H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Μια Άνοιξη στην ομίχλη

Λένε ότι πολλές φορές η αυριανή μέρα μπορεί να είναι τόσο διαφορετική ώστε να μην υπολογίζεις καν τι θα αλλάξεις όχι μόνο στη ζωή σου αλλά και στα ίδια σου τα όνειρα, στους πόθους.
Ακόμα στις προσευχές σου. Ναι. Ειδικά σε αυτές. Σε εκείνες δηλαδή τις πολύ προσωπικές στιγμές που βρίσκεσαι είτε μπροστά σε μια απόλυτη περισυλλογή είτε μπροστά σε ένα εικονοστάσι είτε μπροστά σε ένα αναμμένο καντήλι.




Κοιτάς το ημερολόγιο και βλέπεις ότι είμαστε στην Άνοιξη. Και ύστερα αναρωτιέσαι και διαπιστώνεις ότι σου λείπουν οι ίδιες οι παραστάσεις της. Τελειώνει ο Μάρτης και δεν έχω ακόμα χαρεί ένα Ανοιξιάτικο τοπίο. Μονάχα την θολερή ομίχλη της νύχτας νιώθεις στο πετσί σου να επικάθεται στα λίγα βήματα που κάνεις για να αποφύγεις τον συνωστισμό.

Σκέφτομαι τι έχει γίνει στα προσωπικά μου βιώματα απ την αρχή του χρόνου. Ξεφυλλίζω τις σελίδες των εξελίξεων. Οι πρώτες ευχές της Πρωτοχρονιάς αφορούσαν το νέο σπιτικό μας, την ολοκλήρωσή του. Το νέο πατρικό σπίτι. 
Ήταν το πρώτο όνειρο που ξεθώριασε αμέσως! Το φύλλο που δεν το βρήκε καν η Άνοιξη. Τα οικονομικά αδιέξοδα οδήγησαν στο κλείσιμο των ονείρων στο ξύλινο παλιό σεντούκι που θα κάθεται εκεί να προσδοκά τον ερχομό μιας άλλης Άνοιξης, λαμπερής και αρωματισμένης.




Η μικρή μας κόρη, ξεκίναγε τα πρώτα της βήματα στη δουλειά της. Μαλλιά και Νύχια. Κάτι που της άρεσε, που το πάλεψε, το οργάνωσε. Έχτισε τις πρώτες της επαφές, τα ραντεβού του ξεκινήματος. Και ήρθε ο Κορονοϊός να βάλει και αυτό το όνειρο στο σεντούκι του. Έβλεπα στη γειτονιά μας, ένα μαγαζί που ετοιμάζονταν με φροντίδα να ανοίξει. Κομμωτήριο και Νύχια. Ένιωθα τα όνειρα των παιδιών που το άνοιγαν. Τώρα το βλέπω κλειστό μαζί με άλλα και σκέφτομαι πόσο πίσω τους πήγε όλο αυτό.

Έτσι θυμάμαι τη φορά που στεκόμουνα στο μικρό εκκλησάκι στο δάσος, την ώρα που άναβα το κερί μου, στην παράκλησή μου για τον κόσμο και τους δικούς μου, έκλεινα με την παράκληση να γίνει το όνειρό μας με το σπιτικό μας πραγματικότητα.
Σήμερα, συνειδητοποίησα πόσο τραγικά μπορεί να αλλάξει το είδος της παράκλησης.


Το τρίτο και μεγαλύτερο σοκ ήρθε την Τρίτη 17 Μάρτη. Όταν ξαφνικά ο Άρης "βάρυνε" μέσα σε μια νύχτα. Όταν βαριανάσαινε. Όταν δεν μπορούσε να κάτσει. Όταν τον βλέπαμε να χώνει τη μουσούδα του στο άνοιγμα της μπαλκονόπορτας να ανασάνει. Και ήρθε η διάγνωση. 
"Περικάρδια αιμορραγία".

Μεταφέροντάς τον εσπευσμένα στο κτηνιατρικό κέντρο για παρακέντηση αφαίρεσης αίματος από το περικάρδιο, με μάτια γεμάτα δάκρυα, συνειδητοποίησα πόσο μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να αλλάξουν οι παρακλήσεις μας. Παναγιά μου σώσε τον Άρη μας!


Τότε ναι, ένιωθα να πεθαίνω μαζί του. Να σφίγγω το στόμα μου να μην κραυγάσει στα πέρατα μέσα στο αυτοκίνητο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα του. Να αναζητά βοήθεια. Σιωπηρά, με μια βουβή αξιοπρέπεια.

