H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

"Τα δώρα της Αρμονίας" (Μυθιστόρημα σε συνέχειες) 21η δημοσίευση

   "Τα δώρα της Αρμονίας"


"Όσα ποτέ δεν συνέβησαν αλλά ανέκαθεν υπήρχαν"

Σαλούστιος:  "Περί Θεών και κόσμου"


Μια ματιά στα προηγούμενα

Ανάρτηση 1

Ανάρτηση 2

Ανάρτηση 3

Ανάρτηση 4

Ανάρτηση 5

Ανάρτηση 6

Ανάρτηση 7














Στην προηγούμενη δημοσίευση, ξεκίνησε το Τρίτο μέρος του μυθιστορήματος και το κεφάλαιο 3.1
Ο στρατός των Αργείων και των συμμάχων τους, ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι εκστρατείας για τη Θηβα. Πρώτος σταθμός η σύμμαχος Νεμέα. Εκεί το στράτευμα κάνει τον πρώτο του σταθμό. Οι επτά αρχηγοί θα αναζητήσουν και ανακαλύψουν στο κοντινό δάσος μια πηγή, την οποία θα τους υποδείξει η Υψιπύλη, τροφός του μικρού Οφέλτη, γιου του βασιλιά της πόλης, Λυκούργου και της γυναίκας του, Ευρυδίκης. 
Η Υψιπύλη ήταν παλιά ένδοξη βασίλισσα της Λήμνου, κόρη του βασιλιά Θόα, της οποίας η τραγική ιστορία, την οδήγησε δούλα στη γη της Νεμέας. Η παλιά βασίλισσα ήταν τροφός του νεαρού μωρού, για το οποίο ένας τρομερός χρησμός στοίχειωνε τους γονείς του. Ο μικρός δεν έπρεπε να πατήσει στη γη αυτό το διάστημα γιατί θα είχε τραγικό τέλος.
Η Υψιπύλη για να βοηθήσει τον Άδραστο και τους συνοδούς του να ανακαλύψουν την πηγή, άφησε για λίγο το καλάθι του μωρού στη γη. Ένα φίδι δηλητηρίασε θανάσιμα το μωρό οδηγώντας την ίδια στην απόγνωση και μια ολάκερη πόλη στο θρήνο.
Ο Άδραστος εξηγεί στους θρηνούντες γονείς ότι την ευθύνη είχαν οι ίδιοι για να γλιτώσουν την τροφό απ' το θάνατο. Ο μικρός Οφέλτης θάβεται με μεγάλες τιμές από τον ίδιο τον Αμφιάραο να κάνει τις χοές. Μάλιστα αλλάζει το όνομα του παιδιού σε "Αρχέμορος", κρίνοντας το γεγονός ως προπομπό και αρχή μαύρης μοίρας για όλους. Το στράτευμα παίρνει ξανά το δρόμο για τη Θήβα, με βαριά την καρδιά.

Μουσική επιμέλεια έργου: Γλαύκη

Σήμερα η αγαπημένη μας φίλη, επέλεξε επίσης ένα κλασικό μουσικό θέμα για να συνοδεύσει με τον μοναδικό της τρόπο τη σημερινή μας δημοσίευση



21η Δημοσίευση

Κεφάλαιο 3.2  Μπροστά στα τείχη της πόλης

 

Προς τη Θήβα

 

Μετά την Νεμέα, ο συμμαχικός στρατός του Άργους κινήθηκε γρήγορα με κατεύθυνση, πρώτα την Κόρινθο και στη συνέχεια το Λέχαιο στο λιμάνι. Από εκεί, η μεγάλη δύναμη μπήκε σε καράβια, τα οποία είχαν ναυλωθεί για αυτόν τον σκοπό. Προορισμός το λιμάνι στα Αιγόσθενα. Ο Αμφιάραος είχε τους δεσμούς του με την περιοχή καθώς ο Μελάμποδας ήταν παππούς του και εκεί ήταν το κέντρο της λατρείας του από τα παλιότερα χρόνια. Μετά τους περίμενε ο Ελικώνας. Ανέβηκαν το βουνό για να πέσουν και να φτάσουν πίσω στις Πλαταιές. Στο ταξίδι δεν υπήρχε κανένα απολύτως απρόοπτο ή κάτι που να τους απασχολήσει ιδιαίτερα. Εκεί ενώθηκαν μαζί τους και τα τμήματα, που είχαν έρθει από τον Ορχομενό. Έτσι, συντεταγμένα, χωρίς την παραμικρή ενόχληση ο στρατός των Δαναών πέρασε στον μεγάλο κάμπο της Θήβας. Διάβηκαν τον μικρό Ωερόη ποταμό και μπροστά τους είχαν τον Ασωπό. Τίποτα δεν έδειχνε ότι μπορούσε να τους σταματήσει.

 

Δύο μέρες πριν

 

Στη Θήβα είχε ξημερώσει μια καινούργια μέρα. Ο ήλιος στην πόλη είχε ανέβει αρκετά ψηλά στον ορίζοντα. Η ζωή στους δρόμους μέσα απ’ τα τείχη, ξεκινούσε τον κανονικό της ρυθμό. Όλα όμως σε λίγο θα αποκτούσαν μια διαφορετική εικόνα.

 

Στο παλάτι ο Ετεοκλής έδειχνε να βρίσκεται σε υπερένταση. Τα όσα μάθαινε από τους απεσταλμένους, που έστελνε, τον κρατούσαν σε ετοιμότητα και εγρήγορση προσμονής. Στο κεντρικό δώμα του παλατιού ήταν ο Λασθένης. Νέος, επιβλητικός και δυνατός. Από κοντά του και ο Άκτορας, ο αδελφός του Υπέρβιου. Και αυτός από τους ονομαστούς πολέμαρχους της πόλης. Ήταν εμφανές ότι κάτι περίμεναν καθώς η αγωνία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

 

“Βασιλιά μου, ένας αγγελιοφόρος ζητά άδεια να σε δει!” ήχησε στην γεμάτη ένταση ατμόσφαιρα η φωνή του αξιωματικού της φρουράς του παλατιού. Όλοι γύρισαν προς το μέρος του.

“Επιτέλους! Φέρτον μέσα γρήγορα” έδωσε την εντολή ο Ετεοκλής.

Ο αγγελιοφόρος μπήκε στην κεντρική αίθουσα. Χαιρέτισε με τιμή τον βασιλιά και τους παρισταμένους.

“Σε ακούμε, τι νέα μας φέρνεις;” τον ρώτησε.

“Βασιλιά μου, ο Αργίτικος στρατός αποβιβάστηκε στα Αιγόσθενα. Ήδη ανεβαίνουν τον Ελικώνα με κατεύθυνση τις Πλαταιές”

 

Οι άλλοι στην αίθουσα κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με βλέμματα που άστραφταν. Ο Ετεοκλής χτύπησε το χέρι του δυνατά στο μαρμάρινο μεγάλο τραπέζι.

“Έρχονται λοιπόν! Δεν έμειναν στα λόγια! Ο αγαπημένος μου αδελφός πήρε την απόφασή του!” είπε με πνιχτή φωνή. Οι άλλοι τον άφησαν να ξεσπά.

“Έρχεται με σπαθιά και δόρατα να κουρσέψει την πόλη του, την πατρίδα του, αυτήν που δήθεν αγαπούσε!” Τα λόγια του έσβηναν με μίσος. Γύρισε προς τον αγγελιοφόρο:

“Πες μου τι είδες; Τι παρατήρησες;”

Εκείνος έδειχνε προβληματισμένος, άρχισε να περιγράφει:

“Πολύ στρατός βασιλιά μου. Κάθε λογής. Άρματα, καβαλάρηδες, πεζοί, σκάλες, άμαξες. Ως ψηλά έφτανε ο κουρνιαχτός στο διάβα τους….”

“Πάψε! Δεν σε στείλαμε εκεί να μεταφέρεις το φόβο και τις εντυπώσεις σου αλλά να μάς αναφέρεις τον σχηματισμό. Δεν αρμόζει σε Θηβαίο πολεμιστή ο φόβος. Προς τα πού κινούνται;”

Ο άλλος μαζεύτηκε.

“Ανέβηκαν το βουνό, σίγουρα θα περάσουν έξω από τις Πλαταιές και εκεί δεν ξέρω, που θα στρατοπεδεύσουν”

“Εντάξει πήγαινε δεν θα σε χρειαστώ άλλο προς το παρόν απλά συνέχισε τις παρατηρήσεις σου”

Έπεσε για λίγο σιωπή. Ακούστηκε η φωνή του Λασθένη

“Ώστε ήρθε η ώρα λοιπόν!”

Ο Ετεοκλής τον κοίταξε.

“Από τις γύρω περιοχές τι έχουμε κοντά μας;” ρώτησε.

“Έχουμε δυνάμεις από τους Φωκείς, από την Μινυάδα και αρκετούς Φλεγύες” απάντησε ο Άκτορας.

“Πολύ ωραία! Τιμή για μας το στήριγμά τους αξέχαστο θα μείνει” σχολίασε ο Ετεοκλής.

“Οι Ορχομένιοι τι θα κάνουν;” ρώτησε ο Λασθένης

“Αλήθεια τι περιμένεις απ αυτούς;” απάντησε ο Ετεοκλής, “Πάντα μας έβλεπαν απέναντί τους, το ξέχασες; τώρα ο Ετέοκλος, ο γιος του Ανδρέως που είναι βασιλιάς είναι μαζί τους, άρα….”

“Ζυγώνει κι αυτού η ώρα του μαύρου θανάτου!” σχολίασε με πάθος ο Άκτορας.

“Πώς σκέφτεσαι βασιλιά μου να τους αντιμετωπίσουμε;” ρώτησε ο Λασθένης.

“Πρώτα απ όλα να σημάνει κήρυκας πολέμου σε ολάκερη την πόλη. Να βαρέσουν οι σάλπιγγες, να μπουν όλοι μέσα στα τείχη, να κλείσουν οι πύλες. Ύστερα θα περιμένουμε. Αυτοί θα κάνουν την πρώτη κίνηση. Συγκαλούμε πολεμικό συμβούλιο για να αποφασίσουμε. Ενημερώστε και τους άλλους” τούς είπε. Συναίνεσαν και έφυγαν. Οι ώρες από εδώ και μπρος έπαιρναν άλλη σημασία και τα γεγονότα έτρεχαν.

 

Εκείνη τη στιγμή μπήκε η Ιοκάστη.

“Τι συμβαίνει; Η πόλη είναι ανάστατη, κυκλοφορούν φήμες….”

Την κοίταξε βλοσυρά.

“Δεν είναι φήμες μητέρα! Είναι αλήθεια! Ναι! Ο στρατός των Δαναών με επικεφαλής το βασιλιά του Άργους, τον Άδραστο κινείται προς τη Θήβα. Πρωτεργάτης και μπροστάρης ο αγαπημένος σου γιος και αδελφός μου, ο Πολυνείκης!”

Έβαλε με τρόμο τα χέρια της στο κεφάλι της σαν να ήθελε να ξεριζώσει τα μαλλιά της.

“Ω Αφροδίτη γεννήτρα της πόλης μας![1] Και εσύ Λύκειε[2] Απόλλωνα! Κάντε κάτι την ύστατη στιγμή να σταματήσει του πολέμου η έριδα…”

“Είναι αργά μητέρα για παρακλήσεις! Όλα παίρνουν το δρόμο τους! Ο αδελφός μου δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Και η απάντηση που θα πάρει θα είναι αυτή που του ταιριάζει”

“Μην ανταριάζεις γιε μου! Δεν είναι σύμβουλος καλός η οργή!”
“Τι θα ήθελες δηλαδή να κάνω; Να ανοίξω τις πύλες να περάσει ο Αργίτικος συρφετός στη πόλη;”

“Δεν σου είπα κάτι τέτοιο, μια ύστατη προσπάθεια σού ζητώ να κάνουμε”

“Έχω πιο σοβαρά ζητήματα αυτή τη στιγμή να τρέξω μητέρα!” της είπε και έφυγε γρήγορα.

 

Η Ιοκάστη έμεινε μόνη στο δώμα. Μόνη και απελπισμένη. Η κατάρα του άντρα και παιδιού της, του Οιδίποδα έδειχνε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια της. Έτοιμη να τυλίξει στο αίμα τα δυό της αγόρια. Δεν είχε πολλά περιθώρια στις επιλογές της. Όλα πλέον είχαν στενέψει θανάσιμα. Όμως της ήταν αδύνατον να μείνει άφωνος τραγικός θεατής της σφαγής που ερχόταν. Ήταν αποφασισμένη να δώσει και τη δική της ύστατη μάχη σαν μάνα μπροστά στα δύο της παιδιά. Ένα εγχείρημα που ίσως να έδειχνε καταδικασμένο, ανώφελο αλλά για το πάθος της γυναίκας που φέρνει στον κόσμο δύο ζωές είναι και ο μοναδικός της δρόμος. Θα ασκούσε όλη της την επιρροή και στους δύο γιούς της. Θα έκανε το παν για να τους φέρει πρόσωπο με πρόσωπο λίγο πριν τη μεγάλη ώρα. Λίγο πριν τη στιγμή που δεν υπάρχει επιστροφή.

 

Έξω από τη Θήβα

 

Ο Αργίτικος στρατός με τους συμμάχους τους πέρασε από τον Ωερόη ποταμό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε στις όχθες του Ασωπού. Χωρίς το παραμικρό πρόβλημα διάβηκε το μεγάλο ποτάμι. Εκεί τους βρήκε η δύναμη από τον Ορχομενό. Αποφάσισαν να στρατοπεδεύσουν σε κάποια απόσταση από τη Θήβα. Μπροστά στους ορθώνονταν τα δυνατά τείχη της πόλης και οι εφτά ιστορικές της πύλες. Ο Άδραστος συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο το συντομότερο μετά την οργάνωση του στρατοπέδου.

 

Στο συμβούλιο ήταν και οι οκτώ παρόντες. Ο Άδραστος, ο Τυδέας, ο Πολυνείκης, ο Καπανέας, ο Ετέοκλος, ο Ιππομέδοντας, ο Παρθενοπαίος και φυσικά ο Αμφιάραος. Ξεκίνησαν να οργανώνουν το χώρο του στρατοπέδου, να φροντίζουν για την ασφαλή εξασφάλιση της περιμέτρου του και την συνεχή επιφυλακή του.

“Ετέοκλε, θέλω οι δικοί σου από τον Ορχομενό, μιας και γνωρίζουν άριστα το μέρος, να φροντίζουν καθημερινά για τον έλεγχο των κινήσεων των Θηβαίων” είπε ο Άδραστος.

“Βασιλιά μου, έχουμε ήδη τον έλεγχο κυκλικά της πόλης, κανένα στρατιωτικό τμήμα δεν βρίσκεται έξω από αυτή. Φυσικά και θα ελέγχουμε καθημερινά” απάντησε εκείνος.

“Πότε θα χτυπήσουμε;” πετάχτηκε ανυπόμονα ο Καπανέας.

“Ας μην βιαστούμε” παρενέβη ο Πολυνείκης.

