H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

"Δικαιοσύνη" -Το Xmas δέντρο των Bloggers

 Φίλες και φίλοι

Μπήκαμε αισίως στο Δεκέμβρη της φετινής χρονιάς.

Μια χρονιά αλλόκοτη, δύστροπη, που μας δοκιμάζει στα όριά μας. Εμείς όμως, αυτές τις γιορτινές μέρες, θα δώσουμε τη δική μας θετική και φωτεινή απάντηση σε όλο αυτό το γκρίζο φάσμα που επιμένει να μας ακολουθεί αλλά δεν θα το αφήσουμε να μας κυριεύσει.

Η απάντηση της δικτυακής γειτονιάς είναι ένα πανέμορφο δικτυακό δρώμενο, που ήδη ξεκίνησε την 1η του μήνα και θα κλείσει ακριβώς τα Χριστούγεννα.


Στο blog της Μαρίνας Τσαρδακλή

"Εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή"

στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με ένα θετικό μήνυμα κάθε μέρα βασισμένο στα 24 γράμματα της γλώσσας μας, 

Ένα γράμμα-μια λέξη-ένα μήνυμα, κάθε μέρα.

Το δικό μου γράμμα είναι το "Δ"

Η λέξη που επιλέγω είναι 

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ"


Θέμις,

κόρη της Γαίας και του Ουρανού. 

Είναι εκείνη που θεσμοθετεί. Το δίκαιο που αντιπροσωπεύει είναι ιερό. Ισχύει όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τους Θεούς και είναι ανώτερο και από τη βούλησή τους. Κόρες της ήταν οι Ώρες, η Ευνομία, η Δίκη και η Ειρήνη και οι Μοίρες.


“Η πιο ωραία λειτουργία της ανθρωπότητας, είναι η απόδοση δικαιοσύνης”   Βολταίρος


Θα ‘θελα οι άνθρωποι ίσοι να πορεύονται στις στράτες τους.

Θα ‘θελα ο μόχθος κάθε ανθρώπου να μετράει το ίδιο και να μη γίνεται βορά στους δυνατούς.

Θα ‘θελα κάθε ψυχή να μην μετριέται με τον πλούτο και την ισχύ.

Θα ‘θελα το δίκιο απέναντι στον αδύναμο, τον κατατρεγμένο, τον διαφορετικό.




Τούτη η πλάση και η γη είναι πατρίδα όλων μας. Εύχομαι το κοίταγμα στα μάτια των παιδιών να δίνει το όνειρο ενός δίκαιου κόσμου. Για ένα μέλλον που εξασφαλίζει μια ζωή χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς στιγματισμούς. Χωρίς την επιβολή του ισχυρότερου και την κατάχρηση της εξουσίας.

Για τους απόκληρους, για της γης τους κολασμένους, για τους σκλάβους της σύγχρονης ζωής. Κάπου πρέπει να υπάρξει για αυτούς το φως. Ένας δίκαιος κόσμος μπορεί να γίνει όνειρό μας. Όχι αφηρημένα και μεταφυσικά. 

Δικαιοσύνη σημαίνει σεβασμός στα δικαιώματα και στις ανάγκες όλων.

Δικαιοσύνη δεν μπορεί να σημαίνει ανισότητα και αποκλεισμούς

Δικαιοσύνη σημαίνει επίγνωση της αναγκαιότητας σε μια κοινωνία που δεν έχει φετίχ τον πλούτο των ολίγων, τον ανταγωνισμό και τον αλληλοσπαραγμό των ανθρώπων.


Απόδοση δικαιοσύνης δεν σημαίνει εκδίκηση. Δεν έχει θέση ο προσωπικός αυτόκλητος τιμωρός ή αυτός που ενεργεί εξ ονόματος άλλων χωρίς τη δική τους ουσιαστική συμμετοχή. Η κάθε κοινωνία και συλλογική οντότητα θεσμοθετεί κανόνες δικαίου που εκπροσωπούν το σύνολο και δεν νοιάζονται μόνο για την διαιώνιση των ισχυρών και των ολίγων.



Ζούμε πολλά στις μέρες μας. Ένα γκρίζο πέπλο απειλεί να σκεπάσει τη ζωή μας. Πολλά γίνονται για μας αλλά χωρίς εμάς. Θέλω να ευχηθώ στον καθένα να κάνει κτήμα του τον αγώνα για πανανθρώπινη δικαιοσύνη. Αληθινή, ουσιαστική, ζωντανή. Θέλω να δώσω ένα στολίδι στο δέντρο της ζωής, ένα δώρο που, στο όνομά του, πολλοί ορκίζονται αλλά από την άλλη το καταπατούν. 


Το στολίδι αυτό έχει όνομα και φως. Δίκιο λέγεται και δικαιοσύνη η αύρα του. 


Καλά Χριστούγεννα από καρδιάς σε όλες και σε όλους μας.

