H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Μνημες γιορτινές ...πλέρια ανοιχτές


Κάτω απ τη θαλπωρή που δίνει το φως των κεριών. Κάτω απ την άχλη που δίνει η φλόγα τους αυτές τις μέρες και στιγμές αφήνω τη σκέψη να τρέξει πίσω. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε αυτές τις στιγμές πάντα ο άνθρωπος έχει μια έντονη ανάγκη να επιστρέφει πίσω σε μνήμες και εικόνες.
Θαρρώ η θαλπωρή και η ζεστασιά που πέφτει σε κάνει να ανοίξεις τα κιτάπια της παιδικής ηλικίας. Έτσι πιστεύω, έτσι νιώθω.

Στο φως λοιπόν των κεριών ανοίγει αυτή η επιστροφή στις παιδικές γιορτινές μνήμες. Πολλές και διάφορες.
Χριστούγεννα για μένα ήταν ας πούμε το τραγούδι της βροχής στην ξύλινη στέγη. Ένα τραγούδι πανέμορφο που έντυνε τις στιγμές με τη δική του ποίηση. 
Ήταν οι πλαστικές λεκάνες που βάζαμε για να κρατάμε τις σταγόνες του νερού που έτρεχε από διαρροές. Αλλά στην ξύλινη οροφή αυτά τα τεράστια μπαλόνια, γεμάτα χρώματα. Και τα θυμάμαι σαν νάναι τώρα, το καθένα ξεχωριστό.
Ο μεγάλος πιγκουίνος, η μεγάλη στρογγυλή σφαίρα, το μακρόστενο "σκουλήκι", τα μικρά "αχλάδια". Όλα φουσκωμένα κρεμασμένα απ την οροφή να αιωρούνται στο ρεύμα του αέρα.
Χριστούγεννα ήταν η γάτα που γουργούριζε γύρω απ τη σόμπα τις κρύες εκείνες νύχτες. Και τι γκρίνια έβγαζε σαν έπρεπε να βγει έξω τη νύχτα για να την βρούμε την άλλη μέρα το πρωί έξω στο χαλάκι της πόρτας.



Χριστούγεννα ήταν το στόλισμα του δέντρου, τα φωτάκια της εποχής με το "άψε σβήσε" που έπρεπε να το πάρεις ξεχωριστά. Που σαν καίγονταν ένα, σταματούσε όλη η σειρά. Και έπρεπε ο πατέρας να δοκιμάζει ένα προς ένα τα λαμπάκια για να βρει το καμένο να το αντικαταστήσει. Και να τα χάρτινα αγγελάκια με το γκλίτερ της εποχής που τα κολλούσαμε στα τζάμια. Θυμάστε εκείνο το αγγελάκι ε; 
Α ξέχασα τα μικρά βαμβάκια που τα κάναμε σβώλους και τα κολλούσαμε στα τζάμια με νεράκι. Και για χιόνι ξύναμε κιμωλία και την φυσάγαμε επίσης στο τζάμι.

Ήταν και η ετοιμασία για τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα κουλούρια. Και να το αλεύρι, να ο μπλάστρης, το τραπέζι, οι λαμαρίνες, ο φούρνος. Η γιαγιά στο ...βασίλειό της!


Χριστούγεννα εκείνη την εποχή ήταν ακόμα η επίσκεψη στα λαμπερά τότε πολυκαταστήματα της Αθήνας. "Μινιόν" στην κορυφή της λίστας, "Αφοί Λαμπρόπουλοι", "Άκρον Ίλιον Κρυστάλ", "Κλαουδάτος" κλπ κλπ
Ύστερα τα κάλαντα! ο γύρος στη γειτονιά. Το σιδερένιο μου τριγωνάκι. Οι αναστολές και οι ντροπές μου. Και η αγωνία της μάνας μου αν "δέχτηκαν καλά το παιδί".

Αχ παραμονή Πρωτοχρονιάς ήταν όλη η οικογένεια ολόγυρα από το ραδιόφωνο με τον πατέρα στον διακόπτη για τα φώτα. Το μέτρημα των δευτερολέπτων 4...3...2...1...  και μετά "Πάει ο παλιός ο χρόνος....."

Το πρώτο γύρισμα των ημερολογίων και φυσικά να δούμε τι χρώμα ήταν για να βγάλουμε συμπεράσματα για την ....πορεία του χρόνου μέχρι που διαλέγαμε μονάχα ...κόκκινα για να είναι όλα καλά.