450 ml αίματος αφαιρέθηκαν από την καρδιά του που "κολυμπούσε" στο αίμα. Στην αγκαλιά μου! Μαζί με τα θαυματουργά χέρια των κτηνιάτρων. 
Η Θεραπεία του ολοκληρώθηκε. Είναι καλά, σπίτι μας, αδυνατισμένος, ζωηρός, δεκτικός όπως πάντα. Όμως η αναζήτηση των αιτιών ανοίγει μονοπάτια δυσερεύνητα και άγνωστα. Ιδιοπαθές περιστατικό; Θα επαναληφθεί; Αν επαναληφθεί τότε θα απαιτηθεί λεπτή εγχείρηση καρδιάς. Και αυτά τα ψήγματα από καρκινικά κύτταρα που βρέθηκαν; Οι ογκολόγοι τα εκτίμησαν ότι δεν μπορούν να τα αποκλείσουν. Την Δευτέρα θα κάνουμε Η/Γ να δούμε αν αιμορραγεί ξανά. Αν όχι κλείνουμε μια πόρτα σκοτεινή. 

Δεν ήθελα να τις ζήσω τέτοιες στιγμές αλλά είναι κομμάτι της ζωής μας. Και οφείλω τώρα να αναπροσαρμόσω τις προσευχές μου στα νέα δεδομένα. Και να βάλω και πρώτιστη προτεραιότητα να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τον εφιάλτη της πανδημίας! Να λιγοστέψουν οι θάνατοι, να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μια κρίση που θα είναι μεγάλη και διαρκής. 

Και είναι η ώρα να καταλάβουμε ότι αυτή η πανδημία "ξεβράκωσε" στην κυριολεξία εκείνες τις πολιτικές και ιδεοληψίες του καπιταλισμού, που θεώρησαν την υγεία ως εμπόρευμα και παράγοντα κόστους. Σήμερα μετράνε φέρετρα δυστυχώς οι λαοί τους.

Δείτε την αναλογία νοσοκομειακών κλινών/πληθυσμό στην Κίνα, την Ιαπωνία, Κορέα, Κούβα, Ρωσία  και δείτε τα στοιχεία στις μεγάλες Δυτικές χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, για να αντιληφθείτε το έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας. Ήρθε η ώρα η λογική των αριθμών, των μνημονίων, των ΑΕΠ, των ελλειμμάτων και των ιδιωτικοποιήσεων να πεταχτεί στα σκουπίδια. εκεί που ανήκει πραγματικά! Μαζί με τους εκφραστές της.


Εύχομαι όσο το δυνατόν πιο άμεσα, η ομίχλη που στάθηκε πάνω στην Άνοιξη να ελαφρύνει και να φύγει μια για πάντα. Να προσέχετε, να χαμογελάτε, να αγωνίζεστε, να είστε σε εγρήγορση. Έτσι ώστε να προσευχόμαστε για όλο και πιο θετικά δημιουργικά πράγματα.



49 σχόλια:

  1. Ελπίζω όλοι στην οικογένεια να είσαστε καλύτερα. Πονά να βλέπεις μια ζωντανή ύπαρξη να υποφέρει και να την πλησιάζει ο θάνατος. Ένας σκύλος, μία γάτα, γίνεται μέλος της οικογένειας – της χαράς και της πρόκλησης της καθημερινότητας.. Θυμάμαι τη στεναχώρια της οικογένειας μου όταν χάσαμε τη σκυλίτσα μας από καρκίνο, στα 13 της. Και τις τυραννικές σκέψεις. Μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο; Κάτι πιο νωρίς; Κάτι πιο εξειδικευμένο; Ήταν το πιο μικρό και ευάλωτο μέλος της οικογένειας. Τώρα ξέρω πως κάναμε το καλύτερο δυνατό.. Αυτή είναι μια αγαπημένη μου φράση, κάνω το καλύτερο που μπορώ. Ακόμη και τη στιγμή που προσωπικά, απομονώνομαι, να ξεσκονίσω τον νου, να φανεί η αισιοδοξία.. Νιώθω τον πόνο και την αγωνία για το μέλλον, του Άρη, των κοριτσιών, των νέων παιδιών, του σπιτιού. Αυτό που μπορώ να πω, να μοιραστώ είναι, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. " κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.."

      Ιωάννα μου καλησπέρα. Νομίζω ότι αυτήν ακριβώς τη φράση σου θα την κάνω μότο να την κρατήσω ως τρόπο και μέθοδο αντιμετώπισης κρίσεων. Είναι η πιο λυτρωτική και καθαρή.
      Θα ήθελα από βάθους καρδιάς να σε ευχαριστήσω για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μοιράστηκες εδώ μαζί μου.
      Καλησπέρα καλή μου φίλη. Όλα να πάνε καλά.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Γιάννη. Περιορίστε τις μετακινήσεις λένε αλλά εγώ ταξιδεύω μέσω ίντερνετ με το λαπτοπ παντού. Μέχρι Κίνα πήγα για να δω το ηλιοβασίλεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά έκανες Κώστα.
      "Δεν έκανα ταξίδια μακρινά. Ταξίδεψε η καρδιά κι αυτό μου φτάνει...." λέει ο ποιητής.
      Υπέροχη επιλογή.
      Καλή συνέχεια να έχεις και ευχαριστώ πολύ φίλε μου.

      Διαγραφή
  3. Το ζούμε κι αυτό. Μπορεί απ’ το ανοιχτό παράθυρο να τρύπωσε ο ήλιος στ’ ανοχύρωτα σπίτια, όμως η Άνοιξη δεν με αγγίζει. Μια θλιμμένη Άνοιξη και μια βαριά αίσθηση ανησυχίας με πνίγει.
    Μια σιωπή, μια αβεβαιότητα και εικόνες διάτρητες μέσα από προσδοκίες και όνειρα χαμένα που κλείσαμε σε κάποια σελίδα στο τετράδιο της ζωής. Μέχρι χτες συζητούσαμε, κάναμε όνειρα, κάναμε σχέδια και σήμερα με όσα βλέπω, με όσα ακούω, αποκαρδιώνομαι κι αναζητώ από κάπου να πιαστώ.
    Για τα παιδιά κυρίως. Για την ανατροπή στη ζωή τους. Ένας εφιάλτης που δεν άρχισε καν. Η ανθρώπινη φθορά, ο χρόνος, η απώλεια. Θέλω το αναπόφευκτο να το ορίζει ο Θεός όταν θα έρθει η ώρα μου.
    Και μέχρι χτες ήμουν περήφανη γι’ αυτό το έθνος. Μέχρι χτες, γιατί σήμερα δεν μέτρησε ούτε ο αλτρουισμός, ούτε η αλληλεγγύη, ούτε η συλλογική συνείδηση παρά ο καθένας κοίταξε να σώσει το τομάρι του. Αυτήν την ανευθυνότητα φοβάμαι γιατί ούτε νου έχουμε ούτε σύνεση να κάνουμε το ακατόρθωτο θεμιτό.
    Γιάννη βαρύ το προσωπικό σου φορτίο, γεμάτο παράπονο αλλά και τρυφεράδα που κεντρίζει την ψυχή.
    Δεν έχω λόγια, ότι και να πω θα ακουστεί λίγο. Μόνο ότι σε νιώθω και εύχομαι αυτός ο εφιάλτης να τελειώσει γρήγορα και με τις λιγότερες απώλειες.
    Καλό ξημέρωμα, αύριο ας είναι μια καλύτερη μέρα για όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλα φοβάμαι Αννίκα!
      Και βλέπω πολύ σκοτάδι! Και βλέπω δολερά σχέδια με πειραματόζωο κοινωνικό τους ανθρώπους. Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω.
      Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Εδώ θα είμαστε όσο μας αφήνουν. Μπορεί να το κόψουν και αυτό.

      Διαγραφή
  4. Γιάννη μου, θέλω να πιστεύω ότι η ομίχλη θα φύγει σύντομα και θα χαρούμε την άνοιξη. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι η Ελλάδα θα περάσει την πανδημία με τόσο επώδυνο τρόπο όσο η Ιταλία και άλλες μεγάλες χώρες. Οι νεκροί συνεχώς αυξάνονται και σήμερα είναι 20 άνθρωποι διασωληνωμένοι. Μέσος όρος ηλικίας άνω των 70 ετών. Θα τα καταφέρουν? Ας το ελπίσουμε. Εύχομαι πραγματικά η χώρα μας να φανεί αντάξια των προσδοκιών μου.
    Δεν ήξερα ότι σταμάτησες τις εργασίες για το σπίτι. Λυπάμαι. Όπως και για το μαγαζί της κόρης σου. Έχει ο Θεός θα έλεγε η μάνα μου. Κάνε υπομονή και όλα θα φτιάξουν σου λέω εγώ.
    Όσο για τον Άρη, τι να πω? Είναι τυχερός που έχει εσένα κοντά του και έτρεξες αμέσως να τον φροντίσεις. Εύχομαι από καρδιάς να σταματήσει το όλο ζήτημα εδώ. Είναι δυνατό αγόρι, ζήτησε βοήθεια, την πήρε, φαίνεται να αναρρώνει. Μακάρι να του πάνε όλα καλά.
    Έχε πίστη, φίλε μου, σε ένα καλύτερο αύριο. Αν δεν σκεφτούμε θετικά θα τρελαθούμε.
    Υπουργοί και πρωθυπουργοί φωνάζουν "μείνετε σπίτι". Πώς να μείνω όμως σπίτι? Δουλεύω στο δημόσιο και οι μόνοι εργαζόμενοι που μένουν σπίτι είναι αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν εγώ που κυκλοφορώ με το μετρό φοβάμαι ή όχι. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν κάποιος στο σπίτι μου είναι ευπαθής ομάδα και ενδεχομένως τον κολλήσω. Ξέρουν να λένε "μείνετε σπίτι" αλλά δεν μας λένε πώς να το κάνουμε αυτό.
    Να μείνεις δυνατός, φίλε μου, και όλα θα περάσουν. Άλλωστε, όπως λένε, ξημερώνει ένα καλύτερο αύριο. Ίσως το "αύριο" έρθει σε μια μέρα, ίσως σε λίγες βδομάδες, όμως θα έρθει. Κράτα την ελπίδα ζωντανή. Σε φιλώ, καλέ μου φίλε. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου,
      πήρανε τώρα όλοι μια καραμέλα και την πιπιλάνε. Ποιος να μείνει σπίτι; Δεν έχει παραγωγή η χώρα; Δεν έχει οικονομία; Τα χωράφια δεν δουλεύουνε; Τα μεγάλα εργοστάσια θα σταματήσουν; Οι παραγωγικές μονάδες θα κλείσουν; Οι υπηρεσίες θα σταματήσουν; Τι σόι παπαριές είναι αυτές; Πυρηνικό πόλεμο έχουμε;
      Δεν έχω διάθεση να πω περισσότερα, δεν θέλω κιόλας.
      Ευχαριστώ για όλα καλή μου φίλη, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς αυτό, Γιάννη μου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Κοίτα να προσέχεις τον εαυτό σου, φίλε μου. Και ο Θεός μαζί μας.

      Διαγραφή
    3. Γιάννη μου, ξέρεις ότι δεν θέλω να μιλάω πολιτικά μέσα από το blogging, αλλά νιώθω ότι ζω έναν δεύτερο πόλεμο. Ο πρώτος ήταν (και συνεχίζει να υφίσταται) ο οικονομικός πόλεμος. Ο δεύτερος είναι ο ιός-πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο. 184 κράτη είπαν χθες ότι έχουν επηρεαστεί. 192 κράτη ανήκουν στον ΟΗΕ. Όπως πάει, ο ιός θα βάλει τα γυαλιά στα Ηνωμένα Έθνη! Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος? Πιθανόν. Άλλαξαν οι καιροί, πλέον δεν χρειάζονται τα όπλα για τους πολέμους. Έχουμε πιο... μοντέρνους τρόπους! Εύχομαι η γενιά μας να μη ζήσει και τρίτο πόλεμο. Γιατί αυτός θα είναι πυρηνικός. Δεν θα πω περισσότερα. Ήδη ξεπέρασα τον εαυτό μου. Σε φιλώ, καλέ μου φίλε.

      Διαγραφή
    4. Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να είμαστε περισσότεροι καχύποπτοι ως προς τις προθέσεις Μία μου. Σε ευχαριστώ ειλικρινά πολύ.

      Διαγραφή
    5. Έννοια σου, Γιάννη μου, και είμαι σκεπτόμενος πολίτης. Παρότι δεν αποδέχομαι τις θεωρίες συνωμοσίας, ρίχνοντας κανείς μια ματιά στην οικονομία της Κίνας και στο ρόλο που έχει η Ουχάν (η οποία όλως κατά σύμπτωση έχει και μυστικό βιολογικό εργοστάσιο κατασκευής χημικών όπλων), βγάζει κανείς τα συμπεράσματά του.
      Ερώτηση κρίσεως (για να ελαφρύνουμε την κουβέντα): Από αύριο το πρωί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα μπορώ ...να βγάζω τα σκουπίδια? Αφού δεν θα πηγαίνω στο φαρμακείο ή στο σούπερ μάρκετ! Να βγάζω βεβαίωση ή δεν χρειάζεται? Αχ πάλι με απορίες με αφήνουν οι κυβερνώντες! Χα, χα.
      Πολλά φιλιά, φίλε μου, και να προσέχεις.

      Διαγραφή
    6. Μπορείς Μία μου! Χαχα. Ας χαμογελάσουμε λίγο να ελαφρύνουμε αυτό που ζούμε. Και από εκεί και πέρα να δούμε που θα μας βγάλει. Και εγώ δεν είμαι των θεωριών συνωμοσίας αλλά παραμένουμε σκεπτόμενοι.
      Σε φιλώ και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    7. Αχ Γιάννη μου, αφού απάντησες στην απορία μου την οποία δεν έλυσαν οι κυβερνώντες (χα,χα!), νομίζω είσαι το καταλληλότερο άτομο για να απευθύνω τη 2η σοβαρή μου απορία (είσαι ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά!!!!). Λοιπόν: Πώς θα πηγαίνω στο περίπτερο να αγοράζω τσιγάρα? Με βεβαίωση ότι θα πάω στο φαρμακείο και θα... ξεστρατίζω? Και μην ακούσω "ήρθε η ώρα να το κόψεις". Αυτό θα γίνει αν και όταν το αποφασίσω εγώ, όχι οι κυβερνώντες που στα 15 μου με βομβάρδιζαν με γιγαντοαφίσες να πάω στη χώρα του Camel και του Marlboro. Λοιπόν, τι λες, φίλε μου? Νομιμοποιούμαι για το περίπτερο ή θα με πιάσει το ελικόπτερο/drone της αστυνομίας? Και μετά τι? Μπουντρούμι? Αχ με σκέφτομαι σαν τη σωφερίνα Βουγιουκλάκη στο ομώνυμο έργο! Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
    8. Αχ βρε Μία μου! Εγώ τσιγάρα θα σου φέρνω στο κρατητήριο αν και δεν προβλέπεται, προς ώρας, κράτηση αλλά πρόστιμο.
      Εγώ τύπωσα μερικά εξοδόχαρτα και τα χώρισα σε κατηγορίες. Μια κατηγορία αφορά τον περίπατο με τον Άρη. Συμπληρώνω με μολύβι ημέρα και ώρα.
      Το άλλο αφορά τα ψώνια της ημέρας εδώ ολόγυρα ή σούπερ μάρκετ.
      Αν τύχει κάτι άλλο θα συμπληρώσω και άλλο.
      Αυτό κάνω και σβήνω τις ημερομηνίες για να μην δώσουμε όλα τα λεφτά στις εκτυπώσεις.
      Κάτι τέτοιο θα κάνεις ανάλογο. Πως λέμε εξοδόχαρτο γενικής χρήσης.
      Και καλά μας κουράγια. Υγεία σε όλον τον κόσμο.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
    9. Μα καμία πρόβλεψη ούτε για τα σκουπίδια, ούτε για τα τσιγάρα (προπάντων γι' αυτά -κακές συνήθειες γαρ). Τι να πω πια? Καθόλου δεν με σκέφτονται οι κυβερνώντες! Πάντως μου αρέσει να μου φέρνεις τσιγάρα στο κρατητήριο. Να φέρνεις και καμιά μακέτα να χτίζουμε σπίτι. Εσύ θα κάνεις τη δουλειά με τα ξύλα και εγώ με τη ζωγραφική! Έκαστος στο είδος του! Χα, χα. Πολλά φιλιά, φίλε μου.

