H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣήμερα είπα να ανοίξω μια καινούργια σελίδα στην θεματολογία μου εδώ. Κάτι που πραγματικά λατρεύω. Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ και οι ρίζες της Λαογραφίας μας είναι ένα ταξίδι πραγματικά στο φως. Μην προσπαθήσουν ορισμένοι να συνδέσουν την αναφορά μου αυτή σε τυχόν "βαρεμένους" και γραφικούς κύκλους που παριστάνουν τους Αρχαιολάτρες για να είμαστε εξηγημένοι.

Η Αγάπη μου για την Ελληνική Μυθολογία και λαογραφία πηγάζει από τη δύναμή της, το λυρισμό της, την απαράμιλλη διαχρονική της προσφορά σε επίπεδα τέχνης και πολιτισμού.

Για να μην πολυλογώ. Θα προσπαθήσω να δώσω μια πολύ γενική επισκόπηση αυτής της Αρχαίας Λαογραφίας μας και την πορεία της μέσα στον ιστορικό χρόνο.

Το πρώτο πράγμα που μας απασχολεί είναι πως φτάνει σε εμάς αυτό το τεράστιο Υλικό. Οι μύθοι, οι παραδόσεις, οι θρύλοι, οι τραγικοί κύκλοι.

Συνεπώς μια πολύ χρήσιμη αναφορά είναι να δούμε τις:ΠΗΓΕΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
 •  Η Ίδια η λαϊκή παράδοση ερχόμενη από τα βάθη του χρόνου και των θρύλων
 • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:
  • Η Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου: ένα σύνολο τεσσάρων βιβλίων στα οποία περιγράφεται η Ελληνική μηθολογία.
  • Τα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: "Ιλιάδα" και "Οδύσσεια" με πολύ σαφείς αναφορές 
  • Το έργο του ΗΣΙΟΔΟΥ: Ξεχωρίζει το θρυλικό του έργο "ΘΕΟΓΟΝΙΑ" από τα πλέον θεμελιακά έργα και το "ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ"
  • Οι ΛΥΡΙΚΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ:  Πίνδαρος, Βακχυλίδης, Σιμωνίδης, Θεόκριτος, Βίων
  • Οι ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ: Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευρυπίδης με το απαράμιλλο έργο τους αποτέλεσαν χρυσή πηγή πληροφοριών, ιστορίας και λαογραφίας.
 • ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:
  • Ηρόδοτος, Διόδωρος Σικελιώτης
 • ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ:
  • Στράβων, Παυσανίας
 • ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΕΣ-ΡΩΜΑΪΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:
  • Απολλώνιος ο Ρόδιος, Καλλίμαχος, Ερατοσθένης, Παρθένιος
  • Οβίδιος, Στάτιος, Βαλέριος Φλάκκος, Σενέκας, Βιργίλιος
  • Νόννος Πανοπολίτης, Κόϊντος Σμυρναίος
  • Απουλήιος, Πετρώνιος, Λολλιανός, Ηλιόδωρος, Αχιλλέας Τάτιος
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Όλες οι μεγάλες ιστορικές ανασκαφές σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους έφεραν στο φως ιστορικά γεγονότα που πέρασαν πλέον από τη σφαίρα του μύθου στο πεδίο της Ιστορίας, όπως ο Τρωικός Πόλεμος.


ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 • ΘΕΟΓΟΝΙΑ, η εποχή των ΘΕΩΝ: Σε αυτήν την περίοδο αναφέρονται όλα τα περί της γένεσης και δημιουργίας του κόσμου και των Θεών, όπως επίσης και του ανθρώπου. Υποδιαιρείται σε:
  • Κοσμογονία: όλα τα αναφερόμενα στην Γένεση, τη δημιουργία του κόσμου και των Θεοτήτων
  • Ελληνικό Πάνθεο: οι διάφορες Θεϊκές περίοδοι, οι ΤΙΤΑΝΕΣ και το ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ. Η διαπάλη για την εξουσία και την επικράτηση.
 • ΕΠΟΧΗ ΘΕΩΝ και ΑΝΘΡΩΠΩΝ:  Εδώ έχουμε την παρουσία των πρώτων ανθρώπων και το ρόλο τους στην εξέλιξη της ανθρωπότητας: Προμηθέας, Τάνταλος
 • ΗΡΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ:    Εδώ έχουμε την εμφάνιση των μεγάλων Ηρώων (Ηρακλής, Θησέας κλπ), τη δράση τους, τη διαπλοκή τους σε μεγάλους ιστορικούς κύκλους και γεγονότα. Εδώ έχουμε τους μεγάλους τραγικούς κύκλους που ακολουθούν και την κοινωνική εξέλιξη κατά πόδας.Σε αυτές τις δράσεις θα δούμε τον Θηβαϊκό τραγικό κύκλο (Λαβδακίδες), τον κύκλο του Ατρέα και τα παρεπόμενα του Τρωικού πολέμου. 

Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε σε μια γενική επισκόπηση της Μυθολογίας μας. Έχουμε δηλαδή έναν χάρτη πάνω στον οποίο μπορούμε σε διάφορες στιγμές να παρουσιάσουμε κάποια σημαντικά θέματα. 
Αφηνόμαστε λοιπόν σε αυτό το μονάκριβο μαγικό ταξίδι που μας ταξιδεύει σε κόσμους παράξενους, τραγικούς αλλά και συνάμα γεμάτους μηνύματα.
12 σχόλια:

 1. Ουπς! Δεν τα πάω καθόλου καλά με τη Μυθολογία!Ως παιδί την απεχθανόμουν και τώρα ούτε που την πλησιάζω!!!
  Από τις πιο καλές η έκδοση του Στεφανίδη, με πολύ ωραία εικονογράφιση και λογοτεχνικό κείμενο.
  Καλό μήνα, Γιάννη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε και όσα ξεχάσαμε!
  Μπράβο Γιάννη για τη σκέψη!
  Καλό μήνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αλεξάνδρα μου, παράξενο αυτό που λες. Ποιητικό και λυρικό ον σαν και σένα, κακή σχέση με την Μυθολογία. Μου ακούγεται παράξενο, κάτι δεν κουμπώνει. Κάτι σε έχει κάνει να την αντιπαθήσεις προφανώς αλλά ...κρίμα....! Ειλικρινά.
  Καλό Σ/Κ να έχεις κοπέλα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μαρία μου καλησπέρα κορίτσι μου. Νομίζω είναι όμορφο αυτό το ταξίδι. Ευχαριστώ κοπέλα μου. Όμορφο Σ/Κ να περάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θαυμάσια ιδέα και λατρεύω τη μυθολογία!!! Μπράβο!
  Χαίρομαι για το θέμα αυτό και τα ταξίδια που υπόσχεται
  Να σαι καλά Γιάννη μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλώς την Άννα μας. Νομίζω ότι τα ταξίδια αυτά είναι πανέμορφα και θα τα απολαύσουμε ανάλογα τις εμπνεύσεις μας.
  Ευχαριστώ κορίτσι μου και καλό σου μήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εξαιρετική η πρωτοβουλία σου Γιάννη μου και η δουλειά που έκανες και θα συνεχίσεις να κάνεις δίνοντάς μας και μύθους απ΄την αστείρευτη μυθολογία μας και λαογραφικές ιστορίες- παραμύθια που είναι και αυτά γεμάτα συμβολισμούς!
  Καλό δημιουργικά δυναμικό μήνα θα ευχηθώ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Στεφανία μου καλησπέρα σου. Καλή βδομάδα και Χρόνια σου πολλά. Νομίζω αξίζουν μερικές τέτοιες αναφορές όχι για να διεκδικήσω θέση "ειδικού ιστορικού αναλυτή" αλλά ενός απλού καθημερινού ανθρώπου που δικαιούται και αυτός, όπως άπαντες, ένα μερίδιο να ταξιδέψει στους μαγικούς εκείνους ιστορικούς και μη κόσμους.
  Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αμάν, κι εγώ δηλώνω άσχετη, αν και ποτέ δεν είναι αργά να πάψω να είμαι πια (άσχετη!) Καλό και μυθολογικό μήνα ! ✿

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλησπέρα Πέτρα μου. Κανείς δεν είναι ειδικός κορίτσι μου. Όμορφη ευχή αν κρύβει ονειρικές καταστάσεις. Καλά να είμαστε και θα ...ταξιδέψουμε.
  Σε ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εγώ πάλι οταν ημουν μικρή ηταν το καλύτερο μου γιατί το μαθημα αυτό το θεωρούσα σαν παραμυθι..μου αρεσαν οι ιστορίες του και κρεμόμουν απο τα χειλια του δασκαλου να ακουσω .. για τους αθλους του Ηρακλη.. και τους θεους του Ολύμπου... χα..χα.για τοσο προπολεμικα μιλαμε....ποσο μωροπίστευτο είμουν και είμαι ακομα!!
  ωραία πρωτοβουλία... να περνας ομορφα οτι και να κανεις... καλο καλοκιαρι να περασεις !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τότε Ρούλα μου η επαφή μας με τον κόσμο αυτό ήταν στη λογική της περιγραφής του "παραμυθιού". Πάλι καλά θα μου πείς καθώς σήμερα έχουν εξαφανισθεί εντελώς.
  Όμως η Ελληνική Αρχαία Λαογραφία Ρούλα δεν είναι δυνατόν να έχει αυτήν την αντιμετώπιση στην Ελληνική σχολική παιδεία. Είναι έγκλημα αυτό. Ανάμεσα σε πολλά άλλα του είδους που έχει να κάνει με τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας.
  Ευχαριστώ Ρούλα μου, να είσαι καλά και όμορφα να περνάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή