"Τα δώρα της Αρμονίας"
Σαλούστιος: "Περί Θεών και κόσμου"
Μια ματιά στα προηγούμενα
3.4 Η μάχη στον κάμπο
“Άδραστε οι Θηβαίοι επιτίθενται στον κάμπο!” ακούστηκε αγχώδης η φωνή του Πολυνείκη καθώς πλησίασε με το άλογό του τον βασιλιά στην παράταξη. Ολόγυρά τους επικρατούσε αναβρασμός. Σε λίγο έφτασε εκεί και ο Τυδέας μαζί με τους άλλους πολέμαρχους. Ο Άδραστος έριξε μια ματιά στο βάθους του πεδίου.
“Βγαίνουν από τα τείχη. Ιππικό και πίσω το πεζικό. Δεν καταλαβαίνω αυτήν την επιλογή. Δεν τους συμφέρει”
“Ποντάρουν στον αιφνιδιασμό” απάντησε ο Πολυνείκης.
Ο Άδραστος γύρισε ολόγυρα του. Άρχισε να δίνει τις διαταγές του:
“Δώστε σάλπισμα μάχης! Να κινηθεί το Ιππικό από τα δύο άκρα, θα αποκρούσουμε την επίθεση. Μην πλησιάζετε τα τείχη. Περιμένετε να ξανοιχτούν στον κάμπο” φώναξε δυνατά. Αμέσως οι αγγελιοφόροι μάχης έφυγαν ολόγυρα με τα άλογά τους να δώσουν διαταγές στους λόχους.
“Οι τοξότες μας να αρχίσουν να βάλλουν μόλις φτάσουν σε βολή!”ούρλιαξε ο Τυδέας.
“Και το πεζικό να ετοιμάζεται πίσω για απόκρουση επίθεσης”
“Στις θέσεις σας όλοι!” κραύγασε ο Άδραστος παίρνοντας στρατηγική θέση μπροστά στο Ιππικό του. Όλοι επέστρεψαν. Ο Τυδέας ήταν σε λυσσώδη κατάσταση.
“Ήρθε η ώρα σου βλάσφημε και άτιμε Ετεοκλή να πληρώσεις!” μουρμούρισε μέσα του την ώρα που έπαιρνε θέση στο άρμα του, “ήρθε η ώρα να σου ανταποδώσω την ανανδρία σου. Η ώρα που οι Θεοί θα εκφράσουν την οργή τους για την παγίδα θανάτου που μού έστησες…”
Οι σάλπιγγες του στρατού του Άργους, ήχησαν. Το ιππικό άρχισε να κινείται προς το μέρος των Θηβαίων που ήδη είχε ξεκινήσει κατά πάνω τους με πλήρη καλπασμό. Ο κάμπος στη Θήβα γέμιζε σκόνη και αντάρα που σηκώνονταν ως ψηλά τον ουρανό. Οι τοξότες των Αργείων κατι των συμμάχων τους, προωθήθηκαν γρήγορα με την κάλυψη ενός μέρος Ιππικού μπροστά τους. Σε λίγο δόθηκε η πρώτη εντολή να φύγουν τα φονικά βέλη. Ο πολεμόχαρος Άρης άρχισε να χαμογελά εκεί ανάμεσα στις καρδιές που πάλλονταν από αγωνία, φόβο και ένταση. Όλα πια υπάκουαν στους δικούς του νόμους. Ο ουρανός γέμισε χάλκινες κοφτερές σαίτες που έπεσαν πάνω στους Θηβαίους καβαλάρηδες λίγο πριν αυτοί φτάσουν στον Ισμηνό ποταμό που έστεκε εκεί μπροστά σαν φυσικό σύνορο των δύο αντιπάλων. Η λουλουδιασμένη ανοιξιάτικη γη άρχισε να ποτίζεται με το αίμα των νεκρών. Οι Θηβαίοι ιππείς δέχτηκαν πολλές σαϊτιές από τα αντίπαλα βέλη. Οι απώλειες ήταν μεγάλες.
“Συνεχίζουμε την επίθεση! Εμπρός υπερασπιστές της Θήβας!” φώναξε με το σπαθί του στο χέρι συνεχίζοντας ο βασιλιάς.