Μα υπήρξαν και Χριστούγεννα πικρά, μελαγχολικά. Βουτηγμένα στην μοναξιά. Τότε που η εφηβεία έπαιζε τα δικά της παιχνίδια. Η Μοναχικότητα. Η ζωή πίσω απ το τζάμι. Η λαχτάρα για την αφήγηση των νεανικών φίλων για το πως πέρασαν εκείνοι μπας και μείνει και ένα ψίχουλο χαράς και για μας.


Αλλά και τα πιο ύστερα Χριστούγεννα. Αυτά της νιότης. Και του έρωτα. Τότε που η λαχτάρα της μορφής της έκλεινε μέσα της ολάκερες τις γιορτινές μέρες. Η αναμονή για το δώρο της. Η αγκαλιά της, το φιλί της, η θέρμη του κορμιού της. οι αναστεναγμοί του έρωτά της. Το κυνήγι, η αγωνία για αυτήν την αγάπη. 

Χριστούγεννα ήταν ναι, τα μάτια των παιδιών, το γράμμα τους στον Άη-Βασίλη. Όλη αυτή η ανεκτίμητη επιστολογραφία που υπάρχει ακόμα και σήμερα σας πληροφορώ. Και η μεγάλη εκείνη ώρα της βραδιάς της αλλαγής του χρόνου. Όταν άνοιγαν τα δώρα κάτω απ το δέντρο. Τα μάτια τους, το γέλιο τους! Ανεκτίμητες στιγμές. 



Αυτά και πάρα πολλά ακόμα σφράγιζαν εκείνα τα περασμένα Χριστούγεννα των παλιών χρόνων. Θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους σας να περάσετε καλά. Να έχετε υγεία. Να χαμογελάτε. Να δημιουργείτε, να αγωνίζεστε για έναν καλύτερο κόσμο. Να κρατάτε τις αγκαλιές σας ανοιχτές για τους ανθρώπους. Να θυμάστε ότι οι πιο μεγάλη ευτυχία χτίζεται πάνω σε μικρές όμορφες στιγμές. 

Καλά Χριστούγεννα 

απ την καρδιά μου.



50 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη ανάρτηση, Γιάννη μου, νοσταλγική και μέσα στο πνεύμα των ημερών.
    Χρόνια πολλά και σε εσένα, μαζί με αυτούς που αγαπάς και όπως αγαπάς, θυμάσαι και ονειρεύεσαι.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Pippi μου αγαπητή φίλη σε ευχαριστώ πολύ! Ας είμαστε καλά γιατί έχουμε πολλά πάνω στο κεφάλι μας, που βαραίνουν μαζί με τα σκοτάδια που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Καλά Χριστούγεννα να έχεις.

      Διαγραφή
  2. Σκεφτόμουν καθώς διάβαζα το υπέροχο κείμενο σου Γιάννη, πως όχι μόνο δεν είμαστε όλοι ίδιοι, στους χαρακτήρες μας, αλλά έχουμε και τόσο διαφορετικά βιώματα και αναμνήσεις!
    Όμως όπως κι αν είναι αυτές, οι αναμνήσεις μας, τις αγαπάμε γιατί είναι οι δικές μας, κι επειδή τα χρόνια που πέρασαν τις σμίλεψαν.
    Νοσταλγία!!!
    Η παιδική ηλικία μας ήταν ένα παραμύθι από μόνη της.
    Ίσως και πονεμένο κάποιες φορές, μα παραμύθι.
    Έλειπε η υπευθυνότητα, και ήταν όλα γύρω μας, έμοιαζαν τουλάχιστον σταθερά!
    Δεν θα γράψω άλλο.
    Εύχομαι πάντα οι εικόνες μέσα στο μυαλό σου να είναι λαμπερές και όμορφες, τουλάχιστον τώρα πια, για αυτό ας πούμε πως είμαστε υπαίτιοι εμείς.
    χαρούμενα χριστούγεννα Γιάννη μου
    με υγεία,
    με αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα καλή μου φίλη,
      Σε ευχαριστώ πολύ για την κατάθεση και της δικής σου ψυχής εδώ. Πάντα με τη συμμετοχή, την αύρα και τα συναισθήματά σου. Όλα τα παρελθόντα έχουν μια "παραμυθένια" υφή, κύρια αυτά της παιδικής ηλικίας. Υπάρχουν άπειρα που είναι σκοτεινά αλλά και αυτά στρογγυλεύουν στο διάβα του χρόνου. Έτσι νομίζουμε τουλάχιστον.
      Καλά Χριστούγεννα να ευχηθώ από καρδιάς με ότι όμορφο στη ζωή σου.