      Διαγραφή
    10. Αμ να σου πω Μία μου,
      να ενώσουμε πρέπει τις δημιουργικές μας συνήθειες μπας και συνθέσουμε την ψυχολογία μας σε καλύτερα επίπεδα. Καλή αυριανή να σου ευχηθώ καλή μου φίλη και βάστα γερά.

      Διαγραφή
  5. Η ομίχλη είναι κατά κανόνα προσωρινή.
    Μέσα στο τόσο ευαίσθητο γραπτό σου η αισιοδοξία, Γιάννη, δεν απουσιάζει.
    Αυτή είναι που θα συμβάλει στη διάλυση της ομίχλης.
    ΥΓ. Η σπαρακτική φράση σου «Τότε ναι, ένιωθα να πεθαίνω μαζί του» φωτίζει δραματικά την εξαιρετική σχέση με τον λατρεμένο Άρη σου.
    Καλή αντοχή, αγαπητέ μου φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη,
      η ομίχλη φεύγει. Κοίταξε μόνο να δεις τι έχει πίσω της το τοπίο. Ζούμε τη διάλυση της κοινωνίας. Όχι από την πανδημία αλλά από τα "μέτρα" ενάντιά του!
      Ευχαριστώ φίλε ειλικρινά απ την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  6. Θεέ μου σώσε τον Άρη θα προσευχηθώ και εγώ και πιστεύω ότι όλα καλά θα πάνε. Ξέρω, όλα δύσκολα και τα όνειρα δεν γκρεμίστηκαν, πήραν μια αναβολή. Κάνε κουράγιο, να γονατίσουμε δεν περνάει απο το νου οπότε όρθιοι και παλεύουμε όπως εμείς ξέρουμε.
    Θα περάσει κι αυτό. Θα περάσει
    Δώσε φιλί στον Άρη και αγάντα!
    Καλημέρα μια νέα μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου καλή μου φίλη,
      ένα μεγάλο ευχαριστώ απ την καρδιά μου. Για κάθε σου λόγο.
      Ελπίδες και όνειρα στα χαρτιά! Μέχρι εκεί. Οι άρχοντες βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν να διαλύσουν την κοινωνία. Ζούμε στιγμές μεσαιωνικές με όλα τα δικαιώματα να εξαφανίζονται.
      Σε λίγο τα βιβλία του Γιώργου Δερβεντλή θα πάψουν να είναι επιστημονική φαντασία τρόμου αλλά πραγματικότητα.
      ΟΧΙ δεν θέλω τέτοια προστασία Άννα.

      Διαγραφή
    2. Όντως...μεσαιωνικές όπως το λες. Και το κερασάκι θα έλθει: ''απαγόρευση κυκλοφορίας''! Αλλά οι εργαζόμενοι σαρδέλλες στο ΜΜΜ. Αλλά οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις ο ένας δίπλα στον άλλον. Το ένα γραφείο απέναντι από το άλλο. Και η διασπορά φόβου και τρόμου το χειρότερο. Δύναμη...κουράγιο...και θέληση να μείνουμε ορθοί!