Ο Άκτορας έφυγε από δίπλα του καλπάζοντας προς τα τείχη. Οι σάλπιγγες των Θηβαίων σάλπισαν οργανωμένη υποχώρηση του Ιππικού. Όμως οι Αργείοι βλέποντας την αναδίπλωση που στη συνέχεια έγινε υποχώρηση, άρχισαν να πιέζουν και ήδη άρχισε γρήγορα να κινείται και το πεζικό. Η πρώτη αυτή μεγάλη και φονική μάχη έδειχνε μια καθαρή ήττα για τους υπερασπιστές της Θήβας καθώς εγκατέλειπαν το πεδίο της μάχης με πολύ μεγάλες απώλειες στο ιππικό.
“Μην αφήσεις να ριχτούμε αμέσως στις πύλες βασιλιά!” τού είπε ο Πολυνείκης. Ο Άδραστος έδειχνε να διστάζει. Μέσα του πάλευαν και οι δύο γνώμες. Και να εκμεταλλευτούν την πρώτη ορμή της μάχης αλλά και να προσέξουν. Το Ιππικό του Άργους ριχνόταν στο κατόπι των Θηβαίων και το πεζικό εφορμούσε. Στο μεταξύ οι πλαϊνές πύλες της ακρόπολης άνοιξαν για να υποδεχτούν τους υποχωρούντες καβαλάρηδες ενώ το πεζικό τους είχε ήδη πάρει σταθερή γραμμή άμυνας κάτω από τα τείχη ακριβώς. Όλα έπαιρναν μια ανεξέλεγκτη ορμή που θα ήταν μοιραία.
“Κυρά μου, τι θα γίνουμε αν η μάχη φτάσει ως εμάς;” ρώτησε την Ισμήνη μια από τις νεαρές κοπέλες. Η Ισμήνη προσπάθησε να τις καθησυχάσει αλλά μέσα της ήδη ένιωθε τη σκιά του φόβου να την τυλίγει.
“Μην φοβάστε, δεν θα φτάσουν ως εμάς, είναι πολύ μακριά εκεί έξω...αλλά κι αν φτάσουν εδώ θα σεβαστούν τον ναό”
“Μην είσαι τόσο σίγουρη κυρά…” απάντησε η δεύτερη κοπέλα, “ο πόλεμος κάνει τους ανθρώπους ύαινες χωρίς σεβασμό και νόμους”
Ήδη το ιππικό των Θηβαίων είχε αρχίσει να υποχωρεί και να μπαίνει στην πόλη απ τις ανοιχτές πύλες. Πίσω τους εφορμούσαν οι λευκάσπιδοι καβαλάρηδες του Άργους μαζί με το πεζικό τους πιο πίσω. Το πεδίο της μάχης ζύγωνε τον ναό όλο και πιο πολύ.
“Κυρά μου, να φύγουμε… δεν μένουμε πια εδώ, σε λίγο θα γίνει σκοτωμός εδώ μπροστά μας. Έχουμε δύο άλογα έξω, έλα μαζί μας…”
Η Ισμήνη έριχνε ματιές ολόγυρα. Κάτι την έτρωγε, σαν να έψαχνε κάτι με το βλέμμα της.
“Κυρά!” την επανέφερε στο κλίμα του πανικού η φωνή της νεαρής κοπέλας, “εμείς φεύγουμε, αν αργήσουμε θα μας προλάβουν στο δρόμο…”
Η Ισμήνη έδειξε να προσπαθεί να σκεφτεί. Αμέσως μετά τους έκανε νόημα:
“Φύγετε! Εγώ θα μείνω. Είμαι ιέρεια του ναού. Όποιος και να ‘ναι θα με σεβαστεί, φύγετε!” πρόσταξε με μιας. Οι δύο κοπέλες, έτρεξαν στο πίσω μέρος του ναού. Άφησαν το ένα άλογο για την Ισμήνη και ανέβηκαν και οι δύο μαζί στο άλλο. Σε λίγο κάλπαζαν με όση δύναμη είχαν προς τις ανοιχτές πύλες της Θήβας.
Ο Περικλύμενος με το λόχο του έδινε σφοδρή μάχη για να κρατήσει το κύμα των Δαναών που εφορμούσε με το Ιππικό και το πεζικό του στον κάμπο. Προσπαθούσαν όσο γίνεται να βαστάξουν συντεταγμένοι για να μπορέσουν να μπουν ασφαλείς μέσα απ τα τείχη της πόλης. Πάνω στο άλογό του έδινε μάχη οπισθοχωρώντας. Κάποια στιγμή το βλέμμα του έπεσε πίσω και στα δεξιά του. Ο ναός της Αθηνάς ήρθε να του θυμίσει την Ισμήνη. Τα μάτια του σκοτείνιασαν.