  

Ανακοίνωση του δρώμενου




58 σχόλια:

  1. Η ευχή σου, ευχή όλων μας Γιάννη μου κι η αλήθεια της αναμφίβολη. Πολλοί ορκίζονται στο όνομα της δικαιοσύνης, αλλά μετά κάπως την προσαρμόζουν στις ανάγκες τους.
    Πανέμορφο το Δ μας και τόσο αναγκαίο το 2021. Το 2020 έκρυβε πολλές αδικίες σε πολλά επίπεδα!
    Το 2021, ας είναι πιο δίκαιο και παράλληλα ας δικαιώσει τις προσδοκίες μας, όχι για μια τέλεια χρονιά, που μαγικά θα εξαφανίσει τα προβλήματα, αλλά για μια καλύτερη χρονιά, με καλύτερες συνθήκες. Πιο ανθρώπινες!
    Πανέμορφη η συμμετοχή σου, υπέροχες οι αναφορές σου και σε ευχαριστώ από καρδιάς για το στολίδι σου!
    Ο μικρός τυμπανιστής... αγαπημένο μου χριστουγεννιάτικο τραγούδι.
    Υπό τους ήχους του, σε αποχαιρετώ!!!
    Καλή σου μέρα κι ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήσουν κι εσύ στο στόλισμα του Xmas δέντρου των bloggers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάλεξα τον "Μικρό τυμπανιστή" σαν ένα τραγουδάκι των παιδικών μας χρόνων, που μου θυμίζει πολλά πράγματα και χαίρομαι που σου άρεσε Μαρίνα μου.
      Φυσικά το στόλισμα του δέντρου μας είναι κάτι που με άγγιξε εδώ στη γειτονιά μας και να είσαι σίγουρη ότι το αγάπησα πολύ.
      Η Δικαιοσύνη είναι ένα από τα αγαθά στη κοινωνική ζωή του ανθρώπου που αποτελεί κυρίαρχο θέμα αρμονίας και ισορροπίας. Και δυστυχώς κάθε χρόνο και παραμορφώνεται με την κοινωνική ανισότητα να διευρύνεται και να σκληραίνει.
      Εμείς όμως και παλεύουμε για αυτήν και καταθέτουμε την ευχή μας. Όχι διεκδικώντας μαξιμαλιστικά πράγματα τα οποία γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τώρα αλλά να μην μείνουν ξεχασμένα και να φωτίζουν τα όνειρα και τις διεκδικήσεις μας.
      Καλές γιορτές κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  2. Γιαννή μου καλημέρα. Τι ωραίο κείμενο, τι αναγκαία μυνήματα, ένα απαραίτητο στολίδι για το δέντρο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, αγαπητέ φίλε, σε ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σου με το σχόλιό σου. Να είσαι καλά. Προχωράμε φίλε.

      Διαγραφή
  3. Φίλε, Γιάννη, καλή σου μέρα!!!
    Σ' ευχαριστούμε που μας θύμισες έννοιες ξεχασμένες με το όμορφο κείμενό σου!!!
    Άλλο ένα υπέροχο στολίδι για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας!!!
    Καλά Χριστούγεννα, με υπομονή, καρτερικότητα και ηρεμία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωή μου, καλά Χριστούγεννα κορίτσι μου να έχουμε. Όμορφα, ευλογημένα, ανθρώπινα και με τη ματιά στο δίκιο. Γιατί μας το στερούν κάθε χρόνο και περισσότερο.
      Σε ευχαριστώ πολύ για της καρδιάς σου τα λόγια.

      Διαγραφή
  4. Πρόσθεσες ένα θαυμάσιο στολίδι στο δέντρο μας Γιάννη μου και μας χάρισες ένα από τα πιό αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια ! Σ΄ευχαριστώ και γιά τα δύο !!! "Δικαιοσύνη χωρίς εξουσία είναι ανίσχυρη. Εξουσία χωρίς δικαιοσύνη είναι τυραννία.
    Blaise Pascal, 1623-1662, Γάλλος στοχαστής " Ζούμε σε έναν κόσμο τυραννίας δυστυχώς , γιατί η δικαιοσύνη είναι ζητούμενο και δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη έως ότου ο σεβασμός στα δικαιώματα και στις ανάγκες όλων γίνει πραγματικότητα....Καλές γιορτές σου εύχομαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαυδία μου, το πέτυχα; Καλός ο συνδυασμός; Ευχή και τραγούδι λοιπόν. Και χαίρομαι που σου άρεσε και το απόλαυσες καλή μου φίλη και συνοδοιπόρισσα.
      Δυστυχώς η εξουσία των ολίγων, η ολιγαρχία του πλούτου και της επιβολής, έχει θάψει κάθε έννοια δικαίου στον κόσμο μας. Το λέμε, το ζούμε, το φωνάζουμε. Καιρός να το διεκδικούμε και πάντα.
      Να σου ευχηθώ με την καρδιά μου ότι όμορφο για τις μέρες που έρχονται.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα!Άλλο ένα στολίδι για το δέντρο μας πραγματικό κόσμημ. Ιερή λέξη η Δικαιοσύνη και τόσο κακοποιημένη.
    Θαυμάσιο κείμενο!
    Ενώνω τις ευχές με τις δικές σου για το νέο χρόνο
    Απόλαυση το τραγούδι
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, ιερή λέξη δεν λες τίποτα. Με μεγάλη σημασία, κεφαλαιώδη για τη ζωή μας και την αρμονία του κόσμου μας. Αλλά και πόσο κακοποιημένη καθώς ορθά λες. Χάρηκα που σου άρεσε το τραγουδάκι κορίτσι μου. Και σε ευχαριστώ με την καρδιά μου για τα συναισθήματά σου. Να είμαστε όλοι καλά.