“Δεν ήρθαμε εδώ για να απολαμβάνουμε τη φύση” απάντησε ο Καπανέας με την χαρακτηριστική του έπαρση και αλαζονεία.

“Η πόλη δεν είναι εύκολη. Τα τείχη της είναι πολύ ψηλά, και οι πύλες φυλάσσονται καλά. Είχα την ευκαιρία να τα δω όλα αυτά πριν λίγες μέρες που ήρθα εδώ” είπε ο Τυδέας.

“Έχει δίκιο”, μπήκε στη συζήτηση ο Πολυνείκης, “ας είμαστε προσεκτικοί, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε κανέναν”

“Αμφιάραε δεν μιλάς!” ακούστηκε η φωνή του Τυδέα, “ξέρεις ότι πάντα η γνώμη σου για μάς είναι σημαντική” τού είπε.

“Αν η γνώμη μου ήταν σημαντική δεν θα ήμασταν τώρα εδώ και το ξέρεις” απάντησε.

 

“Αγγελιοφόρος από τη Θήβα!” ακούστηκε η φωνή του επικεφαλής αξιωματικού της φρουράς στη σκηνή του βασιλιά. Με μιας μια απόλυτη σιωπή επικράτησε ανάμεσά τους. Κοιτάχτηκαν όλοι με ενδιαφέρον μεταξύ τους.

“Πέρασέ τον μέσα αμέσως!” πρόσταξε ο Άδραστος.

Πράγματι ένας κοντόσωμος άντρας με εμφανή τα στοιχεία του φόβου μπήκε στη σκηνή.

“Ποιος σε στέλνει;” τον ρώτησε ο βασιλιάς.

“Έχω μήνυμα προσωπικό για τον Πολυνείκη το γιο του Οιδίποδα” είπε.

Ο Πολυνείκης πετάχτηκε αναστατωμένος. Πήγε κοντά του.

“Από ποιον;” τον ρώτησε χωρίς περιστροφές.

Εκείνος χαμήλωσε το βλέμμα και απάντησε.

“Από τη μητέρα σου την Ιοκάστη!”

Ο Πολυνείκης έδειχνε να παίρνει φωτιά στην κυριολεξία. Οι άλλοι προσπαθούσαν και αυτοί να δουν τι υπάρχει.

“Η μητέρα μου! Πες μου! Είναι καλά; Οι αδελφές μου; Τι ξέρεις; Μίλα!”

“Γιε του Οιδίποδα, είναι όλοι καλά. Η μητέρα σου σε περιμένει να σε δει. Έχει κανονίσει και μια συνάντηση με τον αδελφό σου, το βασιλιά Ετεοκλή”

Αναστατωμένος ο Πολυνείκης έριξε μια ματιά στους άλλους. Όλοι κοιτάζονταν μεταξύ τους γεμάτοι ερωτηματικά.

“Πότε και πού;” τον ρώτησε.

“Μόλις γύρει ο ήλιος από το μεσουράνημά του να είσαι εκεί. Θα σε περιμένουμε στην πύλη της Ηλέκτρας, ξέρεις”

“Είναι παγίδα μην πας!” φώναξαν κάποιοι από τους άλλους. Ο Πολυνείκης τούς έκανε νόημα με το χέρι να σωπάσουν.

“Θα έρθω πες της. Ελπίζω μόνο μην είναι παγίδα. Θέλω να πιστεύω ότι ο αδελφός μου δεν έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να χρησιμοποιήσει ως δόλωμα την μάνα μας. Πήγαινε πίσω και πες τους θα έρθω. Μόνος!”

 

Ο αγγελιοφόρος έκανε μεταβολή και έφυγε. Στο συμβούλιο επικράτησε οχλαγωγία και φασαρία.

“Θα πας;” τον ρώτησε ο Τυδέας.

“Πιστεύεις ότι είναι αλήθεια;” προστέθηκε και η ερώτηση του Άδραστου.

“Είναι παγίδα!” κραύγαζαν οι περισσότεροι.

“Σταματείστε!” μπήκε στη μέση ο Αμφιάραος, “Αφήστε τον να πάει! Είναι ίσως μια τελευταία ευκαιρία μήπως και διώξουμε τη σκιά του πολέμου. Ας διεκδικήσουμε ότι απομένει με ελπίδα”

Ο Πολυνείκης βημάτιζε στο κέντρο της σκηνής.

“Ναι, θα πάω! Και εκείνη αν δεν μου το ζητούσε, θα το έκανα εγώ! Θέλω, όπως είπε και ο μάντης να εξαντλήσω κάθε δυνατή προσπάθεια μήπως και αλλάξω γνώμη στον αδελφό μου. Ίσως το βάρος και η θέα του στρατού μας τον κάνει να σκεφτεί διαφορετικά” είπε.

“Ας προσευχηθούμε στους Θεούς να τού δώσουν σύνεση...” πρόσθεσε ο Άδραστος κουνώντας σκεπτικός το κεφάλι του.

Ο Πολυνείκης τούς κοίταξε όλους σε έναν κύκλο.

“Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο” είπε, “πάω να ετοιμάσω το άλογό μου για να φύγω. Να είστε σε επιφυλακή!”

Ο Τυδέας τον πλησίασε, τον έπιασε από τους ώμους όπως και ο Άδραστος.

“Να προσέχεις!” τού είπε ο Τυδέας.

“Γαμπρέ μου ο Δίας μαζί σου” έκανε και ο Άδραστος.

 

Πρόσωπο με πρόσωπο

 

Σε λίγη ώρα, αμέσως μόλις ο ήλιος άρχισε να γέρνει στη δύση, ζώστηκε τα άρματά του, πήρε το άλογό του και ξεκίνησε προς τη Θήβα. Ένιωθε τα πόδια του να τρέμουν στο δρόμο από συγκίνηση. Καθώς το άλογό του κάλπαζε με ρυθμό προς την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, άπειρες μνήμες περνούσαν από τα μάτια του μπροστά. Πόσα χρόνια μετά ο δρόμος τον έφερνε στο πατρικό του. Πόσες φορές ο ήλιος, ο βασιλιάς του φωτός, έκανε κύκλους για να πατήσει ξανά τη γη που πάνω της κυλιόταν στα παιδικά του χρόνια. Πόσα φεγγάρια πέρασαν από εκείνη τη μέρα που έφυγε διωγμένος απ τη Θήβα έχοντας τελευταία εικόνα τις μορφές της μάνας του και των αδελφών του. Άραγε πως θα ήταν; Και εκείνος; Ο αδελφός του; Πώς θα τον υποδέχονταν. Η Καρδιά του χτυπούσε δυνατά καθώς τα τείχη της πόλης μεγάλωναν μπροστά του καθώς πλησίαζε. Πώς άλλαξαν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια! Πόσο η βαριά κατάρα στο γένος των Λαβδακιδών βάρυνε στις ζωές τους. Στο μυαλό του έρχονταν οι οργισμένες φωνές του πατέρα του εκείνη τη μοιραία ημέρα που άπλωσε τη φοβερή του κατάρα απέναντι στους δυο του γιους. “Να μοιράσετε την εξουσία με το σπαθί και το αίμα…”. Προσπάθησε να μείνει ψύχραιμος και το κυριότερο, με καθαρό μυαλό. Πολλά θα κρίνονταν από αυτή του τη συνάντηση.