“Περικλύμενε πού πας; Μην ξεκόβεις, γυρίζουμε!” τού φώναξε ένας αξιωματικός καβαλάρης δίπλα του.
“Συνεχίστε εσείς, φύγετε! Θα πάω πρώτα στον ναό της Αθηνάς. Πρέπει να είναι ιέρειες εκεί, δεν μπορούμε να τις αφήσουμε στα χέρια τους, θα κάνω το γύρο και θα μπω από τις πίσω πύλες!” τους απάντησε. Χωρίς δεύτερη σκέψη τράβηξε τα γκέμια του αλόγου του καλπάζοντας προς τον ναό.
“Πήγαινε στον ναό μου! Εκεί ίσια μπροστά σε τούτο το δρόμο…. Πήγαινε στον ναό μου!
Ο Τυδέας τότε ένιωσε, τότε κατάλαβε. Η φωνή της Θεάς Αθηνάς έρχονταν ορμητική στο νου του.
“Θεά μου, προστάτιδά μου! Τι γυρεύεις από μένα τούτη την ώρα;” ψιθύρισε μέσα του. Λες και ένα σύννεφο τον είχε αποκόψει από όλα όσα γίνονταν γύρω του.
“Πήγαινε ίσια στο ναό μου. Τιμώρησε αυτούς που τον μολεύουν! Καθάρισε τη μιαρή προσβολή απ τον ιερό μου χώρο!”
Η Φωνή μέσα του τον κατέλαβε απόλυτα. Μια μανία οργής ανεξέλεγκτη τον κυρίεψε. Προσπάθησε να αντισταθεί και να τιθασεύσει αυτό που ένιωθε αλλά ήταν πάνω απ τις δυνάμεις του. Τις αμέσως επόμενες στιγμές κάλπαζε με το άλογό του τυφλωμένος απ την οργή και το μίσος. Κάποιοι τολμούσαν να προσβάλουν την προστάτιδά του!
“Τυδέα! Πού πας;” φώναξαν δίπλα του βλέποντάς τον να ξεκόβει εντελώς. Μα εκείνος δεν άκουγε,. Το σώμα και η ψυχή του δεν ήταν πια εκεί. Αυτό που τον είχε τυλίξει τον έστελνε με αφρισμένη οργή ίσια στον ναό της Αθηνάς.
“Αγάπη μου, σε ευχαριστώ που ήρθες! Σε περίμενα!” του απάντησε εκείνη. Την έσφιξε στην αγκαλιά του. Δίπλα στο βωμό της Θεάς… τα χείλη τους έσμιξαν σε ένα φιλί. Ένα φιλί που δεν ήξεραν το λόγο του εκείνη τη στιγμή. Μόνο το ένιωθαν να τους καίει λες και ο κίνδυνος του θανάτου φούντωνε τις αισθήσεις τους.
“Περικλύμενε! Μην μ’ αφήνεις!” ακούστηκε σπαρακτικά η κραυγή της. Μια κραυγή που απλώθηκε σ΄ ολάκερο τον κάμπο τυλιγμένη στην εγκατάλειψη, στην απόγνωση και στο θάνατο. Ο Περικλύμενος έτρεξε με όση δύναμη είχε. Αρπάχτηκε από το άλογό του και πήρε το δρόμο της σωτηρίας προς τη Θήβα. Στο πανικόβλητο βλέμμα που έριξε για μια στιγμή πίσω του πρόλαβε να δει τον μανιασμένο και τυφλωμένο απ τη μανία της Θεάς, Τυδέα να κομματιάζει στην κυριολεξία την Ισμήνη. Ένα ποτάμι αίματος έβαψε κόκκινο το βωμό του ναού. Ο Περικλύμενος έκλεισε τα μάτια του με σπαραγμό. Δεν ήξερε πού να κατευθύνει την οργή του. Στον άνθρωπο που μακέλεψε την αγαπημένη του ή στον εαυτό του, που την εγκατέλειψε χωρίς καμία αναστολή.