      Διαγραφή
  6. Δικαιοσύνη η απόλυτα δίκαιη έννοια μα πού να την βρούμε και πώς να την συναντήσουμε μου λες; Μπερδεμένο θέμα μα τόσο ποθητό!
    Μια υπέροχη όμως λέξη για το ονειρεμένο μπλογκοδεντράκι μας που δίνει λάμψη σ αυτές τις παράξενες φέτος μέρες μας ως τα χριστούγεννα.

    Σε φιλώ καλλιτέχνη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο γλυκά τα λόγια σου. Σου χρωστάω κέρασμα ψυχής Στέλλα μου, σε ευχαριστώ.
      Έλα ντε! Πως εύκολα να συγκροτήσουμε μια δίκαιη κοινωνία όταν όλα βασίζονται στην ιδιοχρησία, στην κατάχρηση, στην υπεραξία και στην επιβολή. Την παλεύουμε όμως όσο μπορούμε. Καλές γιορτινές μέρες καλή μου φίλη να έχουμε.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Γιάννη μου
    Ήμουν σίγουρη όταν σου έτυχε το Δ πως η λέξη που θα διάλεγες θα ήταν η Δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη πανανθρώπινο δικαίωμα του καθενός, αλλά στις μέρες μας δυστυχώς οι ισχυροί την καταπατούν βάναυσα.
    Χρειάζεται διαρκής αγώνας μέχρι να δούμε την δικαιοσύνη να λάμπει.
    Ενώνω τις ευχές μου με τις δικές σου για να πορευτούμε και αυτή τη χρονιά.
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφουγκράζομαι τις ανησυχίες, αγκαλιάζω τις προσδοκίες και τις ευχές σου Ελένη μου. Και προχωράμε στο δρόμο που ανήγγειλες. Διαρκής αγώνας, από το μετερίζι του καθένα για ότι πιο καλύτερο και δίκαιο σ' αυτόν τον κόσμο.
      Σε ευχαριστώ πολύ που με νιώθεις. Καλές γιορτινές μέρες.

      Διαγραφή
  8. Τέλεια σου ταίριαξε το Δ. Γιάννη μου, γιατί θεωρώ πως είσαι από τα πιο κατάλληλα άτομα να μιλήσουν δια Δικαιοσύνη και το έκανες δίνοντας μας, ένα άψογο και πλήρες κείμενο!
    Η Δικαιοσύνη είναι ύψιστη αρετή και πρέπει να υπάρχει μέσα μας πρώτα, για να υπάρξει και γύρω μας... αν φερόμαστε άδικα στους γύρω μας, πώς μπορούμε να απαιτούμε και από την πολιτεία να φερθεί δίκαια;
    Ας ευχηθούμε λοιπόν να έχουμε μια δίκαιη χρονιά γιατί το αξίζουμε!
    ΑΦιλιά καρδιάς και καλή συνέχεια στο όμορφο γιορτινό μας δρώμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώνω και τις δικές μου με τις δικές σου ευχές αγαπημένη μου φίλη σ' αυτή τη δύσκολη διαδρομή μας. Με τις μεγάλες δυσκολίες και πισωγυρίσματα. Αξίζει τον κόπο πιστεύω.
      Σε ευχαριστώ για κάθε σου λόγο και ευχή σ' αυτές τις κοινές διαδρομές.
      Καλά Χριστούγεννα να έχεις.