      Διαγραφή
  3. Πόσο με συγκίνησες Γιάννη μου!
    Έχουμε κοινές αναμνήσεις και μου τις ξύπνησες όλες μία προς μία.
    Είμαστε τυχεροί που ζούμε, θυμόμαστε και καταγράφουμε τη ζωή που πέρασε και νοσταλγούμε. Πολύ τυχεροί! Υπάρχουν όμως και τα Χριστούγεννα που θα ζήσουμε φέτος και όσα έρθουν τα επόμενα χρόνια. Τα Χριστούγεννα μιλούν για μια γέννηση, για μια νέα αρχή σε όλα.
    Μελένιες οι εικόνες σου, τις έστησα με τη φαντασία μου και γαλήνεψα μέσα μου.
    Να είσαι καλά και οι ευχές σου προς όλους εμάς να ξέρεις πως είναι και οι δικές μου ευχές προς εσένα.
    Αγάπη, χαρά, αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.
    Καλά Χριστούγεννα Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου,
      όντα στην ίδια περίπου γενιά, βέβαια εγώ είμαι ο μεγαλύτερος μακράν εδώ πιστεύω, έχουμε πολλά κοινά βιώματα. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να νιώθουμε έντονα ο ένας τον άλλο. Να χτυπάει η καρδιά μας σε κοινούς σκοπούς. Να μας συγκινούν ίδια πράγματα.
      Έτσι κάθε φόρτιση που νιώθει ο ένας αμέσως μεταλαμπαδεύεται στον άλλον και αυτό είναι εκπληκτικό.
      Καλά Χριστούγεννα καλή μου φίλη. Τα έχουμε ανάγκη σε όσα δύσκολα και παγερά παραμονεύουν ολόγυρα και μέσα μας.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Απ’ το τέλος θα ξεκινήσω για ευχές.
    Για την ευτέλεια της ζωής και την απαξία του ανθρώπου αυτά τα Χριστούγεννα να είναι γεμάτα αγάπη, φως, γαλήνη. Να είναι πιο αληθινά, πιο αισιόδοξα πιο ειρηνικά για τον κόσμο.
    Αυτές τις μέρες μια πανταχού παρούσα νοσταλγία να περπατήσουμε στην ηλικία των θαυμάτων, σε ότι αγαπήσαμε, σ’ αυτά που μένουν στην μνήμη και γίνονται ένα μαγικό παρόν.
    Γιάννη μου ότι διαφυλάξαμε στην ψυχή μας το κουβαλάμε μια ζωή σε μια αέναη πορεία. Πώς να ξεφύγεις όταν με τόσο συγκίνηση αγκαλιάζουν την ψυχή σου.
    Και τι ευλογία να μπορείς ακόμη να ονειρεύεσαι, να μπορείς να θυμάσαι, να μπορείς να αλιεύεις τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της προσωπικής σου μνήμης.
    Όπως λέει ο Ρίλκε: " οι τόποι που ζήσαμε παιδιά δένονται παράφορα με το χρόνο της ωριμότητάς μας"
    Γιάννη να περάσεις τα πιο όμορφα Χριστούγεννα δίπλα στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Είθε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου,
      πολλές φορές παίζουμε κρυφτό με τον εαυτό μας και τα βιώματά μας. Πολλές φορές σκουπίζουμε σκουπίδια κάτω απ το χαλί. Ίσως επίσης να ζούμε σε μια φανταστική εικόνα, έτσι να την νομίζουμε, αγνοώντας μια σκληρή πραγματικότητα.
      Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ παρόντες μάχιμοι απέναντι σε κάθε νέα πρόκληση.
      Να είσαι καλά Αννίκα μου, καλά Χριστούγεννα να έχεις, να περνάς όμορφα.
      Με όλη μου την αγάπη και το σεβασμό.

      Διαγραφή
  5. Ένιωσα μια τέτοια ευφορία διαβάζοντας αυτή τη γεμάτη ζωή ανάρτηση! Χριστούγεννα μιας ζωής και τόσο καλά γραμμένα!Καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένα! Υγεία πάνω από όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου καλησπέρα σου,
      ένα μεγάλο ευχαριστώ με τη σειρά μου για τις τόσο ζεστές σου ευχές και την παρουσία σου εδώ. Να περάσεις όμορφα, όπως το ονειρεύεσαι με την οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  6. Αχ αυτές οι αναμνήσεις! Σε καταλαβαίνω που τέτοιες μέρες κατακλύζεσαι από όσα έζησες στα παιδικά σου χρόνια.
    Για μένα κάθε χρονιά που έρχονται τα Χριστούγεννα είναι κάτι νέο που θέλω να ζήσω και μετά ...ονειρεύομαι τα επόμενα Χριστούγεννα.Δεν γυρνάω ποτέ πίσω δεν ξέρω γιατί...
    Καλά να περάσεις και να γεμίσεις νέες αναμνήσεις από όσα θα ζήσεις
    Σε φιλώ και εύχομαι καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θετική η σκέψη σου Άννα μου! Είναι εποικοδομητικό να σχεδιάζεις το αύριο. Να ζεις τις στιγμές σου και να ονειρεύεσαι το μέλλον.
      Δεν ξέρω γιατί αλλά εμείς οι ...καρκίνοι τρεφόμαστε από τις αναμνήσεις. Έχουμε μια δυνατή ροπή στο παρελθόν, στην νοσταλγία και στις αναμνήσεις.
      Άννα μου, όμορφα Χριστούγεννα να έχεις, φωτεινά και χαμογελαστά.

      Διαγραφή
  7. Γιάννη μου οι όμορφες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων είναι θησαυρός ανεκτίμητος. Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα και να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου.
    Φιλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, ναι, τα παιδικά μας χρόνια πάντα μας θρέφουν με τις παρακαταθήκες μνήμης. Το είπα και στην Άννα από πάνω. Για έναν ανεξήγητο λόγο η ροπή στο παρελθόν είναι πολύ έντονη. Ειδικά αυτές τις μέρες.
      Να σου ευχηθώ καλά Χριστούγεννα, να περάσετε όμορφα. Με όλη μου την αγάπη.

      Διαγραφή
  8. Τίποτα από την Χριστουγεννιάτικη θαλπωρή των παιδικών μας χρόνων δεν άφησες έξω Γιάννη μου, αλλά όπως έγραφα και αλλού, δεν είναι κρίμα να περιμένουμε να έρθουν αυτές οι γιορτές για να συνδεθούμε με το παιδί μέσα μας που ποτέ δεν έπαψε να ζητά να το αγκαλιάσουμε, να το σιγουρέψουμε και να το βεβαιώσουμε πως πάντα θα το αγαπάμε! 😍 😘 🥰
    Πολλά ΑΦιλιά και ευχές καρδιάς σου στέλνω και να έχεις όμορφα και φωτεινά Χριστούγεννα! 🤩 💞

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου,
      λάτρεψα τις ...εικαστικές σου φατσούλες! Είναι αυτό που είπες. Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Αυτό το παιδί που είναι στιγμές που το φυλακίζουμε μέσα μας για "δήθεν" και "πρέπει", με αποτέλεσμα να το ευνουχίζουμε.
      Σε ευχαριστώ για όλα σου, για την παρουσία και τα συναισθήματά σου.
      Καλά Χριστούγεννα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  9. Κάτι έγινε πριν. Άφησα σχόλιο και μου το εξαφάνισε!
    Οπότε ξαναπάω από την αρχή και με νευριάζει αυτό, αλλά λόγω των ημερών δεν λέω τίποτα άλλο παρά μόνο αν δεις και δεύτερο σχόλιο ή άσε και τα δύο ή τέλος πάντων.
    Είπα λοιπόν πριν πως μου θύμισες πολλά και πως όλα αυτά τα μαγαζιά τα γύριζα. Και παντού ήταν διάχυτο κέφι και ζωντάνια με συνοδεία τη μουσική από τους πλανόδιους καλλιτέχνες του δρόμου. Αναρωτήθηκα στη συνέχεια αν έχουμε θάψει τη ζωή μας μόνοι μας, ή το έκαναν κάποιοι άλλοι. Ωστόσο σου δίνω ευχές από καρδιάς να περάσεις πολλές στιγμές με τους αγαπημένους σου γεμάτες γλυκιά νοσταλγία αγάπη και γέλιο.
    Καλά Χριστούγεννα Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου, είναι πολύ σπαστικό να έχεις μια έμπνευση, να την γράφεις και άξαφνα να ...εξαφανίζεται. Τι να πω.
      Σε αυτό το μεγάλο θέμα που έβαλες. Αν έχουμε θάψει οι ίδιοι τη ζωή μας. Μαίρη μου, κάποιοι άλλοι το σχεδίασαν αυτό αλλά και εμείς το "φάγαμε", το "δεχτήκαμε" και παραμυθιαστήκαμε πάνω σε ψεύτικα μονοπάτια που μας οδήγησαν στον αφανισμό.
      Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένα καλή μου φίλη. Να είσαι εδώ να απολαμβάνω την παρουσία και συμμετοχή σου.
      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  10. Όλοι κρατάμε το πιο γλυκό κομμάτι των Χριστουγέννων των παιδικών μας χρόνων βαθιά μέσα στην καρδιά μας, πασπαλισμένο με τις δικές του μυρωδιές, γεύσεις και μελωδίες. Και όσο τα χρόνια περνούν, ό,τι κι αν κάνουμε τα Χριστούγεννα, όπου κι αν σχεδιάζουμε να πάμε, απλά στο τέλος, κερδίζουν πάντα τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων.
    Φίλε μου Γιάννη, σ΄ευχαριστώ από καρδιάς για το δώρο σου, που μου χάρισε κάτι από αυτή τη μαγεία των ημερών! Καλές γιορτές και Χρόνια πολλά, καλά, ευτυχισμένα, με ατελείωτα χαμόγελα κι εκπληρωμένα όνειρα! Να χαίρεσαι την οικογένεια σου και να σε χαίρονται όλοι όσοι σ' αγαπούν και αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου,
      σε ευχαριστώ από καρδιάς για κάθε σου ευχή και κάθε κατάθεση ψυχής στα όμορφα λόγια σου. Έχεις πράγματι δίκιο για τη δύναμη των παιδικών αναμνήσεων. Μας σημαδεύουν μια ολάκερη ζωή. Καλά Χριστούγεννα κορίτσι μου με όλες μου τις ευχές.

