H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Μαρία Κανελλάκη: "Βίοι Αγρίων και αδέσποτων αγίων"



"Αν ήτανε όλες οι έγνοιες μας από ζυμάρι παιδί μου, να τις έβανα πάνω στην πλασταριά μου και με το ξυλόβεργο να τις καλόστρωνα, ίσαμε να γίνουν ένα δαντελένιο φύλο...
Ωραία δεν θα  'ταν;"


Η Αγαπημένη μας Μαρία Κανελλάκη, μετά τις 





"Ιστορίες της διπλανής κρίσης"


 επανήλθε στον εκδοτικό χώρο, αυτή τη φορά με το πρώτο της μυθιστόρημα. 

"Βίοι Αγρίων και αδέσποτων αγίων"

Το να μιλήσω για την Μαρία είναι πλεονασμός. Είναι ένα από τα "δικά μας παιδιά". Η Blogger της διπλανής μας "πόρτας", το "Απάγκιο" πολλών από τις σκέψεις και τα ξαποστάγματά μας. Είναι η φίλη μας και η γνωστή μας. Την "ζούμε" χρόνια τώρα και την απολαμβάνουμε μέσα από τα κείμενα, τα αφηγήματα και τις συμμετοχές της στα δικτυακά δρώμενα της γειτονιάς.

Ήρθε θαρρώ ώριμα η στιγμή να κρατήσουμε στο χέρι μας το πρώτο της μεγάλο μυθιστόρημα. Ένα, ολοκληρωμένο, εμπνευσμένο έργο, κατά την ταπεινή μου άποψη, που ήρθε στην αναγνωστική μου "ζωή" προκαλώντας θύελλα συγκίνησης και συναισθημάτων. Ήταν από τα μυθιστορήματα εκείνα που το έτρεξα με τέτοια δίψα και "ανάγκη", που πραγματικά με εντυπωσίασε.




Ας δούμε το Βιβλίο γενικά

Τι είναι οι "Βίοι Αγρίων και αδέσποτων αγίων"

Πάντα κατά την προσωπική εμπειρία που αποκόμισα διαβάζοντάς τους, είναι ένα κοινωνικό δράμα με πολλές πινελιές αστυνομικής δράσης αλλά και κοινωνικής σύγκρουσης. Μέσα στις σελίδες του θίγονται με βροντώδη τρόπο, σημαντικά κοινωνικά ζητήματα αλλά και βιωματικές καταστάσεις. Θέματα που έχουν να κάνουν με τα νέα παιδιά, τα προβλήματά τους. Με τις κοινωνικές ανισότητες και τον περίγυρο.
Είναι ένα μυθιστόρημα έντονης δράσης, που πραγματικά σε καθηλώνει σε κάθε του κεφάλαιο. Με πλοκή, ανατροπές, συγκρούσεις και κορύφωση. 



Το Θέμα

Η Μπέτυ με τον Νέστορα, οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος. Στην τέταρτη δεκετία της ζωής τους, χωρίς οικογένεια, γνωρίζονται σε μια εκδρομή στον Άγιο Γιάννη τον Ρώσο, για την εκπλήρωση ενός, διαφορετικού για τον καθένα, τάματος. 
Στη ζωή της Μπέτυ, η μητέρα της, η εμβληματική κυρία Γιαννούλα, μορφή πραγματική και στον Νέστορα ο Γιάννης, ο αδελφός του.
Η ζωή αρχίζει να χαμογελά στις ψυχές των δύο αυτών ανθρώπων και ο έρωτας, έστω και καθυστερημένα, χτυπά ξανά την πόρτα της ζωής τους.
Όμως η ζωή τους σκοντάφτει σε τρομερά διλήμματα που θα βάλουν ζητήματα στη σχέση τους. 
Η Μπέτυ, ως κοινωνική λειτουργός, ένας μαθητής γυμνασίου με την μονογονεϊκή του οικογένεια και ο διευθυντής του σχολείου θα έρθουν σε μια αντιπαράθεση που θα πάρει τη μορφή αναμέτρησης με το παρελθόν και το παρόν τους.
Καταλύτης, ανάμεσά τους δύο πρόσωπα: Ο Αδελφός του Νέστορα, ο Γιάννης αλλά κυριότερα η μητέρα της Μπέτυς, η κυρία Γιαννούλα.
Ολόγυρά τους θα στηθεί "χορός" και πλοκή από δευτερεύοντα, ως ρόλους αλλά ουσιαστικά ως σημασία, πρόσωπα που θα συμπληρώσουν την πορεία του δράματος.