      Διαγραφή
  9. Δικαιοσύνη, ζητούμενο κάθε επανάστασης. Δικαιοσύνη στο όνομα της οποίας ό αδύνατος αναζητά δικαίωση. Δικαιοσύνη, που δεν ξέρω αν πράγματι υπάρχει στα μέτρα τα ανθρώπινα αλλά εμείς πάντα την ονειρευόμαστε, είτε σε αυτόν είτε στον άλλο κόσμο.
    Γιάννη η λέξη που διάλεξες, εμπεριέχει μια απίστευτη δυναμική μέσα της, αν και φαντάζει, σε εμάς τους μικρούς και ασήμαντους, πολύ μακρινή.
    Την Καλημέρα μου, φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, αγαπητέ συνοδοιπόρε! Πράγματι, η δικαιοσύνη είναι σημαία κάθε επανάστασης που κινεί την ιστορία μπροστά. Άραγε ναι, μπορεί να εκπληρωθεί στα ανθρώπινα όρια; Μπορεί να σφυρηλατηθεί;
      Ας μας κρατάει φωτεινούς με τη λάμψη της.
      Καλησπέρα αγαπητέ μου δάσκαλε, να είσαι καλά με ένα μεγάλο ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  10. Τέλειο Γιάννη το κείμενό σου για τη δικαιοσύνη που πρέπει να υπάρχει αλλά δυστυχώς στις μέρες μας καταστρατηγείται.
    Πολλές ευχές και καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, έχεις απόλυτο δίκιο καλή μου φίλη.
      Εμείς δεν παύουμε να αγωνιζόμαστε για αυτήν και τα αγαθά της. Να σου ευχηθώ ολόψυχα όμορφες γιορτινές μέρες.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Γιάννη μου.
    Υπέροχο το κείμενο σου.
    Πόσο αληθινά τα λόγια σου και τι υπέροχη η ευχή σου.
    Ανάγκη και επιθυμία όλων μας το δίκαιο και η δικαιοσύνη.
    Πολλές δημιουργικές ευχές σου στέλνω...
    Καλά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντένια μου,
      σε καλωσορίζω με χαρά και τιμή στο σπιτικό μου εδώ. Με ανοιχτή τη σκέψη και την αγκαλιά μου. Και να σε ευχαριστήσω σε ότι περικλείουν τα λόγια από το σχόλιό σου. Όμορφες μέρες να έχουμε με την καρδιά μου. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Γιάννη
    Δίκαια έλαβες το γράμμα 'Δ' - τίποτα τελικά δεν είναι τυχαίο. Το κείμενό σου που συνοδεύει το γράμμα τιμά την έννοια της δικαιοσύνης. Αυτό που κρατώ στην παστέλ τσάντα μου είναι η πρόταση-ευχή:
    "Για τους απόκληρους, για της γης τους κολασμένους, για τους σκλάβους της σύγχρονης ζωής. Κάπου πρέπει να υπάρξει για αυτούς το φως. Ένας δίκαιος κόσμος μπορεί να γίνει όνειρό μας. Όχι αφηρημένα και μεταφυσικά".
    Όσο εύκολο ακούγεται να διδασκουμε δικαιοσύνη, αφηρημένα, τόσο δύσκολο προβάλλει να την εφαρμόζουμε πρώτοι, στην πράξη. Να μπαίνουμε στη θέση εκείνων που δεν την έχουν χαρεί - ακόμη. Να τους ακούμε και να τους στηρίζουμε - να φωτίζουμε το πρόσωπό τους.
    Να έχουμε όλοι και όλες καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Τζοάννα μου, έχεις απόλυτο δίκιο. Όχι απλά εύκολο δεν είναι η απόδοση στοιχειώδους δικαιοσύνης αλλά αποτελεί και έναν μαρτυρικό δρόμο στην ολοκλήρωση του ονείρου. Οι δομές ενός κόσμου άνισου και βίαιου, ενός κόσμου, του οποίου οι "αξίες" δεν έχουν θέσει με τον άνθρωπο και το σεβασμό της ζωής, άλλο τόσο ισχυρή είναι και η αντίσταση αυτών των εκφραστών.
      Με αφουγκράζεσαι, το ξέρω, το νιώθω. Με συγκινεί όλο αυτό πραγματικά και σε ευχαριστώ με την καρδιά μου αγαπημένη μου φίλη.
      Όμορφες γιορτινές μέρες να ευχηθώ.

      Διαγραφή
  13. Δεν γινόταν να επιλέξεις άλλη λέξη, ήμουν σίγουρη γι' αυτό.
    Το πιο ακριβό και πιο σπάνιο "στολίδι" του ανθρώπου που απειλείται με εξαφάνιση.
    Όλοι ενώνουμε τις ευχές μας μαζί σου, να αξιωθούμε σ' αυτή την υπέρτατη αξία του ανθρώπου. Προς το παρόν και για να το κάνουμε ψιλά, όλο αυτό που συντελείται στη χώρα μας, είναι στον αντίποδα της δικαιοσύνης. Μέχρι να γυρίσει πάλι σελίδα η ιστορία...
    Συγχαρητήρια πολλά Γιάννη μου, καλή συνέχεια με το δέντρο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, συναγωνίστρια της ζωής και συνοδοιπόρισσα, στολίδι είναι το δίκιο ναι. Υπέρτατη αξία και αγαθό αλλά συνάμα και σπάνιο, ειδικά στις μέρες μας.
      Αυτό που ζούμε και στον τόπο μας αλλά και στη γη σχεδόν παντού αναδεικνύει πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος από την επαναφορά εκείνων των αξιών που σημάδεψαν μια ριζοσπαστική και προοδευτική, πνευματικά χειραφετημένη ανθρωπότητα.
      Εγώ σε ευχαριστώ κοπέλα μου που μοιράζομαι μαζί σου ένα κλαράκι στο κοινό μας δέντρο. Καλή μας σύνέχεια.