      Διαγραφή
  11. αμ το φλουρί που το πας?
    Σου αφήνω ένα φιλί ... να τα πούμε?
    οι ουρανοί αγάλλονται .. χαίρε η φύσις όλη :)
    κάπως έτσι και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω Μάνια ναι, ξέχασα το φλουρί. Το κόψιμο της Βασιλόπιττας! άλλη διαδικασία και αυτή.
      Άκουσα όμορφα τα κάλαντά σου κορίτσι μου, ευχαριστώ για τις ζεστές σου ευχές. Και του χρόνου με υγεία.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Γιάννη, με τις όμορφες αναμνήσεις σου, γεμάτες νοσταλγία!
    Άλλα χρόνια εκείνα άλλα σήμερα μα κυρίως άλλες υποχρεώσεις και άλλες ηλικίες!
    Σου εύχομαι ολόθερμα Καλά Χριστούγεννα και το 2020 να σου χαρίσει κάθε χαρά, με πολλή πολλή δημιουργική διάθεση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου καλησπέρα,
      Χρόνια πολλά παλικάρι μου. Ευχαριστώ για τις ευχές σου. άλλα χρόνια ναι αλλά και διαφορετικοί άνθρωποι. Να περάσεις όμορφες γιορτινές μέρες φίλε μου.

      Διαγραφή
  13. Πόσο συγκινητική η αναδρομή στα Χριστούγεννα που πέρασαν Γιάννη μου! Πολύτιμο "φορτίο" οι αναμνήσεις, που τις ξύπνησε η ανάρτησή σου με τόση τρυφερότητα!!
    Εύχομαι από καρδιάς τα φετινά Χριστούγεννα να αφήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις σε σένα και τους αγαπημένους σου! Να περάσετε όμορφα και να έχετε όλου του κόσμου τα καλά, απλόχερα, αστείρευτα!!
    Χρόνια πολλά και καλά, καλέ μου φίλε!!
    Σε φιλώ
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου,
      ευχαριστώ για την ολόθερμη αγκαλιά των ευχών σου. Με συγκινείς όπως πάντα. Να έχεις όμορφες γιορτινές μέρες επίσης καλή μου φίλη. Να είσαι καλά και πάντα με το πάθος σου για το δίκιο και τη ζωή.