"Με φόντο μια λινή πετσέτα που τυλίγει ευλαβικά το πρόσφορο και το ιερό δίπτυχο. Χαρτάκια με ψυχές και ονόματα προσφιλών, συγχώρια και ικεσίες για υγεία και ψυχική δύναμη και μυρωδιές από μοσχολίβανο, αγιοκέρι και λεβάντες. Λίγα ψίχουλα απ' το αντίδωρο μιας Κυριακάτικης λειτουργίας, ξεχασμένα στην τσέπη ενός παλτού.  Στο ¨΄Αξιον Εστί" μιας ιεροτελεστίας, θα αναμετρηθούν το σκοτάδι με τη ζωή κι ο πέτρινος φόβος με τις αφράτες ζύμες που υγραίνονται απ' τα μητρικά δάκρυα."



Οι χαρακτήρες

Εκεί που θέλω να σταθώ, στο έργο της Μαρίας Κανελλάκη, είναι στο πρόσωπο της γριάς γυναίκας. Και θα το κάνω με τον δικό μου "κινηματογραφικό" τρόπο προσέγγισης.
Η Μαρία λοιπόν, πλάθει μια Persona, έναν Υποστηρικτικό ρόλο, αυτόν της μορφής της κυρίας Γιαννούλας, βγαλμένο λες μέσα από την παραδοσιακή Ελληνική λογοτεχνική μυθοπλασία. Μια γριά γυναίκα τυλιγμένη στο άρωμα μιας γνήσιας λαϊκής παράδοσης, μια ανοιχτόμυαλης θρησκευτικής πίστης, μιας ψυχής που αποπνέει ευγένεια, αλτρουισμό και μαχητικότητα για το δίκιο και τη ζωή. Και αυτός ο χαρακτήρας στο μυθιστόρημα είναι που θα "λυγίσει σίδερα" συναισθηματικά.

Η Γλώσσα της Μαρίας, παραδοσιακά, είναι βγαλμένη μέσα από την κλασική Ελληνική πεζογραφία. Στα πατήματα του Καζαντζάκη αλλά και του Χρηστομάνου. Ευωδιάζουν καλολογικά στοιχεία και αισθητική.

(Φωτογραφία από το blog  http://smaragdenia-roula.blogspot.com/ της φίλης Ρούλας)


Το μυθιστόρημα αποτελείται από 30 κεφάλαια και εκείνο που με εντυπωσίασε προσωπικά είναι αυτό το ξεχωριστό να ακολουθούν ονοματολογικά αλλά και χρονικά την ροή του χρόνου μέσα από το Εκκλησιαστικό ημερολόγιο. Μια εξαιρετικά πρωτότυπη έμπνευση που καθορίζει τον "χώρο" του δράματος. Μέσα εκεί δηλαδή που θα δοθεί η "τελική αναμέτρηση", η κάθαρση αν θέλετε στην πλοκή. Ένας πολύ ιδιαίτερος συμβολισμός που συγκινεί και συναρπάζει.



Θα μπορούσα να μιλάω πάρα πολύ για το μυθιστόρημα αυτό. Και στο τέλος πάλι να έχω την εντύπωση ότι εξακολουθώ να θέλω να τονίσω και κάτι άλλο.
Το αφήνω σε σας, εν δυνάμει αναγνώστες να το κάνετε, να το χαρείτε, να το νιώσετε και φυσικά να το διαπιστώσετε.

Αυτή ήταν, αγαπητές φίλες και φίλοι, η προσωπική μου ταπεινή ματιά και προσέγγιση, των "Βίων Αγρίων και αδέσποτων αγίων" της Μαρίας Κανελλάκη. Ένα πεζογράφημα που με συγκλόνισε και μου γέννησε πολύ δυνατά συναισθήματα. Μέσα στην κάθε του σελίδα είδα ανθρώπινους χαρακτήρες πολύ προσιτούς, απλούς ανθρώπους του μόχθου και της ζωής. Είδα τη σύγκρουση μέσα στο καμίνι της ζωής, την περιθωριοποίηση, την εγκληματική διαφθορά και την εμπορευματοποίηση των νεανικών ονείρων, το παρασκήνιο. Είδα όμως και την ελπίδα που γεννά η αλληλεγγύη, η πίστη, ο αγώνας και η συλλογική μάχη. Ένα μεγάλο θετικό μήνυμα ζωής. Τέλος είδα και μορφές αγαπημένων μας προσώπων από τα παλιά νεανικά μας χρόνια. Η πλοκή τα ξανάφερε παρόντα στη μνήμη μας με τρόπο που λυτρώνουν τα δάκρυα νοσταλγίας.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις:  "24 γράμματα" και δεν χρειάζεται να σας πω, αντικειμενικά, ότι πρέπει να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες σας αλλά το κυριότερο, θα βρίσκεται μόνιμα στις καρδιές σας.


Διαβάστε στον σύνδεσμο που σας παραθέτω την συμμετοχή μιας εξαίρετης καινούργιας φίλης στο "Παίζοντας με τις λέξεις"

"Η Προσευχή" Makestorytelling


32 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας της παρέας Γιάννη.
    Αν κρίνω από τον ενθουσιασμό σου, σίγουρα είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο.
    Να το βάλουμε κι αυτό στη λίστα.
    Καλοτάξιδο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου,
      αντικειμενικά θα το πω μία ακόμα φορά. Ναι! Το βιβλίο αποτελεί ένα υπέροχο μυθιστόρημα με μεγάλα μηνύματα της σύγχρονης εποχής, με δράση και λογοτεχνία που συγκινεί.
      Ευχαριστώ καλή μου για την παρουσία και το λόγο σου. Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Θαυμάσια παρουσίαση για ένα αξιόλογο βιβλίο. Μπράβο Γιάννη, χωρίς υπερβολές, χωρίς να αφήσεις κάτι σπουδαίο από το βιβλίο,μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον εκείνων που δεν το έχουν στα χέρια τους ακόμη, έδωσες μια συνολική εικόνα της αξίας του, που όντως είναι μεγάλη.
    Κι εγώ το λάτρεψα, το συζητήσαμε κιόλας, είναι ευφυέστατος μάλιστα ο τρόπος που ξεκινά κάθε κεφάλαιο και για να είμαστε ειλικρινείς δεν περίμενα κάτι λιγότερο από τη Μαρία μας
    Εύχομαι κάθε επιτυχία να έχει. Το αξίζει
    Και δεν σου κρύβω ότι περιμένω εναγωνίως το επόμενο...Ακους Μαράκι;;
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία ακούς; Χαχαχαχαχα!
      Οι φίλοι σου σε καλούν! και έχουν απαιτήσεις. Κανόνισε!

      Άννα μου, σε ευχαριστώ ειλικρινά. Νομίζω αυτό το μυθιστόρημα προσωπικά μου χάρισε απίστευτες συγκινήσεις, με πήγε χρόνια πίσω, μου έφερε στη μνήμη πρόσωπα αγαπημένα, με γέμισε αγωνία και έκρηξη συναισθημάτων.
      Να είμαστε καλά, πάντα να χαιρόμαστε τέτοιες δουλειές από αγαπημένους φίλους.
      Σε χαιρετώ Άννα μου.