      Διαγραφή
  14. Γιάννη μου τι όμορφη ευχή και τι όμορφη λέξη. Θα φανώ κακιά αν πω δειλά πως δεν υπάρχει στο κόσμο μας;..λυπάμαι..ελπίζω...εύχομαι..δικαοσύνη ανέφικτη. Είδα προημερών στις ειδήσεις κάποιους που γέμισαν την πισίνα με ..σαμπάνια ,κάνανε μπάνιο και πίνανε. Δικαιοσύνη; λίγο μετά κάποια παιδιά ζητούσαν ζεστασιά γιατί τους έκοψε η ΔΕΗ το φως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου,
      σε έναν κόσμο ανισότητας, πρόκλησης, ματαιοδοξίας και ευτέλειας, ναι, η δικαιοσύνη απουσιάζει παντελώς. Γιατί δεν μπορείς να αναδείξεις έναν κόσμο που να βασίζεται σε ένα χάσμα ανισότητας και αδικίας. Κάποτε θα γκρεμιστεί με πάταγο.
      Καλή μου φίλη, γνωρίζω τα αντανακλαστικά σου και την καρδιά σου. Σε ευχαριστώ που στάθηκες εδώ σε αυτό το θέμα μαζί.
      Καλές γιορτές να έχουμε Αχτιδένια φίλη.

      Διαγραφή
  15. Δικαιοσύνη ε;
    Υπέροχο στολίδι διάλεξες ή σε διάλεξε, φίλε μου.
    Πού να τη βρούμε και ποιος να την αποδώσει;
    Πολύ ωραία κι όλα τα σχόλια των φίλων μας.
    Καλή συνέχεια με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ρένα μου, πράγματι, δύσκολος στόχος, διαχρονικός στην ιστορία του ανθρώπου.
      Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη για τα λόγια και την αύρα σου. Όμορφες γιορτινές μέρες να έχεις.

      Διαγραφή
  16. Πεσμένος στα τέσσερα με σακατεμένα τα πλευρά και το αίμα να τρέχει ως το γιακά του αμπέχονου έτρεμε σαν το ψάρι έξω απ’ το νερό. Δεν τον ένοιαζε να πεθάνει. Αυτούς που άφηνε πίσω, σκεφτόταν. Έσφιξε τα δόντια.
    -Γιατί πολεμάς ρε μ...α
    -Για δικαιοσύνη, του απάντησε ξέπνοος.
    -Τώρα θα δεις δικαιοσύνη. Του χωσε την κάνη του όπλου στο στόμα και τράβηξε τη σκανδάλη. Έκλεισε τα μάτια και το μόνο που άκουσε ήταν το ξερό κλικ και τα γέλια της περιπόλου. Το επόμενο χτύπημα τον βρήκε στον κρόταφο. Λιποθύμησε. Δεν ήταν ακόμη ούτε είκοσι!
    Άνοιξε τα μάτια στην Ασφάλεια στο Α2 κι από κει στο Μεταγωγών μέχρι τη δίκη (με όλα τα συνεπακόλουθα) Μια δίκη παρωδία. Τα είχε χαμένα. Τόσο που σε ερώτηση του προέδρου απάντησε «μάλιστα κε Συναγωνιστά»
    Για σαράντα χρόνια μετά, κάθε που έμπαινε σε δημόσια υπηρεσία του κόβονταν τα πόδια. Ζήτησε ένα δάνειο, δεν εγκρίθηκε ποτέ. Του πήρε ο στρατός ένα κομμάτι απο ένα σταροχώραφο ανοίγοντας δρόμο. Ποτέ δεν αποζημιώθηκε και ένας Θεός ξέρει πόσα άλλα έκρυβε στην ψυχούλα του.
    Αυτή είναι η δικαιοσύνη Γιάννη μου! Στοχοποιεί τα εύκολα θύματα και αφήνει ατιμώρητους κάποιους άλλους και μη σου πω πως τους ανακηρύσσει ήρωες. Η ζυγαριά της γέρνει μονόπατα και σίγουρα βλέπει προς όπου τη συμφέρει.
    Η κοινωνική δικαιοσύνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών πρέπει να λειτουργεί για όλους κι όχι για τους λίγους. Κι όταν ακούω για αυθαιρεσία της εξουσίας και δικαιοσύνες ο σπαραγμός μιας άδικης ζωής γίνεται κραυγή και ουρλιάζω. Μέσα μου, αλλά ουρλιάζω μέχρι η φωνή μου να φτάσει εκεί ψηλά, να νιώσει πως κάποιος εδώ κάτω τον δικαιώνει. Να νιώσει πως το ήθος και το πάθος του για το δίκιο δεν πήγαν χαμένα
    Γιάννη σου ζητώ συγνώμη για το ξέσπασμα αλλά να σου πω αλήθεια "για τους απόκληρους της γης....." που λέει και η φίλη, καλό μου κάνει να θυμάμαι.
    Σ' ευχαριστώ από καρδιάς!
    Εύχομαι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο να το φωτίζει πάντα η χαρά και η δικαιοσύνη.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου,
      μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω ευρύτερα για την έννοια της Δικαιοσύνης. Δεν ήθελα να ανοίξω το θέμα στις σωστές του διαστάσεις, μέρες που είναι. Λέω, "Γιάννη... ας είσαι λίγο ...χαμηλών τόνων".