      Διαγραφή
  14. Τι θα γινόμασταν δίχως αυτές τις πολύτιμες αποσκευές που κουβαλάμε μέσα μας;
    Γιάννη μου, είναι οι μέρες αυτές, που μοιραία ανακαλούμε τα παιδικά μας "όπλα".
    Για να ανταπεξέλθουμε στο πλαστικό "κονφετί" και την ψευδαίσθηση της γιορτής, που μόνο μελαγχολία μας φέρνουν.
    Είναι οι οικογενειακές φιγούρες, οι μυρωδιές της κουζίνας, στιγμές που σκάλωσαν στο χρόνο, χαμόγελα, ζεστασιά, ένα τρυφερό χάδι το βράδυ στο κρεββάτι μας. Η συρμαγιά μας για να χτίσουμε κι εμείς με τη σειρά μας, τρυφερές μνήμες και γερά στηρίγματα για τα παιδιά μας.
    Χρόνια σου Πολλά Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία αγαπημένη φίλη,
      θυμήθηκα τη φιγούρα της Κυρά-Γιαννούλας στους "Βίους των Αγίων" σου! Με τις μυρωδιές της, τα καλούδια, τις ευχές της, τον τρόπο ζωής της. Αυτή η φιγούρα, τυλιγμένη με τις αξίες που με το μυθιστόρημά σου εκείνο μας έφερες πίσω απ τις μνήμες μας, λειτουργεί σαν ξωτικό τα Χριστούγεννα.
      Ευχαριστώ αγαπημένη μου φίλη για όλα.
      Καλά Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  15. Υπέροχη η αναδρομή στα παιδικά σου, και όχι μόνο, Χριστούγεννα, Γιάννη μου!
    Θυμόμουν κι εγώ, χθές συγκεκριμένα, τα μπαλόνια πιγκουίνους (έχω και φωτογραφία μου με αυτούς όταν ήμουν μωρό!) και τα ψώνια στα μεγάλα στολισμένα καταστήματα της Αθήνας. Τι ωραίες αναμνήσεις!
    Καλά Χριστούγεννα, σε σένα και την οικογένειά σου, με υγεία και αγάπη!
    Χρόνια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνος ο πιγκουίνος Μαριάννα μου ήταν "σύμβολο" στα μπαλόνια της εποχής. Θυμάμαι μάλιστα και τα χάρτινα παπουτσάκια του που τον βοηθούσαν να σταθεί όρθιος.
      Όμορφες παιδικές μας στιγμές.
      Καλά Χριστούγεννα αγαπητή φίλη. Με όλες μου τις ευχές. Να είσαι καλά και να περάσεις όμορφα. Ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  16. Οσο και να μεγαλωνουμε ηλικιακα οι αναμηνησεις κανουν κατι πισογυρίσματα φιλε μυ που και να θελουμε να τις σταματησουμε δεν γινεται ..γιατί εκεινα τα παιδικά ειναι που εχουν σφραγισει την μνημη μας.. και ειναι ομορφο που τις κουβαλαμε μεζι μας μεγαλωνοντας..ειναι οι αποσκευες της ψυχης μας καθε φορα που θελουμε να ταξιδεψουμε στο παρελθον.. .
    Καλα Χριστουγεννα με αγαπη παντού να περασεις μαζι με τους αγαπημενους σου.. το 2020 να είναι για σενα δημιουργικό με υγεια και με πολλες χαρες..Χρονια πολλα!! 🎄✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που είπες. "Αποσκευές της ψυχής μας".
      Πόσο όμορφη φράση! Που τα λέει όλα νομίζω.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για κάθε σου συναίσθημα. Να είσαι καλά και να έχεις μια όμορφη αυριανή ημέρα και όχι μόνο.
      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  17. Χρόνια πολλά.
    Καλά Χριστούγεννα και του χρόνου με υγεία.
    Με συγκίνησες φίλε Γιάννη, πάρα πολύ.
    Διάβαζα και μεταφερομουν σιγά σιγά πίσω στο παλιό μου σπίτι, στη γειτονιά μου, στον χωματόδρομο, στις μυρουδιές, στα ακούσματα!
    Σ ευχαριστώ πολύ γι'αυτό το ταξίδι.
    Εύχομαι να περάσετε όμορφα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ρένα μου, αυτά έχουν τα Χριστούγεννα. Είναι τυλιγμένα σε μια πάχνη αναμνήσεων, νοσταλγίας και επιστροφής στο παρελθόν.
      Ας είμαστε καλά να μετράμε και να γράφουμε τέτοιες όμορφες στιγμές.
      Τις ευχές μου αγαπημένη μου φίλη με κάθε τι καλό στην οικογένειά σου.
      Σε ευχαριστώ πολύ για όλα.