 

Η Ιοκάστη είχε επιστρατεύσει όλη τη δύναμη της επιρροής της για να πείσει το γιο της τον Ετεοκλή να συμφωνήσει σε μια τέτοια συνάντηση. Στην αρχή ήταν όχι απλά αρνητικός αλλά απόλυτα επιθετικός σε κάθε τέτοια σκέψη. Με μεγάλο της κόπο, αγωνία και επιχειρήματα μπόρεσε τελικά να πείσει το βασιλιά και γιο της να δεχτεί να συναντηθεί με τον αδελφό του σε μια απέλπιδα προσπάθεια συνεννόησης πριν πάρουν το λόγο τα σπαθιά και τα δόρατα. Ενημέρωσε τον άντρα και τα κορίτσια της για την άφιξη του Πολυνείκη. Για αυτήν την πολυπόθητη άφιξη. Που την περίμεναν όλοι με εντελώς διαφορετικά συναισθήματα. Ήταν η σειρά της δικής της καρδιάς να φτερουγίζει άτακτα στο στήθος της. Η αγωνία και η προσμονή, την έκανε να νιώθει ότι σβήνει και χάνεται. Ο Πολυνείκης! Κοντά της ξανά. Πάνω από δέκα ολάκερα χρόνια χωρίς την παρουσία του.

 

“Κυρά μου έρχεται ο Πολυνείκης, ο γιος σου!” την επανέφερε στην πραγματικότητα η φωνή της πιστής της υπηρέτριας. Γύρισε προς το μέρος της, δεν πρόλαβε να πει λέξη και εκεί, στη πόρτα του μεγάλου δώματος μια αντρική μορφή κοντοστάθηκε κάτω από την πέτρινη αψίδα της εισόδου. Άνοιξε τα μάτια της διάπλατα. Την πονούσαν στην προσπάθεια να μπορέσει λες να χωρέσει όλη τη μορφή του άντρα που την κοίταζε συγκινημένος χωρίς να μιλά. Άνοιξε τα χέρια της και την αγκαλιά της διάπλατα σαν να ήθελε να τοποθετήσει εκεί ολάκερο τον ουρανό. Φάνηκε να τρέμει από τη συγκίνηση.

 

“Μάνα!” βγήκε επιτέλους η φωνή από τα χείλη του ύστερα από μια τέτοια ένταση λες και όλα αυτά τα χρόνια απουσίας είχαν σταθεί σαν πέτρα στο στήθος του. Άνοιξε διάπλατα τα χέρια του και έκανε το πρώτο βήμα προς το μέρος της απελευθερώνοντας τον εαυτό του. Για να ριχτεί στα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα στην αγκαλιά της.

“Παιδί μου!”ήρθε η απάντηση η δική της. Σαν μια δύναμη να ισοπέδωσε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την απόσταση των χρόνων που είχαν να βρεθούν, σαν να εκμηδένισε τρίτες σκέψεις και επιρροές και τους έφερε ένα κουβάρι τον έναν στην αγκαλιά του άλλου. Σαν να έκανε κομμάτια ανόσιες κατάρες και παραβάσεις που σημάδεψαν τις ζωές τους. Όλα εκείνα που βάραιναν οι Μοίρες πάνω τους έγιναν χίλια κομμάτια μπροστά στην αγάπη τους, στο βάρος της προσμονής και της απουσίας.

 

Σαν έπαψε η αγκαλιά και χωρίστηκαν οι δυο τους, εκείνος την κοίταξε από το κεφάλι ως τα πόδια. Άγγιξε συγκινημένος με το χέρι του το κεφάλι της.

“Μάνα μου! Έκοψες τα μαλλιά σου…. Και όσα έμειναν πήραν το χρώμα του χιονιού και το λευκό του ουρανού σαν το λούζει το φως του ήλιου….”

Δεν τού απάντησε. Μονάχα τον κοιτούσε στα μάτια σαν να ήθελε να τον χορτάσει. Σαν να μην πίστευε ότι ήταν εκεί, στα χέρια της.

“Αδυνάτισες…. Γέμισε ρυτίδες το πρόσωπό σου….” της είπε σαν είδε το βάρος του χρόνου αλλά και τον πόνο να βαραίνει τη μορφή της.

“Παιδί μου πες μου για σένα! Άφησε τη δύσμοιρη τη μάνα σου. Και μόνο που τα μάτια μου σε βλέπουν είναι σαν να έρχεται ανάσα περισσή στη ζωή μου. Τα τελευταία νέα που έμαθα για σένα ήταν από τότε που χάθηκε ο πατέρας σου στον Κολωνό από τις αδελφές σου και λίγα πράγματα τότε που ήρθε εκείνος ο απεσταλμένος απ’ το Άργος”

“Ζω πάντα στο Άργος Μάνα μου! Με την οικογένειά μου”

Το βλέμμα της γέμισε με μιας λίγο φως.

“Τι όμορφο νέο με αξίωσες Απόλλωνα να ακούσω σήμερα! Και εσύ Αφροδίτη, του έρωτα Θεά. Παιδί μου για σάς. Είσαι ευτυχισμένος;”

“Έχουμε και ένα γιο, ολάκερος άντρας μέχρι εκεί πάνω!”

“Αλήθεια; Ω γιε μου τι συγκίνηση είναι ετούτη… πόσα χρόνια πέρασαν για να ακούσω μια σου τέτοια είδηση. Κάτι να δώσει γαλήνη στην ψυχή μου… Το όνομα του εγγονού μου;”

“Θέρσανδρος...”

“Να έχει την εύνοια των Θεών. Μα πως βρέθηκες στο Άργος;”

“Μάνα είναι ολάκερη ιστορία, έγιναν τόσα πολλά όλα τούτα τα χρόνια, που θέλω τόσο να στα πω, να τα μοιραστούμε, μα…. τούτη την ώρα προέχουν άλλα!”

“Μακάρι παιδί μου να δώσουν οι Θεοί να έχουμε ώρες δικές μας μπροστά να τα πούμε”

 

Την άφησε λίγο απ την αγκαλιά του. Χώρισαν τα χέρια τους. Έκανε λίγα βήματα πίσω κοιτάζοντας το χώρο ολόγυρά του.

“Ποιος το περίμενε Μάνα ότι θα ‘ρχονταν μέρα που θα γύριζα σπίτι μου βαστώντας σπαθί από φόβο, βαδίζοντας στις γωνίες της πόλης με το φόβο μην καραδοκεί κανείς σε θανάσιμη παγίδα! Ποιος το περίμενε εγώ ο Πολυνείκης να γίνομαι εχθρός και να στιγματίζομαι σαν ξένος…”

 

“Πολυνείκη!” ακούστηκε μια γυναικεία φωνή κόβοντας την κουβέντα τους. Και άξαφνα δύο γυναικείες μορφές μπήκαν ορμητικά στο δώμα ορμώντας στην αγκαλιά του.

“Αντιγόνη! Ισμήνη! Αδελφές μου λατρεμένες!”

Η Ιοκάστη έκανε δύο βήματα πιο πίσω να τους αφήσει να γίνουν ένα κουβάρι οι τρεις τους. Ένα δάκρυ κύλησε γεμάτο πόνο απ το πρόσωπό της και ένιωσε την αλμύρα του στα ξερά της χείλη. Πόσο θα ήθελε αυτή η αγκαλιά να έκλεινε μέσα της και το άλλο της παιδί. Τον Ετεοκλή! Πόσο αυτή η εικόνα την στοίχειωνε εκείνη τη στιγμή. Και πόσο το ποθούσε σαν μακρινό όνειρο. Κι ας πέθαινε αμέσως.

 

“Αδελφέ μας ήρθες! Πόσα χρόνια από τότε! Επιτέλους κοντά μας!” ψέλλισαν οι φωνές της Αντιγόνης και της Ισμήνης. Προσπαθούσαν να τον χαρούν στα χέρια τους σαν να προσπαθούσαν να γεμίσουν τα χρόνια της απουσίας του. Η φωνή της Ιοκάστης έκοψε την αγκαλιά τους.