      Τα λόγια σου είναι πέρα για πέρα αληθινά. Δικαιοσύνη χωρίς ταξική αναφορά δεν υπάρχει αγαπημένη μου φίλη. Το δίκιο δυστυχώς έγινε και αυτό εργαλείο αναπαραγωγής μιας συγκεκριμένης εξουσίας εκμεταλλευτών. Που την "επέβαλαν" με το μόνο όπλο που ξέρουν να χρησιμοποιούν. Αυτό που με τρόμο ανάγλυφα περιγράφεις στην εισαγωγή του σχολίου σου.
      Έτσι οι "άριστοι" και οι "δίκαιοι" επέβαλαν την σιωπή του δικού τους κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο.
      Δεν θέλω να ζητάς συγχώρεση Αννίκα. Την αλήθεια λες. Και την αλήθεια οφείλουμε να την φωνάζουμε, να την διεκδικούμε και να την παλεύουμε.
      Της γης οι κολασμένοι και οι απανταχού σκλάβοι στη γη δικαιούνται τη δική τους θέση σε αυτόν τον κόσμο καλή μου φίλη. Σε έναν κόσμο που αυγάτισαν τον πλούτο με το μόχθο και τον ιδρώτα τους. Και το προϊόν αυτό το καρπώνονται άλλοι!
      Καλά Χριστούγεννα καλή μου φίλη. Δεν παραιτούμαστε από αυτό. Συνεχίζουμε μάχιμοι. Την αγάπη μου να έχεις. Με συγκίνησες πάρα πολύ.

      Διαγραφή
  17. Υπέροχη αλλά και ουτοπική λέξη θα έλεγα φίλε μου, αφού γύρω μας δεν υπάρχει πουθενά σαν έννοια και δεν εννοώ βέβαια την δικαιοσύνη των δικαστηρίων έ; αλλά την ανθρώπινη, αυτή που το γράμμα δέλτα σε έκανε να την διαλέξεις.
    Μακαρι να υπάρξει κάποτε στην στην χώρα μας και όχι μόνο αλλά και σε όλο τον κόσμο!!
    Υπέροχο στολίδι στο δέντρο των μπλοκερ η λέξη δικαιοσύνη..!!!
    Να περάσεις τις καλύτερες γιορτινές μέρες με τους αγαπημένους σου!! καλο σου βράδυ.!!🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου,
      δεν έχεις άδικο. Όχι, δεν μιλάω για τη δικαιοσύνη των δικαστηρίων. Άσε που και αύτη απέχει πολλές φορές παρασάγγας από την πρέπουσα. Στο νου είχα την κοινωνική δικαιοσύνη. Φαντάζει ουτοπική, μακρινή. Όμως υπάρχει. Τούτος ο κόσμος δεν φτιάχτηκε να είναι άδικος. Κάτι στο δρόμο τον οδήγησε στην εκτροπή. Κάτι που οφείλουμε να αναδείξουμε και να το παλέψουμε.
      Καλές και γιορτινές μέρες Ρούλα μου για όλους σας. Να είστε καλά. Σε ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια και τις ευχές σου.

      Διαγραφή
  18. Πόσο υπέροχο είναι το στολίδι σου Γιάννη μου! Και πολυπόθητο επίσης! Πόσο όμορφα μας το παρουσιάζεις! Η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να κατέχει πρώτη θέση στη ζωή μας, στις επιλογές μας, στην καρδιά μας. Καλύτερα να μην πω πιο αναλυτικά τα πράγματα λόγω των ημερών και του δέντρου μας! Πάντως μόνο δίκαιη δεν είναι η ζωή μας στις κοινωνίες που έχουμε φτιάξει! Καλές γιορτές να έχουμε και να δούμε δίκαιες καλύτερες μέρες! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου Μαίρη μου. Προσπάθησα και εγώ να είμαι διακριτικός λόγω των ημερών. Η Δικαιοσύνη είναι απούσα από τον κόσμο μας καλή μου φίλη. Πολύ σωστά το λες. Και όχι μόνο απούσα αλλά απουσιάζει με τρόπο εμφαντικό.
      Για αυτό δεν παραιτούμαστε, δεν αποχωρούμε από το κοινωνικό πεδίο.
      Να είσαι καλά αγαπημένη μου φίλη, ας αφήσουμε λίγο τον εαυτό μας να ζήσει όμορφες στιγμές τούτες τις μέρες με τα στολίδια των ευχών μας πάντα στο νου και στον σχεδιασμό μας.
      Φιλιά πολλά καλή μου.

      Διαγραφή
  19. Νομίζω πως δεν γινόταν να βρεθεί σε καλύτερα χέρια η λέξη αυτή Γιάννη μου!
    Συγχαρητήρια!!