      Διαγραφή
    3. Αυτά είναι που δεν κατανοώ βρε Άννα και φωνάζω. Τι νόημα έχουν οι φωνές "μένουμε σπίτι" αλλά στη δουλειά πάμε ...σαρδέλες; Εντάξει έχουν το νόημα να το προσέξουμε στις ελεύθερες ώρες μας.
      Δεν ξέρω. Παρακολουθούμε αλλά η ψυχολογία μας δεν είναι καλή.
      Καλό βράδυ κορίτσι μου. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  7. Γιάννη μου το 2020 εξελίσσεται σε δύσκολη χρονιά. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ακόμα μόνο να φανταστούμε μπορούμε τις επιπτώσεις.
    Κρατιέμαι από την ελπίδα πως όλα θα τελειώσουν και όπως η χρονιά εξελίχθηκε έτσι που δεν το περιμέναμε, θα τελειώσει θετικά.
    Κάθε μέρα προσεύχομαι να μην έχουμε άλλα θύματα, να σταματήσει η διασπορά του ιού και καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα έτσι όπως θα έχει εξελιχθεί.
    Τι να πω. Έχουμε τον ιό, ήρθαν και σεισμοί, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει!
    Να είμαστε καλά, αυτό να λέμε!
    Όλες μου οι θετικές σκέψεις, ο Άρης να γίνει τελείως καλά και πολλές ευχές να είστε καλά και να τα ξεπεράσετε όλα σε σένα και στην οικογένεια σου, Γιάννη μου.
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη στιγμή που σου μιλώ Μαρίνα αισιοδοξία δεν βλέπω. Μας μεταχειρίζονται σαν πειραματόζωα. Δεν έχω κουράγιο να πω τίποτα. Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  8. Γιάννη καταλαβαίνω απόλυτα τον πόνο σου για τον τετράποδο φίλο σου. Δε θα μπορουσα να μη ξεκινήσω το σχόλιο μου με αυτό, καθώς έχω ένα σκυλάκι σαν παιδί μου μέσα στο σπίτι εδω και χρόνια και εχω ήδη χάσει πριν από μερικά χρόνια τον τετράποδο φίλο μου που είχαμε στο σπίτι από τα εφηβικά μου χρόνια. Να είναι γερός και δυνατός και να μην επαναληφθεί αυτό το μαρτύριο που ζησατε κι εκείνος κι εσείς. Όσο για τα υπόλοιπα, έτσι είναι η ζωή και η δική μου η γενιά έχει μάθει να τρώει μόνο κατραπακές. Αν πάει κάτι καλά στη ζωή μας είναι που τρομάζουμε. Όλα θα πάνε καλά. Πάρε τα πάνω σου καλέ μου φίλε και να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα θα πάνε καλά. Ισχύει; Δεν ξέρω Ειρήνη! Αυτή την ώρα που σου γράφω δεν είμαι σε θέση να περάσω κανένα μήνυμα παρά να κουρνιάξω στη τρύπα μου. Εκεί στην οποία μας προορίζουν.
      Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  9. Γιάννη μου και εγώ εξίσου φοβισμένος είμαι με την έλευση του δίσεκτου 2020. Φοβισμένος για αυτά που περάσαν αλλά άφησαν κάποιες πληγές μισάνοιχτές, φοβισμένος για την ηθική και υγειονομική κρίση που περνάμε όχι πολύ μακριά από την έναρξη του χρόνου και πάνω απ' όλα φοβισμένος για τις νέες, πιο επώδυνες πληγές που θα αφήσει στο πέρασμα του. Και για άλλη μια φορά εμείς θα είμαστε αμέτοχα πιόνια ενός αόρατου πολέμου.
    Γιάννη μου ελπίζω οικογενειακώς να είστε καλά και πάντα με υγεία και ελπίδα όλα θα πάνε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο,
      θα σου πω κάτι αγαπητέ φίλε και μην γελάσεις. Αυτές τις μέρες έχω σκεφτεί πάρα μα πάρα πολύ τον κόσμο των μυθιστορημάτων σου! Ναι, ναι! Και βλέπω στο βάθος φίλε μια προσομοίωση που με αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Μακάρι να μην προσεγγίσουμε τέτοιες εικόνες.