      Διαγραφή
  3. Καθώς σε διάβαζα Γιάννη μου, μιλώντας τόσο θερμά για την κυρά Γιαννούλα, σκέφτηκα πως αν ήταν ταινία, άξια θα έπαιρνε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου.. Ε;
    Πολύ όμορφη η παρουσίασή σου, πραγματικά.
    Διάβαζα πρόσφατα στο Confiteor του Καμπρέ "Ένα βιβλίο που δεν αξίζει να ξαναδιαβαστεί δεν άξιζε καν να διαβαστεί". Στης Μαρίας άνετα επιστρέφω και θα επιστρέψω, το έχω σιγουράκι , οπότε δεν γράφω τίποτα άλλο !!!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου, η περσόνα της Κυρά Γιαννούλας είναι μοναδική! Συγκλονιστική. Ναι, σε ένα επιτυχημένο σενάριο-μεταφορά με τους ανάλογους συντελεστές, ως ρόλος, ως χαρακτήρας, μακράν κερδίζει Βράβευση. Θεωρώ ότι γύρω της γυρίζει όλη η συναισθηματική πλοκή. Είναι ο καταλύτης.
      Αλλά και ο χώρος, ο χώρος της θρησκευτικής (τονίζω όχι θρησκοληπτικής) δράσης είναι υπέροχος.
      Τα φιλιά μου καλή μου, με πολλές ευχές. Να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ κι εγώ με τα γραφόμενα σου φίλε Γιάννη.
    Το βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη είναι καταπληκτικό.
    Η δε κυρά Γιαννούλα μοναδική.
    Περιμένω κι εγω το επόμενο .
    Καλο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρένα μου,
      χαίρομαι που μοιραζόμαστε τα ίδια αισθήματα για αυτό το εξαίρετο δημιούργημα. Καλό σου απόγευμα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Αν ισχύει ότι τα βιβλία ζωντανεύουν μέσα απ' τους αναγνώστες τους, τότε ο σκοπός μου επετεύχθη και με το παραπάνω. Γιάννη, εκτός απ' τη συγκίνηση και την τιμή που νιώθω, καταθέτω και το θαυμασμό μου για την ενδοσκόπηση στους χαρακτήρες και την ακριβή περιγραφή των κοινωνικών θεμάτων που θίγονται στο βιβλίο. Διαθέτεις ένα πλούσιο συναισθηματικό λεξικό και την ωριμότητα να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση των άλλων. Τιμή μου μεγάλη να έχω τέτοιους αναγνώστες!
    Σ' ευχαριστώ ειλικρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Συγκίνηση που εισέπραξα με αυτήν την ανάγνωση Μαρία δεν περιγράφεται. Δεν το έχω ξανανιώσει αυτό τα τελευταία χρόνια τόσο έντονα. Δεν ξέρω. ΉΤαν πολλά αυτά που ενυπάρχουν στους "Βίους Αγρίων και αδέσποτων Αγίων". Πολλά και ικανά να προκαλέσουν αυτήν την αναστάτωση.
      Σε ευχαριστώ ξανά για τη δημιουργία σου και τα λόγια σου και εύχομαι Μαρία μου να συνεχίσεις αυτό το υπέροχο δημιουργικό σου πέταγμα.
      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα, Γιάννη,

    Κρατάω ακόμα το βιβλίο της Μαρίας σε μια στοίβα που όλο και υψώνεται. Ο λόγος: Έχοντας διαβάσει και εκτιμήσει το προηγούμενο, έχοντας αγαπήσει τον (ανθρώπινο, άρα αργό) ρυθμό ανάγνωσης που απαιτεί, περιμένω να έχω ξεμπλέξει με τα δικά μου τρεχάματα και άγχη και να το απολαύσω με άργητα. Δε σου κρύβω, όμως, πως νιώθω πως έχω ήδη καθυστερήσει αρκετά! Έχει κι η στωικότητα τα όριά της!