      Διαγραφή
  18. Είναι ωραίο να γυρίζεις πίσω στις παιδικές σου μνήμες Γιάννη μου και στις πολύ όμορφες αλλά και στις πιο δύσκολες !!Και βέβαια προκαλούν συγκίνηση οι μνήμες μας!!
    Οι δικές μου μνήμες είναι τόσο διαφορετικές !! Στην τροπική χώρα της Βενεζουέλας με πολλή ζέστη ένα δέντρο στολισμένο και επάνω του το βαμβάκι για χιόνι !! Αλλά χιόνι τι ήταν αναρωτιόμουν !! Οι γονείς και εμείς τα παιδιά ξεθεωμένοι από το τρελό ωράριο των καταστημάτων το μόνο που θέλαμε ήταν ύπνο και μόνο ύπνο !! Αργότερα στα φοιτητικά μου χρόνια όταν βρέθηκα στην Αμερική θα θυμάμαι το δέος των εορτών εκείνων !! Το πολύ κρύο , το μαγικό χιόνι , το τζάκι , τη μυρωδιά των Χριστουγέννων !!
    Καλές γιορτές από καρδιάς όπως επιθυμείς με αγαπημένα σου πρόσωπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Νικόλ,
      τι εμπειρίες! Εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ναι; Έτσι έχεις μια γεμάτη εικόνα των γιορτών εκείνων σε διαφορετικές εκδοχές. Με πλούσιες όμως μνήμες.
      Χάρηκα που μπόρεσα να πω κάτι στην καρδιά σου με αυτήν την αναδρομή. Και σε ευχαριστώ που κατέθεσες εδώ και τις δικές σου. Για μένα είναι μια ιδιαίτερη τιμή αυτό.
      Σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι Χρόνια πολλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  19. Πωω-πωω.. τι αναδρομή..
    Κι εγώ θυμάμαι το Μινιόν! Αλήθεια, Χριστούγεννα χωρίς βόλτα στο Μινιόν δεν ήταν! Κι η πιο έντονη ανάμνηση του Μινιόν ήταν.. (μη γελάς!) οι κυλιόμενες σκάλες!!!
    Θυμάμαι όμως την ανυπομονησία να πάμε, τη χαρά της βόλτας..
    Κι όλα όσα περιγράφεις.. το τριγωνάκι -και τις ντροπές- για τα κάλαντα, τις γύρες στην γειτονιά, το μέτρημα των λιγοστών κερμάτων που είχαμε καταφέρει να μαζέψουμε, τα ψησίματα γλυκών, τα χάρτινα αγγελάκια και τα σελοτέιπ στα παράθυρα..

    Σου εύχομαι Καλές Γιορτές να έχεις Γιάννη μου!
    Χρόνια πολλά και όμορφα! -γεμάτα με νέες εικόνες και θύμησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σμαράγδα μου ναι!
      Αυτές οι κυλιόμενες σκάλες τότε ήταν για μας κάτι "μαγικό". Και σαν μικρά παιδιά θαρρούσαμε πως ζούσαμε κάτι ξεχωριστό. Επτά όροφοι τότε θυμάσαι; Και ξεκινούσαμε απ το ισόγειο για να φτάσουμε στο roof garden! Και σε κάθε όροφο ένας ξεχωριστός κόσμος.
      Κρίμα που εκείνο το κατάστημα χάθηκε σε μια νύχτα καθώς "κάποιοι" αποφάσισαν στα σκοτάδια ότι ο χάρτης του εμπορίου έπρεπε να αλλάξει στην Αθήνα! (Τα περί ...τρομοκρατών κλπ που ακούσαμε δεν έπεισαν μήτε τους ηλίθιους!).
      Όσο για τα άλλα συναντιούνται οι αναμνήσεις μας. Βέβαια εγώ παλιότερος πολύ. Εσύ τα πρόλαβες στο χάσιμό τους τα περισσότερα.
      Καλές γιορτές Σμαράγδα μου. Μεγάλη χαρά και συγκίνηση για μένα να μοιραζόμαστε εδώ τέτοιες στιγμές.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  20. Μνήμην θ’ απάντων, μουσομήτορ’ εργάνην (Αισχύλος).

    Εύγε Γιάννη, χρόνια καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευρυτάνα μου, ευχαριστώ πολύ φίλε για τον συμβολισμό των λόγων σου. Χρόνια πολλά φίλε. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  21. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ!!!!!
    ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΒΙΩΜΑΤΑ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΎΔΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ, ΤΙΣ ΛΕΚΆΝΕΣ, ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝ, ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΆΣ ΔΕΝΤΡΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ, ΚΑΛΑΝΤΑ ΔΕ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ, ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΕΜΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΊΣ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ.
    ΩΡΑΊΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου Χρόνια σου πολλά καλή μου φίλη. Χαίρομαι που μας συνδέουν όμοιες αναφορές μνήμης. Θέλω να περνάς καλά, να ζεις στις στιγμές σου και να τις γεύεσαι. Καλή συνέχεια και ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  22. Α ρε Γιάννη, κάθε φορά δε χορταίνω να σε διαβάζω. Ειδικότερα, και αυτό πρέπει να το ομολογήσω, όταν πρόκειται για τις θύμησες σου. Γραφείς μαγικά. Μας κάνεις μέρος τωνόσων έζησες.
    Εκείνα τα χρόνια της αθωότητας και της νιότης που γράφεις και συ, τα οποία πασπαλίζεις με μια γλυκόπικρη χρυσόσκονη.