“Σταθείτε και δεν έχουμε καιρό….” τους είπε και συνέχισε:

“Πολυνείκη πες μου τούτος ολάκερος ο στρατός έξω απ την πόλη τι ζητά;”

“Μάνα, δεν προλαβαίνω να στα πω όλα. Ο βασιλιάς του Άργους ήταν εκείνος που, σαν με έκανε γαμπρό του, ορκίστηκε στους Θεούς να με βοηθήσει να γυρίσω πίσω. Και κοντά του έπεισε και όλους τους Δαναούς και Μυκηναίους”

“Με δόρατα και σπαθιά παιδί μου την πόλη σου να κάψεις;”

“Μάνα τι λες;” μπήκε στην κουβέντα η Αντιγόνη. Η Ιοκάστη της έκανε νόημα να πάψει.

“Ακούστε με! Δεν ήρθα την πόλη να κουρσέψω μήτε να κάψω… μάρτυρες μου οι Θεοί”

“Και όλος ο αχός από των αλόγων τις οπλές γιε μου; Και των αρμάτων τις στριγγιές;”

“Μάνα μέρες πριν, στείλαμε τον Τυδεά πρεσβευτή εδώ στον άλλο σου το γιο και βασιλιά. Μια πρόταση για να ισχύσει πάλι η συμφωνία μας. Το έμαθες; Στο είπε; Ή στα άλλαξε όλα κατά πως ήθελε;”

“Κάτι έμαθα μα όχι όλα….”

“Μήπως σου είπε ότι σαν έφυγε ο Τυδέας, έβαλε πίσω του και του ρίχτηκαν ύπουλα να τον σκοτώσουν;”

“Όχι δεν μάθαμε ποτέ κάτι τέτοιο….” απάντησε η Αντιγόνη.

“Έτσι πήραμε την απόφαση να έρθουμε εδώ με στρατό να γυρέψουμε το δίκιο μου! Όμως στο όνομα των Θεών, ακόμα και τούτη τη στιγμή είμαι έτοιμος να ακούσω ένα λόγο συνετό από τα χείλη του για να πάψει η έριδα να βαραίνει τη ζωή μας”

 

“Έρχεται ο βασιλιάς!” ακούστηκε η τρομαγμένη φωνή μιας τροφού καθώς μπήκε άξαφνα στο δώμα. Την ίδια στιγμή από την άλλη είσοδο, από το εσωτερικό του παλατιού φάνηκε στην αψιδωτή πόρτα η επιβλητική μορφή του Ετεοκλή. Ήταν ντυμένος με τα βασιλικά πολεμικά εμβλήματα και στη ζώνη περασμένο στο θηκάρι του κρεμόταν το μεγάλο χάλκινο σπαθί του με τα χρυσά του στολίσματα. Έριξε μια ματιά γεμάτη αποστροφή στον αδελφό του και στράφηκε στη μάνα του κάνοντας λίγα βήματα στο εσωτερικό. Πίσω του στάθηκαν δύο φρουροί. Τους έκανε νόημα να αποχωρήσουν.

 

“Ο εκλεκτός αδελφός μου! Ο έτερος γιος του Οιδίποδα!” είπε με εμφανή ειρωνεία. Ο Πολυνείκης έμεινε σιωπηρός ακούγοντάς τον.

“Ορίστε μητέρα ήρθα! Υποδέχτηκες λοιπόν τον άλλο σου γιο; Και εσείς αδελφές μου, συγκινημένες καθώς βλέπω, ανοίξατε την αγκαλιά σας; Μήπως σας έδειξε το στρατό που καραδοκεί έξω απ τα τείχη της πόλης για να την ρημάξει; Σας μίλησε για αυτόν; Ή σας είπε λόγια τρυφερά και νοσταλγίας;”

Η ατμόσφαιρα είχε τέτοια θανάσιμη ένταση που ακόμα και οι χτύποι στις καρδιές ηχούσαν σαν μεγάλα κύμβαλα. Η Ιοκάστη πήρε το λόγο:

“Γιε και βασιλιά μου, αντίκρυ σου είναι ο αδελφός σου, ο Πολυνείκης. Δεν ήρθε να κάψει μήτε να κουρσέψει….”

“Το βλέπω μάνα...δεν το βλέπω;” της απάντησε ο Ετεοκλής. Εκείνη συνέχισε με περισσή υπομονή.

“Για μένα και τις αδελφές σας αλλά και το μαύρο σας πατέρα είστε παιδιά μου, είστε αίμα μου! Οι ίδιοι χτύποι χτυπάνε στις καρδιές σας. Κοιταχτείτε στα μάτια λοιπόν! Τι διστάζετε; Παραμερίστε τον όποιο εγωισμό και μιλήστε να προλάβουμε! Είναι ώρα η λογική του νου να μιλήσει και όχι η αντάρα της καρδιάς! Είναι ώρα να λησμονήσετε το θυμό και να καταλαγιάσετε την οργή. Όλα ας ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή, ξανά!”

Ο Πολυνείκης ένιωσε να έρχεται η ώρα του να μιλήσει. Έκανε δύο βήματα προς τον αδελφό του.

“Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Και ούτε είναι η πρώτη φορά που θα επαναλάβω τούτα τα λόγια. Η βαριά κατάρα του πατέρα μας και η δική μας συμφωνία με έδιωξε απ τη γη μου. Ορκιστήκαμε πριν χρόνια ότι, για να διώξουμε της έριδας το φθόνο θα αλλάζουμε την εξουσία στη Θήβα. Αυτήν την συμφωνία κάναμε μπροστά στους Θεούς και την τίμησα! Και η απάντηση που πήρα ήταν περιφρόνηση και διωγμό. Εξορία απ τη γη μου…”

“Δεν σε έδιωξε κανείς! Μονάχος διάλεξες να φύγεις” τον έκοψε ο Ετεοκλής.

Ο Πολυνείκης συνέχισε στον ίδιο τόνο.

“Αυτήν την συμφωνία έρχομαι, μια ακόμα φορά, τώρα, τούτη τη στιγμή να τιμήσουμε. Και με μιας να φύγει ολάκερος ο στρατός απ έξω από τις πύλες. Να βασιλέψω όπως ορίζεται και ύστερα να φύγω ξανά για να γίνεις βασιλιάς. Αυτός είναι ο λόγος μου”

Ο Ετεοκλής τον κοίταξε για λίγο, ύστερα είπε απευθυνόμενος στη μάνα του:

“Εγώ είμαι ο βασιλιάς μάνα και τέτοιος θα μείνω. Και μετά από μένα ο γιος μου διάδοχος στην πόλη των Καδμείων! Είναι ανανδρία να κάνω πίσω, είναι ντροπή μου!”

“Παιδί μου τι λες;” τον κοίταξε εκείνη με απόγνωση.

“Τον ακούς μάνα;” φώναξε ο Πολυνείκης.

“Ήρθες εδώ κρυμμένος πίσω απ τα σπαθιά των Δαναών και των ξένων να σου δώσω το θρόνο; Αλήθεια τόση ανδρεία έχεις; Μονάχος δεν μπορείς να την διεκδικήσεις; Έβαλες τους άλλους προπομπό; Πως τους έπεισες ήθελα να ήξερα;”

“Ξεχνάς κάτι βασιλιά της Θήβας! Στο Άργος δεν είμαι μήτε ζητιάνος μήτε δούλος! Γαμπρός του βασιλιά είμαι και έτσι ο στρατός που βλέπεις μήτε ξένος μου είναι μήτε υποτακτικός. Και μιλάς εσύ για τιμή; Που δεν σεβάστηκε μήτε ένα πρεσβευτή που ήρθε στη Θήβα για μεσολάβηση. Τον Τυδέα παγίδεψες στις όχθες του Ασωπού για να αφανίσεις με κάμποσους δικούς σου. Εσύ!”