    (Όσο για τις παρουσιάσεις σου, ε, μόνο υποκλίσεις!) :-)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεις την ώριμη εκείνη στιγμή Διονύση μου και θα το κάνεις όπως εσύ το θέλεις για να το απολαύσεις. Είμαι σίγουρος.
      Όσο για τα λόγια σου, ειλικρινά, μία ακόμα φορά, ένα μεγάλο ευχαριστώ αγαπητέ φίλε.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Δεν θυμάμαι σε πιο blog κοινού μας φίλου, Γιάννη μου, διάβασα πως έχεις ένα ακόμα κρυμμένο ταλέντο (μέσα σ' αυτά που αναδύονται, ένα ένα!) και αυτό είναι του κριτικού, είτε είναι ταινία, είτε χειροτεχνία, είτε ζωγραφική, είτε ποίηση, είτε μουσική και τώρα του κριτικού βιβλίου! Δεν έχω ακόμα διαβάσει το βιβλίο της Μαρίας μας αλλά μετά τον εξαιρετικό σχολιασμό σου, σίγουρα θα επισπεύσω την ανάγνωση του!
    Πολλά πολλά τα χαμογελαστά ΑΦιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το επισπεύσεις Στεφανία μου. Και, πίστεψέ με, θα βγεις αποζημιωμένη στα πάντα και σε κάθε προσδοκία. Όσο για τις άλλες σου παρατηρήσεις, τι να πω ο ταπεινός. Ξέρεις, πιστεύω, αν κάτι σε αγγίζει, εννοώ δημιούργημα τέχνης, τότε η ανάλυση και η παρουσίαση βγαίνει αυθόρμητα και γνήσια. Και είναι σημαντικό.
      Ένα μεγάλο ευχαριστώ για κάθε σου σκέψη και λόγο. Με συγκινείς πάντα, το ξέρεις. Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  8. Γιάννη μου Καλησπέρα!
    Διάβασα την ανάρτησή σου με τη σκέψη να μην αφήσω σχόλιο αφού δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Στην πορεία άλλαξα γνώμη γοητευμένη από τον τρόπο της παρουσίασης του βιβλίου, το λόγο, την περιγραφή, τα συναισθήματα.
    Διάβασα την ανάρτηση τρεις φορές διαπιστώνοντας πως ένα κείμενο είναι πολύ περισσότερα από ένα συναίσθημα.
    Σήμερα που η ευκαιριακή συγγραφή ενός βιβλίου οδηγεί στην προχειρότητα και την χαμηλή ποιότητα υπάρχουν βιβλία αριστουργήματα που καθώς αφήνεσαι στη ροή τους ανακαλύπτεις μια οπτική της ζωής που μέσα από καθημερινά δρώμενα φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τις αλήθειες της, μικρές ή μεγάλες.
    Κατά την γνώμη μου-αν μου επιτρέπεις- το ζητούμενο δεν είναι μόνο η πλοκή. Είναι αυτό που έχει να πει ένα βιβλίο, είναι τα συναισθήματα που βγάζει, η φαντασία που διεγείρει, τα μηνύματα που περνά και οι αλήθειες της ζωής.
    Αυτά είναι που άπτονται του ενδιαφέροντος και με τον χειμαρρώδη λόγο σου χωρίς ίχνος επιτήδευσης, κάνει το βιβλίο ενδιαφέρον. Και η Μαρία έχει τη μαστοριά να το κάνει συγκλονιστικό.
    Γιάννη μέσα απ’ τον ευέλικτο χειρισμό της γλώσσας και τον ουσιαστικό λόγο
    που δημιουργεί μια άλλη οπτική στον αναγνώστη, πολλά συγχαρητήρια γιαυτή την παρουσίαση. Θερμά σ' ευχαριστούμε!
    Καλό βράδυ φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου, όχι απλά "θα σου επιτρέψω" αλλά φυσικά και θα λάβω πολύ σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα και τις παρατηρήσεις σου.
      Φυσικά και δεν είναι μόνο η πλοκή σε ένα έργο-βιβλίο-ταινία. Πέραν αυτής, ως αναγκαιότητα, όλα θα στηριχθούν σε όσα επί μέρους αναφέρεις.
      Συναισθήματα, Φαντασία, μηνύματα, αλήθειες.
      Για να δεθεί όλο αυτό με το γίγνεσθαι γύρω μας.
      Κρατώ τα λόγια σου πέραν της τιμής για μένα και ως παρακαταθήκη για να τα κάνω εφόδια και αρχές σε κάθε μου γραφή, αναφορά και δημιουργία.
      Ξέρεις ότι πάντα θεωρώ τη γνώμη και έκφρασή σου ως κάτι πολύ σημαντικό για μένα.
      Καλό βράδυ Αννίκα μου.