Το σώμα της νεαρής κόρης του Οιδίποδα έπεσε νεκρό εκεί. Ήταν η πρώτη απ τα παιδιά του που πλήρωνε το ακριβό τίμημα του άγους της γενιάς του.[1]
Η επίθεση των Αργείων ήταν τέτοια που έσπασε κάθε γραμμή άμυνας των Θηβαίων έξω στον ανοιχτό κάμπο. Το ιππικό τους, με βαρύτατες απώλειες και συνεχώς καταδιωκόμενο, άρχισε να μπαίνει μέσα στην ακρόπολη της πόλης καθώς είχαν ανοίξει ήδη δύο πύλες στα τείχη. Το πεζικό της Θήβας, ακριβώς κάτω από τα τείχη ήταν έτοιμο να αποκρούσει την επίθεση των πεζών και των αρμάτων των Δαναών. Οι τοξότες ψηλά στα τείχη είχαν ήδη αρχίσει να βάλουν με τις σαίτες τους κατά των επιτιθέμενων. Ο Ετεοκλής με τους περισσότερους στρατηγούς του πέρασαν στο εσωτερικό. Έξω στον κάμπο ο Καπανέας έπεσε με ένα φρενιασμένο ρυθμό πάνω στο πεζικό των Θηβαίων. Ο Πολυνείκης ακολουθούσε μαχόμενος στο άρμα του. Και οι εφτά πολέμαρχοι ήταν εκεί μπροστά επικεφαλής στη μάχη. Ο Άδραστος μακρύτερα είδε τον διαφαινόμενο κίνδυνο να μένει ο στρατός τους ακάλυπτος κάτω από τα βέλη των Θηβαίων που έριχναν ψηλά από τα τείχη. Άρχισε να δίνει διαταγές να ανακληθεί η επίθεση. Έδωσε εντολή στους αγγελιοφόρους:
“Σήμανε να αποχωρήσουν. Δεν έχει άλλο νόημα. Τους τσακίσαμε το ιππικό, τους διώξαμε από τον κάμπο, δεν πρόκειται να ξαναβγούν. Δεν θα πάρουμε τη Θήβα με μια μόνο μάχη!” κραύγαζε με όση δύναμη είχαν τα πνευμόνια του.
“Τυδέα, σταμάτα! Γύρνα, δεν ωφελεί κάτι παραπάνω τώρα!” ούρλιαξε ο Πολυνείκης. Ο Τυδέας δεν άκουγε. Μάλλον δεν ήθελε να ακούσει! Καιρό τώρα ο μανιασμένος πολεμιστής της Καλυδώνας είχε βάλει τον εκρηκτικό του χαρακτήρα σε έλεγχο. Αυτή τη φορά όμως ο έλεγχος είχε σπάσει. Δεν υπήρχε πια χαλινάρι στην ορμή του. Ο μανιασμένος πολεμιστής είχε ξυπνήσει ξανά. Συνέχιζε ουρλιάζοντας να σκορπάει το θάνατο, αυτή τη φορά στο πεζικό των Θηβαίων μέσα σε αντάρα και σκόνη. Σε λίγο έμεινε δίπλα του μονάχα ο λόχος του και ο Πολυνείκης. Πιο πέρα από κοντά και ο Αμφιάραος. Ίσως μέσα στην αντάρα της μάχης, στον κουρνιαχτό του πολέμου, στην ματωμένη γη, δεν θα μπορούσαν να διακρίνουν αυτές τις δύο ομιχλώδεις μορφές που λες και παρέστεκαν απόκοσμα και μεταφυσικά στο πεδίο της μάχης. Μια αντρική και μια γυναικεία. Λες και τίποτα δεν μπορούσε να τους αγγίξει, σαν να ήταν άυλοι, αθάνατοι. Και ναι! Στις παράξενες μορφές τους μπορούσες να το δεις. Ο πολεμόχαρος Άρης ήταν ο ένας που το μοχθηρό του βλέμμα τύλιγε στο αίμα τα πάντα ολόγυρά του δείχνοντας ευχαριστημένος αλλά σαν να κυνηγούσε κάτι. Και πιο πέρα μια γυναικεία κατάλευκη και κατάθαμπη μορφή, με ένα τεράστιο δόρυ στα χέρια βάδιζε λες στον αέρα στα πόδια του Τυδέα. Αν μπορούσε να δει αυτές τις στιγμές σε μια άλλη διάσταση χώρου θα διέκρινε την Αθηνά, τη δική του προστάτιδα. Εκεί στην παραζάλη της μάχης.