“Δεν θα δεχτώ ποτέ να παραδώσω το σκήπτρο του βασιλιά στον άνθρωπο που σήκωσε τα δόρατα στη πόλη μου”

“Πάψε να κρύβεσαι πίσω από σχήματα με τις λέξεις αδελφέ μου. Δεν τα σήκωσα αδελφέ μου τα δόρατα! Μην το ξεχνάς! Δεν τα σήκωσα ακόμα! Για αυτό είμαι εδώ, να μιλήσουμε, να συμφωνήσουμε”

“Είσαι έτοιμος να το κάνεις…”

“Ήρθα να σε πείσω όπως το έκανα και τότε. Αν ήθελα να πολεμήσω δεν θα ήμουνα τώρα εδώ μπροστά σου!”

“Άκουσε! Και εσείς μάνα και αδελφές μου”, απάντησε ο Ετεοκλής “Εγώ είμαι στην εξουσία και σαν είσαι βασιλιάς μπροστά την αρχή και στο θρόνο δεν λογάται άλλο τίποτα…”

“Παιδί μου αυτό είναι φιλαρχία! Είναι μανία γιε μου τούτη και σε φέρνει στην καταστροφή. Δεν σου ζητάει κάτι παράλογο. Το ίσο και το δίκαιο ζητάει…”

“Μ’ αυτόν τον ιταμό τρόπο;” της είπε.

“Σταμάτα να κρύβεσαι συνέχεια πίσω απ αυτό, Ετεοκλή!” του φώναξε ο αδελφός του συνεχίζοντας “Βάζεις πρόσχημα το στρατό των Δαναών και αγνοείς τα δικά σου λόγια. Αρνείσαι να τιμήσεις το δικό σου λόγο. Ομολογείς τη λατρεία σου στην εξουσία, δεν λες λέξη για το τι πρέπει να συμφωνήσεις, δεν αναφέρεις σε κανέναν ότι ατίμασες το λόγο σου και στέκεσαι στα σπαθιά του Άργους. Ε ναι λοιπόν! Και αυτά τα σπαθιά για να σου δείξουν το δρόμο ότι υπάρχει κι άλλη εξουσία ήρθαν. Να σε συνεφέρουν απ’ της ντροπής σου και της ατιμίας σου το μονοπάτι”

 

Η Ιοκάστη πήρε ξανά το λόγο με την αγωνία της να είναι θανάσιμη καθώς έβλεπε και ένιωθε το αδιέξοδο.

“Ετεοκλή παιδί μου, τι νόημα έχει η βασιλεία χωρίς το δίκιο; Τι θα υπηρετείς; Σε ποιες αξίες θα πιστεύεις και θα ορκίζεσαι; Ποτέ της μια τέτοια εξουσία δεν είχε καλή στράτα γιε μου, όλες έρχεται στιγμή που η Νέμεσις θα έχει την τελευταία λέξη και θα ρημάξουν….Και δεν σκέφτεσαι, αν οι Αργίτες νικήσουν και η πόλη ρημαχτεί, τι θα τον κάνεις ένα τέτοιο σωρό καταστροφής γιε μου, τι θα απογίνει τότε η πόλη;”. Γύρισε προς τον άλλο της γιο:

“Και εσύ Πολυνείκη! Αν στου πολέμου δώσετε τον ματωβαμμένο λόγο και γκρεμίσετε τα τείχη της πόλης, κι αν τα βέλη σας με φωτιά κάψουν τη γη σου, παιδί μου, κι αν νικητής μπεις στη Θήβα και βασιλέψεις επιβήτορας, πες μου, σε ποιους βωμούς θα θυσιάσεις; Στους σωρούς των νεκρών συμπατριωτών σου; Τι αναθήματα θα κάνεις; Ποιες χοές στους τάφους τους θα στάξεις; Πώς θα κοιτάξεις τις γυναίκες και της μανάδες των σκοτωμένων συμπατριωτών σου στα μάτια; Στα παιδιά τους τι θα πεις; Σε ποιο θρόνο θα κάτσεις αγόρι μου; Βλέπετε λοιπόν ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί κανέναν σας παρά μονάχα στην καταστροφή. Τι κερδίζετε λοιπόν πείτε μου!” φώναξε.

“Μάνα ήρθα τη συμφωνία να τιμήσουμε! Μια λέξη και ο Αργίτικος στρατός πανηγυρίζει με τις σάλπιγγες την ειρήνη και τη σύνεση. Μια λέξη σε αυτά που έχουμε πει” απάντησε ο Πολυνείκης.

Στην κουβέντα μπήκε η Αντιγόνη προπαθώντας και εκείνη να βάλει το δικό της λιθαράκι στον αγώνα τους να σταματήσουν το κακό.

“Αδέλφια μου σκεφτείτε! Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα απ αυτή. Δεν υπάρχει κάτι που θα κερδίσετε αν στο αίμα βουτήξετε τα χέρια σας. Δεν υπάρχει νικητής σε μια τέτοια μάχη. Αυτό δα πρέπει να καταλάβετε. Και αν η οργή ή το άδικο ή η εξουσία κι ο εγωισμός στέκεται εμπόδιο να το δείτε, παραμερίστε κάθε σας συναίσθημα και σκεφτείτε. Δύο στρατοί καραδοκούν φορτωμένοι με λόγχες και σπαθιά. Και στη μέση τα τείχη της πόλης. Ποιο το όφελος θα ‘ναι από το να χτυπηθείτε;”

Ο Ετεοκλής απάντησε με στόμφο:

“Υπερασπίζομαι την πατρίδα, την εξουσία μου και τους πολίτες!”

“Ω Ετεοκλή παιδί μου, σε καινούργιο κύκλο φαύλο μπαίνει ο νους σου πάλι. Τι θα χάσεις αν τηρήσεις την αρχική συμφωνία λοιπόν; Πόσο πιο μεγάλο θα είναι αυτό το κόστος από την αντάρα και το θάνατο που θα σκορπίσει ένας πόλεμος;”
“Τέρμα οι κουβέντες μάνα!” ήχησε και πάλι η απάντησή του βροντερή, “σου έκανα τη χάρη και ήρθα μόνο και μόνο για να αντικρίσω το θράσος του μπροστά μου…”

“Δεν διστάζεις λοιπόν μπροστά σε τίποτα!” απάντησε ο Πολυνείκης.

“Δεν έχω άλλες κουβέντες μαζί σου, είναι προσβολή που ακόμα στέκεις μπροστά μου, σε τούτες εδώ χρωστάς  το ότι διάβηκες ζωντανός αυτές τις πύλες”

“Ω αλίμονο τι άλλο θα μας βρει;” βόγκηξε η Ιοκάστη.

“Φύγε όσο είναι καιρός! Και αν έχεις μια στάλα αγάπη και φιλότιμο για τη γη σου πάρε το στρατό που κουβάλησες ως εδώ και γύρνα πίσω στο Άργος. Είναι μια τελευταία ευκαιρία πριν γεμίσει ο κάμπος με τα κουφάρια σας και χορό αιματηρό στήσει ο πολεμόχαρος Άρης!”

“Ποιος είσαι εσύ που μ’ απειλείς; Ως εκεί λοιπόν φτάνει το πάθος σου για το θρόνο;”

“Πάρτο απόφαση, εγώ είμαι ο ηγεμόνας στη γη μου! Και εσύ ο εισβολέας, ένας ξένος!”

“Στη γη σου; Από πότε έγινες αφέντης στην εφτάπυλη και κύριος της μοίρας της”

“Χάσου απ τα μάτια μου!” τού φώναξε.