      Διαγραφή
  9. «Η Γλώσσα τής Μαρίας, παραδοσιακά, είναι βγαλμένη μέσα από την κλασική Ελληνική πεζογραφία. Στα πατήματα του Καζαντζάκη αλλά και του Χρηστομάνου. Ευωδιάζουν καλολογικά στοιχεία και αισθητική».
    Αυτά τα καθαρά και αντικειμενικά που γράφεις, Γιάννη, για την τέχνη τής Μαρίας, τα έχω διαπιστώσει από τις πρώτες αναρτήσεις της στο «Απάγκιο».
    Τα κείμενά της αναβλύζουν τόσο πειστικά από τη σημερινή αλλά και την παλαιότερη κοινωνική μας πραγματικότητα. Και τα διανθίζει με εύστοχες ολιγόλογες νύξεις, θίγοντας καίρια πολιτικά ζητήματα ή τέμνοντας επικαλύμματα της συμπεριφοράς διαφόρων προσώπων. Με την ευφυή αυτή τεχνική πετυχαίνει να πει πολλά πράγματα, χωρίς να πλατειάζει, ενώ οι περισσότεροι γραφιάδες επιδίδονται σε αγώνα να δημοσιεύουν κατεβατά.
    Η παρουσίασή σου, Γιάννη, είναι πληρέστατη και δικαιότατα διθυραμβική. Για κάποιον που δε γνωρίζει το λόγο τής Μαρίας, είναι άριστα κατατοπιστική.
    Θα ήταν πολύ χρήσιμο για ένα λογοτεχνικό περιοδικό, να φιλοξενούσε αυτό το εξαιρετικό κείμενό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη μου,
      ναι η Μαρία έχει πολλά χαρίσματα. Ένα από αυτά είναι ακριβώς αυτό το ολιγόλογο που αναφέρεις. Είναι χάρισμα για όσους το έχουν.
      Κατά τα άλλα οι παρατηρήσεις σου με βρίσκουν σύμφωνο, δεν μπορώ να βρω να διαφωνήσω κάπου.
      Όσον αφορά τα λόγια σου για μένα, εντάξει, υποκλίνομαι και γεμίζω ευθύνη Άρη μου για τη συνέχεια.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για κάθε σου συμμετοχή και παρουσία.
      Καλό βράδυ παιδί μου.