“Αφήστε με… σε αυτόν τον θρασύ το κεφάλι θα κόψω να το κάνω δικό μου!”
Οι Θηβαίοι μόλις είδαν ποιος είχε χτυπηθεί, αλάλαξαν από χαρά για το πλήγμα στον Τυδέα. Όρμησαν με περισσή δύναμη να αρπάξουν το σώμα του Καλυδώνιου και έτσι γύρω του είχε ξεσπάσει λυσσώδης μάχη για το ποιος θα γινόταν κύριος του τραυματισμένου ήρωα. Όμως εκείνο που δεν περίμεναν οι Θηβαίοι ήταν η επίθεση του Πολυνείκη και του Άμφιάραου που, δίπλα-δίπλα έπεσαν πάνω τους χωρίς έλεος. Η μανία μάλιστα του Πολυνείκη ήταν τέτοια που προκάλεσε τρόμο στους δικούς του Θηβαίους. Άρχισαν να υποχωρούν και να κλείνονται άτακτα στα τείχη.
“Αδελφέ μου!” φώναξε.
Η μορφή του Άρη αποκρουστική εκεί στο χώρο παντού, φάνταζε να χαίρεται ολόθερμα. Ένα βαθύ αποκρουστικό γέλιο. Απ την άλλη η Αθηνά είδε τον αγαπημένο προστατευόμενό της ήρωα να ψυχορραγεί. Δεν άντεξε. Και στις λίγες εκείνες στιγμές σαν να χάθηκε από ολόγυρα.
“Φέρτε μου το κεφάλι αυτού που τόλμησε….” τους είπε. Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με απορία.
Ο Αμφιάραος λίγο πριν πάρουν τον Τυδέα με το άρμα του έπεσε μανιασμένος σε όσους Θηβαίους έμειναν εκεί γύρω. Εκείνοι έφυγαν πανικόβλητοι. Δεν είχαν, προς στιγμή λόγο να μείνουν να χαθούν. Το βλέμμα του έπεσε σε έναν πολεμιστή που κείτονταν νεκρός. Φορούσε τα σήματα της Καλυδώνας. Τον γνώρισε. Ήταν ο Γαληνός! Ο πιστός συμπολεμιστής και φίλος του Τυδέα. Είχε πέσει νεκρός για να προστατέψει το σώμα του άντρα που ένωσε τη ζωή του μαζί του. Συμπολεμιστή και φίλο του. Στη συνέχεια ο μάντης εντόπισε το σώμα του νεκρού Μελάνιππου λίγο πιο δίπλα του. Χωρίς δεύτερη σκέψη σήκωσε το σπαθί του και με ένα τρομερό χτύπημα έκοψε το κεφάλι του Θηβαίου στρατηγού και το πέταξε στο άρμα του. Ανέκφραστος πήρε το δρόμο της επιστροφής καλπάζοντας προς το μέρος που είχαν αφήσει τον Τυδέα.
“Σου έφερα αυτό που ζήτησες” έκανε στον Τυδέα.
Ο Πολυνείκης κοίταξε αποτροπιασμένος αυτό που κρατούσε στα χέρια του ο μάντης.
Ο Τυδέας προσπάθησε με τα χέρια του να στηριχτεί στο χώμα για να ανασηκωθεί. Είδε τι κρατούσε ο Αμφιάραος και στο πρόσωπό του αποτυπώθηκε μια πρωτόγνωρη πετρωμένη έκφραση. Έτεινε το χέρι του προς τον μάντη λέγοντας με προσπάθεια:
“Ναι! Αυτό θέλω… να πάρω τη δύναμη αυτού που με λάβωσε…”
Ο Τυδέας προσπαθούσε να απλώσει το ματωμένο χέρι του προς το κομμένο κεφάλι του Μελάνιππου που κρατούσε ακόμα ο Αμφιάραος με το χέρι του τεντωμένο. Κοίταζε τον Τυδέα ανέκφραστος, παγωμένος. Όπως ακριβώς τον κοιτούσαν και οι άλλοι συμπολεμιστές του ολόγυρα.
“Η Οργή της Παλλάδας Αθηνάς…” κατάφερε να ψελλίσει.