Ο Πολυνείκης ένιωθε το αίμα να φουντώνει μέσα του. Έκανε ένα βήμα μπροστά προς το μέρος του σφίγγοντας το χέρι του στο θηκάρι του.

“Σταματήστε για όνομα των Θεών!” ακούστηκε σπαρακτική η φωνή της Ισμήνης. Οι τρεις γυναίκες μπήκαν ανάμεσά τους.

“Άστον Ισμήνη! Άστον μια ώρα γρηγορότερα να νιώσει το ατσάλι του σπαθιού μου..” φώναξε ο Ετεοκλής.

Η Ιοκάστη τράβαγε απελπισμένη τα μαλλιά της.

 

Ο Ετεοκλής γύρισε προς τον αδελφό του.

“Ωραία λοιπόν, μιας και τα λόγια του πατέρα αυτά επαληθεύουν, φύγε! Πάρε το στρατό και γυρίστε πίσω. Τόπος εδώ για άλλο βασιλιά δεν υπάρχει, είναι η τελευταία μου κουβέντα. Χάρη σου κάνω. Αν θες να γυρίσεις στου Οιδίποδα το σπίτι δεν θα είσαι παρά ένας απλός Θηβαίος όπως όλοι”

“Με διώχνεις;” τού απάντησε.

“Και να είσαι ευχαριστημένος που σε διώχνω ζωντανό αλλά αυτό δεν θα βαστάξει για πολύ, φύγε λοιπόν”

“Μάνα, αδελφές μου, πατέρα, ακούσατε… Και εσείς Θεοί της πόλης…”

“Θεοί της πόλης; Επικαλείσαι τους Θεούς της πόλης που ‘ρθες να κάψεις”

“Παιδί μου!” φώναξε η Ιοκάστη.

“Δεν έχω άλλο δρόμο μάνα και σεις αδελφές μου, πατέρα σεβαστέ μου”

“Τελείωνε!” έσκουξε ο Ετεοκλής

Ο Πολυνείκης σαν να μην τον άκουσε ρίχτηκε στην αγκαλιά της μάνας και στις αδελφές του. Τα δάχτυλά τους ενώθηκαν για λίγο στις άκρες.

Ο Πολυνείκης γύρισε στον αδελφό του.

“Άλλη είχα ελπίδα ερχόμενος μπροστά σου….”

“Με αυτήν θα χαθείς για πάντα!” του απάντησε ο Ετεοκλής.

“Παιδιά μου τι θα κάνετε;” φώναξε η Ιοκάστη.

Σαν να μην την άκουσαν.

“Που θα σταθείς στις πύλες;” φώναξε καρφώνοντας το βλέμμα στον Ετεοκλή.

“Σαν έχεις το θάρρος να μ’ αντιπαλέψεις μη φοβάσαι, θα με βρεις. Και θα σε περιμένω! Για να είμαι εγώ εκείνος που θα σβήσω του θράσους σου την ύβρη σήμερα”

“Κάνε τις τελευταίες σου σπονδές Ετεοκλή! Τα σκοτάδια του Άδη σε προσμένουν!”

 

Έριξε μια τελευταία ματιά στην Ιοκάστη και στις αδελφές του.

Η Αντιγόνη σύρθηκε κοντά του με την Ισμήνη.

“Φύγε Πολυνείκη! Μη βάλεις χέρι στο σπαθί σου…” ακούστηκαν σπαρακτικά.

“Για ότι γίνει στης Θήβας τη γη ευθύνη εγώ δεν έχω. Απ’ αυτόν γυρέψτε την αιτία. Ήρθα να ζητήσω τα δίκια μου και παίρνω, ακόμα μια φορά, το διωγμό μου. Ώρα λοιπόν να μιλήσω και εγώ αδελφές μου!”

“Έχετε γεια!” φώναξε και έφυγε γοργά βαδίζοντας προς την έξοδο.

 

“Γιε μου ύστατη φορά πέφτω στα πόδια σου!” απευθύνθηκε η Ιοκάστη στον Ετεοκλή.

“Μάνα!” της είπε αυστηρά,”μάζεψε τις αδελφές μου και πηγαίνετε στα δώματά σας”

Έκανε μεταβολή και έφυγε.

Τρεις γυναίκες έμειναν να συγκλίνουν σε μια τραγική αγκαλιά απόγνωσης και φόβου.

“Ως πότε Φοίβε θα στέκεις με κατάρες στη γενιά μας….”

 

Ο Πολυνείκης έφευγε με γοργά βήματα. Ανέβηκε στο άλογό του και κάλπαζε ανάμεσα στους δρόμους της πόλης που έστεκε εκεί γεμάτη με τα όνειρά του και τις εικόνες των παιδικών και νεανικών του χρόνων. Τώρα αντίκριζε παντού ανταριασμένους ανθρώπους να τρέχουν δεξιά-αριστερά αλλόφρονες να πάρουν τις θέσεις τους. Μπροστά άνοιγαν δρόμο οι Θηβαίοι που τον οδηγούσαν μέχρι την πύλη. Οι χτύποι της καρδιάς του ηχούσαν μέσα του βαρείς. Κάθε γωνιά που διάβαινε προς τα τείχη έκρυβε και μια θύμηση και μια νοσταλγία. Αναρωτήθηκε πως θα ένιωθε σαν θα κάλπαζε από την άλλη μεριά των τειχών κατά πάνω τους για να ρίξει τις πύλες που μόλις τώρα διάβαινε. Η αποκρουστικά αλαζονική και προσβλητική στάση του αδελφού του βύθισε στα βάθη της καρδιάς του όλες αυτές οι σκέψεις. Σε λίγο θα ηχούσαν οι σάλπιγγες του πολέμου.



[1]     Η Αφροδίτη είναι η “μητέρα” των Θηβαίων καθώς από η Αρμονία, γυναίκα του Κάδμου, ήταν κόρη της από την ένωσή της με τον Άρη.

[2]     “Λύκειος” δηλώνει το λυκόφως. Χρησιμοποιείται για τον Απόλλωνα σαν Θεό του φωτός.


Ετυμολογία Ονομάτων:
  • Λασθένης: "λαός" + "σθένος"= αυτός που δίνει δύναμη στο λαό
  • Άκτωρ: αυτός που οδηγεί, αυτός που ηγείται

14 σχόλια:

  1. Με όλα τα στοιχεία μιας αρχαίας τραγωδίας, το κεφάλαιο αυτό. Η επιλογή της μουσικής το κάνει ακόμα πιο επιβλητικό. Η σύγκρουση των αδερφών, η θλιβερή φιγούρα της μάνας και στο παρασκήνιο αυτή η φράση "“Υπερασπίζομαι την πατρίδα, την εξουσία μου και τους πολίτες!”
    Η διαχρονική δικαιολογία για το αιματοκύλισμα των λαών.
    Φοβερό Γιάννη!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνταγή για το αιματοκύλισμα των λαών δεν άλλαξε στο πέρασμα του αέναου χρόνου, Μαρία μου αγαπημένη. Παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη. Σήμερα προστέθηκε και ο όρος "εθνικό συμφέρον" για να 'χουμε να λέμε.
      Όταν πέφτουν τα αληθινά επιχειρήματα τότε εφευρίσκονται διάφορα φτηνά.
      Χαίρομαι που σού άρεσε καλή μου φίλη, για μένα πόσο όμορφο, να ακολουθείς εδώ. Την καλησπέρα μου και καλό μήνα.