    Τα κάνεις με την γραφή σου αλλά είναι και από μόνα τους, χρόνια αγνά γεμάτα αγάπη παρά τις όποιες αντιξοότητες.

    Ο καθένας από μας έχει ζήσει τέτοια χρόνια. Λίγο ή πολύ. Οικογενειακές στιγμές, ζεστές, με ανθρώπους που δεν είναι πια κοντά μας. Με ανθρώπους που θα θέλαμε έστω και για λίγο να ήταν δίπλα μας. Στιγμές, αναμνήσεις, χαρές και λύπες που θα μας ακολουθούν και θα ορίζουν για πάντα την ύπαρξη μας...

    Σε ευχαριστώ για αυτό το κείμενο. Καλές υπολοιπο γιορτών και καλή Χρονιά εύχομαι φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη μου,
      ξέρεις ότι είσαι από τους ανθρώπους που εκτιμώ, σέβομαι και αγαπώ.
      Η παρουσία σου εδώ, ειδικά με την κατάθεση των συναισθημάτων σου, είναι κάτι που με τιμάει ιδιαίτερα και στο λέω.
      Όλοι μας έχουμε ιδιαίτερες μνήμες κύρια από την εποχή των ευαίσθητων χρόνων μας. Μνήμες που γυρεύουν τρόπους και περιβάλλοντα να έρθουν πάλι στην επιφάνεια, να εκφραστούν, να ζήσουν ξανά.
      Εγώ σε ευχαριστώ Μάκη μου γιατί έχω την τιμή μαζί σου να μοιράζομαι τέτοιες όμορφες στιγμές.
      Χρόνια πολλά φίλε μου και καλή μας συνέχεια.

      Διαγραφή
  23. Όμορφες μνήμες Γιάννη μου... Χάθηκα στις δικές σου αναμνήσεις, λοιπόν, μιας κι εγώ φέτος δεν έκανα απολογισμό.. Ίσως λόγω απουσίας χρόνου, ίσως όμως κι ενδόμυχα να το αποφεύγω.. Χρόνια πολλά με υγεία κι αγάπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλγα μου, πολύ φοβάμαι ότι και εγώ φοβάμαι να κάνω τον φετινό απολογισμό της χρονιάς. Ίσως το επιχειρήσω αργότερα. Σε ευχαριστώ όμως αγαπημένη μου φίλη, που είσαι εδώ, με την παρουσία σου και τα λόγια σου.
      Χρόνια πολλά κορίτσι μου και καλή Πρωτοχρονιά.

      Διαγραφή
  24. Αναμνήσεις από χρόνια που έφυγαν, όμως μένουν για πάντα μέσα μας... Πολύ όμορφη, ζεστή και νοσταλγική αυτή η ανάρτηση... Βλέπεις, κάθε ηλικία έχει και τα δικά της καλά, κάθε εποχή έχει τη χάρη της... Χρόνια πολλά και καλά, για να φτιάξουμε πολλές πολλές ακόμα αναμνήσεις! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες Αναστασία μου. Κάθε ηλικία έχει τις δικές της μνήμες στη δική της εποχή. Αυτή η φράση σου που κλείνεις "να φτάξουμε πολλές πολλές ακόμα αναμνήσεις" πραγματικά με συγκίνησε! Πόσο σωστή είναι.
      Σε ευχαριστώ απ την καρδιά μου. Καλή χρονιά να έχεις.

      Διαγραφή
  25. Αν και καθυστερημένα, θα ήθελα να ευχηθώ Καλή Χρονιά, με υγεία και χαρά.
    Τα φωτάκια με το 'άψε-σβήσε'
    το γκλίτερ στα τζάμια
    το χιόνι απο κιμωλία
    οι σβώλοι χιονιού από βαμβάκι
    με ταξίδεψαν σε εποχές, που πάντα θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία!!
    Χρόνια πολλά, αισιόδοξα και δημιουργικά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Καλώς όρισες αγαπητή μου φίλη, τιμή μου η επίσκεψή σου στο σπιτικό μου εδώ. Όμορφες οι ευχές σου και η αύρα σου. Ευχαριστώ πολύ ειλικρινά. Να είμαστε καλά, γεροί δυνατοί και δημιουργικοί.

      Διαγραφή