Ο Τυδέας άφησε το κεφάλι του Μελάνιππου να κυλήσει στο χώμα μαζί με το χέρι του που έπεσε αδύναμο στο πλάι του. Στο πρόσωπό του απλώθηκε με μιας η χλωμάδα του θανάτου. Έτρεξαν κοντά του. Γύρισε το βλέμμα του σε όλους ολόγυρά του. Τον άκουσαν να μιλά σιγανά ακατάληπτα:
“Αθηνά προστάτιδά μου… με εγκατέλειψες… όμως αυτό… δεν ήταν ύβρις….ήταν… δεν έχει σημασία τώρα πια...Πολυνείκη..” είπε.
Εκείνος έτρεξε κοντά του γονατίζοντας δίπλα του.
“Δεν πρόλαβα αδελφέ μου…”
“Τι δεν πρόλαβες, ησύχασε, μη μιλάς”
“Δεν πρόλαβα να σε δω πίσω στη Θήβα στην πατρίδα μαζί με την οικογένειά σου και το σπιτικό σου δικαιωμένο…”
Ο Πολυνείκης ένιωσε τον κόμπο να ανεβαίνει στο λαιμό του.
“Πατέρα….” έκανε εκείνος με φωνή που μόλις έβγαινε, “σε ευχαριστώ για ότι έκανες για μας. Θέλω… να μου προσέχεις το γιο μου… το Διομήδη… και… να πεις… στην Δηιπύλη ότι… την αγαπώ πάντα…”
Ο κάμπος μπροστά στα τείχη της Θήβας είχε αδειάσει από ανθρώπους και άλογα. Είχε γεμίσει όμως νεκρούς ολόγυρα σπαρμένους ως έξω ακριβώς απ τα τείχη. Το νερό του Ισμηνού και της Δίρκης κοκκίνισε από το αίμα. Ψηλά στον ουρανό ήδη άρχισαν να φτερουγίζουν τα πρώτα αρπαχτικά που μυρίστηκαν τη λεία τους ενώ κάτω στη γη ακούγονταν ακόμα οι οιμωγές των πληγωμένων που ψυχορραγούσαν. Πέρα στον ορίζοντα ο ουρανός ήταν κόκκινος στο χρώμα και δεν θα ‘λεγε κανείς πως αυτό ήταν το χρώμα του ήλιου.
[1] Αργότερα οι Θηβαίοι στο μέρος όπου χύθηκε το αίμα της Ισμήνης, έφτιαξαν μια κρήνη στην ανάμνησή της.
Η κλαγγή απ’ τα δόρατα, οι ιαχές των πολεμιστών, τα ματωμένα τείχη, ο θρήνος της Ισμήνης, πώς να εξηγήσουν το μένος των στρατιωτών για το αίμα που έπεφτε στους ώμους των αθώων. Κι ανάμεσα στις οιμωγές των πληγωμένων, θανάσιμο το βλέμμα των θεών, του Άρη και της Αθηνάς, αντίπαλοι όπως πάντα, με τίμημα υπαίτιους κι αθώους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ακόμα δυνατό κεφάλαιο, στις περιγραφές και λεπτομέρειες, πλούσιο σε συναισθήματα. Μπράβο Γιάννη!
Καλή Κυριακή να έχεις!
Οι άντρες στον πόλεμο. Παραμόρφωση, εξαχρείωση, αγριότητα, φρικαλεότητα. Η γυναίκα στον πόλεμο. Τραγική φιγούρα στην φτηνή απώλεια ζωής.
ΔιαγραφήΚαι οι Θεοί... Πάντα στο παρασκήνιο με τα δικά τους παιχνίδια και τα δικά τους φιτίλια. Συμβολισμοί Αννίκα μου.
Ευχαριστώ καλή μου φίλη για την τιμή που μού κάνεις με την παρουσία σου. Να είσαι καλά. Όμορφη Κυριακή.
Πόσο ζωντανή η αφήγηση σου Γιάννη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδαμε την μάχη στον κάμπο, αλλά και τις πρώτες απώλειες.
Και φυσικά, τις πρώτες ύβρεις.
Πολύ δυνατό κεφάλαιο Γιάννη, μα πάνω απ' όλα θα επιμείνω στην λέξη ζωντανό.
Θαρρείς πως ήμασταν όντως στο πεδίο της μάχης και τα παρατηρούσαμε όλα live.
Μπράβο σου. Έχεις κάνει μέχρι εδώ σπουδαία δουλειά και είμαι σίγουρη πως και τα επόμενα θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα.
Αναμένουμε με αγωνία.
Καλό βράδυ :)
Χαίρομαι που δεν σε έχω κουράσει, Μαρίνα μου. Μεγάλη χαρά για μένα αυτή σου η διαπίστωση. Προσπαθώ να κρατήσω το ρυθμό που πρέπει στο έργο καθώς εδώ τα γεγονότα γίνονται καταιγιστικά.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τη συμμετοχή σου καλή μου φίλη. Φιλιά πολλά.
Συγκλονιστική η αφήγηση της πρώτης αιματηρής αναμέτρησης Γιάννη μου. Η Ισμήνη το πρώτο θύμα της οικογένειας που αφού προκάλεσε την μήνιν της θεάς Αθηνάς τιμωρήθηκε και μετά ο Τυδέας που ήταν έτοιμος να κάνει κάτι αποτρόπαιο την στιγμή που ήξερε πως είχε την εύνοια της θεάς, επόμενο να τον εγκαταλείψει. Το ενδιαφέρον και σε αυτό το κεφάλαιο είναι αμείωτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια!
Ναι, δυστυχώς έχουμε βία και θάνατο, Ελένη μου. Τα αποτελέσματα του πολέμου. Πόση τρέλα κρύβει η ροπή των ανθρώπων προς τα εκεί. Και μετά μεγάλες απώλειες, οι πρώτες στην ιστορία μας.
ΔιαγραφήΧαίρομαι καλή μου φίλη, που σού άρεσε, σε κράτησε σε ενδιαφέρον και αγωνία. Να είσαι καλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Ολοζώντανη αφήγηση! Πραγματικά μένω άφωνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική δουλειά!
Θερμά συγχαρητήρια!
Μεγάλη τιμή και χαρά τα λόγια σου, Μαρία μου και σε ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.
ΔιαγραφήΓιάννη, το διάβασα απνευστί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα μια κάποια ανησυχία γι' αυτό κεφάλαιο, διότι για μένα είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία σε μια αφήγηση η σκηνή μιας μάχης. Όμως, αποδόθηκε εξαιρετικά από σένα! Με μαεστρία στάθηκες επίσης κατά τη διάρκεια της μάχης σε σκηνές σημαντικές στην εξέλιξη της ιστορίας.
Συγκλονιστική η θυσία της Ισμήνης, απόλυτα συμβολική πιστεύω, μα και απρόβλεπτη και συγκινητική η εγκατάλειψή της από τον αγαπημένο της.
Πολλά τα δυνατά μέρη του κεφαλαίου! Τι να πω!
Θέλω να το δω στην οθόνη...:))
Η εγκατάλειψη της Ισμήνης είναι τραγική. Πόσο ελλειμματικός αυτός ο άνθρωπος, ο Περικλύμενος. Να φύγει, να γλιτώσει, να σώσει το τομάρι του αφήνοντας την αγαπημένη του σε έναν αφιονισμένο Τυδέα.
ΔιαγραφήΔύσκολη ναι η αφήγηση μιας μάχης, το καταλαβαίνεις, το βλέπω. Έχει τη δική της τεχνική στην περιγραφή. Χαίρομαι αν κατάφερα να το αποδώσω σωστά Γλαύκη μου.
Σε ευχαριστώ πολύ απ' την καρδιά μου.
Το να περιφράψει ο συγγραφέας μια μάχη τόσο γλαφυρά, τόσο ζωντανά είναι τέχνη! Κατάφερες να το διαβάσω ξανά και ξανά με μια ανάσα. Δυνατά σημεία η παρουσία της θεάς Αθηνάς, ο χαμός της Ισμήνης, η μάχη σώμα με σώμα. Πολλά συγχαρητήρια Γιάννη μου γι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάει κι ο Τυδέας! Κρίμα!
Τα φιλιά μου
Χάθηκε ο Τυδέας δυστυχώς, Άννα μου. Ένας ευγενικός άνθρωπος και παλικάρι. Τον έφαγε η αντάρα και η παραζάλη της μάχης, ίσως και η εκδήλωση απρέπειάς του στον αντίπαλό του. Ειδικά αυτό. Η προστάτιδά του, τον τιμώρησε σκληρά. Ο θάνατος της Ισμήνης, τραγικός πραγματικά.
ΔιαγραφήΝαι, είναι δύσκολη η συγγραφή μάχης. Χαίρομαι πολύ, που σού άρεσε, Άννα μου.
Σε ευχαριστώ με την καρδιά μου. Καλό βράδυ κορίτσι μου.