      Διαγραφή
  2. Από το πρώτο μέρος της ανάρτησης, μας κάνει έξαλλους ο Ετεοκλής με τις αυταπάτες του και τον εγωισμό του. Έχει πλάσει μια πτυχή δική του στην πραγματικότητα, όπως τον βόλευε και με αυτή παρηγορεί τον εαυτό του!
    H Ιοκάστη, μια τραγική φιγούρα, βλέπει ανήμπορη να εξελίσσονται οι καταστάσεις.
    H επανασύνδεση της με τον Πολυνείκη, είναι βαθιά συγκινητική. Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται.
    Εκπληκτική και η συνάντηση των δυο αδελφών! Εκρηκτική ως αναμενόταν.
    Τα δυο αδέλφια στης μοίρας τους τον δρόμο, δεν άκουσαν ούτε τη μάνα, ούτε τις αδελφές τους, που προσπάθησαν να αλλάξουν την τροπή των γεγονότων, λογικεύοντας τους.
    Έχουμε λοιπόν να αναμένουμε μια μεγαλόπρεπη μάχη.
    Εξαιρετικό κεφάλαιο Γιάννη. Έχεις κάνει τρομερή δουλειά.
    Και εξαιρετική και η ηχητική υπόκρουση. Μπράβο στην Γλαύκη.
    Καλό μήνα και καλό Σαββατόβραδο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, καλώς όρισες και πάλι, αγαπημένη μου φίλη. Οι κλαγγές των όπλων ακούγονται έξω απ' τα τείχη της Θήβας. Στο εσωτερικό της παίχτηκε ένα μεγάλο δράμα ανάμεσα στην οικογένεια του Οιδίποδα. Ένα τραγικό δράμα αυτοκαταστροφής, που δείχνει να μην οδηγεί πουθενά.
      Σε ευχαριστώ κορίτσι μου για το μοίρασμα των στιγμών σου εδώ και τη συμμετοχή σου. Η μουσική της Γλαύκης, εντυπωσιακή.

      Διαγραφή
  3. Ένα θαυμάσιο κεφάλαιο! Το διάβασα δίχως ανάσα! Η μάνα η τραγικότερη φιγούρα όλων! Αποδίδεις εξαιρετικά τα συναισθήματα όλων και επιτυγχάνεις να περάσεις την ένταση της ατμόσφαιρας στον αναγνώστη άμεσα!
    Μπράβο σου, Γιάννη, για ακόμη μία φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μάνα, αυτή η τραγική μορφή της Ιοκάστης! Μια μεγάλη παρουσία, μια αιώνια θα έλεγε κανείς παρουσία.
      Ευχαριστώ πολύ Γλαύκη μου και για τη μεγάλη σου συμβολή, με τη μουσική σου επιμέλεια, στην επιτυχία αυτού του έργου.
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Δύο αδέρφια να παλεύουν για την εξουσία και στη μέση η τραγική φιγούρα της μάνας, της Ιοκάστης. Να βλέπει τα παιδιά της να οδεύουν προς την καταστροφή. Οδυνηρό!
    Ύστερα από την συγκίνηση της συνάντησης με τον Πολυνείκη ήρθε η απόγνωση της πολεμικής σύρραξης.
    Εξαιρετικό Γιάννη μου και αυτό το κεφάλαιο.
    Καλή συνέχεια και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πει αυτή η έρμη μάνα, Ελένη μου. Πώς να ερμηνεύσει αυτό που ζει και βιώνει. Ο ορισμός μιας καταραμένης ζωής χωρίς να έχεις πουθενά την ευθύνη. Δεν είναι τραγικό;
      Και ο Πολυνείκης; Ποια εναλλακτική λύση έχει άλλη εκτός από το να απαρνηθεί το κληρονομικό βασιλικό του δικαίωμα. Εκτός του να παραδεχτεί την ήττα του. Αξίζει άραγε η υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος, τόσο αίμα; Και μάλιστα τρίτων;
      Να τα τεράστια ερωτήματα μπροστά μας αγαπημένη μου φίλη.
      Σε ευχαριστώ Ελένη μου με την καρδιά μου που είσαι εδώ. Καλό μήνα.

      Διαγραφή
  5. Πω...πω...και τα δύο κεφάλαια που διάβασα μαζί, το έκανα με μια ανάσα δεν μπορούσα να σταματήσω.
    Μα τι ιστορία! συγκλονιστικά επεισόδιά εξελίχτηκαν και στις δυο συνέχειες.
    Παραστατικότατες οι εικόνες που δημιουργούνταν όσο διάβαζα για τον θάνατο του μικρού παιδιού, αλλά και πιο τραγικές στιγμές, ήταν της Ιοκάστης με τους γιούς της...τι κάνει η απληστία για τους θρόνους ε; πόλεμος μου μυρίζεται...
    Τα μουσικά κομμάτια της Γλαύκης για ακόμα μια φορά συνόδευσαν την ανάγνωση μου.
    Εχω αγωνία για την συνέχεια όπως καταλαβαίνεις...
    Καλό ξημερωμα να έχεις και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, καλή μου φίλη. Πόσο χαίρομαι για τη ζεστή σου συμμετοχή. Το ζω και εγώ αυτό το συναίσθημα μαζί σου, να το ξέρεις. Είναι υπέροχο.
      Ναι, μυρίζει πόλεμος και αντάρα στον αέρα καλή μου φίλη και το μέλλον δεν είναι καθαρό.
      Καλό μήνα να έχεις με κάθε μου ευχή. Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  6. Να μην ξεχνάμε πως τα αδέρφια τα βαραίνει μια κατάρα. Καμιά επίκληση της μάνας, ή συμφωνία είναι ικανή να την αναστρέψει. Μοιραίες συναντήσεις και η τραγική η στάση της μάνας μπροστά στη σύγκρουση των δύο αδελφών, εξαντλεί την δυνατότητα ανθρώπινης συμφιλίωσης. Η Θήβα εγκλωβισμένη στις εμμονές και το μίσος.
    Καλή συνέχεια Γιάννη!
    Καλό, εμπνευσμένο μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μού άρεσε αυτό που είπες, Αννίκα μου. Η Θήβα εγκλωβισμένη στις εμμονές και στο μίσος. Εγκλωβισμένη στην κατάρα και στη μοίρα. Πολύ όμορφη διαπίστωση. Η ροή των γεγονότων σκαλώνει στο προκαθορισμένο. Όλα δείχνουν να έχουν δρομολογηθεί στην πορεία προς την καταστροφή. Έτσι κάθε προσπάθεια κρέμεται στο κενό.
      Αννίκα μου ευχαριστώ καλή μου φίλη για κάθε σου συμμετοχή. Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια σου μου δίνουν μεγάλη χαρά. Καλή βδομάδα καλή μου.

      Διαγραφή
  7. Συγκινητική η συνάντηση του Πολυνείκη με τη μάνα και τις αδελφές του. Αλλά και η συνάντηση με τον αδελφό του πόσες αλήθειες διαχρονικές φανερώνει! Αλαζονεία, αδικία, αγάπη για την εξουσία, φοβερό να θυσιάζεις το λαό σου για τις δικές σου φιλοδοξίες.
    Εγώ πάντως στη θέση του Πολυνείκη δεν θα πήγαινα στρατό στην πατρίδα μου για το θρόνο. Θα φρόντιζα να μάθει ο κόσμος της Θήβας τι εστί Ετεοκλής και τίποτε άλλο.
    Σπουδαίο κεφάλαιο.
    Πάμε στα αίματα και στο χαμό της μάχης
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκαιες και λογικές οι σκέψεις σου, Άννα μου. Ακριβώς έτσι θα ήταν το σωστό. Δεν εκστρατεύεις ενάντια στην πατρίδα σου εύκολα. Γιατί ξέρεις ότι θα πρέπει να σηκώσεις το σπαθί απέναντι σε αδέλφια σου. Όμως η έριδα και η αγάπη της εξουσίας, δίνει ισχυρότερα κίνητρα.
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη για το σχόλιό σου.

      Διαγραφή