έμπνευση και το έχω ρίξει στη μελέτη !
    Να είστε γερός και δυνατός και πάντα να δημιουργείτε!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μελετάς πάντα, Μαρία μου. Μην αγχώνεσαι, καλή μου φίλη. Εδώ είμαστε πάντα, όποτε νιώσεις ή βρεις την ευκαιρία. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή. Στέλνω την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  19. Έτοιμη η ιστορία μου.
    Σου έστειλα και μειλ.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mια χαρά όλα, Ρένα μου. Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου φίλη. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  20. Ευκαιρία για δημιουργία. Να ξεσκουριάσουμε. Μόλις ετοιμάσω την ιστορία μου θα σε ειδοποιήσω!
    Ευχαριστούμε για την προτροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω τι λες τώρα! Με μεγάλη χαρά περιμένω, Μαρία μου! Στο μεταξύ μπορείς να δεις όλες τις συμμετοχές στο blog του δρώμενου εδώ: https://giannispit.wordpress.com/
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου φίλη.

      Διαγραφή