    Λόγω έλλειψης χρόνου δεν προλαβαίνω πάντα να αφήνω μια κουβέντα στα σχόλια πιστεύω πως καταλαβαίνεις. Καλή συνέχεια με δύναμη και δημιουργικότητα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, σε παρακαλώ, τι είναι αυτά που λες!
      Δεν θέλω να έχεις τέτοιες σκέψεις. Είμαστε εδώ να χαλαρώνουμε, να περνάμε όμορφα. Να μοιραζόμαστε στιγμές.
      Εγώ κρατώ τα λόγια σου γιατί με τιμούν και με συγκινούν.
      Σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι όμορφο Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  20. Υπέροχο μα δυσεύρετο το στολίδι που διάλεξες καλέ μου φίλε δεν νομίζω να το βρω μέχρι το τέλος της ζωής μου αλλά δεν θα σταματήσω να ψάχνω.
    Καλές γιορτές Γιάννη μου να χαίρεσαι την όμορφη οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ δεν έχεις άδικο Βιργινία μου! Ένα μακρινό όνειρο που φαντάζει απρόσιτο, ουτοπικό. Πλην όμως είναι αυτό που μας κρατά τις ζωές σε αρμονία και ισορροπία. Είναι ένα πραγματικό στολίδι αγαπημένη μου φίλη. Να είσαι καλά. Στέλνω μια αγκαλιά ευχές για αυτές σου τις μέρες. Με την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  21. Μακάρι να μη χρειαζόταν να ορίσουμε με λέξη τα αυτονόητα. Σ' έναν σωστό κόσμο η δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι ανθρώπινο αντανακλαστικό και όχι επιβεβλημένη ανάγκη. Αλλά μιλάω για άλλο κόσμο, ανύπαρκτο και ιδανικό που ίσως αποτελέσει επίτευγμα για τις νέες γενιές των ανθρώπων. Ίσως ούτε και γι' αυτές. Γι'αυτό πιστεύω πως η απονομή της Δικαιοσύνης είναι επί της ουσίας η μεγαλύτερη Αδικία.Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ.
    Άρτια και σαφέστατη και πολύ σημαντική η άναλυσή σου Γιάννη μου και περισσότερο όταν αυτή η έννοια στολίζει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, ως ευχή.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία μου, καλώς όρισες κοπέλα μου. Να παρεξηγηθείς γιατί; Δεν βλέπω το λόγο. Κάθε άλλο. Ναι, ένας κόσμος δίκαιος απόλυτα και κοινωνικά είναι, ένα ιδεατό όνειρο. Βέβαια έχουμε ζήσει σε κόσμους πιο δίκαιους, πιο ανθρώπινους. Όχι τέλειους αλλά σαφέστατα πιο δίκαιους. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η αλήθεια υπάρχει απλά θέλει προσέγγιση και πάλι. Με την εμπειρία του παρελθόντος και τον ενθουσιασμό του μέλλοντος.
      Σε ευχαριστώ Μαρία μου για τις γλυκές σου ευχές. Να είσαι καλά. Να περάσουμε όμορφες γιορτινές μέρες καλή μου φίλη.
      Καλησπέρα.