      Διαγραφή
  10. Ένιωσα ότι μόλις έγινε μια παρουσίαση βιβλίου για τη Μαρία, με όλους εμάς εδώ, παρεΐστικα και εσύ ήσουν ο κεντρικός ομιλητής. Και τι ωραία, που ήταν!
    Αξίζει κάθε επιτυχία στη Μαρία μας, όχι μόνο για τη γραφή της ή την ομορφιά των βιβλίων της, αλλά και για το μεγαλείο της ψυχής της.
    Σε φιλώ γλυκά Γιάννη μου και εύγε γι' αυτή την ωραία παρουσίαση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι το ένιωσα και εγώ Μαρίνα μου.
      Σαν μια μεγάλη παρέα εδώ, όπως όμορφα τη βιώνουμε τόσο καιρό. Θα συμφωνήσω μαζί σου για τη Μαρία. Και κλείνοντας, θα σε ευχαριστήσω για τα λόγια και αισθήματά σου που με ακολουθούν πάντα.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Γιάννη μου Καλημέρα!
    Θέλω να δώσω τις ευχές μου να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο της Μαρίας Κανελάκη μα πάνω από όλα θέλω να σου πω για μια ακόμα φορά πόσο θαυμάζω το μεγαλείο της ψυχής σου.
    Καλή συνέχεια φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιργινία μου καλησπέρα,
      ας μην υπερβάλλουμε κορίτσι μου. Ένας απλός καθημερινός άνθρωπος όπως όλοι μας. Γιατί όλοι μας κρύβουμε μεγαλείο στην καρδιά μας. Και σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Γλυκέ μου φίλε, εξαίσια η παρουσίαση του βιβλιου της Μαριας μας
    ειδικα η αναλυση της γιαγιας Γιαννουλας με την κινηματογραφικη σου προσεγγιση εξαιρετικη

    ενα μεγαλο ευχαριστω ξανα τοσο σε εσενα οσο και στην Μαρια
    την εγαπη μου εχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κική μου,
      να είσαι καλά κορίτσι μου. Την αγάπη την αξίζεις δικαιωματικά. Σε ευχαριστώ πολύ. Πολλά φιλιά και όμορφη συνέχεια.

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία.
      Προφανώς συμφωνούμε στην διαπίστωση για την Μαρία και το έργο της.
      Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  14. Δεν θα μπορούσε να κάνει κανείς άλλος πιο εμπεριστατομενη και τοσο αναλυτικη παρουσίαση στους Βιους των Αγρίων και αδεσποτων Αγιων της αγαπημενης μας Κανελλακη..
    Εχει το ταλεντο και τον τροπο να μπαίνει μεσα στις ψυχες μας και να μας κανει κοινωνους των ηρώων της..!!καλοταξιδο να είναι...
    Και εσύ έχεις τον εξαιρετικό τροπο να παρουσιαζεις άξια το βιβλίο αυτό που η αξία του ειναι ουσιαστική!!!
    Μπραβο σου φιλε μας.. να είσαι καλα και να περνας ακομα καλύτερα.. καλο σου ξημερωμα..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρούλα μου,
      σε ευχαριστώ καλή μου φίλη για τα εξαίσια λόγια σου. Να είσαι καλά για κάθε σου παρουσία και θετική σκέψη.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  15. Γιάννη, δεν έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο της Μαρίας της Καννελάκη ακόμη, αλλά ξέρω ότι γράφει εξαιρετικά και πολύ βαθιά, από τα όσα κείμενα έχω διαβάσει στο blog της. Την έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση!

    Η παρουσιάση σου επίσης εξαιρετική.
    Είναι σπουδαία η αγάπη που δείχνεις σε όλους μας.

    Τα φιλιά μου, την καλησπέρα μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου,
      αποδίδεις με σαφήνεια την πραγματικότητα. Το τελευταίο βιβλίο της Μαρίας είναι συγκλονιστικό. Πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη και με βάση αυτά που ένιωσα και εισέπραξα και εγώ.
      Σε ευχαριστώ πολύ Στέλλα μου για τα λόγια και τα συναισθήματά σου. Ειλικρινά.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΓΙΆΝΝΗ ΜΟΥ!!!!
    ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΙΕΙΣ, ΤΟ ΚΑΝΕΊΣ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΩΡΕ ΓΙΆΝΝΗ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΌΣ ΒΙΒΛΊΟΥ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ καρδιά μου. Να είσαι καλά. Το προσπαθώ όσο μπορώ εδώ στην όμορφη συντροφιά μας. Στέλνω φιλιά και ευχές για καλή βδομάδα.

      Διαγραφή