      Ευχαριστώ φίλε μου, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  10. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να σταματήσει εδώ η ταλαιπωρία του Άρη. Καταλαβαίνω πολύ καλά την αγωνία και τη στενοχώρια σας. Έχω όλη μου τη ζωή, ζώα στο σπίτι και αντιλαμβάνομαι το δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ σας.
    Είναι σα να έχεις άνθρωπο, και αγωνιάς το ίδιο.
    Να γίνει εντελώς καλά και να κάνετε πάλι τις όμορφες βόλτες σας στη φύση που αγαπάτε κι οι δυό σας τόσο πολύ.
    Όσο για τα υπόλοιπα ένα έχω να πω.
    Προσαρμοζόμαστε σε ό,τι φέρνει η ζωή και ακολουθούμε τους ρυθμούς της αισιοδοξώντας. Τα καλύτερα θα έρθουν έστω και με κάποια καθυστέρηση.
    Η υγεία πάνω απ' όλα!
    Φιλιά πολλά και στους δυο σας Γιάννη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου,
      έχουμε απέναντί μου ένα πλάσμα που απλά με κοιτάει. Το βλέμμα του μου τα λέει όλα. Δεν μου κουνάει το δάχτυλο, δεν μου λέει να μείνω μέσα, δεν μου λέει να βγω έξω, δεν μου λέει να πηδήξω απ το παράθυρο, δεν μου λέει είμαι ένοχος. Ξέρει να υποφέρει με τη δική του αξιοπρέπεια.
      Δεν έχω ιδέα από που αντλείς την άποψη της προσαρμογής σε αυτά που φέρνει η ζωή. Ειλικρινά πως το λες αυτό; Δηλαδή πως είσαι σίγουρη Μαρία για αυτά τα "καλύτερα"; Θα ήθελα ειλικρινά να με βοηθήσεις να τα δω και εγώ.
      Φιλιά καλή μου φίλη και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  11. "την ώρα που άναβα το κερί μου, στην παράκλησή μου για τον κόσμο και τους δικούς μου"
    Όταν οι άνθρωποι βάζουν στις προσευχές τους πρώτα τον κόσμο κι ύστερα τους δικούς τους, δεν σβήνει η ελπίδα. Το έμαθα απ' τη γιαγιά μου που πάντα προσευχόταν για τα παιδιά όλου του κόσμου κι ύστερα για τα δικά της. Ενσυναίσθηση και ωριμότητα. Αυτά μας λείπουν σήμερα κι απ' αυτά θα κριθεί η τελική μάχη.
    Πολύ θλίβομαι με όσα διάβασα. Καταλαβαίνω τι περνάτε και πόσο ζόρικες είναι αυτές οι δοκιμασίες. Ειλικρινά εύχομαι να πάνε όλα καλά από δω και μπρος. Την αγάπη μου και μια εγκάρδια ευχή να σε συνοδεύει βρε Γιάννη μου. Αγάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω τις σκέψεις σου Μαρία μου. Έγινα κοινωνός μαζί τους μέσα από την κυρά Γιαννούλα. Ξέρεις εσύ.
      Δεν ξέρω τι να πω. Πολλά χτυπήματα μαζεμένα Μαρία. Άντε να δούμε που θα σταματήσει η κατηφόρα.
      Σε ευχαριστώ με την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  12. Γιάννη μου στενοχωρήθηκα με όλα αυτά που σου έτυχαν και γενικά με όλα αυτά που συμβαίνουν σε όλους μας.
    Να μείνουμε στο σπίτι λέει για να προφυλαχτούμε. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, αφού έχουμε ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση.
    Εύχομαι να πάνε όλα καλά.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλησπέρα. Ευχαριστώ καλή μου φίλη για τα καλά σου λόγια. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Τόσο προσωπικά όσο και στην κοινωνία μας. Ανησυχώ και δεν βλέπω καλά πράγματα. Καλό σου ξημέρωμα με την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  13. ... παρούσα :)... είμαι εδώ ...
    χαδάκι στον Άρη ...
    Οσο δεν χάνεις την δύναμη να προσεύχεσαι όλα καλά θα πάνε
    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνια μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
      Τα λόγια σου έχουν πάντα ένα ιδιαίτερο άρωμα από θετική αύρα και ανθρώπινη ζεστασιά. Σε ευχαριστώ καλή μου.

      Διαγραφή
  14. Γιάννη μου ενώνω τις προσευχές μου με τις δικές σου και με τις προσευχές όλου του κόσμου! Κανείς δεν φανταζόταν αυτές τις εξελίξεις στη ζωή μας και συνεχώς γυροφέρνω την Αποκάλυψη στο μυαλό μου που έλεγε πως θα έρθει στιγμή που ο κόσμος θα έχει όλα τα αγαθά και δεν θα μπορεί να τα απολαύσει! Αυτή η ανθρώπινη μανία η αδηφάγα για εξουσία και κυριαρχία, για χρήμα είναι φοβερή! Θα πρέπει να κάνουμε απολογισμό του κόσμου και των επιλογών του για να καταλάβουμε την κατρακύλα μας! Σου στέλνω τις ευχές μου για ίαση του Άρη μαζί με τα φιλιά μου! Και υπογράφω ένα μικρό ασήμαντο γρανάζι στην μηχανή της κοινωνίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου αγαπημένη μου φίλη καλησπέρα,
      Δυστυχώς η μετάλλαξη μιας οργανωμένης κοινωνίας ανθρώπων σε τοξική βόμβα συμπαρασύρει και την ανθρωπότητα σε αυτήν την καταστροφή. Δεν το έχει μια μόνο φορά. Το έχει άπειρες φορές με πολέμους και μαζικές καταστροφές. Τώρα το ζούμε έμμεσα με μια ασθένεια. Τους χαρακτηρίζουν οι "αξίες" τους όπως λες. Αδηφάγοι.
      Ο Άρης είναι καλά προς το παρόν. Έπονται εξετάσεις και βλέπουμε. Στέλνω φιλιά καλή μου και να είσαι δυνατή. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  15. Γιάννη μου, τώρα βλέπω τι έχεις γράψει...
    Συμφωνώ με όσα λέει η Μαρία και τα πιστεύω επίσης.
    Τα παιδιά θα τα καταφέρουν. Να είσαι σίγουρος γι΄αυτό.
    Για το μικρό αγαπημένο σας φίλο εύχομαι τα καλύτερα. Είναι πολύ δύσκολο με τα ζώα που αγαπάμε και έχουμε δεθεί μαζί τους. Πριν ενάμιση χρόνο εμείς χάσαμε τον λατρεμένο μας γάτο και ήταν δύσκολη η απώλειά του. Είχα μιλήσει παλιότερα για εκείνον και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στο σπίτι και για μένα προσωπικά. Σας είχα ξεσηκώσει τότε που νομίζαμε ότι είχε πεθάνει και τελικά βρέθηκε. Όμως όταν πέθανε, δεν ήθελα να γράψω τίποτε. Ήταν μέλος του σπιτιού και δεν ξεχνιέται.
    Σε ζάλισα μα δεν το είχα πει.
    Όσο για τα υπόλοιπα που αναφέρεις απαιτούνται γερά στομάχια!
    Φιλιά και να είστε αγαπημένοι. Αυτό δίνει δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Γλαύκη μου! Στις ώρες του πόνου, της δυσκολίας, ο λόγος των φίλων, η παρουσία τους, τα ειλικρινή τους αισθήματα είναι μεγάλη γιατρειά. Και ηχούν στην ψυχή μας τόσο δυνατά και τόσο υποστηρικτικά. Περνάμε δυσκολίες Γλαύκη μου. Σοβαρές και επώδυνες. Μακάρι να βγούμε με τις ελάχιστες απώλειες από αυτές.
      Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  16. Αυτη η Ανοιξη θα είναι για όλο τον κόσμο απο τις πιο δύσκολες..όλα έχουν έρθει τα πάνω κάτω ..όταν δεν υπάρχει απώλεια..που είναι το δυσκολότερο όλων θα πρεπει να εξοπληστούμε με δυναμη ψυχης και να τα παλευουμε.. οταν ειναι περαστικά οπως στο σκυλακι σας.. και οι αναποδιες ..και αυτες θα περασουν .. η Ανοιξη θα ξαναέρθει να εισαι σίγουρος απλα δεν ξερω πια αν θα ειμαστε οι ιδιοι μετα απο αυτην την καταιγιδα...μακαρι να γίνουμε καλυτεροι άνθρωποι..
    Ευχομαι να είμαστε δυνατοί και να περασει γρηγορα οτι δυσκολο περναμε...και εσύ κουραγιο να προσεχετε.. όσο ειμαστε ζωντανοί θα ελπίζουμε..να είσαι καλα΄..ολα θα περασουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου κρατώ τα γλυκά και ανθρώπινα λόγια σου και τα εκτιμώ για την ειλικρίνειά σου.
      Ανησυχώ για μια σειρά πράγματα τόσο συλλογικά όσο και οικογενειακά για πολλά πράγματα. Προσπαθώ να τα βάλω σε μια τάξη για να τα διαχειριστώ.
      Να είστε καλά και να προσέχετε καλή μου φίλη.
      Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  17. Εχω πολύ καιρό να περάσω καλέ μου φίλε, σε βρίσκω όπως δεν θα ήθελα. Αφήνω τις ευχές μου πρώτα για τον Αρη να είναι πάντα καλά και για όλα όσα περνάμε γρήγορα να αλλάξουν όλα.
    Κουράγιο, υπομονή και πίστη όλα σε λίγο θα είναι μια κακή ανάμνηση.
    Καλή σου μέρα Γιάννη μου σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βιργινία μου,
      χαίρομαι πολύ που νιώθω τη ζεστασιά σου εδώ αγαπημένη μου φίλη. Ο Άρης είναι καλά, γέμισε πάλι ζωή και σβελτάδα. Και την μεταδίδει και σε εμάς. Ανεβάζοντας έτσι το ηθικό μας. Πορευόμαστε όπως όλοι, καθένας με τα δικά του προβλήματα.
      Να προσέχεις και να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις και την πίστη μας στο φωτεινό αύριο. Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  18. Kύριε Γιάννη

    οι δύο πρώτες φωτογραφίες από τη φύση μου άρεσαν πολύ

    Εύχομαι να σε βρίσκω καλά. Μετά από ένα διάλειμμα τριών μηνών από το blog μου και το blogging γενικά , επέστρεψα στο blog μου και στην αγαπημένη μου / μας blogογειτονιά και χαίρομαι πολλά για τούτο . Επέστρεψα και ενεργά ( και με νέα ανάρτηση ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, δεν ξέρεις τι χαρά μου δίνεις! Καλώς όρισες και πάλι αγαπημένη μας φίλη. Πάντα είσαι ένα κομμάτι αυτής της γειτονιάς και της συντροφιάς μας, να το ξέρεις.
      Ω σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου πάνω στις φωτογραφίες.
      Στέλνω φιλιά πολλά, να είσαι καλά.

      Διαγραφή