      Διαγραφή
  22. Γιάννη μου, καλύτερη λέξη για το γράμμα Δ από τη λέξη "δικαιοσύνη" δεν υπάρχει. Δικαιοσύνη λοιπόν: παντού. Στον κόσμο, στις καρδιές των ανθρώπων, στο περιβάλλον εργασίας. Δικαιοσύνη. Ναι αυτή θα μπορέσει να φέρει ένα καλύτερο αύριο. Πολλά φιλιά, φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Μία μου. Να το πιστέψουμε, να το παλέψουμε και να το διεκδικήσουμε. Να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου και τις ευχές σου. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  23. Γεια σου Γιάννη! Πολύ ωραία ιδέα το ξεδίπλωμα σκέψεων. Δικαιωσύνη της ανθρωπιάς κυριώς και όχι των άδικων νομοθετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου αυτό επιζητούμε. Πραγματική δικαιοσύνη. Ανθρώπινη, αληθινή. Όχι δικαιοσύνη για τους ισχυρούς και δυνατούς. Χαίρομαι που είσαι εδώ. Καλές γιορτινές μέρες καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  24. Καλό βράδυ johnpit !:) Όμορφο και ουσιαστικό στολίδι διάλεξες για το χριστουγεννιάτικο δέντρο των bloggerw . Ένα στολίδι που δεν χρειάζεται φωτάκια για να λάμψει , γιατί σύμφωνα με τον Ευριπίδη "Αλλά η Δικαιοσύνη βλέπει και στο σκοτάδι". Μου αρέσει πολύ η ιδέα και θέλω να συμμετέχω στο στόλισμα του xmas δέντρου των bloggers. Eυχαριστώ πολύ για την ενημέρωση , εύχομαι ήρεμη ζεστή γιορτινή εβδομάδα !;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή μου αχ βρε Κυριακή μου, το δρώμενο το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε μια καλή μας φίλη εδώ. Δεν γνωρίζεστε και έτσι δεν μπόρεσες να δεις την προαναγγελία της για να δηλώσεις συμμετοχή και να πάρεις το γράμμα σου. Να δω τι μπορώ να κάνω καλή μου φίλη.
      Πέραν από αυτό όμως, προσωπικά σε θεωρώ αναπόσπαστη συντροφιά εδώ στη γειτονιά την παλιά και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για κάθε σου παρουσία και τα συναισθήματά σου. Να είσαι καλά και αν είναι επανέρχομαι.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  25. Καλό ξημέρωμα johnpit !:) Ευχαριστώ πολύ johnpit για ην καλοσύνη να συμμετάσχω στο δρώμενο αλλά δεν επιθυμώ την αναστάτωση που θα προκαλέσω .Νόμιζα ότι είναι ανοικτό δρώμενο ζητώ ταπεινά συγνώμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή μου, τι είναι αυτά που λες παιδί μου! Συγγνώμη; Είναι δυνατόν; Σε παρακαλώ, δεν το άκουσα αυτό. Για να σου εξηγήσω λοιπόν:
      Το δρώμενο είχε κλείσει με την κλήρωση των γραμμάτων που πήρε ο καθένας από τα 24 για να "στολίσει" με μια λέξη το δέντρο. Είναι λογικό να μην ξέρεις όλα τα παιδιά σε όλον τον μεγάλο και όμορφο αυτό κύκλο. Την επόμενη φορά που θα προγραμματιστεί κάτι τέτοιο να το ξέρω να σε ενημερώνω εκ των προτέρων μιας και ενδιαφέρεσαι. Ένα mail είναι, τίποτα παραπάνω.
      Είναι τιμή και χαρά να είσαι κοντά μας. Στέλνω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  26. Ένα τέτοιο στολίδι μόνο στα δικά σου χέρια θα μπορούσα να το εμπιστευτώ να μην σπάσει
    σε φιλώ καλές γιορτές να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνια μου, με συγκινείς. Έχουμε ανάγκη από τέτοια στολίδια στη ζωή μας. Ειδικά σε μια εποχή σαν και αυτή που τρέχει. Η δικαιοσύνη είναι κάτι που στις μέρες εξοβελίζεται στα υπόγεια της ζωής. Όλα γίνονται πιο άνισα, πιο σκληρά. Είναι κάτι που οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να επιζητήσουμε.
      Καλές γιορτές καλή μου να έχουμε, το χρειαζόμαστε. Φιλιά.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα Γιάννη.
    Πορευόμαστε στο 2020,κουβαλώντας πολύ πόνο,παράπονο,θυμό.
    Φοβάμαι καμιά φορά πως δεν θα προλάβω να δω την δικαιοσύνη στα μάτια αυτού του κόσμου.
    Δεν θα πάψω βέβαια να την διεκδικώ.
    Μας παρουσίασες ενα κείμενο τεκμηριωμένο,
    απο την αρχαία γνώση, μέχρι τον αγώνα του σήμερα.
    Μπράβο σου.Οι φωτο χαρακτηριστικές μιας πραγματικότητας..
    Η μουσική σου θύμησες έφερε απο παλιά.!!!
    Εύχομαι σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα,
    καλές γιορτές.
    Με εναν νέο χρόνο ελπιδοφόρο και δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιούλη μου καλώς όρισες αγαπητή μου φίλη στο "Ηδύποτον". Μεγάλη χαρά και τιμή για μένα. Το δίκιο είναι διαχρονική διεκδίκηση στο γένος των ανθρώπων. Όσο υπάρχει εκμετάλλευση, ανισότητα, τόσο το δίκιο θα είναι κάτι που λείπει. Και πάντα οι ισχυροί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους έναν κόσμο που θα εξασφαλίζει μονάχα τα δικά τους συμφέροντα.
      Έχουμε πολλά πισωγυρίσματα καλή μου φίλη αλλά η ιστορία έτσι είναι. Κινείται μπρος πίσω μαζί με τις συνειδήσεις. Εμείς παραμένουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό.
      Σε ευχαριστώ πολύ Γιούλη μου. Καλά Χριστούγεννα να έχεις.

      Διαγραφή
  28. Πιστεύω ότι δικαίως επέλεξες να στολίσεις με τη συγκεκριμένη λέξη Γιάννη :)

    Στόλισες και φώτισες άψογα το νόημα της, την αξία της, την ανωτερότητά της!

    Η δικαιοσύνη είναι η ύψιστη αρετή, η οποία εμπεριέχει όλες τις αξίες, κι όταν αυτή νοσεί τότε και όλες οι υπόλοιπες αξίες εξασθενούν.

    Εξαιρετικό το κείμενο, το βίντεο, το μήνυμά σου, γενικά η όλη παρουσία σου στο στολισμό του δέντρου.

    Καλά ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ με θαλπωρή, οικογενειακή γαλήνη, και υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε έναν κόσμο που έχει κατακρεουργήσει κάθε έννοια δικαιοσύνης, ισονομίας, ισότητας ευκαιριών και ζωής, ο αγώνας να βάλουμε στο επίκεντρο των ευχών και των διεκδικήσεών μας τη δικαιοσύνη είναι κορυφαίος και σημαντικός.
      Ευχαριστώ για τη συμμετοχή και το σχόλιο Ειρήνη μου, να είσαι καλά. Όμορφα Χριστούγεννα να έχουμε όλοι.

      Διαγραφή
  29. Τι ωραία λέξη διάλεξες Γιάννη μου, για να την στολίσεις στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο των bloggers!!! ΄Ολοι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη που τόσο πολύ απουσιάζει από την ζωή μας!
    Εύχομαι ο νέος χρόνος να είναι πολύ καλύτερος απ' αυτόν που φεύγει και μας ταλαιπώρησε τόσο πολύ. Και εύχομαι το 2021 να έχει μόνο χαρές, αγάπη και υγεία για σένα και την οικογένειά σου, καλέ μου φίλε!
    Καλή Πρωτοχρονιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή